You are here

Grundig V4200 javítása, de miért melegszik az előerősítő részében 2 kis BC?

9 posts / 0 new
Last post
atiber
atiber picture

A közelmúltban 'vateráztam' egy -hibásként árult- Grundig V4200 erősítőt. A leírás szerint be lehetett kapcsolni, a LED-ek világítottak rajta, de hangfalakat nem kötött rá az eladó, így konkrétan a végfok része 'zsákbamacska'. Egy kis izgalom után (a licit győztes nem én lettem, de mivel no1, csak 'feltolta' az árat, de a termékért nem jelentkezett, 2. lehetőségként az enyém lett) kézhez kaptam, a hibajelenség adott: az egyik végfok kimenetén ~ 0V helyett 24V nyugalmi helyzetben...Hát erre nem kéne hangfalat csatlakoztatni! Persze, a rossz végfok biztosítékai kiszedve, az előlapi dolgok meg még biztosíték előttről megtáplálva, ezért világított rajta minden, mint ha jó lenne! :) Később jól is jött ez a gyári megoldás, mert a végfokot leválaszthattam -további kellemetlenségek elkerülése végett :)- amíg az elő fokozatban kerestem a hiba okozóját.
Hamar kiméregettem -mivel a másik csatornát jónak találtam, azzal összehasonlítva- a gyári rajzon megadott feszültségértékek alapján, hogy már az elő fokozatnál sem stimmelnek a feszültségértékek és valószínűleg az húzza el a végfok munkapontját is. T15 kivesz és kimér -ami, így utólag kiderült, hogy 'megvezetett'- elsőre jónak tűnt, hát így visszaraktam. Többi tranyót (T9-T12) is kivesz, kimér, de ezek is jónak mutatkoztak. Akkor itt valami árulás van! T15-t újra kivettem és lám-lám kicsit jobban odafigyeltem a mérésnél, hát csak nem 'százas' a tranyó, CE között kOhm-os ellenállás. Új tranyó befigyel a helyére és láss csodát minden feszültségérték szinte a gyárival megegyező! Próbahangszórók fel, bemenetre jel és már szól is tökéletesen mind a két oldala!
Kérdésem csak annyi lenne, hogy van két kis BC556B tranyó (T14-T15) az elő fokozatban, amik eléggé melegednek, lehet emiatt is 'szállnak' el? Most ez mennyire lehet 'gyári', valaki találkozott már ilyen erősítővel és ott is ue. volt? Mivel úgy láttam az előerősítő résznek, a fólia oldalán, hogy már volt javítva ezen része...Talán többször is. Én most átmeneti (vagy végleges :)) megoldásként 1-1 kis hűtőzászlóval láttam el a tranyókat, talán így tovább bírják.
Képek és kísérő szöveg: V4200

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tranzisztort bétamérővel kell korrekten vizsgálni.
Kéziműszerrel csak a zárlatot tudod megállapítani, de hogy valóban jó-e azt nem.
Esetleg másik biztosan jó tranzisztorral lehet összehasonlítani, de erősítést, visszáramot nem tudsz mérni.

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
A Grundig gyári kapcsolásából számolva kb. 300mW a disszipáció mindkét tranzisztoron.
Ettől természetesen melegedni fog.
A BC556B tranzisztor maximális megengedhető disszipációja 25 C fokos környezeti hőmérsékleten 625mW a letöltött adatlap alapján.
Hűtőzászlóval megnövelve a disszipációs felületet szerintem maradhat az erősítőben.
Üdv.: Kumi

0

atiber
atiber picture

Köszi a kimerítő, számításokkal alátámasztott válaszodat! :bow: Ennyire én nem merültem bele...sűrűbben kellene javítgatnom, de hát ritkán kerül hozzám javítandó erősítő. Azt hiszem akkor benne is hagyom ezeket a tranyókat, feleslegesen nem forrasztgatom, mert a fóliaoldal már így is eléggé megviselt... :jajj:
berati

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Mit jelent, hogy eléggé melegednek? Nem bírja ki kezed, mert megégeti? Vagy csak langyosak? Eredetileg is ezek a tranzisztorok voltak benne? Tegyél bele kicsit nagyobb teljesítményűeket, ha csak ez aggaszt, ha különben minden jó.

Üdv: formasu

0

atiber
atiber picture

Hát éppen, hogy még a kezem állja...Eredeti, a gyári kapcsolásban is megadott BC556B tranzisztorok vannak benne.
berati

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ha a kezed még állja, akkor ne foglalkozz vele!

Üdv: formasu

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Például BD13x sorozat !
Ha állja a kezed, akkor az max 65-70C.
Diszkrét alkatrészeknél (is) ez még üzemi hőmérsékletnek számít.
A végtranzisztorok pedig elmehetnek akár 90C körüli értékig is.

Üdv: Dénes István

0

atiber
atiber picture

Köszi a válaszodat és a többi válaszokat is! Akkor így marad a technika! Tesztüzemben hajtottam már 6-7 órákat 1folytában és ott sem volt semmi probléma az erősítővel...Mondjuk annyi volt/van, hogy itthon a lakásomban halkan valami rádió kikeveredik a bemenetén... :hmmm: De pl. a munkahelyemen, a műhelyben ott nem vettem észre semmi ilyen zajt. Valószínűleg nemsokára tovább is passzolom és remélem az új gazdinál sem lesz vele probléma.
berati

0

Sponsored links