You are here

Güde GIS 200 multifunkciós inverteres hegesztőgép zárlatos tápegységgel + képekkel +Megoldva-

7 posts / 0 new
Last post
Tankó Barna
Tankó Barna picture

A fent említett, Ausztriába vásárolt Güde GIS200 hegesztő készülékben egy felszabadult anyacsavar(gyári baki) zárlatot okozott két hűtőborda közé szorulva. A 220V-os kommutációs tápegység tranzisztorok hűtőbordája, valamint a mellette lévő diódák hűtőbordája közé akadt és tönkre vágott itt szinte mindent a bemenő táp teljesítmény részénél: NTC termisztor RT1-es: MF72 10D20 , ennek lábánál a nyákból egy darab leéget(javítva),Q501 és Q502 jelzett 2 x K50H603 kommutációs tranzisztorok zárlatosak. A Q501-2 tanyókat meghajtó U502-vel jelzett A3120 optocsatoló állapota még ismeretlen, a hátlapon található kis smd tranzisztorokon keresztül hajtja a végfokokat. Úgy tűnik a 220-as egyenirányító dióda híd megúszta. A tápegység vezérléséig még nem jutottam el... a szekunder résznél mérésre nincs zárlatos teljesítmény alkatrész....
A készülék egy percet sem volt használva, új, Ausztriában akciósan vásárolt - ajándékba kapott, Erdélybe került így körülményes a jótállása. Bekapcsolták és tönkre is ment a felakadt alkatrész miatt.
Ha már szétbontottam, bemutatom a készüléket képekben.

Némi tanácsra segítségre, ha valaki jártas, esetleg kapcsolási rajzra lenne szűkségem, ugyanakkor remélem segítségére lesz ez a néhány fénykép nektek is, ha kezetekbe kerül ilyen, vagy hasonló készülék.

Javítottam még inverteres hegesztőkészülékeket a zárlatos kimenő diódákat cseréltem amik általában alulméretezettek főleg az olcsóbb kategóriánál, valamint Temesváron(RO) gyártott első generációs védőgázas CO-s hegesztő gépeket (itt csak a drót előtolás volt elektronikus) javítottam a vállalatnál mint karbantartó a "Rádiós" műhelyben, ezenkívül inverteres 1KHz-s kő-fúrófej lapka hegesztő, 1T -s olvasztó indukciós kemencét stb.
Köszönöm előre is a segítségeteket!

Így néz ki belülről:

Comments
slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Azért néha levegőt is vehetnél, akkor több pont került volna az első mondatba.... :D
Még ennek is hasznát veheted, ha valami alkatrészt kell beazonosítani.

Rajzról ne is reménykedj. Nem olyan bonyolult ez, hó jól látom a hátoldalát 2-2 IGBT van párhuzamosan, ebből az egyik ágat már ki is forrasztottad.
A másik hűtőbordán is van 2, esélyes hogy azok is pusztultak, ki kellene mérni.
Ha jól látom, a két termisztor ( 10 ohm, 6 amper) párhuzamos, és párhuzamos a relé záró érintkezőivel is. ( ezt majd írd meg)
Ha így van, akkor mehet oda 33-47 ohm 10W körüli ellenállás.
Ennek csak a puffer "lágy" feltöltésében van szerepe, utána a relé rövidre zárja.

Vedd ki a másik 2 IGBT-t, és mérd ki mind a 4 IGBT G körében lévő pár alkatrészt. ( dióda, 10-15R, 18V zéner, 1 tranyó, általában ezek vannak.)
Ha a termisztort pótoltad, indítsd be, hogy egyáltalán megy-e a vezérlés. A Gate jeleket kellene mérni.
Legegyszerűbb, ha digi multiméterrel a G-E között mérsz, úgy 5V dc-körül kell lenni. ( mivel ott négyszög van, az valójában 12-15V)
Egy pár inverteres hegesztő rajzok nézzél át, hogy lásd a lényegét.

Laci

0

Tankó Barna
Tankó Barna picture

Köszönöm a tippeket!
Sikerült megoldanom, elindult a készülék. :) Cseréltem a két IGBT-t (a többi mérve nem volt zárlatos), termisztort, az optokuplert és szépen működik. Aránylag egyszerű hibának bizonyult. Sok mérés-ellenőrzés, majd próba élesben az új alkatrészekkel. Csodák csodája, megy és nem durran el semmi benne. Újra hegeszt. símán viszi a 4mm-es hegesztőpálcát is.
Ha még bárki eféle készüléket javít érdemes odafigyelni:
Lakkozva van a nyák hátoldala és elöl is kivéve e hűtőket, nem a zöld színű festésre gondolok! Mérni is nehéz, könnyen megtéveszthet! Csak nagyon hegyes mérőkkel lehet mérni, azt is jól megnyomva, hogy átfúródjon a szinte láthatatlan színtelen lakkrétegen. Én Lidl-ben vásárolt Baufix lakkal fújtam be forrasztás után. A lényeg: vasra is jó legyen, ne pattogjon le és tartós, kopás álló legyen. Bármely készülék elektronikáját ajánlatos volna lakkozni, így víz és párabíztossá válna, portalanítása is könyebb. A jobb készülékek így vannak kezelve.
(Találtam több mint 30 éves Japán színes National TV készülék panelt ami gyárilag lakkozva volt, pedig csak szobában szokták használni... A TV még most is működik.)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Cseréltem a két IGBT-t (a többi mérve nem volt zárlatos)"... :hmmm:
A szakik szerint mindegyiket cserélni kéne, (azonos, egy szériából származó példányokra) akkor is, ha csak egyetlen darab hibásodik meg.
Majd az idő igazolja, hogy így meddig fogják bírni a "gyűrődést"...
Ha jól látom, az egyik oldali IGBT-ket cserélted...megnevezhetnéd, hogy milyen típust milyenre cseréltél? ...vagy netán sikerült eredeti típust beszerezned? :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Tankó Barna
Tankó Barna picture

A két IGBT: Q501 és Q502 jelzett 2 db. IKW50N60H3 - Infineon Romániában találtam itt: adelaida.ro -n.

0

slaszlo
slaszlo picture

Üdv.
Örülök, hogy jó lett.
Ne vedd piszkálásnak se az előző, se a mostani hozzászólásomat, de az információk és képek mindig jól jönnek az utókornak.
Az újabb gépekről nagyon kevés kép lelhető fel, a belsejéről.
A képekből is lehet olvasni.
Egy részletes, jól nagyítható kép nagy segítség lehet bármikor alkatrész beazonosításban, hiszen arra kicsi az esély, hogy valakinél épp olyan gép van kéznél.
A panel hátoldalára és a vezérlő öcsi panelra gondoltam, 3-4 részletes kép jó lett volna... :(

Laci

0

Tankó Barna
Tankó Barna picture

Ha igaz , hogy párjával kellett volna cseréljem az IGBT meghajtókat... mint akár a hang végfokoknál, akkor esély van rá, hogy visszakerül. Majd kiderül... Bekukkantottam az előlap alá is. Meg is mértem a vezérlőpanelon a potmétereket, 5K-sok voltak, ha jól emlékszem. A kábelek melyek oda tartanak szépen meg vannak jelölgetve mindkét panelen, nehéz eltéveszteni. A huzal vezérlő rész, a bal oldali az dobozolva van. Egyelőre ennyi.
Barni

0