You are here

Gorenje mosogatógép nem kapcsol be. /Megoldva, ajtó tetején lévő panel jav./

15 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Tud valaki tanácsot adni? (G155110 , ART 552993/01, SER 64531512) Gorenje mosogatógép, talán 3 éves,  nem kapcsol be, a gombokra nem reagál. (Ill. a második gomb megnyomására az üzemmód középső lámpa halványan világít, ennyi...)

Utoljára egy-két hete végig ment a program rajta. Most meg nem reagál a bekapcsoló gombra. Van benne valami védelem, biztosíték, vagy valami? Lehet, hogy a panel tápja nem indul? Én nem ismerem, de ha táp, esetleg szétszedném. Van értelme szétszedni, vagy inkább hívjak ezzel foglalkozó szerelőt?

Köszi: formasu

Szerk: 

Kiszereltem a panelt, és a tápban szemmel nem találok hibát. Mérve a táp kettő darab kimenetén van: +5Volt, és +13 Volt, asztalon nézve.

Vissza szereltem, és nem változott semmi, tehát a csatiknál a kontakt hiba sem valószínű. Jó lenne tudni, hogy a bekapcsoló gomb a tápon hová megy, vagy mi a jelzése? Van ott sok csati, rá is van írva mindegyikre, hogy mi van rajta, de nem tudom, hogy mit keressek?Az egyik csatlakozón van Stb felirat. Lehet, hogy ez lenne a bekapcsoló? Hiába nyomjuk a bekapcsoló gombot, ez semmihez nem ad kontaktot. Vagy nem ez a bekapcsoló, vagy a bekapcsoló gomb hibás. Még nem jöttem rá, hogyan tegyem szabaddá, ezt a nyomógombot az ajtó tetején, hogy megmérhessem. Rajzom sajnos nincs, hogy hová jön a panelen, és milyen a felirata ennek.

Szerk. 02. 11-én.

A három hibás mikrokapcsoló csere, 1 db. 1KOhmos ellenállás csere, és egy hosszú nyák vezetékben, egy dióda alatti szakadás javítása külső vezetékkel, mint a képen is látható. Ennyi volt.

Comments
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Tanácsot kérek, hogy tehetek-e valamit a Gorenje-nél?

Mivel a főpanel táp mérésre, és látszólag is jónak mutatkozik, kiszereltem az ajtó tetején lévő panelt. Siralmas!

A közepe beázhatott, vizet kaphatott, /küldöm róla a képeket!/ annak a panelnek a közepe szó szerint el van rohadva, valahogyan vizet kaphatott! Úgy gondolom, hogy a gyárnak ezt úgy "illik" elkészíteni, hogy víz oda ne kerülhessen sehogyan...
Nem szabad a rajta lévő kis mikrokapcsolóknak szétrohadni 5 év alatt, gondolom. Ezt az ajtó tetején lévő két kis panel közül az egyiket vagy cserélni kell, vagy szenvedni a javításával, mert még a nyomtatott áramköri vezetékek közül is vannak, amik el vannak rohadva, a mikrokapcsolók is kirohadtak a panelból. Itt valamilyen "gyártási" hiba történhetett, mert ide víznek nem szabad(na) befolynia! A mellékelt képek egy alkoholos tisztítás után készültek kettő mikrokapcsoló szinte kiesett (kirohadt) a helyéből...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez még simán javítható, igaz, nem 5 perces meló, ha jól nézem pár helyen a furatgalvánt is pótolni kell, kideríteni mi volt a szétfröccsent dióda. Azon a fólián folyhatott két három amper is, szépen végigégett. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Ha jól értem bontott működő kezelőlapot keresel ?

Vagy...
https://shop.euras.com/artikelsuche_ma.php?g7=3114768N&suchbg=gorenje+di...

0

formasu
formasu picture
*

Szia! A bontott is szóba jöhetne, vagy ezt kell megjavítanom...

Három kis mikrokapcsolót biztosan cserélni kell, és a nyákból, ami hibás javítani.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért ez nem menthetetlen...

De mit csináljon. A gyártó? Ha a háziasszony belebotítja a munkalapról a vizet, vagy tocsogó kézzel nyomkodja a gombokat... Csinálja vízmentesre? Ok. De akkor kapásból ugrik az ára felfele. Meg kiönti ragaccsal, akkor az a hiszti tárgya.

Nem megfelelően lett használva. Ezen nincs mit vitatkozni. Nem alul van, a víz meg felfele nem csurog. Ezzel az erővel. A sütőbe is bele lehet borítani a levest, ha felette a mikró...

0

formasu
formasu picture
*

Szia! 

Igazad volt, nem menthetetlen...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha nem változtat semmit a user, ugyan oda lesz berakva, és megint bele tudja borítani a vizet, akkor ezt javaslom:

http://www.kontaktchemie.com/koc/KOCproductdetail.csp?division=&product=...

le kell fújni, örök élet +1 év.. A gombokat azért maszkold ki :)

15 éve van az udvaron egy világítás vezérlő, ami 12V-ról megy, csak egy sima szappantartóban van elásva.. ezzel lett lefújva, semmi baja.. Pedig még csak összeragasztva sincs a szappantartó.. 10cm mélyen a rózsabokrok alatt..

0

formasu
formasu picture
*

Szia! 

Van is itthon, de mégsem lesz jó! Az ajtó tetején van, és nem oldalról vannak a gombok, hanem a tetőn. Ha lezárom, akkor a kapcsolók nem működnek....

Gratulálni tudok a gyárnak, ezt jól megtervezték... A megoldás (talán) jobban oda kell figyelni, hogy ne kerüljön oda víz. /Persze fölötte van a mosogató.../

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Milyen kapcsoló kell bele ? 3db ?
Kérem hogy fotózd le ! Tegyél mellé egy vonalzót !

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem kapcsoló, hanem a mikrokapcsolókhoz a műanyag nyomógombok fönt vannak, és azok mellett, a kis réseken be tud folyni a víz a panelra. Egy ilyen panel 34800 Ft! 
Ha oldalra tették volna ezeket, akkor nem folyna be a víz, kevesebb meghibásodás lenne. 
Már készen van, valamikor bontottam videó magnókat, abból tettem félre ezeket a kis mikrokapcsolókat. Talán 5x5 mm a mérete. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Írtam nekik, de nincs kizárva, hogy a válaszuk hasonló lesz, mint amit írtál.

Elég sok, és vékony vezeték van ott. (Szerencsére csak középen van rohadás, tehát szerintem is javítható, remélem...)

Igen, a felső gomboknál befolyhatott a víz, de a panelt tehették volna kicsit arrébb is...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Mérjél tápfeszt !
A táphibás akkor megcsinálom neked .
Vezetékes számom tudod ?
Üdv Jano

 

0

formasu
formasu picture
*

Még a helyén van, ahhoz előbb szét kell szedni...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Oké

0

Sponsored links