You are here

Galactic (Philips TDA9351C315 TH-P1008) TV hiba - megoldva

25 posts / 0 new
Last post
laszloferke
laszloferke picture

Tisztelt Kollégák!

Egy kastélyszálló TMK-sa vagyok, ahol nagy számban üzemelnek még ilyen TV-k. A készülékek kb. hat évesek és egy viszonylag egyszerű hibával kezdenek elromlani. Nevezetesen, szétrobban a sortáp szűrőkondenzátora (47uF 160V). Ezután megszakad a 2,2 ohmos védőellenállás.
Eddig 5 db készülék romlott el így. Más hiba nem található a készülékekben. Kondit és az ellenállást kicserélve, pár nap működés után, ugyanaz a jelenség mindegyik készüléknél. Többféle gyártású kondit is kipróbáltam, egyik sem bírta tovább. Amikor a készülék működi minden feszültség rendben van a tápban. (A sortáp feszültsége 110 volt). Nem tudom mire véljem a dolgot, mert, hogy az eredeti kiszáradt, vagy zárlatos lett, ezt megértem, de mi van az újakkal? Ha nem kap váltófeszültséget, nem kap túlfeszültséget és még a polaritás is rendben, akkor mitől robbannak fel? Szerintem a táp nem "fut meg", mert más alkatrész nem megy tönkre.
Valakinek van ötlete?
Előre is köszönöm a válaszokat.

laszloferke

Comments
laszloferke
laszloferke picture

Üdv.
Szeretnék köszönetet mondani Fülesmesternek aki nem csak a fórumon, de élőben is segítségemre volt a 8db Galactic tv felélesztésében. Egy hétig vendégem volt a munkahelyemen, ahol készségesen átadta szakmai tapasztalatait, és elmondhatom nagyon sokat tanultam tőle.
Mindegyik TV elromlását a táp megfutása okozta, vagy üzem, vagy készenlét alatt!
Ha valakit érdekelnek a részletek, tanulmányozza Fülesmester csatolmányait.

Tisztelettel: laszloferke

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz laszloferke!
Gratulálok, a sikerhez, és a segítség megtalálásához is.
Üdv:
exGelkás

0

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók !
Én szerintem ha nagyon forró az új kicserélt elko is ,ugy azt kellene megvizsgálni miért.Tedd az oszciloszkopot kapacitiv bemenetre és mérd meg az impulzusokat az elkon .Az impulzusok ép ugy a sor végfok felöl is jöhetnek (tük).Egy kis feritgyürüs induktivitás ,megszakat kerámia kondi is felelös lehet,de a nem megfelelö elko is. Szerintem néz körül a sorvégfoknál is.A te esetedben az elko vesztességi ellenálásán esö impulzusok melegitik fel az elkot .Ha ténylegy az elko a hibás azt kijavithatod párhuzamosan kötött kerámia kondikkal amit mindjárt az oszciloszkopon is észreveszel .A tulmelegedéstöl is szétmehet az elko de jó ha körülnézel a sorvégfok foraztásain is.
tisztelettel Jóska

0

laszloferke
laszloferke picture

Kedves Tanyázók!
Kb. 10 napja fordultam hozzátok egy Galactic tv problámával. Azóta a kapott ötletek alapján a következő javításokat végeztem el az adott készülékeken.
Cseréltem a tápbam: (amit írtatok mindent)
Vd541 dióda, C541 kondi, N502 opto, V512,V511,V541 tranzisztorokat, R546, R562, R543, R544,
R545 ellenállásokat, C551 47uF 160v, C551A 47uF 160v kondenzátorokat, VD52A, VD545 Z-diódákat, kiépítés után megnéztem minden alkatrészt, hibásat nem találtam. Egyedűl a C551kondi volt felrobbanva. Ahogy írtátok, lehet, hogy a táp megszalad egy pillanatra, mert az egyik készülék huzamosabb működés után ismét eldurrantotta a C551- es sorvégfesz szűrőkondit. Ismételt mérés következett, és most jött a feketeleves. Tönkre ment a táp tr. a függőlege ic, a hang ic is.
Tehát, a táp bizony itt megszaladt. Kérdés, mit kellene még cserélnem.
A másik készülék még működik, de amit megfigyeltem, nagyon melegszik a kicserélt C551 47uF 160V-os sorvégfesz szűrő kondenzátor. Annyira meleg, hogy kézzel nem lehet megérinteni.
Ez érdekelne engem. Miért melegszik ennyire? Az előtte lévő diódát és a párhuzamos 470pF 1KV-os kondit kicseréltem. Az elkó 105 fokos, de ilyen melegedést még sosem tapasztaltam, illetve tapasztaltam, de annak durranás lett a vége. Az eredeti diódát nem kaptam meg, igy a Lomex-től rendeltem 2A-os diódát.(2A07) Lehet, hogy gyorsabb dióda kellene?
Összegezve a történetet, az a helyzet, hogy konkrétan egyetlen hibás alkatrészt, ami megmagyarázná a készülékek meghibásodását, nem találtam az eddig megjavított készülékekben.
Most a kondi melegedésére kérnék ötleteket, mert a tápmegfutás előbb-utóbb meglesz, valószínü maradt valami szakadozó alkatrész a tápban.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel: laszloferke

