You are here

GRUNDIG TK 23 nyávogás

14 posts / 0 new
Last post
gergosz0
gergosz0 picture

T. !
A készüléket megpróbáltam kitisztítani, a görgő, lendkerék csapágyazást zsírozni.

A lendkerék alsó csapágyát szétszedve a rugó kiugrott és nem tudom milyen
sorrendben kell kell visszaszerelni az alkatrészeket.
Ha valakinek lenne a csapágyról robbanttott ábra megköszönném.
A talált szervizkönyvekben csak az orsók szereléséhez van rajz.

Üdv.
gergosz0

Comments
Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv!
Alul semmikép nem lehet rugó , hisz kiemelné a golyót a fészekből.
A másik oldalon ( felső részén a lendkeréknek)már lehet , 2db csúszó alátét között, lefelé nyomva a lendtömeget, hogy a felfelé mozgást megakadályozza, így a szalag vándorlást , ( nyávogást) csökkenti.
Bár pontosabb illesztést és zárt rugós alátétet szoktak használni.
Ha a golyó fészek alatt volt , akkor az egésznek egy csésze szerűbe kell hogy legyen , úgy már felfelé nyomja a lendkereket és állandó nyomást biztosít a csapágynak a fészekbe maradáshoz.
Úgy mint a régi rakéta porszívóknál , de ott lefelé nyomta a forgórészt.
Egy kép mindenképpen nagy segítség lenne.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A HIFI, erősítők témakörbe szokták az ilyen készülékeket betenni, az egyéb készülékeken a nagy többség mást ért.
A lendkerék alulról nagy valószínűséggel egy golyón nyugszik. Innentől Tiéd a pálya! Ha nem jössz rá a folytatásra, nem kellene tovább bontani a készülék mechanikáját mert csak szaporítod a problémáidat.
Ha már minden elővigyázatosság nélkül nekiestél legalább egy fotót feltölthettél volna a szökevény alkatrészekről. Talán úgy lehetne sorrendet megadni. El vagy nagyon tévedve ha azt hiszed hogy egy ilyen muzeális, itthon szinte alig előforduló készülékről kapásból adja a tanácsokat bárki is.
Laci

0

gergosz0
gergosz0 picture

T. !

Ez nem HiFi erősítő, lehet, hogy magnós témát is kellene nyitni !!
Nem minden elővigyázatosság nélkül szedtem szét, de más típusú, ilyen régi készülékeknél nem szokott rugó lenni a talpcsapágynál.

Nem vagyok eltévedve, nekem például van több ilyen ritka készülékem. és tudok másokról is akik foglalkoznak ilyesmivel. ( Pl. VATERA ). Azokra gondoltam a kérésnél.

Üdv.
gergosz0

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem kell ám megsértődni. De azt tapasztalom hogy magnó mechanikák terén beleértve a videókat is, vajmi kevés tudásod és tapasztalatod van. Lásd Nokia topik. Aztán szükségeltetik egy jó adag. általam mechanikai érzéknek nevezett valami az ilyesmik javításához, azok működésének átlátásához. Eddig úgy tudtam hogy a vaterka egy csencselős oldal és nem egy szakavatott fórum. De ez a lényegen nem sokat változtat.
Ha azt a lendkereket tisztítás előtt próbáltad volna kézzel mozgatni, ne adj Isten függőlegesen is, rájöhettél volna hogy rugó is van a "rendszerben" és akkor úgy szedem szét ennek tudatában.
Rengeteg minden lesz még amit meg kell tanulnod ha feljavítani/restaurálni szeretnél dolgokat.
Laci

0

gergosz0
gergosz0 picture

Sziasztok !

Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen, amikor segítséget kértem.
Olyan segítségre gondoltam, amit az ITT NOKIA VR 3520 tip. videóval kapcsolatban kaptam.
Lásd a topikban. Más :
1. A VATERÁN azokra, a magnó alkatrészekkel " csencselő " szakikra gondoltam, akik érthetnek a készülékekhez is.
2. A lendkerékre vissszatérve, a javítás megkezdése előtt, megnéztem egy másik, ugyanilyen magnót is, és a tengelyt függőlegesen is megmozgatva, nem tapasztaltam rugóra utaló mozgást. Egyébként elég nehéz a csapágy alján lévő rögzítőgyűrűhöz hozzáférni és (megfelelő szerszámmal )levenni, ezért ugrott ki a rugó.
3. Még az is lehetséges, hogy már valaki belenyúlt a gépbe és nem volt szakszerűen visszaszerelve. Egyépként a tengely vége egy golyón nyugszik, egy műanyag alkatrész van a golyó másik oldalán, amit követhet a rugó és egy alátét, majd a rögzítőgyűrű. Így visszaszerelve, a rugó felnyomja a lendkerék tengelyét és így biztosan nem jó, ezért kértem egy részletes ábrát. Lehet, hogy a másik oldalról hiányzik valamilyen alkatrész, ami akadályozná a tengely felfelé mozgását.

Mindenesetre, köszönök minden eddigi, jóindulatú segítségeket.

Üdv.
gergosz0

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"2. A lendkerékre vissszatérve, a javítás megkezdése előtt, megnéztem egy másik, ugyanilyen magnót is, és a tengelyt függőlegesen is megmozgatva, nem tapasztaltam rugóra utaló mozgást. Egyébként elég nehéz a csapágy alján lévő rögzítőgyűrűhöz hozzáférni és (megfelelő szerszámmal )levenni, ezért ugrott ki a rugó."
Most akkor van rugó vagy nincsen? Már ne haragudj de nem túl meggyőző amit előadsz. A rugós kitámasztásnak igazán akkor volna létjogosultsága ha a mechanika alkalmas lenne mind vízszintes mind függőleges helyzetű üzemre. Jelen esetben erről nincs szó. Valószínűleg azt a rugót valami "nagyokos" buherálta bele.
Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ha jól emlékszem, a lengyel UNITRA gyártott szocialista piacra a Grundigtól licenszelt magnókat. Jó eséllyel hasonló a mechanikai kivitel többféle típusban. Érdemes ezen a vonalon is elindulni.

Üdv, lcsaszar

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha ott a másik ugyan ilyen magnó, miért nem nézed meg mi van kifelejtve vagy elveszve stb. és egyáltalán mi a helyes összerakás módja? Vagy úgy gondolod más tegye meg ezt helyetted?
Laci

0

gergosz0
gergosz0 picture

T. !

Nem pont ugyanaz a típus, ezért jobb lett volna a dokumentációban megnézni a TK 23 bontott rajzot. Miután három alkatrészről sorrendjéről van szó, ellenőrzöm a lehetséges
variációkat.

gergosz0

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:képet még most sem látunk a kérdéses alkatrészekről, vagy titok?

Bálint

0

gergosz0
gergosz0 picture

Sziasztok !

Én csak egy bontott ábrát kértem, nem titkolom a képeket.
Az alsó részről készült felvételen a lendkerék csapágy alsó háza látható, a gyűrűvel lezárva, (a másik kép a magnó fentről).
A gyűrű alatt látható egy kerek lap, ez alatt van a csapágygolyót támasztó műanyag alkatrész és azt nyomja a rugó a laphoz, a tengely alsó műanyag gyűrűjére támaszkodva.
Ebben a sorrendben összerakva jól működik.
Ez a csapágy alsó részének története !!!

Köszönöm a válaszokat,

Üdv.
gergosz0

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A görgő és lendkerék csapágy siklócsapágy (szintercsapágy) szokott lenni. Ezeket nem zsírozni kell. Megpörgetve könnyedén kell forogniuk. Innen kezdve a nyávogást a gumiszíjak megnyúlása és a fékek elállítódása okozza.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: biztos, hogy a csapágyazásból van a rugó?

Bálint

0

Sponsored links