You are here

Hangszóró pótlása kisebb teljesítményűre? /Érkezett használható válasz is!/

92 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu's picture

Sziasztok!
Még mindig az Orion HT831-es házimozival kapcsolatos a kérdés.
Már működik, de a mélyhang ládával gondom van, mert az nem szól, hanem rezonál, "buffog", stb. szinte mindent csinál, csak normális hangot nem ad ki. Amikor próbálom a mély hangot erősíteni, "hallgathatatlan" lesz. Kivettem a hangszórót. Kerek, 16,5 cm-es, és az van ráírva, /Mintha csak bélyegzővel lenne!/ hogy 8 Ohm, és 50 Watt. /A mágnese kisebb, mint a 12 Wattos régi magyar hangszóróé! Ezt nem tudom bele tenni, mert a gumimembránja már körbe szétporladt./ Külsérelmi hibát nem találok rajta, a pille könnyen mozog, talán túl könnyen az 50 Watthoz, a gumi membrán körbe hibátlan, csak a mélyhangokat nem bírja leadni. Lehet, hogy már "túlhajtották", vagy soha sem volt jó.
Az egész annyit már nem ér meg, mint egy jó hangszóró ára lenne. Kerestem hasonló méretű hangszórót, és találtam egy TESLA hangfalban 15 Wattos, 4 Ohmost, és átmérőben OK. Ezt tenném bele, de a kérdésem, hogy mivel csökkentsem le a rá jutó teljesítményt? A 4 Ohm miatt is, meg az erősítő végteljesítménye miatt is? Azt elfogadnám, hogy nem fog "úgy" szólni, mint egy oda való jó hangszóró, de legalább szólni fog, és normális hangot adna ki.
A legegyszerűbb soros ellenállással lenne..., vagy másképpen?
Szerk: Köszönöm Öreg Tom-nak a megoldást!
Üdv: formasu

Sponsored link
Comments
Jaca

Szia!

A max kimenő csúcsfeszültség a zener értéke, +0,7V Tehát két 5,6V-os zener az 13V csúcstól csúcsig. Az alatt nem torzít.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia formasu !
Ha eddig még nem tetted meg, azért egy próbát tehetnél hogy nem e jobb megoldás a következő számodra.
Ezt egyébként egy korábbi hozzá szólásomban már javasoltam.
Ez a javaslat az volna hogy csak a hídkimenet fél ágát használd a sub kimenetnek. ( a hangszóró egyik kivezetése a testen a másik valamelyik eredeti szubkimeneti pont)
Így fele teljesítmény jut csak a hangszóróra s nincs szükség semmi féle teljesítmény korlátozó elemre. Ráadásul a panelen sem kell semmit változtatni mert a subhangszóró "házon belül" van, az nincs csatlakozóra vezetve.
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Olvastam ezt a javaslatodat, de ez sem OK!
1. A hangszóróra a jelenlegi 20 Voltos tápfesznél több, mint 25 Watt juthatna.
2. Le kellene csökkenteni a tápfeszt, legalább 16 Voltra, mindkettőt, és akkor lesz a kimenő teljesítmény 25 Watt a 4 Ohmon! /Ez sem egyszerű!/
3. Valami minimálist kellene változtatni a panelen is. /a 8-as, 10-es lábaknál, és az itt összekötött ellenállásokat földelni kellene, vagy célszerű lenne, az IC rajza szerint. Mondjuk, ez nem sok, de a semminél azért több./

