You are here

Gainward nvidia GTX460, csak a ventilátor pörög, képet nem jelenít meg a képernyőn, (a kiegésztő 2x6-os táp rajta van!)

15 posts / 0 new
Last post
NZPERIX
NZPERIX picture

Sziasztok!

Van egy GTX460-os videokártyám (tudom nem mai darab és szemétre való egyesek szerint...), amely nem akar működni és szeretném megpróbálni életre kelteni ha van rá egy kis esély.

A szükséges kiegészítő tápcsatalakozók (2x6pin) rajta vannak a kártyán, tehát nem "lámaságból" nem megy!  :D Egyébként "képet" akkor is adnak a kártyák (lehet nem mindegyik de ezek a GTX400-asok emlékeim szerint igen) egy olyan üzenetet írnak ki egy (DOS szerű ablakban) piros színű betűkkel a képernyő bal felső sarkába, hogy "nincs csatlakoztatva a kiegészítő tápcsati" és addig nem is tölt be a windows.

Elkezdtem vizsgálódni és több dolog is gyanús rajta.

Az első gyanús eleme a kártyának, (1.kép) az RT8108B jelölésű, 8 lábú, PWM vezérlő, amelynél több lábon hiányoznak a szükséges felszültség értékek. Egy képet készítettem is róla, amelyen berajzolgattam az aktuális mérési eredményeket.

Azt szeretném megtudni, hogy a hiányzó értékekért mennyire okolható ez az IC (vagy is, hogy egymagában felelős-e a kialakult hibáért vagy sem) vagy tovább kell-e keresgélni, mondjuk az NCP5395T, (4 fázist vezérlő) IC irányában vagy esetleg másfelé?

A másik gyanús rész (2.kép) az egyik GS1117AX feszültség szabályzónál található, amelynél a GND és VOUT lábaknál (7.74V; 9.00V) "érdekes" értékeket mérek, erről is készítettem egy képet ábrákkal. Van egy ugyanilyen alkatrész a videokártya, videokimenetei és az SLI híd közelében, ott a GND 3.97V, a VOUT pedig 5.22V.

A harmadik érdekesség (2.kép) a zölddel jelölt (S720q), általam smd tranzisztornak vélt alkatrész! A videokártya ventilátora, a bekapcsoláskor teljes fordulaton teker de ha ezt, a S720q-t elkezdem melegíteni (a tokozást) az ujjbegyemmel vagy a forrasztópáka hegyével, akkor a venti sebessége lecsökken "normál" szintre (kb. mint amikor rendesen működött a kártya)!? :)

Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni az ügy előremozdításában.

Comments
NZPERIX
NZPERIX picture

Szerintetek az RT8108B helyettesíthető az RT8120D-vel?

Nekem első ránézésre úgy tűnik, hogy igen de nem vagyok 100%-ig biztos benne.

Előre is köszönöm!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Ez alapján az RT8120D megfelelő lessz.

File csatolás: 

1

agressiv
agressiv picture
*

Én nem bonyolítanám ennyire. Mérd meg, hogy kap-e a GPU, illetve a ram(ok) rápfeszt, ha igen, akkor szokás szerint BGA problémás, vagy a lapka szakadt.

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

A GPU nem kapja meg a szükséges tápfeszt 0.02V mérhető 3db fázisnál, a maradék 1 fázisnál 0.00V!

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem neked a GS1117ARX verzio lenne beepitve (3. oldal): ekkor a 2-es lab a megemelt föld; ne a GND-hoz merd(!)_ha allithato valtozatod van_ igy ehhez kepest az egyesen direktben merve _ mint most szamithato is_ a referencia fesz 1,25V erteke gyönyörüen megvan!
Kimeneten pedig 3V körül lenne_stimmel igy a környezetevel?
Az S720 kölrüli tovabbi 12 tranyo (szerü) közül nem tudsz egy ugyanilyen kodolasut kimerni?
Kari

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Tudsz nekem abban segíteni vagy irányt mutatni, hogy az RT8108B (7. és 6. lábán) milyen okból hiányozhat a feszültség, pedig elvileg azokon a lábakon megjelenő feszültségek kapcsolnák be az IC-ét és vele együtt a kártyát ha jól következtettem ki az eddigieket.

Csináltam egy kis "térképet" a RT8108B környezetéről, hátha segít a tőlem gyakorlottabb és nagyobb ismeretanyaggal rendelkezőknek a hiba felderítésében.

Előre is köszi!

0

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Kimértem ("a meleg hatására furcsán viselkedő") S720q körül lévő többi háromlábú alkatrészt, minden értéket felrajzoltam egy képre.
Feszültséget mértem rajtuk, a kártya GND-jéhez képest.

Üdv

Zoli

0

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Ha az általam "hibásnak" vélt GS1117AX (ez van ráírva az alkatrészre) rámérek, úgy ahogy te javasoltad, akkor nagyjából úgy néz ki a dolog (ha jól értelmeztem amit írtál), ahogy te is előrejelezted.

GND (1) és VOUT (2) között 1.25V
GND (1) és VIN (3) között 4.34V
VOUT (2) és VIN (3) között 3.09V

Viszont a másik ugyanilyen feszültségszabályzónál már nagyobb eltérés van (feltéve, hogy ez számít-e valamit)

GND (1) és VOUT (2) között 1.25V
GND (1) és VIN (3) között 8.09V
VOUT (2) és VIN (3) között 6.85V

Lemérem az S720q környezetében lévő összeset, csinálok róla majd egy képet kiegészítve a mért értékekkel, hátha abból leszűrhető valami.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez a lényeg, GND (1) és VOUT (2) között 1.25V

Bálint

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Értem, akkor azok jók.

Üdv

Zoli

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
nem fet?

0

NZPERIX
NZPERIX picture

De az is lehet, hogy fet az S720q, az smd kód alapján hozott olyat is de nem tudtam eldönteni, hogy akkor most melyik. :)

0

zsugori
zsugori picture
***

0

NZPERIX
NZPERIX picture

Köszönöm, de a felhasználói kézikönyvben milyen fontos információ található? :D

Vagy csak az én figyelmem siklott el valami fontos fölött?

Azokon a pontokon túl vagyok, hogy megfelelően érintkeznek az érintkezők pl: PCI-e sin, tápvezetékek stb. ha erre akartál utalni vele. (Mondjuk igazad van, az írásomban erre nem tértem ki külön.)

2x6+2pin-es tápkábel van a tápomon (be quite 550W), másik videokártya hibátlanul megy az általam használt konfigban.

0

Sponsored links