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A kondi akkor melegszik jelentősen, ha AC-t kap, (vagy fordítva van bekötve), de ezt szkóppal könnyen ellenőrizni lehet.

A táp STBY-ban is meg tud futni (2SA1015 és környezete).
(csatolmány)

A sorvégfok, vagy a táp gerjedhet is.
Keress fóliarepedéseket, főleg a sortrafó környékén gyakoriak.

A kondik és a félvezetők hibája mérésükkel gyakran nem mutatható ki, mert csak az üzemi körülmények között jelentkezik.

A VD524 (VD541) eredeti típusa: HER308 (1000V, 3A, trr=70ns), vagy HER207 (800V, 2A, trr=70ns) a kisebb képcsöveknél. Ezek eléggé gyors (ultragyors) diódák (a BY399-nél is gyorsabbak, aminél a trr=250ns).

A 2A07 általános célú egyenirányító, hálózati 50-60Hz-re készült, és nem felel meg gyors kapcsolódiódaként, ami ide kell, mivel a tápok többször 10kHz-es frekvenciájú impulzusokkal dolgoznak, amiknek még a felharmonikusait is kezelni kell.

Az ajánlott cseretípusok: UF4007 (UF40006)vagy UF5407 (UF5408)

Miért sajnálod azt a pár forintot a telefonos konzultációra (amit fölajánlottam)? Ezeket a dióda ügyeket illene tudni egy műszerésznek! (Vagy legalább azt, hogy hol, és hogyan nézzen utána.)

Üdv:
Fülesmester

0

laszloferke
laszloferke picture

Szia Fülesmester!

Kicseréltem a diódát az ajánlott UF 5408-ra, és már nem melegszi 40 fok fölé a kondenzátor. A többi készüléket is átnézem a tanácsod és a csatolmányok alapján remélem hasonló sikerrel járok. Ma az egyik szobában a vendég lelökte "véletlenül" a polcról az 51cm -es Philips TV-t.
Jó nagyot esett, de egyben matadt. A panel több helyen megrepedt, ezeket szerencsére össze lehetett forrasztani, a tv működik, de a képe nem jó. Olyan mintha szintisztasági, ill. mágnesezési problémája lenne. Több helyen színes foltok vannak a képen. Lemágnesezéssel nem lehet eltüntetni, a foltok csak vándorolnak, aztán ugyanott előjönnek. Tanultam anno, hogyha a résmaszk valamiért elmozdul, pl. nagy ütés hatására az valami hasonló hibát okozhat.
Neked mi a véleményed?
Üdv. laszloferke

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Véleményemmel csak csatlakozni tudok ExGelkás véleményéhez.
A javítás egyetlen korrekt módja: képcsőcsere. (Pl. Pityesztől vett csőre)

A repedt panel javításának módja nem az egyszerű összeforrasztgatás, hanem össze is kell ragasztani a bakelit lemezt. A forrasztás nem alkalmas mechanikai terhelés viselésére. Ragasztás után a vezető fólia repedéseinél az átkötéseket alkatrészlábbal is ajánlott megerősíteni.