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
". Valami minimálist kellene változtatni a panelen is. /a 8-as, 10-es lábaknál, és az itt összekötött ellenállásokat földelni kellene, vagy célszerű lenne, az IC rajza szerint. Mondjuk, ez nem sok, de a semminél azért több./"
Úgy látom még mindíg teljes a káosz a fejedben a hídkapcsolás miben létében.
AZ égadta világon SEMMIT NEM KELL változtatni ha csak a fél ágát akarod használni a hídvégfoknak. Annyi a teendő hogy a hangszóró egyik vezetékét át kell helyezni a GND-re. Slussz!
Ha csak fél teljesítményt bír a rendelkezésre álló hangszóród akkor értelmetlen dolog a dupláját ráadni illetve annak egy jó részét utána valamivel felemészteni.
.
Megpróbálom leírni hogy is van ez a hídkapcsolás. Tételezzük fel hogy a vezérlés folytán a kimenet éppen pl. +8 V-ot ad ki. Ez egy szimpla végfoknál ahol a hangszóró egyik kivezetése a GND-n van azt eredményezi hogy a hangszórón össz. vissz. a GND-hez képest +8 V mérhető.
Ha hídvégfokról beszélünk, akkor a hangszóró egyik kivezetése NEM a GND-re hanem egy másik, az előbbi végfokkal ellentétes fázisú jelet szolgáltató, (jelen példában -8 V-ot) kimenetére csatlakozik. Így a hangszóró kapcsain +8V illetve -8V lesz, vagy is összesen 16V. És ez igaz lesz minden vezérlőjel pillanatnyi értékénél. Már mint eme duplázódás.
.
Hogy a konkrét kapcsolásban hogyan oldják meg az ellentétes fázisú kimenőjel elő állítását aban lehetnek eltérések.
1.Két teljesen azonos felépítésű végfokozat a bemenetük előtt az ellentétes fázisu jelet elő állító plusz fokozattal.
2.Amennyiben olyan végfok kapcsolása hogy van műveleti erősítő jellegű invertáló és neminvertáló bemenete, akkor az egyik végfok a + a másik végfok a - bemenetről van hajtva EGY azonos, közös jellel.
3.Szintén van invertáló és neminvertáló bemenet. Az egyik vékfok vezérelve van a + bemenetén a másik pedig ennek kimenetéről van meghajtva invertáló bemenetét használva.
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia formasu!

Mint lentebb írtam, a visszacsatoló ellenállásra szembefordítva két zener, és egy bizonyos határ fölé nem fog lépni a kimenő feszültség, max levágja a tetejét. Úgyis ez alatt a torzításhatár alatt fogod hajtani.
Gitáreffekteknél már rég használják ezt a kapcsolást, csak más célból.
http://www.gmarts.org/pix/schem/a_ibanezts.gif
http://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2011/05/534x250xClipping_wav...
Értelem szerűen neked két soros zener kell szembefordítva, mert nagyobb feszültségnél akarsz korlátozni.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia!
Impedancia és teljesítmény szempontjából jogos. De gondolj bele: a híd két erősítője a két jókora végtranyónak felel meg egy push-pull végfokban. Ha így kötné a delikvens, a Te javaslatod szerint, szinusszal meghajtva, csak félszinuszt kapna a hangszórón, (egyutas egyenirányítás-szerű kép), megnézhető szkóppal. Ráadásul a többi jellel vagy fázisban, vagy ellenfázisban, oldal szerint. Mivel legjobb szkóp a fül, gondolom, förtelmesen szólna a valódi jel (ahogy a féllábú ember jár). Uniman megoldása ("átdrótozás") szerintem sokkal inkább működne. (remélem, nem értettem félre semmit, mert akkor elnézést.)
Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

:taps:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia Szamos!

Azért ezt a hozzászólásodat gondold át még egyszer. A hídba kötött erősítőnél ugyanaz a jel van mindkét kimeneten, csak ellenkező fázisban. Az autós végerősítőkben gyakori megoldás, hogy tudod szimpla és hidas kapcsolásban is használni, az átkapcsolás pusztán annyi, hogy a híd másik felére a bemenet invertált jelét küldik. A fázisfordítás pedig csak annyi, hogy megcseréled a hangszórón a vezetékeket, ha szükséges.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Sziasztok, Jaca és DINO54!

