You are here

GOGEN TVL32127DLCRR (VESTEL) "led" tévé háttérvilágítás nem működik (megoldva)

7 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nevezett készülék "nincs kép" jelenséggel került hozzám. A szokásos méréseket követően kiderült, tápegység rendben és a main is dolgozik. Háttérhez elmegy a 24V. Szétbontva a "kijelzőt" meglepő látvány fogadott.. még ilyen fajtával nem találkoztam. A két led panel sorba van kötve, viszont életjelet nem ad egyik sem. Van valakinek ötlete honnan lehetne ilyet szerezni, vagy menjen e-hulladéknak a készülék? Esetleg ráolvasásos javításhoz mondóka?
Kíváncsi lennék mitől tud ez ilyen hamar (egy éves) így tönkre menni.
Köszönettel: Kiss Z.

Időközben rájöttem, semmi különös nincs ebben a led modulban, csupán a ledekre ragasztott lencsék formája új (számomra). Vagyis a ledek szokásos módon sorba vannak kötve modulonként. Tehát 11db led egy sorban.. akkor viszont a 24V persze, hogy kevés neki. Megzavart egy hasonló típusnak a rajza, ott 24 szerepel.

File attachment: 
Comments
irokéz
irokéz picture

Szia Zoli!

Próbáld meg külső tápról a ledsorokat.Ha élnek, 24V-ról is felvesznek valamennyi áramot, de gyanítom, hogy eredetileg is 24V-ról működtek, és szakadás miatt nem megy a világítás.

Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kicsit elvittem magam az erdőbe: Nos a háttér a "szokásos" ledes megoldás. Ledek modulonként sorba kötve. Ezek közül az első volt megszakadva és mivel a két modul is sorban van, így az egész sötét maradt. Az érdekesség csupán annyi volt ezzel az egésszel, hogy ilyen "fényvető előtéteket" még nem láttam. Másik furcsaság a ledek típusa. Jellemzően 2v-ról szoktam kipróbálni, de ezek 3V-alatt nem dolgoznak. Persze az ellenőrzésükhöz mindről le kellett venni az "optikát", majd utána vissza ragasztani.
Visszavezetve a táp kapcsolását egyértelmű lett a további hiba. A 80V (erről üzemel a háttér) diódája csont zárlatos volt.(UF5402)
A led, valamint dióda cserét követően immár minden rendben.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

irkax
irkax picture

Szia Zoltán,

lenne egy olyan kérdésem hogy milyen ledet tettél bele hogy működik neked mert nálam is van egy ugyan ilyen gépezet és akármilyen ledet teszek bele, szét égeti mindet. Előzménye annyi volt hogy 3 led volt meghallva 2 zárlat és egy pedig szakadás. Tápban semmilyen hiba nincs, mindent átvizslattam. Felvált a ledcsík és szimplán lefőttek a ledek.

Előre is köszi.

Üdv: Irkax

0

uniman
uniman picture
***

Hello Irkax.
Ezt nem olvashattad...vagy igen?
Üdv.: Uniman

0

irkax
irkax picture

Szia Uniman,

nagyon szépen köszönöm az útmutatást, mert ez most nagyon sokat segített. Végre 3 havi reménytelen keresés után Balage és te jóvoltadból megoldódni látszik 4-5 vestel csoda kálváriája. CRT-ből is rüheltem a török csoda fost de ezen véleményem nem változik úgy látom :( Folyamatosan csak a költséghatékonyságra mennek és lassan már csak egy 230/24 inverter lesz egy 860R 25W ellenállás meg 2 1500 forintos ledcsík lesz a háttérfény és csókolom. Ám az egyiken már eljutottam odáig hogy ledcsíkokkal és stabilizátorral oldottam meg a háttérfényt és megyen is csak kissé foltos.

Köszi még egyszer!

Üdv: Irkax

0

uniman
uniman picture
***

Hello Irkax.
Innen is "kileshető" többféle LED chip típusa...itt meg jó az ár.
Üdv.: Uniman

0