You are here

GÁZ konvektor naponta egyszer "leáll" részletek a kisbetűs részben

24 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

sziasztok !  valaki tudna segíteni ebben a rejtélyes esetben? azért rejtélyes mert egyébként első pöccre stabilan indul, az elektromágnes 3 másodperc alatt stabilan megfogja a gyújtóláng kapcsolóját, tehát elég 3 másodpercig nyomni az elektromágnes piros gombját, és szép őrlángja van amit a kisablakon prímán megfigyelhetek. látszólag minden fafa de Kábé naponta egyszer  leáll seszó sebeszéd. valami jó tipp kellene mi okozhatja !!! azt nem tudtam megfigyelmi sajnos még, hogy az őrláng alszik el előbb vagypedig a mágnes kapcsolja le. hetek óta idegesít, jó lenne tleg ha valaki megfejtené a rejvényt

 

Comments
bélás
bélás picture

Tegyünk pontot az ügy végére, egyszerűen elfújja a kiömlő gáz az őrlángot.
Tuti nagy a láng amikor fűt a kazán.
 

0

vision61
vision61 picture

Ilyen szakértelemmel inkább ne szerelj kazánt. Konvektort meg végképp.

0

bélás
bélás picture

Pedig ha tudnád milyen igazat szóltam!

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia. Nem írtad, hogy parapetes vagy sem, és a típusa, kora is kimaradt... Pl. Ha egy F850-es konvektorról van szó, akkor az is lehetséges, hogy az őrláng túl kicsi, amit okozhat egy kis kosz is a fúvókánál. Hőigénynél, mikor begyullad az égősor, képes annyi vákuumot gerjeszteni, hogy bealudjon az őrláng (nem feltétlen minden kapcsoláskor). Érdemes szétszedni, és a fúvókában lévő lencsét szemügyre venni, átfúvatni (csak ne akarj valamilyen eszközzel tágítani rajta!)! Elképzelhető, hogy a fúvóka járatban találsz valamit, ami időnként elzárja a gáz útját. Ha ezt elvégzed, akkor az őrlángcső hollandijánál feltétlen ellenőrizd a szivárgást, de ha nem akkor is. Amennyit javítottam, szinte évente utána lehet húzni, egy szezon után! Számos más hibalehetőséget is felsoroltak már, ezért nem írom le én is még egyszer. Én ezt valószínűsítem, viszont ez nem egy helyszíni szemle... Ha idősebb a készülék, akkor egy teljes átvizsgálást javaslok! Ennyi infóból, távolról nem tud többet segíteni senki!
Még annyi, ha kiveszed, szétszeded a fentiekben említett problémás gyújtóégő-házat, akkor összeszerelésnél figyelj a pozicionálásra, és egy új tömítés sem árt...
Sok sikert hozzá! 

0

vision61
vision61 picture

Szia!
Nem tudjuk a készülék típusát, beépítését mennyi idős. Ha parapetes, akkor lakásfelújítás, festés miatt nem volt leszedve a készülék? Ha nem jól lett visszatéve a belső cső, az is okozhat ilyen hibajelenséget, mivel keveredik a füstgáz a beszívott levegővel, emiatt kialszik a láng. Azt írod, a gyújtóláng megfelelő méretű, jó a lángkép. Akkor ennek a fúvókája nincs elkoszolódva.
A következő lehetőség a termoelem, illetve a termomágnes, illetve ezek csatlakozása, plusz ha még be van építve egy adapter a műszer miatt, ott is lehet kontakt hiba. Első körben ezt kéne ellenőrizni. Kell egy 10-11-es villáskulcs. A termoelem automatika felőli végén van egy hollander, ezt meglazítod, megmozgatod a réz "csövet", majd újra meghúzod a csavart, de csak érzéssel, nehogy leszakadjon a forrasztott vég. Ennek a résznek a szerelése nem okozhat gázszivárgást, itt csak egy elektromos csatlakozás van.
A következő gyanúsított lenne a termoelem, de azt írod, rövid idő alatt bekapcsolható, így ez kizárható. Viszont a termomágnes hasonló hibájával már találkoztam, az alu ház, és a réz tekercs ponthegesztése válik bizonytalanná, emiatt szakad meg az áramkör. Ez csak cserével javítható, nem kerül sokba, DE ennek a cseréje már érinti a gáztömörséget.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia. még kormos kémény is lehet

Bálint

0

vision61
vision61 picture

Parapetnél?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudjuk, hogy  ez parapet?