Nemhiába kaptam tapsot, mea maxima culpa, a hídkapcsolások általában tényleg így működnek. Mentségemre szolgáljon a Motorola egyik 198x. évjáratú ajánlása, melyben csatornánként egy dupla hibrid tok van közönséges B-osztályú komplementer végfokként kötve. Régebben meg is akartam építeni (más, épp kéznél lévő hibridekkel), mert kiváló paramétereket ígért. Valamiért ez járt a fejemben, bocs, de ez valóban specifikus, nem a jelenlegi eset. Ha megtalálom, beszkennelem és közkinccsé teszem. "mert hülye azért nem vagyok"
Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia Szamos!

Az adatlapodat látva én is csak pislogtam, hogy miről beszélsz, és nagyon bíztam benn, hogy tévedésről van szó.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia,

Miklósok jöttek, és ugye, buli volt: a sör és az unicum több volt a kelleténél :-( .

Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Tulajdonképpen a szub-erősítő bemenetére csatlakozó jelet át lehetne "drótozni" a többi 5 darab ("25W"-os) végfok valamelyikének a bemenetére (pl. center) ...kétlem, hogy mind az öt csatorna használatban lenne... :hmmm:
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Uniman!
Igen át lehetne drótozni, de a 25 Wattos erősítőkre sem OK a 4 Ohmos hangszóró, mert akkor a tápfeszt is csökkenteni kellene, legalább 16 Voltra!
A feliratokat a bemeneten, és a hangszóróknál is át kellene írni.
Abban az esetben, ha DVD kerül rá a 6 bemenettel, már nem fog szólni minden hangszóró a megfelelő hangerővel, /Lesz olyan, amelyik dupla hangerővel fog szólni, amelyik a sub helyére kerül, és esetleg ez fog "elszállni" a dupla teljesítmény miatt./
Ezt a javaslatot én elvetem, főleg ezekért!
Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Formasu.
De ugyebár a 25W sokkal kevesebb, mint az 50W.
Bár én ezeket az értékeket nem hiszem el...számoljunk csak: 175W audio teljesítmény jönne ki egy 190W-os trafófal megtáplált cuccból! :jajj: (Már említettem!) Ezt ugye te sem hiszed el!? :hmmm:
(Jó, láttam már márkás 1000W-os házimozit, 160W-os trafóval...persze rajtam kívül mindenki más elhitte, hogy most 1000W bömböl! Mellesleg tényleg jól szólt!) :falfej:
Egyetlen esetben fogadnám el, ha lenne olyan "pillanat" amikor csupán egyetlen csatorna van kivezérelve max-ra, a többi meg addig "kussol" ... :D
Kíváncsi lennék, hogy max-ra kivezérelve (6 db hangszóróval terhelve!) hány voltra csökken le a pufferfeszültség a szubládád tápjában...feltételezem ezt nem mérted még meg.
Én efféle dobozokat úgy szoktam "újrahasznosítani", hogy hozzácsapok kettő darab "uni" hangszórót" és máris "zajonghat" a sarokba dobva egy bulin...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Igen, a 25 Watt kevesebb, mint az 50 Watt, ez igaz! Az IC adatlapján látok valamit, amit Te is, és Dino54 is nem vesz figyelembe. A rajzot mellékelem. Most is 25 Wattnak mondod?

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Igen..annyit látok. "OUTPUT POWER 25 + 25W @ THD =10%, RL = 8Ω, VS = +/-20V"
Írtad, hogy: "a mostani +,- 20 Volt"...de hogy ez "üresben" mérted, az nagyon valószínű...vagy nem?
De hogy ez mennyire cökken le, max. teljesítmény közelében, azt csak te tudhatnád megmérni.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Amit én linkeltem be az az IC adatlapjáról van, és 4 Ohmos hangszórónál...
Itt már a 20 Voltos tápfesz nem is látszik. Ebből én mást látok...
Szerk: Van ott a tápban 2x10000 uF. Két hangszóró terheléssel néztem csak, és nem ment le 20 Volt alá. Erős diódák vannak, és a trafó sem nagyon kicsi.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
"Két hangszóró" 1+1 ? nem 3 (2+1) ? :jajj: ...én hatot (5+1) említettem! Rendeltetésszerű használat esetén ennyi...
Az adatlapjában (9.old.) én látok olyat is, hogy hídkapcsolásban 8 ohmnál is csak +/- 16V-os tápfeszültség lenne max. megengedett...

