You are here

FUNAI W4D-D4180DB VCR-DVD kombo, szalag végén hibára áll...

15 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Van nálam egy fent megnevezett példány. A típuszám mögött még ez áll: E9G04ED. Azzal hozták, hogy a VCR lejátszás közben kikapcsolgat. Gondoltam, valami optikai érzékelő lehet. Az SM-je itt lakik a tanyán (FUNAI 4180-ra keresve előjön), eszerint lejátszás közben a TP501 pont GND-hez érintése aktiválja a "szervíz módot" (12. oldal), ami elvileg kiiktatja a szalag eleje-vége érzékrlőket. Most a mechanika összes funkciója működik, de amikor a szalag a végére ér, a gép kikapcsol. Újboli bekapcsolás után a képernyő bal alsó sarkában egy R betű jelenik meg, ami az SM szerint a capstan mechanizmus hibája (22. old). Most ki szeretnék lépni a "szervíz módból, de azt nem találom, hogyan!
Gyanúm szerint egyébként alapból a szalag vége érzékelő hibája miatt kapcsolgat ki, csak mivel ez most ki van iktatva, a lejátszás működik...

Segítségeteket és az építő véleményeket előre is köszönöm!
:help:

Comments
cape-t
cape-t picture

Üdv Mindenkinek!

Tegnap végigpróbálgattam több típusú DVD lemezt és úgy néz ki, hogy valamiért az ARITA DVD-R 8x rózsaszín lemezt "nem szereti". A filmjeim nagy része ilyen lemezeken van, de tegnap utánajártam és megpróbáltam eredeti és más típusú (Philips, Princo, Traxdata) lemezekkel is. Ezekkel hibátlanul ment a lejátszás, beletekertem előre-hátra, jeleneteket ugrottam stb.
Úgyhogy megmondom a tulajnak, hogy a fent nevezett ARITA lemezt ne használja és a gép valszeg így marad.

Mindenkinek köszönöm a segítséget!!
:oke:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szívesen!

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Na megnéztem a DVD mechanikát. Nem csak "porcica", de egy egész "macskaalom" volt benne :p
Kitisztítottam, kicsit megzsíroztam, de még mindig nem az igazi. Bár jobb, mint volt. Lehet hogy a lézerhez menő szalagkábel is meg van törve valahol...?

Gyula

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia cape-t!
Még mindig ugyanazokon a pontokon akad meg?
Nem tudom te hogyan csináltad, de én egy tűvel ki szoktam huzigálni a fogak közeit, mert volt rá példa, hogy egy kis cumó még maradt közte, de nem látszott, és mikor ahhoz a foghoz ért, jött a döccenés.
Természetesen okozhatja más is a hibát...
Üdv Tibi.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Én is így csináltam. A tisztítás előtt pl. egy adott filmnél akkor akadt meg, mikor a 35. perchez ért, és onnan már nézhetetlenül akadt. Most kb. 1h után kezd akadozni. De mindig ugyan attól a jelenettől akad. Ugyanez a lemez egy 10.000. Ft-os Orion lejátszón hibátlan.
Lehet, hogy ezt a gagyi lemezt "nem szereti"? (ARITA DVD-R 8x) Esetleg ez megoldható firmware frissítéssel?

Gyula

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Gyula!
Próbáld másik lemezzel is, gyárival is. :)
Én nem gondolnám hogy firmware megoldja, de...
Nézd meg, hogy mikor (jellemzően) akadozik, hol tart a fej.
Úgy értem, hogy a lemez kisebb, vagy nagyobb sugarú részén?
Lehet, hogy libben a lemez, és kívül a libegés akkora, hogy a fókusz nem bírja korrigálni (néha túl közel, vagy túl távol kerül a lemez a fejtől).
Üdv Tibi.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha az meg van törve akkor alig, vagy egyáltalán nem működik. Viszont a csatlakozókat mozgasd meg hátha eloxidálódtak, és nézd meg nem akad-e a kábel valahol. Egyenletesen lazán fusson még a fej végső állásában is.
Üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:javaslom,a szalag középső részét használd próbára,10-20 lejátszás után az első2-3 percnyi része megnyúlik.

Bálint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz cape-t!
Esetleg T501 hosszabban?
Üdv:
exGelkás

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Közben rájöttem, hogy akkor van szervíz módban, ha FOLYAMATOSAN GND-hez van kapcsolva. Egyébként az eredeti problémát megoldottam. A szalag vége érzékelő optotranzisztor volt elhajolva, illetve a program kapcsoló egy korábbi "szervizelés" által nem volt pozícióban.
Viszont van másik... :pattog:
A lejátszás ill. az előre csévélés képpel és kép nélkül is megy. Kép nélküli visszacsévélésnél viszont a szalag elejét érzékelő optika mintha nem működne, a csévélés csak akkor áll meg ha a szalag már megfeszül. Viszont ha képpel csévélek visszafele, lekapcsol amint az átlátszó szalaghoz ér :?

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia cape-t.

Nem lehetséges, hogy működik az, csak a fék nem fog megfelelően? Mire megállítaná, már meg is rántja a szalagot?

Dávid.

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Az volt, hogy csak egy adott kazettával próbáltam és akár hiszitek, akár nem, egy másik kazettával tökéletesen működik. Aztán rájöttem, hogy a kazetta elején a szalag csúnyán meg volt gyűrődve. Ezt a részt kivágtam és láss csodát, most már működik.
Viszont megint van másik gondom... Ez már csak egy ilyen ördögi gép!!! :evil:
A DVD kép és hang akad. Több lemezt is próbáltam, mindegyiknél máshol, de lemezenként ugyanott. Kicsit beletekertem gyorsított lejátszással az egyik lemezbe és mostmár kb. 10 perccel tovább megy a lejátszás mint eddig.
Mivel nem túl gyakran használják, lehet, hogy csak be kéne zsíroznom a pick-up tengelyét? Holnap megnézem...
Köszönöm az eddigi segítséget!

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia cape-t!
"Ezt a részt kivágtam és láss csodát, most már működik."
Egy jó tanács, ha nem akarsz további gondokat magadnak:
Videó szalagot, csak abban az esetben vágunk ollóval, -és ragasztunk össze bármi módon- ha a rajta lévő felvétel értéke meghaladja a lejátszásra használt készülék értékét....és ekkor is csak egy alkalommal a lementés idejére használjuk, nem pedig műhely "nyúzó" kazettának.
Tudniillik sokkal nagyobb vonó erőnek van kitéve, mint egy audio kazetta, és ha az össze illesztésnél a ragasztószalag anyaga "nyitott" felületet kap a "repülőfej" irányába, azt jobb nem is részletezni . :weep:
Szóval az ilyen kazi = kuka!

A DVD résznél nézd meg (akár nagyítóval is) a fogaskerekek/fogasléc fogait, nem-e akadt közé valami szennyeződés (a zsíros kenőanyag által összeszedett kis "porcica" gombóc a fogak között bőven elég a döccenéshez.
Üdv Tibi.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A kazetta vágással kapcsolatban igazad van, de ez a kazetta legelején (az átlátszó szalagrésznél) történt, így a ragasztott rész soha el sem éri a fejet. Még teljesen visszacsévélt állapotban sem. Csak kíváncsi voltam, hogy valóban a kazetta a hibás. Ettől függetlenül "beszerzek" egy másik "műhely nyúzót" :p
A DVD-t megnézem, köszi a tippet!

Üdv: Gyula

0

Sponsored links