You are here

Ganzuniv 3-as műszer mutatója szorul

41 posts / 0 new
Last post
kovacstibor
kovacstibor picture

Üdvözlök minden Tanya lakót!
Segítséget szeretnék kérni egy Ganzuniv 3-as műszerrel kapcsolatban. A hibajelenség az alábbi: a mutató középállásban van, a műszer enyhe jobbra balra billegtetésével mozdul a billegtetés irányába, majd visszatér középállásba. A nullpont állító finom állítására reagál a mutató mindkét irányban. Ha jól tudom ez egy feszített szálas alapműszer. Az alapműszert nem bontottam még meg, csak a kivezetéseit kötöttem fixen össze. Javítható-e az ilyen hiba, ha igen, merre induljak?
Segítségeteket előre is köszönöm. :-)
Üdvözlettel: Kovács Tibor

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia:úgy tűnik, leejtették.

 mert ez elferditi a lengötekercset 
Nem csak elferdíti, hanem a szálfeszítést is  befolyásolja
Ha összenyomod, lehet , hogy helyreáll
(a szálfeszítés beállításával lehet állítani a mutató helyzetét)

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

"Feszítettszálas tengely a 34. ábrán látható. A lengőrészt két vékony fémszál rögzíti az
állórészhez, azok feszessége tartja alaphelyzetben. Kitéréskor a szálak megcsavarodnak,
bennük torziós erő ébred, ami a visszatérítő nyomatékot szolgáltatja. A szálak
terhelhetősége kisebb, mint a tengelyé, ezért vékony üvegcső mutatót, vagy fénymutatót
alkalmaznak"

---------------------

Torziós szál[szerkesztés]

A visszatérítő nyomatékot, (és vele az áram hozzávezetést) biztosíthatjuk feszített (torziós) szálakkal is. A korszerű műszerekben kis visszatérítő nyomatékot használunk az érzékenység fokozására. Ezt feszítettszálas kivitellel érjük el. A szálak tulajdonképpen két csavarásra igénybevett rúdnak foghatók fel. A szálak mechanikusan előfeszítettek a szál belógás elkerülésére. Az előfeszítést két bronz rugó végzi. A kitérítésnél a szálak rugókhoz rögzített végei állnak, míg a lengőrendszerhez rögzített végei elfordulnak. Az elfordulás hatására a szálak igyekeznek megrövidülni, és a két feszítő rugót összébb húzzák. Így az eredő nyomaték részben a szál nyomatékától, részben az előfeszítés mértékétől függ.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Ja, sztem is kapott egy rendeset-ez mondjuk még nem okvetlen magyarazza a nullazo bakelit jelentös "elfordulasat"_igaz nem ismerem a szerkezet megoldasat, de valahogy az is eltudott mozdulni...
Kari

0

proba
proba picture

Ha lefogja a réz bevezetőt tartó pöcköt, a bakelit oda húzható ahova akarja, csak nem túl erős dörzskapcsolat van közöttük. 

0

csoxi
csoxi picture
***

Szia,

Megkérnélek, ha véletlenül szétszedné: körbe kellene fotózni a panelek közti átkötéseket. Kaptam egy ilyet ahol hiányoztak az átkötések. Pótoltam, de a  Kohmx100 és Mohm tartományban nem tér ki eléggé. Minden más ok. 

Üdv.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:van még a Tanyán egy SM is  ,  3,84 Mb,
egy másik meg  .djvu

Bálint

File csatolás: 

0

csoxi
csoxi picture
***

Szia,

Van eredeti sm-em. Csak időt spórolnék.

Üdv.

File csatolás: 

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Ha van GANZUNIV-3 SM (!) -ed feltennéd? Ez nem ua. mint a szintén Ganz gyártású UNIVO-3 amit Bálint említ. 
Üdv.

0

csoxi
csoxi picture
***

A tanyán itt a rajza:

https://elektrotanya.com/showresult?what=Ganzuniv%203&kategoria=&kat2=all
Nekem papíralapon van, ha valami kell belőle jelezd, szkennelem!

 

0

vitaman
vitaman picture

Kösz az ajánlatot, a rajz megvan, és a fennlévőket ismerem már.  Ha papír, akkor persze más a helyzet. Nem tudom megmondani előre melyik rész kell.
Ami pedig a hibádat illeti, én a tranzverter ellenörzésével kezdeném. 15 V-al mér a három legnagyobb kohm állásban. 
Üdv. 