Itt sok oldalon át tárgyalják ezt az IC-t...

Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Kettő hangszóróval bírja a táp még a 20 Voltot, de lehet, hogy 6 hangszóróval már lecsökkenne a tápfesz, amikor nagyon meg van hajtva. Hat hangszóróval nem próbáltam, mert nincs!
Mindkettőtöknek ezt próbálom leírni, amit most Te is írtál, hogy 16 Volt lenne az ideális tápfesz, de itt 20 Volt van, és ezért a 4 Ohmon vagy többet adna le 25 Wattnál ez az IC, vagy "elszállna" ha nagyon meg lenne hajtva.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv!
A Topikban említett Subwoofernél hol van a " audiofil (hifista) nézőpontból látom a dolgot."?
Vagy az autóhifiben hol van ahol használják?
Amikor az izzó szál ellenállása megváltozik a rajta átfolyó áram miatt , az -az, izzásba kezd és megnő az ellenállása , és meggátolja a torzítást , túlhajtást, ott már rég túl vagyunk minden minőségen.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia,

"ott már rég túl vagyunk minden minőségen."

Igazad van, formasu és a fotója szerint is ez egy gagyi cucc, audiofília sztornírozva. Bár az izzó a torzítást/túlhajtást tényleg meggátolhatja ebben a "munkapontban", a mélysáv freki/amplitúdómenete akkor is hektikus lesz. Tesla + nagyteljesítményű ellenállás inkább. Azt, hogy ez autóhifi lenne, nem vettem észre, mert akkor persze majdnem mindegy.

SzBálintnak is igaza van, nem olvastam végig a topikot figyelmesen előzőleg (biztos a mikulás-sörök miatt), bocs.
Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Sziasztok!
Izzólámpát? Hangfrekvenciás jelútba közvetlenül?? Felejtse el a (vájt)fülét azonnal, aki ilyenre gondol. Az izzó NEMLINEÁRIS ellenállás, amely az átfolyó áram függvényében változik, tehát nagyon durva közelítéssel (a pillanatnyi energialöketek miatt) egy kvázi amplitúdófüggő felüláteresztő szűrőt képezne a 20...párszáz Hz sávban, ami "a sánta hátára egy púp". Továbbá az izzószál hőtehetetlensége miatt az impedanciagörbe/nemlin.R-Lhangsz. tag változó időállandója eszméletlenül őrült átvitelt produkálna, ami már bőven a Low(sőt No)-Fidelity kategória. És még az elfűtött teljesítmény. (Izzó legfeljebb limiternek, de ahhoz olyan kapcsolás kell, ami kizárólag a hangszóróra halálos teljesítmény közvetlen közelében avatkozhat be, addig semmiképpen. Talán az Uniman által említett "vészvillogós" hangváltóban is ilyen van.)
Legkevésbé rosszul akkor jársz, ha vastag és nagy fajlagos R-ú ellenálláshuzalból bifilárisan (induktivitásmentesen) tekersz pár ohmos előtétet, vagy veszel egy 20-25W 4 ohmos huzalellenállást, de ez nemigen bifilárisan tekert. Legjobban persze akkor, ha egy ugyanilyen hsz-t felhajtasz (gugli a barátod) v hasonlót, esetleg jobbat. Impedancia, teljesítmény, felerősítési méret/mód, REZONANCIAFREKVENCIA stimmeljen! (az igazi persze a Thiele-Small paraméterek (T-S) egyezése lenne.) Bocs, de én audiofil (hifista) nézőpontból látom a dolgot.
Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szerkesztés helyett, mert már nem vagyok jogosult :-)
- nem a hangszóróra, inkább az erősítőre káros teljesítményre gondoltam,
- a 359062sz. hozzászólónak (Csaba1002) igaza van, bármilyen soros R hatására az erőlködő ún. "damping factor"-ja jelentősen romlik,
- A szürke lemezkosaras régi ARSxxx...Tesla mély-közepek igen, bírják a gyűrődést, akár a Pnévl. 1.5x-ösét is, tartósan. És közben jól szólnak, nem verődik a membrán. A Tesla dómok nemigen.
Üdv:Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: olvasd el figyelmesen az előtted írtakat,