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Én egy heti 1-2 leállásosat javítottam 1 hónapja. Annak az volt a baja, hogy az őrláng elosztója 3 irányba szórta a lángot: szikra, égősor, hőérzékelő, ám valami folytán átpucolva sem volt hajlandó az őrláng felé elég nagy lángot adni és kicsit nagyobb huzat (pl. viharos széllökés) esetén el tudta fújni azt a lángcsóvát.
Szóval én kiszedtem a 2 csavarral az egész őrláng/gyújtórészt és konvektoron kívül próbálgattam, de így is az egyik oldal sántított, hiába nyomtam összébb azt az elosztót, pucoltam át, így egész egyszerűen megfordítottam a 2 oldalt és nem jobbra kapja a szikrát, hanem a gyengébbik bal oldalára, így pedig a hőérzékelő folyamatosan lángba ér, még szél esetében is. Azóta még nem állt le egyszer sem.

Az illető kihívott egy szakit is még előttem, aki azt mondta, hogy a szabályzót kell kicserélni, 20e Ft lesz, de majd csak jövőhéten tud szerezni, majd otthagyta a hidegben. Meg se nézte a lángot. De mivel épp ünnep előtt volt, ennyije nem volt rá a havernak és én már ismerősénél javítottam, cseréltem is konvektort, tehát bízott bennem.

Szóval a szaki 20e-t szakított volna (amennyiért egy használt konvektort is lehet már venni) és kicserélt volna egy teljesen más (szabályzó) alkatrészt, mint amivel a gond volt.
Így lehet ajánlgatni a szakikat, de akkor olyat ajánljon mindenki, aki már bizonyított és nem "cserés" szerelő, hanem "javítós".

Lehet ha több időm és jó netem lett volna, akkor meg tudtam volna nézni, hogy hol lehet az őrlángra nagyobb gázmennyiséget adni, majd "szakszerűen" egy csavarintással ezt megtettem volna, de végül is a problémát így is megoldottam és a szaki sem keresgélt ilyen szabályzó körül.

Szóval javaslom nézd meg te is az őrlángodat, hogy 3 felé rendesen elosztódik-e és bele ér-e rendesen (nem csak a széle, hanem a láng közepe) a hőérzékelőbe. Kisebb fújásokkal lehet próbálni elfújni, hogy eltűnik-e az adott oldalról egy picit a láng (mint a konyhai gázrózsa esetén is eloltható egy rész, vagy később gyullad be).
De persze a gáz minősége is lehet gond, hiszen a fűtőérték mindig változik (ami a számlán látható), így elképzelhető, hogy a gyenge fűtőérték és a szél együttes hatása már pont elég, hogy kialudjon.

A "szép őrláng" pedig a kisablakon a felfelé mutató láng, ami látszik (az a legerősebb), de a 2 oldali már nem látszik rendesen, ezért kell kiszedve megnézni és fújogatni. Ha már pl. kihúzáskor a huzat el tudja fújni és emiatt le is áll, akkor tuti ez lesz a gondja.

Természetesen teszteléskor NE LEGYEN FŰTÉSEN, azaz a legkisebb fokozaton legyen, hogy ne kapcsoljon be az égősor!!! Így nincs robbanásveszély, nem pazarolod a gázt és csak így biztonságos.

3

AzzA
AzzA picture
*

Gáz - konvektor szerelő nagyvalószínűséggel megfejti, és meg is oldja a problémádat.

0

Jaca
Jaca picture
****

Ja, csak találd meg azt a tapasztalt szerelőt, aki nem akar lehúzni, nem csak molyol rajta valamit, aztán ha mégsem lesz jó, akkor újra elkér egy valag pénzt, és mire kész lesz, kifizetted egy új konvektor árát.

1

atis76
atis76 picture

Egyszerü a megfejtés:
Van egy közismert gázszerelö Lörinc bácsi. :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Jó-jó, de ugye ahhoz közbeszerzés kell, addigra meg már a klímát kell bütykölni :))

1

AzzA
AzzA picture
*

Hát nem tudom, én már találkoztam párszor olyan szakemberrel aki megjavította a hozzá tartozó készülékeket. Lehet ilyen kivételes helyen lakom ahol az asztalos a fához ért a lakatos meg a vashoz.

Ha ennyire nem bízol meg, akkor ilyen alapon szerintem ha fáj az oldalad, nyugodtan műtsd meg magad, mert mire találsz egy tapasztalt orvost aki nem akar lehúzni, és csak molyól rajtad, aztán a veséd helyett a lábadat távolítja el, utána meg fizethetsz egy valag pénzt megint mire kész lesz a műláb, kifizetted nyolc bangladesi vese meg két ajándék tüdő árát.