Üdv:
Fülesmester

0

laszloferke
laszloferke picture

Szia!
Szó szerint, ahogyan írtad. Műgyanta az alkatrészoldalon, ónozott huzal a fólia oldalon, de előtte a forrasztásálló lakk eltávolítása, majd előónozás. Ezeket azért nem részleteztem, mert gondoltam, egyértelmű.
Üdv. laszloferke

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz laszloferke!
Sajnos annak a képcsőnek az árnyékmaszkja, leszakadhatott.
Nehezen bírják a hirtelen lassulást.
Üdv:
exGelkás

0

laszloferke
laszloferke picture

Üdv. Fülesmester!
Igazad van, jogos a kioktatás. Mentségemre csak annyit hozok fel, 20 éve abbahagytam a tv javítást, mert az élet másfelé vitt, most az új munkahelyemen próbálom feleleveníteni a gyakorlatot és az elméletet, hogy segíteni tudjak a cégnek, de nem ez a fő tevékenységem. Mindettől eltekintve, minden jószándékú segítséget és bírálatot elfogadok a cél érdekében, hiszen attól, hogy maholnap 60 éves vagyok, még úgy érzem, sokat tanulhatok az olyan nagy tapasztalattal és tudással rendelkező "szakiktól" mint amilyen TE is vagy.
Tisztelettel: László Ferenc

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

GRATULÁLOK SZÜLETÉSNAPOD ALKALMÁBÓL! :beer:

Tanulni soha nem késő. Ez a szakma kényszerít is erre.

Üdv:
Fülesmester

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Az eredeti diódát nem kaptam meg, igy a Lomex-től rendeltem 2A-os diódát.(2A07) Lehet, hogy gyorsabb dióda kellene?"
Ez lehetséges. Szerintem a BY399, vagy BY299 jobb ebbe a pozícióba.

Üdv! Kalex

0

laszloferke
laszloferke picture

Üdv Kalex!
Köszönöm a válaszodat, valószínü a dióa lesz a bűnös, Fülesmester elég jól rámpirított amiért egy "mezei" típust tettem a készülékbe, keresek belevalót.
Tisztelettel: laszloferke

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Itt a Fülesmester által ajánlott dióda. Valóban gyorsabb, mint a BY399. Bár azzal is elmenne, de ezért az árért nem érdemes variálni.

Üdv! Kalex

0

laszloferke
laszloferke picture

Szia!
A régen eltett alkatrészek között találtam BY299-et, megpróbálom vele, a címet köszönöm, nem ismertem őket, körülnézek náluk is.
Üdv! laszloferke

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Kalex!

Egy 29"-os Galacticba már próbáltam betenni a HER308 helyett a BY399-et (mivel hiányosan érkezett), ment is de nagyon meleg volt a dióda. Az UF5408 pedig alig melegedett benne.

Üdv:
Fülesmester

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ezt tudták a gyárak is. Biztos emlékszel, hogy a legtöbb készülékben kapott a dióda egy fém gallért. Amíg nem hamisított dióda került bele nem is volt semmi gond.

Üdv! Kalex

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Én is hűtőzászlókat tettem a BY399 lábaira, és így üzemelt, míg beszereztem az UF diódákat. (többet is, mert jó, ha van belőle a fiókban)

Üdv:
Fülesmester

0

elbandi
elbandi picture

Szia!

A diodával párhuzamosan kapcsolt tranziens kondit is cseréld. De még az sem kizárt, hogy megfut a táp. Ez esetben a szabályzó körben mindent cserélnék.

0

laszloferke
laszloferke picture

Szia elbandi!
Neked is köszönöm a gyors reagálást, a Te ötletedet is szem előtt tartom.
Üdv.: laszloferke

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezekkel igen sokat foglalkoztam, még akkor, amikor garanciálisak voltak. Ebből született a csatolmány, amiben minden szükséges infot megtalálsz.

Valószínűleg csak rövid időre fut meg a tápegység, vagy átvezet a diódával párhuzamos kerámia kondi.

Rajzot tudsz letölteni a tanya adatbázisából, de küldhetek is, ha kéred.

Ha személyesen szeretnél konzultálni, keress telefonon. (szám az adatlapomon)

Üdv:
Fülesmester

0

laszloferke
laszloferke picture

Szia Fülesmester!
Köszönöm a gyors választ, és a kimerítő dokumentációt.
Tisztelettel: laszloferke

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A kondi 105 fokos legyen, valamint cseréld a diódát is, mert lehet, hogy visszáramos.

Üdv! Kalex

0

laszloferke
laszloferke picture

Üdv. Kalex!
A csere kondik 105 fokosak, de a dióda jó őtlet lehet. Megpróbálom.
laszloferke

0

Sponsored links