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv!
Az izzó ellenállása annyi amennyi.
Ha TERHELIK akkor az izzás mértékének megfelelően nő az ellenállása , az -az megnő az ellenállása . Így : a többi egyértelmű.
Gondolom ezt azért használták , mert a sok agyatlan nem tudta hogy hol a határ , és nem akartak garanciális problémákat maguknak.
Sobwoofernél meg mit is észlelsz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Nekem is van olyan (itt említett ) hangváltóm, amelyben ráadásul kettő darab "izzólámpa" is villog, ha nagyon tolom neki a "kakaót" ... :D
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv!
Külön még a magas sugárzót szokták védeni, mivel az igen könnyen pirul.
Főleg ha kergetik.
Ugyan úgy mint az autós subwooferek , mikor elfogy a táp és ki-ki kapcsol az erősítő.

Jön az okos reklamálni ( szar az erősítő meg a hangszóró is!)
Most már igen barátom .
10V nál ki-ki kapcsol az erősítő, ő meg tolja neki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Sziasztok.
Jóvan má', a végén fényorgona lesz ebből a tűzrevalóból. :)
Üdv.
ui: "megoldva", csak tudnál egy "iskolapad"-ot /fogalom!/ hogy lehet megoldani? :) Max vakáció vagy egyebek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Javítottam, így jobb? Nekem ez az "iskolapad" topik hasznos volt, főleg Öreg Tom javaslata tetszett.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Nekem tetszik. :) De ha tényleg vége akkor értékeld az osztályt, aki megbukott az pótvizsga, aki meg átment az ballaghat. :)
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Sobwoofernél meg mit is észlelsz? Azt észlelem, hogy így már hallgatható ésszerű hangerőnél is, és nem rezonál, nem zizeg...
Köszönöm még egyszer a tippet, és a kérdésemre is válasz, jó válasz volt.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Sziasztok!
Több variációt is próbálgattam, és a mostani állás szerint Öreg Tom javaslata tűnik a legjobban használhatónak, eddig ezzel a legjobban hallgatható.
A 4 Ohmos/15 Wattos Tesla hangszóróval sorba kötöttem egy 12 Volt/21 Wattos égőt, plusz ellenállás nélkül, a subban. Hidegen az égőnek 1 Ohm alatti az ellenállása, lehet, hogy 1-2 Ohmot még célszerű lenne sorba kapcsolni. Még próbálgatom.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv!
Igaza van Dinó mesternek.
A 4Ohm nál már zárlatot érez a vég hídba és kapcsolgat, torzít.
Jobb helyeken a passzív hangváltókban ilyen védelmet használnak , pont a túlhajtás miatt.
Egy hangszóróval azonos W. izzó ( autós izzó) csak van?
A doboz attól még olyan amilyen, rezeghet zöröghet és fújhat.
Bocs: az izzót (12V)a szubwoofer hangszóróhoz tenném most soros tagként.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Köszönöm! Ez így is lehet, hogy nem bírja a 4 Ohmot! Próbaképpen a subra rákötöttem egy 4 Ohmos hangfalat. 1-2 percig szólt rendesen, de utána olyan hangokat adott, hogy azt hittem, elszállt az IC. Meleg is volt az IC, pedig néhány Wattal hajtottam csak. Utána a 4 Ohmos hangfallal sorba kötöttem egy ellenállást, addig az IC kihűlt, és megint jól szólt.
Ki fogom próbálni a 12Voltos égőt is, hogy azzal mit fog csinálni.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia!

