You are here

Güde 160GC inverteres hegesztő lekapcsol

14 posts / 0 new
Last post
janoszako
janoszako picture

Üdv!

Egy Güde160GC-t próbálnék javítani. Zárlatosak voltak az IGBT-ket hajtó tranzisztorok, egy 16V-os és egy 5,6V-os zener az L6386 és az LM3845 tápellátásának áramkörében. Látszik, hogy cserélték korábban a teljes IGBT-kimeneti egyenirányító modult. A két IC-t is kicseréltem. Most elindul a készülék, de ha hegeszteni próbálok, kikapcsol.
Ilyen:
http://s251.photobucket.com/user/kalasz20/library/matrix160A?sort=3&page=5
Rajzot csak hasonlót találtam. Itt Awelco Matrix 160-nak írják. Tudna valaki segíteni rajzzal vagy tanáccsal, hogy merre keressem a hibát?
Előre is köszönöm,
Jani

Comments
slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Néztem a képeket, úgy látszik a típus egyezés ellenére ezt is mindenféle panellel szerelik...
Majdnem egyezik az Awelco 164-el, ami az én topicomban is fent van mellékelt rajzként.
CN6 csati benne van? /Teljesítmény panelon van egy 10k ellenállás, a hőérzékelő, illetve mindkét hűtőbordán 1-1 zárt érintkezőjű klixon, - a linkelt kép alapján ez nem látszik bekötve/
Az L6386 ic 9 és 13 lábán is megvan rendesen a négyszög jel?, illetve tovább a tüskesorig?
Az MJD122 mellett, a főtrafó alatt van-e benne egy Q1.0 Q1.1 pozíciójú tranyó páros pár ellenállással? - ez a + a Güde gépben, figyeli a szekunder táplálású +24V-ot, esetleg ez adhat tiltást, hogy gnd-re húzza az MJD bázisát.
Majd délután visszarajzolom ezt a részt, és felteszem.
Teszek fel egy másik Awelco rajzot, ami érthetőbb...

Az enyémmel már nagyjából rendben lennék, L6386 csere lesz / csak még nem ért ide/, az fogta a tápomat, illetve az említett tranyó páros részben lehúzta a BJT bázisát, úgy hogy csak 8V-ot adott ki.

Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Ha jól emlékszem azok a tranzisztorok húzzák le az MJD122 bázisát testre. Ott már kaparásztam valamit, de rajz nélkül nem tudom mitől nyitnak ki azok a tranzisztorok.
Ha nem lesz rajz, kénytelen leszek visszarajzolni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Erről a részletről beszéltem, hogy van-e a tiedben.

Tápfesz mind megvan? Van egy Alim 13V, ez megy az LM324-re /4/, Alim 15V megy az UC3845-re /7/,és az L6386-ra /4/, illetve van még egy Haut 15V az L6386 14 lábán. Ez utóbbi nem a gnd-hez viszonyított, hanem 150V-hoz, vagy megkeresed a gnd-jét, vagy a nagy pufer gnd-hez képest 165V körül mérsz.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Megmértem, megvannak a feszültségek.
Meg tudnád írni az R46-A, R42, R44 (kettő párh.) , R48 értékét (LM324 környéke) ? Forrasztásnyomok vannak ezeken és mivel javították lehet hogy nem sikerült az eredeti állapotot visszacsinálni. Ezen a panelen nincs CN6. Ha hozzáérintem a pálcát a munkadarabhoz, leáll a ventilátor. A zöld LED világít, a sárga nem. Ha rajt hagyom, próbál indulgatni, fel is izzik a pálca vége.

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Még egy dologra gondolok, hogy megy-e rendesen mind a két igbt híd, vagyis megvan-e az üresjárati feszültség és ezzel együtt a 24V-os ventilátor feszültség?
Ha netalán kevesebb a 24V, és ív fogáskor az is esik valamennyit, akkor lehet hogy azért zárja a Q1.0 a BJT-t gnd felé, és így már leállhat az UC3845.

Mellesleg az awelcoban egyáltalán nincs benne az a rajz részlet, ott mindig 15V jön ki a BJT-n, szerintem az antistick is bőven elég lett volna, minek még leállítani az UC3845-öt és az L6386-ot.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

22V van a ventilátoron, 77V a kimeneten.

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

És ha kiveszed a 4,75k ellenállást? Akkor stabilan meglesz a 15V és nem tud bezavarni a ventilátor feszültség.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Teljesen ugyan úgy viselkedik, mint eddig.

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Egy kicsit bonyolult lesz, van nálam egy Awelco 164 panelja is, az működőképes, ahhoz is hozzá hasonlítottam, illetve át pozicionáltam.
Érdekes, hogy az én gépem új, / bolti hibás..../, vagy gariban javították, vagy gyári repasz, de szintén az R46, R48, R42 illetve az R1.1 van mókolva.

R46- 1.82k azonos az RP11-el, ott 620 ohm
R46A- 6,8k azonos a RP12-vel ott nincs beépítve. E kettő párhuzamos, a güdében 1,25k mérhető, a másikban 620.

Az alábbiak sorosak:
R34- 3,3k azonos az R19P-vel, ott is 3,3k
R45- 213 azonos az R62P-vel, ott 620
R44- 1k azonos az R63P-vel, ott 270 / a rajzon 0 ohmot ír, lehet hogy nyomdahiba/
R42- 3,3k azonos az RP20-al, ott 2,2k

Azért írtam le az Awelco megfelelőjét, hogy a rajzon majd lásd, hogy mi micsoda, illetve kérésem, hogy Te pedig nézd meg a gépben az R1.1-et, hogy mennyi, nálam oda 4,7k van beforrasztva.

A CN6 csati elől a ledeknél van, a panel szélén egy barna kondi mellett. Ez az egyik klixon. Két klixon van összesen, a két hűtőbordára, mind a kettő alapból zárt állású, lehet hogy sorba vannak kötve, ez esetben csak egy csati kell...

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Igen, elnéztem benn van a CN6 és rajt is van a klixon. Az R1.1 = 4.75k
Ez is valami gyári hibásnak mondott szerkezet. Biztosan nem annyira gyári hibás, hogy nem ment és eladták, mert próbálták javítani és a pálcafogón is látszik, hogy valamennyit használták. Szerintem inkább eladás után hamar elromlott és visszavették.

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Szerintem megmértem az IC-k tápfeszültségét és rendben voltak, de este bekapcsintom és rámérek újra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

janoszako
janoszako picture

Üdv!

Este tudom megnézni, de szerintem nincs benne a CN6 az enyémben sem. Mi az? A klixonok jók.Tényleg, most hogy mondod, nem teljesen ilyen az enyém. Van még 2db tranzisztor, a trafó alatt.

Jani

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

Szia!
Míg nem jön segítség, kezdetnek talán nem árt beleolvasni: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/guede-160gc-inverteres-hegeszto-ta...
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content