You are here

Goerz Unigor 6e egyen mérés hibás, váltómérés jó - Hogyan működik az előerősítője?

4 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Kedves Hozzáértők!

Speciális tudásanyagra lenne szükségem!

https://elektrotanya.com/goerz_unigor_6e_full_sch.pdf/download.html

Ezt az anyagot én tettem fel. Ez helyesen tartalmazza az alkatrész pozíciókat és az értékeket is.

Szeretném megérteni a mérőerősítőjének a működését.
Valami különleges, kapcsolt fokozat.
Hiába túrom a netet, nem találok semmit ennek a működéséről.

A hiba jelenség az, hogy váltó feszültséget és áramot tökéletesen mér. Ellenben bármit, ami egyen, azt nem.

Már ott kezdődik, hogy ha +ba kapcsolom a tolókapcsolót, akkor össze-vissza lengedezik a mutató, majd beáll, de nem 0-ra, hanem kitér mínuszba és időnként remeg is. Ha mínuszba, akkor meg egy bizonyos pozícióban kileng plusz irányban és ott áll Bármelyik méréshatárban.
Ellenállás/kapacitás mérésnél nem lehet végtelen/0 poziba állítani, szinte semmit nem mozdul a mutató a poti állításakor.

Ha DC feszültséget mérek vele, akkor +-ban kevesebbet, mínuszban többet mutat.

Az oszcillátor (205Hz) tökéletesen működik. Szkóppal ellenőriztem.

Amit látok, hogy AC mérésnél nem használja az oszcillátort a mérőerősítő ki/bemenetének kapcsolgatására. Ellenben más úton kerül a mérőerösítő jele az alapműszerre. Azt hiszem ott történik az egyenirányítása. Mivel nem értem ezt a kapcsolt fokozatot, nem látom át, hogy a DC mérésekor hol történik az egyenirányítás, már ha van egyáltalán...

A kontakt hibák kijavításán túl vagyok. A tantál kondenzátorokat (3x100UF, 2x47uF és 1x 100uF) kicseréltem (elég magas volt a szivárgási áramuk).
Ez a hiba előtte is megvolt, és ezek után is megmaradt.

Szeretném, ha valaki elmagyarázná, hogyan működik ez a rendszer. Különben hiába mérek akármit, nem fogom tudni értelmezni.
Azt sem látom át, hogy egyes potméterek milyen szerepet töltenek be a mérőműben.

Köszönöm!

Gábor
 

Comments
enpesta606
enpesta606 picture

Hali!
Nem tudom eddig hol kerestél, a chopperes (szaggatós) mérőerősítők témájában nézz körül - elvi sémát találtam.
Erről a Goerzről van valahol egy kis füzetecském (de elég soványka...pl. ilyen részletes rajzot nem is tartalmaz), ha fellelem csatolom.
Üdv.: István

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm! Nagyon sokat segített a hozzászólásod!

Most már kapok értelmes leírásokat.
Ha jól értem, akkor ez egy mintavételezésen alapuló méréstechnika.

Az érdekes az, hogy ugyanazt az erősítőt használja a váltófeszültség és az egyenfeszültség erősítésére.
Csak váltónál nem szaggatja meg, egyennél meg igen.

Ebből nekem az jön le, hogy maga a mérőerősítő jó lehet. Itt a chopper résszel lesz a bibi. Ettől kicsit tartok is, mert  ilyen FET-eket nem fogok találni, és nem is igazán tudom, hogy mivel lehetne helyettesíteni őket, ha tényleg hibás(ak)... :-(

Azt kéne megtalálni, hogy mitől tolódik el negatív irányba a kimenti jel.

Abban kérek még segítséget, hogy átlássam: Az alapműszer mit mér mihez képest?
Nekem úgy tűnik, hogy a mérőerősítőbe menő jel ketté van ágaztatva, és az erősítés előtti megy az alapműszer + bemenetéhez, az erősített jel meg a - bemenetéhez?
Ezt nem értem. Vagy én vagyok vak/tudatlan, és nem látom át, vagy hibás a rajz, vagy passz...
Kiegészítés: Azt hiszem mégis értem... elfelejtem állandóan, hogy itt az áramkör fordított polaritással működik a mért jel polaritásához képest...

G

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Csak hogy ide is kerüljön valami:
Egy csomó internet böngészés és privát üzenet váltás után a következő kezd kirajzolódni:
- A műszer felépítése olyan, hogy az R33 potméter a pontosságot az összes üzemmódra egy személyben állítja be. Minden más üzemmód a nagyon pontosan meghatározott és kivitelezett ellenállásokkal van garantálva a műszerben.
- A mérőerősítő másképp működik váltó és másképp egyen áram/feszültség mérésekor. Az én esetemben váltót jól mér (emiatt a kapacitás mérés is jó), de egyent nem - mert feszültség nélkül nem 0-ra áll be a mérőmű - (emiatt az ellenállás mérés is pontatlan). Ennek a részletes szervizmanuál szerint (0 eltolódás) kettő oka lehet: Az egyik, ha a C1 300uF (3x100uF) tantál kondenzátor tönkre megy. A másik, ha a T1 két kapus N csatornás J-FET (40673, 40841) szivárgási árama nagyobb, mint 1nA. Van akinél az előbbi, van, akinél az utóbbi. Mivel én kicseréltem az összes tantált, már csak a FET maradt. Megrendeltem egy lengyel oldalról, és most várok.
- Az ellenállás/kapacitás mérés 0-ázás azért nem működött, mert a panelon az R82 áram beállító potméter és a D20 hőkompenzálásért felelős soros dióda páros túl szorosan van egymás mögött. Akár rázkódás akár fogdosás hatására összeért a két dióda közös pontja a meztelen trimmer potméter közép leágazásával. Emiatt az áramgenerátor le is lett szedálva. Miután szétválasztottam őket, ez a rész helyrebillent. 

Egyenlőre itt tartok. Folytatása következik később.

G

4