Mérd meg szkóppal, mekkora jel jut a sub-ra (valami műterhelést tegyél rá). Abból meglátod, mekkora teljesítményre van szükséged. Lehet, elég lesz a Tesla. A kisebb telejesítményű hangszóró azért veszélyes, mert ha leég, viheti magával a végfokot.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
A Tesla is nagyobb hangerőnél bezizeg, berezonál, de sokkal jobb, mint az eredeti. Ezért tettem elé ellenállást.
Érdekes, hogy amikor DVD állásban adom a jelet a subra, akkor sokkal jobb, nagyobb hangerőt tud a Tesla. Biztosan ekkor nincs akkora mélyhang kiemelés itt.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joe

Üdv!
Elnézést, hogy más irányba megyek, De a membránt olcsón újra lehet gumizni. (pár száz, vagy ezer Ft)

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Igen, lehetne gumizni a membránt! Attól jobb lenne? A jelenlegi membrán, és rajta a gumi is sértetlen állapotban van!
Lehet, hogy egy minőségi hangszóróval jó lenne a hang, de annyit, amibe ez kerülne, az egész házimozi együtt nem ér.


Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joe

Ha szétszedik ki is takarítják eredeti állapotra tudják visszahozni. Csévetest is le lehet szakadva és nem horrorért csinálják.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Joe!
"Gumizás" ügyben az állításodat én sem hiszem el...tudsz konkrétumot is, vagy nem?
Ezeknek a hangszóróimnak többe lenne a javításük, mint amennyit megjavítva érnének!
A 2-szeri utiköltséget nem is említve, mert "megvárásra" kétlem, hogy megolható lenne. A nagyobbakból 4 darabom is van...

