You are here

GOULD OS 1420 -as szkóp vizszintes elrérítés hiba

6 posts / 0 new
Last post
Jópapholtigtanul

Sziasztok ! A fenti szkópot használom egy ideje megelégedetten . Ebédelni mentem , és visszatértemkor egy jobb szélre kiakadt ovális fényes foltot mutatott csupán . Belenézve - csak egy kézi műszerem van - azt tapasztaltam , hogy eltérítést végző tranyók közül az egyik meghibásodott . Ez két problémát hozott magával . Először is nincs ez a típus , ellenben cseretípust se találtam . A benne lévő : NSD459 . a Függőleges lemezeket BF468-as hajtja meg . Némi keresgélés után KSC3503 típus tűnik használhatónak .

A kérésem az , hogy ha valaki ismeri a fenti típusokat némi tanáccsal erősítsen meg ( KSC3503 megfelel-e ? ) , illetve valami más megoldást tudna javasolni .

Köszönöm előre is . Üdv. P.laci

Comments
uniman
uniman's picture

Hello.
Itt három oldqalon keresztül tanácskoznak ennek a tranzisztornak a helyettesítésről...olvastad?
SM-je is elérhető a Tanyán: http://elektrotanya.com/gould_os1420_2x2mv,20mhz_oscilloscope_1982_sm.pd...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jópapholtigtanul

Hello Uniman ! Köszi a linket , valóban használható . A rajzot már letöltöttem a tanyáról , sajnos elég gyenge minőség - nehéz vele dolgozni . A cseretípusokkal az a gond , hogy nem találtam forrást . Illetve paraméterekben a KSC3505 típus tűnik megfelelőnek . Van amelyik elektromos adatokban jó lenne , de a határfrekije túl alacsony . A beépítéssel s van egy kis macera , mert az eredeti tranyó lábkiosztása más , de ellenben rendkívül kevés a hely . Ücv.:P.laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia Laci!

A vízszintes eltérítéshez nem kell olyan magas határfrekvenciájú tranzisztor, mint a függőlegeshez. Tehát ha a függőlegesben 468 van, akkor feltehetőleg a vízszinteshez is jó lehet. Egyéb határadatokat ellenőrizni kell.

Szerk:

Megnéztem, a helyettesítője NTE171, szintén nem beszerezhető. Esetleg BF871 vagy BF859 jó lehet, bár ezek kisebb áramúak, de lehet, hogy belefér. 300V-ról 10k munkaellenállásra dolgoznak, itt 30mA folyhat, ha az eltérítő lemezek kapacitását nem vesszük figyelembe.

Üdv: lcsaszar (volt hivatalos Gould szerviz :-))

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jópapholtigtanul

Szia ! Köszi a hozzászólásod , valami hasonlóan gondoltam én is . Az eredeti NSD459 határfrekije 40 Mhz , biztos semmi szükség ennél magasabb értékűre , de azért a 15 Mhz már biztos "billeg" . Ami inkább gond , az eltérő lábkiosztás . Erre azt a megoldást gondoltam ki - ami egyúttal a hűtést is adja - egy kis benyúló alumínium lemezkére szerelem ( persze csillámmal ) és kis huzallal kötöm a panelra . A típusokra írtatok pár lehetséges fajtát , majd amit sikerül venni azzal csinálom meg . Üdv.:P.laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content