1

Jaca
Jaca picture
****

Igen, én is találkoztam pár szakemberrel, aki értett a dolgához. De ma már ott tartunk, hogy aki ért hozzá, arra hónapokat kell várni, aki meg azonnal tud jönni, annak olyan is a munkája. Szüleimhez is ment már ki olyan ifjú gázszerelő, hogy egy hagyományos fali gázkazánon nem ismerte fel, melyik a gázcső, és melyik a vízcső. 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Én autószerelővel jártam így, amikor még Opelom volt.
Bevittem szakszervizbe (igazi Opel szerviz), ahol a "szaki" azt mondta az adott hibára, hogy 20e Ft-ért rakott bele az új márkás 3 pólusú gyertyák helyett 1 pólusú Opelest és ezzel már jónak kell lennie. Persze a 3 pólusút nem adta vissza. Nem lett jó, így visszavittem pár nap után, mire annyit mondott, hogy ő ott annyit tudott tenni, de "magánba" ha elviszem hozzá, akkor lesz rá ideje. Az említett 2 nap helyett 4 nap után kaptam vissza kb. 20L üzemanyaggal kevesebb és majdnem 200km-el több volt benne. Semmi mást nem csinált, mint a 20e Ft-ért korábban berakott Opeles (GM) gyertyákat kicserélte HASZNÁLT 2 pólusú névtelen gyertyákra és ezért mivel sok napig dolgozott rajta, 60e Ft-ot kért. Tehát üzemanyaggal együtt már majdnem 100e Ft-omba volt és még mindig nem volt jó.

Egy másik univerzális szakszerviz lett a következő cél, ahol már tanultam az esetből és csak negyed tankkal vittem be. 2 nap után visszakaptam azzal, hogy kimosták a tankot, mert televolt trutyival. Persze benzin sehol (amit kiszedtek belőle), a tankban kb. 5L, az autó nem javult meg... 40e Ft-ból, lemondtam a jó autóról és használtam úgy ahogy volt.

Fél évre rá elvittem egy mások által ajánlott Opeles szakihoz, aki csak Opellel foglalkozik. 20e Ft-ból megoldotta. Kicserélte a benzinszivattyút (12e Ft), mert keveset nyomott. Utána jó ideig hibátlan volt, ám 1x én szedtem szét a tankot, mert megint kezdett előjönni a hiba és kiderült, hogy senkinek nem volt igaza, de az utolsó szerelő legalább jó helyen keresgélt. A tankban levő gumicsövek öregedtek el és a szívó részen levegőt is szívott a repedéseiben, a nyomó részen pedig lukas volt, így vissza is csorgott és ezért ment el a nyomás. A csövek kicserélése után (2e Ft) többé nem volt ilyen gondja az autónak.

Tehát akkor ha számolok egy kicsit... 150e Ft kidobott pénz a szakszervizekre (lenyúlt üzemanyaggal együtt), 20e-ből a szaki már megtalálta, hogy nyomásgond van, de a konkrét okára ő sem jött rá, mert működés közben nem nézett a tankba én meg 2e-ért vettem egy kis gumicsövet és megjavult az autó, mert én belemélyültem a dologba, hiszen ha valahol elmegy a nyomás, azt meg kell keresni, főleg ha nincs benzinszag és nem látszik szivárgás. 170e Ft után kiderül, hogy 2e Ft-os alkatrész volt a hibás.

És ugye itt 3 szakinál is járt az autó és csak az egyik állt közel a valós hibához, pont a legolcsóbb illető és nem azok, akik gépekkel akarták kideríteni a hibát, mert gép nélkül nulla tudásuk van.

De annó mobil szakszervizben nem a saját jó aksijával adták vissza a készüléket, hanem egy használt szarral, ami a 2 nap helyett fél napot bírt. Mert ugye annak a sorozatszámát nem írták fel és darab-darab. Így még a garis javításon is buktam egy aksit.

Ezek fényében nekem a koszos műhelyben dolgozó öregecskedő olajos kezű (nem kesztyűben dolgozó) ember (aki pl. kuplungot mond a szakszerű tengelykapcsoló-tárcsa helyett) sokkal megbízhatóbb szakember, mint aki csillogó műhelyben azzal kezdi a vizsgálatot, hogy elővesz egy számítógépet. Mert pl. a fenti hibát egyik gép se tudta megmondani, hiszen nincs üzemanyag-nyomásérzékelő az ECU-ra kötve, mivel az egész autóban nincs ilyen.