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joe

Nem tudom merre laksz, én a haver Videotonjait vittem le Szegeden a Műszaki Pincébe a Lófaránál. Pesten láttam jó régen a Petőfi híd pesti hídfőnél Egy TV szerelőnél anno, először ilyet. Meg kell kérdezni mennyi, amiben sajnos nem tudok most segíteni, mert vidéken vagyok, és sokáig tartana. Karácsony körül tudok többet mondani.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szevasztok!
A soros ellenállás semmiképpen sem jó, hiszen a membrán csillapítását a végfok kis belső ellenállása is csillapítja. Ha a belső ellenállást megnöveled, a tranziensek is megnőnek mélyben. El fog kenődni a hangkép.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Pár perce írtam, most hol tartok, a soros ellenállással. Ha ez nem jó, /ezt én is gondolom, ezért tettem fel kérdésként/ akkor mi a javaslatod? A Tesla hangszóró jobb, mint az eredeti, csak kicsi a teljesítménye. Más ide való nagyobb teljesítményű hangszóróm nincs.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
"Iskolapad" nesze neked!
Azt jó lenne tudnod hogy az ilyen 5-6-7 plusz szarságokban van szétválasztás. A mélyen csak a pince szól, stb, azért pufog.
Dobáld ki belőle az IC-ket /szűrőket/ és simán nyomd a mélyet. :)
A kérdésedre a válasz, Watt-ot csak a volume-val tudod csökkenteni.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Hallottam már Subwoofert szólni, és az szépen szólt, míg ez csak pufog, rezonál, nem élvezhető!
Biztos vagy abban, hogy csak a hangerő szabályzóval lehet csökkenteni a hangerőt? / Az igaz, hogy a hangszóró impedanciája függ a frekvenciától, míg a vele sorba kötött ellenállásé kevésbé./
Már arra is gondoltam, hogy az IC bemenetén egy osztóval lecsökkentem a subwoofer IC bemenő jelét, ezzel a kimenő teljesítményt is.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Hallgass már meg egy házimozit úgy, hogy a többi falat lebontod csak a sub marad. Csak pufogás lesz a vége.
De te tudod, én csak "ötletelek". :) Kösd direktbe és megfogsz lepődni.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Sziasztok!
A pufogást elfogadnám, /az lenne a normális!/ de a rezonálást, zizegést nem szeretném hallgatni!
Ui:
Összefoglalom, milyen válaszokat kaptam a kérdésemre, itt, az iskolapadban:
-Lehet, hogy a 15 Wattos is elég lesz.
-A hibátlan gumi membránt, az eredeti hangszórón cseréltessem ki.
-A soros ellenállás nem jó.../Azt, hogy mi lenne jó...?/
-Szedjem ki az IC-ket, szűrőket, kössem direktbe a subot.
-Kicsi ez a hangszóró oda....
-Mit tudhat ez az erősítő? Van hangváltó, vagy nincs hangváltó benne? Hogyan adja ki a 4 darab IC a 6 csatornát, és a 175 Wattot?
-Esetleg nem zárt kellően a doboz, nincs jól méretezve a doboz, a 4 Ohmos hangszóró nem jó választás, létezik belőle 8 Ohmos is.
A kérdésemre /amit azért tettem fel, mert nem tudom a választ!/, ami remélem, érthető volt, és arról szólt, hogy hogyan tudnám helyettesíteni a Tesla, kisebb teljesítményűvel a benne lévő /ráírva!/ 50 Wattos mélynyomó hangszórót, szerintetek melyik hozzászólás volt a segítség, a megoldáshoz?.
Bocs, ezzel senkit sem szeretnék megbántani, de felmerült már bennem is az, amit főleg city217 társunk is szokott megjegyezni, /feszegetni/ hogy azzal segítünk a legtöbbet, ha a kérdésre /is/ válaszolunk.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Azt valószínűleg nem nehéz kideríteni hogy a sub kimenet hídkapcsolású e. Ha igen akkor lefelezheted a kimenő teljesítményt úgy is hogy a sub hangszóró kimenetet nem a két(ellentétes fázisú) IC kimenetről vezeted el hanem csak az egyikről és a GND-ről. Így a felhasznált kimenet 4 ohm-ot "lát" mint terhelést ha 4 ohm-os hangszórót csatlakoztatsz. Ezen megoldással a 8 helyett 4 ohm-os hangszóró nem akar dupla teljesítményt kivenni az IC-ből. De ha az eredeti 8 ohm-os hangszórót is így kötöd be akkor is lefelezted az output-ot.
Remélem érthető voltam.
Üdv. Laci
P.s. Ez az egész kacat ér annyit amennyit foglalkozunk vele?

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Akkor is 8 Ohmos hangszórót "kér" a +,- 20 Voltos tápfesznél!
Nem ér annyit, csak érdekel/érdekelne/.
Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Azt hiszem e bejegyzésedből hogy többekkel egyetemben nem veszed azt figyelembe pedig így van: hogy egy 8 ohm-al terhelt hídkapcsolás egy egy fele 4 ohm terhelést lát a 8-ból. Ha a 8 ohm helyett 4-et használnál akkor a két fél
2-2 ohm-ot lát valamint ez által NÉGYSZERES teljesítményt próbál kiszedni az IC-ből amit az nem biztos hogy fog szeretni ill. akarni. Ha hídnak csak az egyik felét szeretnéd használni, az ég adta világon semmi mást nem kell tenned csak a hangszóró egyik ágát a GND-re csatlakoztatni. Esetleg választhatsz hogy melyiket annak érdekében hogy a többi csatornához képest a fázis viszony ne változzon.
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Én nem számolgattam, de ha mondod, elfogadom. Valójában nem is értem, hogy a hídkapcsolás egyik fele miért csak 4 Ohmosnak látja a 8 Ohmos hangszórót? Ez lehet pl. az én hiányosságom/csak az adatlapját néztem. A 4 Ohmos hangszóróhoz le kellene csökkenteni a tápfeszt max. 16 Voltra, legalábbis ezt olvastam!
Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Utána néztem ennek az IC-nek. A csatolt képen jól látszik mi a probléma ezzel az erősítővel. Jól látod hogy sok a tápfesz hídkapcsoláshoz 8 ohmos hangszóróval. Szólóban bírja a 8 ohmot és 1% THD-vel kb.20 W-ot tud. Hídkapcsolásban változatlan tápfesznél 16 ohm -os hangszóró illene vagy két 8 ohm-os soros kapcsolása. Úgy hogy azt kell mondani: ez az erősítő egy "kissé" el van méretezve, meglehetősen erőltetett üzembe kerül 8 ohm/hídkapcsolás esetén.
.
Hídkapcsolásban gyakorlatilag a két végfok egység kimenőjele sorba kötődik. (ezért szükséges egyébként az ellentétes fázisú vezérlés)
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia!
A hangszóró kdözepe nulla. Ezért lát oldlanként 4 ohmot. Olyan, mintha két 4est sorbakötnél, a közepét meg akár le is földelhetnéd.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Jaca!
Köszönöm.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Sziasztok!