1

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Nem ártana tudni valamit a z előéletéről.Egy műszer csak úgy nem áll be középre, és főleg mozgás után ha beáll, akkor ez neki az alap. Ha mindkét irányba ugyan így cselekszik, akkor valaki megbütykölte. Ha akad valamiért, akkor az általában mindig egy helyen akad, de ha ezen túljut, visszaáll alapba. Az se mindegy hogy vizszintes, és fuggőben ugyan azt csinálja. Nekem a Ganzuniv 4 függőben akadt egy ponton. A függesztőszál feszitése volt gyenge, és a tekercs súlya miatt lógott. A tartó, feszítő szerelvények is öregszenek, és meglazulnak.

2

kovacstibor
kovacstibor picture

Szia!
Az előéletéről annyit tudok, hogy "6 évig állt egy fiókban, üzemképesen lett eltéve" Ezt a műszert így vettem meg, nem titok 4500 Forintért. Tudtam, hogy rossz, elsőkörben alkatrésznek indult, de ha meg lehetne menteni.... ;-)

0

welding alt
welding alt picture

Szia kovacstibor!
Néhány jó minőségű képet csatoljál kérésedhez . Tudtommal a Ganzuniv 3 esetén a mutató közép állása  NOK.
Üdv. welding alt

1

proba
proba picture

Most hogy újra elolvastam a kérdést, feltűnt, a műszer kis mértékű billegetésre a mutató észrevehető módon mozdul. Persze elmozdulásfüggő, de jellemzően akkor követi el ezt a furcsaságot, ha valaki próbálta javítani, és nem sikerült kiegyensúlyoznia. erre utal a látszólag könnyen mozgó mutató, ami középállásban van. ( a szál visszarakásánál nem állította utána a nullázó pöcköt.) Ha igaz amire gondolok, tökéletes műszer már nem lesz belőle, a műszer döntögetésével pár % méréshibát fog produkálni. A mutatót nullára állíthatod, ha a nullázó villát lefogod, és a mutatót a nulla helyzetbe nyomod. Az eredeti úgy rémlik szinte elenyésző elmozdulást produkált a függőleges, és a vízszintes helyzet között. ( tudom rajta a jel, vízszintesen használd... de tudta a pár tized hibát minden helyzetben ) 
Első teendő műszer billegetése minden irányba, ha a mutató 2-3 jelzésnél többet mozdul el, akkor nincs kiegyensúlyozva, piszkálták (csak türelmes biztos kezű ember fogjon hozzá ) .
Következő a plexi eltávolítása, a mutató, tekercs szemrevételezése.a kivezetések szétbontsa és a mutatóra enyhén ráfújva könnyedén kell mozognia könnyedén visszatérni pontosan a kiindulási helyre.
Ha ezeket tudja, akkor a villát a helyére nyomod, és szerintem jó lesz.
  

1

kovacstibor
kovacstibor picture

Szia!
A műszert vízszintes és függőleges helyzetben billegtetve, a billegtetés irányát követve kitér a mutató a billegtetés erejétől függően akár 1/3 skálaívhosszt is, majd visszaáll középállásba. A napokban lebontom a plexit és fényképezek. Hamarosan jelentkezek.
Üdv: Tibi

0

proba
proba picture

Az a kérdés, ha az oldalára állítod, akkor a mutató a kezdeti lengések után beáll-e vissza pontosan középre, vagy azt csak a normál vízszintes helyzetben teszi? Egy működő normál, baloldalán áll, jobb oldalán áll ezt mutatja. ha ennél jelentősen több az eltérés, szerintem nem érdemes vele foglalkozni.

0

kovacstibor
kovacstibor picture

Az a címke ismerős... laughwinklaugh

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
ez már valami(képek) , de mint írja Tibi, hogy középen áll meg a mutató.
Üdv.

0

proba
proba picture

Csak az iránt érdeklődném, ezen egy nagy osztást tér el a mutató a három különböző helyzetben, ha az övé ennél sokkal rosszabb, akkor babrálták már, ha ezen tartományon belül van, és könnyen mozog, akkor van remény.    

0

vitaman
vitaman picture

Idézet a manuálból :
 

File csatolás: 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Sok analóg müszert javítottam, ez a Ganzuniv 3 kiesett a javítandók közül Nincs egy hiteles kép a mechanizmusról. Jó lenne, ha valaki leírná, hogy ez függesztett szállal van e szerelve, vagy spirálrugós!. 

Üdv. welding alt

0

vitaman
vitaman picture

Szia! 
Feszítettszálas, a 3. old. -on olvashatod (azon amin feltettem).  Nekem is van egy ilyen sajnos szakadt. Nem néztem még meg belülről, de  "ganzuniv-4_javitas_szereles"  van itt a tanyán sok minden ezekről és másokról is, pölö régi RT javítási cikkek! Igazából át kéne nevezni mert így sokan kihagyják.
Üdv.

0

welding alt
welding alt picture

Szia vitaman!
Köszönöm az útba igazítást!
Üdv.

0

proba
proba picture

Ha jól gondolom a szürke dobozosok függesztett szálasak  voltak..

