You are here

Grundig aktiv box aktív hangfal automatikus bekapcsolásának átalakítása?

7 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Van egy kis gondom Grundig aktiv box 50 típusú hangfalaimmal. A hangfal végfokai csak egy bizonyos szintű bemenőjelre kapcsolnak be, hogy feleslegesen ne fogyasszanak áramot, jel nélkül kb. 5 perc után kikapcsolnak (a két doboz meglehetősen jó együtt futással teszi ezt). Ez a szint normál körülmények között elegendően alacsony, de esténként én már csak nagyon halkan szeretek zenét hallgatni, ilyenkor rendszerint ki szoktak kapcsolni a hangfalak, ilyenkor állandóan játszani kell a hangerőszabályzással, mivel a bekapcsolási küszöbszint nagyobb, mint a benntartási szint. Ezt a problémát szeretném megoldani, mégpedig a bekapcsoló áramkör érzékenységének növelésével.
Kapcsolási rajz vonatkozó részlete
A fokozat bemenete a hangfal bemenő buffere (~egységnyi erősítés) után van közvetlenül, 9,5V DC előfeszítést kap. A probléma már régóta foglalkoztat és régen volt egy kósza ötletem, hogy a D2,D3 diódát kicserélem germániumra és a kisebb nyitófeszültség majd mindent megold, de ettől semmi nem lett jobb, csak rosszabb, mert a germánium dióda nagyobb visszárama miatt az egyik hangfal igen sűrűn kezdett kikapcsolgatni (és a bekapcsolási szint egy fikarcnyit sem csökkent)
Némi tanulmányozás után most arra jutottam, hogy valószínűleg az R32 (1MOhm) ellenállás csökkentésével lehetne a problémát orvosolni (esetleg R17, R18 változtatásával?), de megerősítést (vagy ellenérvet, illetve tanácsot) kérek, mert az áramkör szerelése amúgy elég nagy meló (nehéz hozzáférni), szóval ha még egyszer kiveszem, akkor szeretnék már biztosra menni.

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Én első körben a bemenettel sorba kötött 180kohm értékét csökkenteném egy párhuzamosan kötött 22kohm-al.
Lényeg,hogy a passzív egyenirányítóra kerülő jelet növeljük meg.Az R13 egyébként hová csatlakozik és mi
adja a T3 számára az előfeszítést?
Ezen túl a C8 értékét is meg lehetne növelni hogy a mélyebb tartomány jeleit jobban átvigye,mert
vélhetően a hanganyag dúsabb az alacsonyabb frekvenciás összetevőkben.
Laci

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia, én az erősítő részét hagynám úgy ahogy van és a T7 , T8 bekapcsolási szintet csökkenteném az R35 felhúzó növelésével . Lehet hogy az R36/R37-ön is kellene változtatni mert R32-on keresztül azok állítja be a ki be kapcsolási hiszterézist (a rajzon feltüntetett fesz. behúzott relénél van ).

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Az R17 növelése jó alternatíva!

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Összedobtam gyorsan egy TINA szimulációt, sajnos R17/R18 nem sok vizet zavar erősítés szempontjából (mert R15 söntöli az emittert?)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg kis schottky dióda?

BAS 85, BAT43,BAT 81?

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Logikus lépés volna, de a germánium is kb. ez a nagyságrend nyitófeszültség szempontjából, mégsem vettem észre különbséget, pedig az a plusz fél Volt nem semmi...

0