Persze ha az Opelos igazi szaki a márkaszervizben dolgozott volna, lehet már elsőre meglett volna a hiba, tehát szerencse kérdése is, hogy hányadikra találja meg a jó szakit az ember.

Már így is hosszúra nyúlt, de említhetném a kertépítőket, akik után az automata öntöző csak a kert 80%-át locsolta, mert 1 fejjel kevesebbel számoltak, meg csupa gödör, mert az árajánlatban nem jelezték, hogy feltölteni is kéne és a sokadik plusz összeg után (már 1,5x-es árnál) azt mondtam, hogy ennyi és ne tovább.
És ők is szakik voltak, papírjuk volt róla, de még egy kertet sem tudtak felmérni, hogy mennyi anyag kell hozzá.

A fűtésemet is magam kellett javítanom, mert úgy hogy lukas volt a rendszer 3 hét múlva jött volna a leggyorsabban kijövő szerelő... tehát addig nulla fűtés.
Aki profi, elfoglalt, aki ráér, azért ér rá, mert a kutya nem hívja másodszor.

4

vision61
vision61 picture

Az igaz, hogy ez a borozó, de akkor sem kéne összeszemetelni mások topikját, nem odaillő hozzászólásokkal.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Írtam neki egy megoldást, ami nálam bevált már korábban, de a kérdező azóta sem reagált kb. semmire, hogy akár az én, akár más ötleteit kipróbálta-e. A vitát nem én vittem oda, hogy hívjon szakembert (ami szintén nem megfelelő válasz a kérdésére), én csak arra reagáltam... ha már a kérdező idő közben el is tűnt és nem reagál semmire. Legalább írná le, hogy mit próbált, vagy ha megjavult, akkor mitől és zárja le a témát, ám egyik se történik.

Ez az oldal (szerintem) azért van, hogy az ember más kárán tanuljon és ha már ismerjük a hibát, szeretnénk megtudni, hogy melyik volt a jó megoldás a javításra, de csak újabb ötletek jönnek, visszajelzés nem, hogy próbálta-e bármelyik javítási módot.
A 'hívon szerelőt' válasz pedig egy ilyen szakmai oldalon pont olyan, mintha az autószerelőnek mondanád, hogy vigye szervizbe az autóját. Itt nem analfabéták vannak az oldalon, így némi szakmai ismeret, szerszámok ismerete alap és azért van itt, hogy megoldást találjon, nem azért hogy szerelőhöz irányítsák.
De részemről nem sértődöm meg, ha az admin ritkítja a nem ide illő válaszokat, köztük az enyémmel is.

1

vision61
vision61 picture

Ez az oldal (szerintem) azért van, hogy az ember más kárán tanuljon és ha már ismerjük a hibát, szeretnénk megtudni, hogy melyik volt a jó megoldás a javításra, de csak újabb ötletek jönnek, visszajelzés nem, hogy próbálta-e bármelyik javítási módot.

Ez igaz, sajnos máshol is előfordul, hogy nincs visszajelzés a javítás sikerességéről, reméljük itt megtudjuk a megoldást.
Viszont az is igaz, hogy nincs mindenkinek ideje, lehetősége naponta olvasgatni a fórumot.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: legalább 10 hibalehetőség van,  a konvektor típusok változatossága is meghatározó a konkrét hiba elhárítása érdekében
Képzett gázszerelő   is csak a helyszínen  tudja értékelni, ez nem távjavítási téma
Bármely cső megbontása esetén új gáztömítés kell, hogy ne legyen újsághír

Bálint

1

apostrophes
apostrophes picture

biztos vagyok benne hogy itt a Tanyán valaki 5 perc alatt megoldja ezt a rejtélyt. mondjuk én 1 hónapja gondolkodok rajta eredmény nélkül. 

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!
Lehet, hogy őrláng gond lesz mégis. Az őrlángnál szok lenni egy kis terelő lemez, ami két irányba tereli a lángot - persze típusfüggő. Egyik része a lángőrt melegíti, a másik a nagy lángot gyújtja be. Ha dugulás van, lehet jónak látod, mégsem az. Általában akkor alszik el, mikor kikapcsol a nagy láng. Persze ha figyeled éppen nem fog elaludni.

1

AzzA
AzzA picture
*

Abban én is, hogy 235 rejtély és annak megoldása lesz egy témára. laugh

0

Sponsored links