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Az alapműszer kapcsain 10 mikroA áramot kell átbocsátani, és megnézni van e szakadása., ill. mozdul e. Ha ezen átment, akkor van remény. Ezek legnagyobb hibája a szálszakadás. Egyébként agyon van védve, GOERZ licensz. Tettem fel egy részletes 38 old.-as manualt "ganzuniv 3 részletes haszn" néven.
Üdv.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Tibor !
Szerintem a műszer plexi kijelzőrésze statikusan fel van töltődve, vagy vegyi átalakuláson megy át.
Ez befolyásolja a műszer működését.Ha kibontod plexi burkolat nélkül végzel méréseket , valószínű jól működik !!

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Orosz kéziműszer plexijére cseppent egy kis foltbenzin. Hagyott egy kis homályt, és ott mindig megakad a mutató. Levett dobozzal soha. Valami átalakulás történt, mintha elektrét effektus játszana be. Ott mindig fel van töltődve.

0

welding alt
welding alt picture

Szia sasa11!
Jelen esetben másról van szó, bár igaz, hogy  találkoztam hasonló jelenséggel (pl. MAVO-35), de most az alapműszer a gyanús.
Üdv. welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne látni jó felbontású  fényképeket a mérőműről, közelről, előlről és hátulról

Bálint

0

kovacstibor
kovacstibor picture

Szia!
A napokban megpróbálok fotókat készíteni, és közlöm. :-)
Üdv: Tibi

0

proba
proba picture

Ráfújsz óvatosan a mutatóra, látszik, hogy szorul e valamelyik irányba ( a műszer lábai szabadon). Ha nem akkor szemrevételezés,fény felé. A tekercs környéki kosz látszódik. ha az sem hoz eredményt, akkor a mechanikus nullpont tologatót kézzel is el lehet csavarni a tekercshez képest egy keveset. ( az előélet ismerete fontos lenne. Ha nem piszkálta senki, akkor ez inkább káros, mint követendő  A tiéd szerintem valaki  mechanikailag elállította. ( lehet szándékosan mutat pont középre.) Ha a tekercs mellett kosz van, akkor szorulni szokott. 

1

proba
proba picture

Rákerestem a műszerre a neten, mégis hogy néz ki.Az első találatok között mit látok 2011-ben. Bár az is lehet éppen mért vele valamit....

File csatolás: 

0

joci66
joci66 picture

Ha arra a képre gondolsz, ahol középállásban van a mutató, az egy GANZUNIV-1-es típus (a méréshatárai alapján) és 6Voltot mér.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
na ezt is bámultam, de én nem ezt látom az ajánlott képen. ( tévedek?).
welding alt 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nyugodt kéz, jo nagyitod van-e?
Megkell lesni -jo esetben mikroszkop alatt/nagyitos kameraval, hogy van-e valami a forgotekercs utjaban...
SzBalint javasolta man nehany topikban, hogy kis papir csikokkal esetleg kitolhato a szennyezödes, DE LEGY OVATOS!
Eredmenyest!
Kari

1

kovacstibor
kovacstibor picture

Szia!
Köszönöm szépen! :-) Hamarosan jelentkezek fotókkal.
Üdv: Tibi

0

kovacstibor
kovacstibor picture

Mellékelem a képeket:
Elnézést kérek a kései jelentkezésért, a 2,5 éves fiam mellett kissé nehézkesen jutok a Ganzuniv közelébe. 
A nullpont állítóra látszólag reagál, mozdul a mutató. Sajnos nem viszi odébb a mutatót egyik irányban sem, marad középen.
Közelebbről megnézve, mikor a fotókat készítettem, kissé elszomorodtam a cink fröccsöntvénnyel kapcsolatban.... sad
Nem biztos, hogy sikerélmény lesz ezzel a műszerrel. indecision
Bízom benne, hogy valamit észrevesztek a fotókon amit én nem vettem észre.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
úgy tűnik az rugó nem rugó

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem a mutatot nullara jusztirozo bakelit lapka slicce a mutatoval egy tengelyt kellene kepezzen! _egyenlöre ez.
A mutato ferde reszeböl valami hartya/hej szerü lelog s raer a cink öntvenyhez_feközö-akadalyozo lehet...
A repedt cink/spiater? nekem azt sugallja,hogy elöször azt kellene össze preselni s ragasztani( ha lehet pl. szetszedes nelkül?), mert ez elferditi a lengötekercset ami ezaltal adott esetben a magneshez er, s nem mozdul tovabb.
A 8. kepen szerintem jol latszik, hogy a tekercs elmozdult jobbra, azaz eltavolodott a repedes helyetöl :-(
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem árt, ha nem vágott, hanem tépett a papír széle

álint

2

Sponsored links