Ha csak a fele lenne használva 4 Ohmmal, akkor is sok a 25W annak a szegény hangszórónak. Ha meg maga a doboz sincs rendesen méretezve, akkor az mindennel rosszul fog szólni. Viszont az ellenállást nem értem, miért ne lehetne sorbakötni vele. A klasszikus tranzisztoros erősítőknél, ahol van a végtranzisztoroknál soros áramfigyelő ellenállás, ugyanúgy a kimenő impedanciát növelik. Esetleg az ellenállás utánról kell egy visszacsatolás.

A 18k-val párhuzamosan két szembefordított zenerdióda meggátolhatja a túlvezérlést, az erősítést a visszacsatoló ellenállásokkal be lehet állítani.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Persze hogy ér, csak vissza kellene menni a kályhához. Mit akar vele?
A másik hangszóró többet visz át Hz-ben azért tetszik neki, viszont ha a vég IC kapcsolását átnézi akkor azon csökkentheti a kimenő teljesítményt csak alkatrész kérdése. Tuti csúcsra van hangolva.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Sziasztok!
Mivel a sub teljesítménye elvileg 50 Watt, a hangszóró a 2-4 közé van kötve, a 11-es bemenete 4,7uF-al földön van, és a 7-es bemeneten kapja a vezérlést. Tehát, ha jól látom az IC rajzán, a 8-10-es lábról jövő ellenállást a kondi helyett közvetlenül földelni kellene, a 11-es bemenethez nem nyúlni, és a 4-es kimenetet használni a föld felé. Ezzel az IC felét használnám, a 25 Wattot, de ekkor is 8 Ohmon.
A Tesla hangszóróm még mindig 4 Ohmos, és az IC-re ebben az esetben is 8 Ohmos hangszóró kellene, vagy le kellene csökkentenem a tápfeszültséget +,-16 Voltra, hogy 4 Ohmmal lehessen terhelni, mert a mostani +,- 20 Volt sok a 4 Ohmnak! A tápfesz csökkentése már túl sok lenne munkában.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:ezt írtam, megnézted a sub hangszóró erősítőjének a bemenetén?
Van ilyen?

szia: szokás a szubwoofer bemenetre egy aluláteresztő pí (esetleg T) tagot tenni.
Ez nem látványos, 3 alkatrész.

http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/szurok.pdf

Az én sub erősítőmön is így van megoldva

Bálint

rosszul rajzolva pedig így

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elektronika-elektrotechnika/p...

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Formasu!

Az "iskolapadban" megengedett "okoskodni" is...legalább tanulunk egyet s mást!

Sajnos a topikcímbe túl "puritánul" megfogalmazott kérdésedre csak a körülmények ismeretében adható válasz...de ez is jó lehet!:
Ha 4 ohmos helyett 8 ohmost, 8 ohmos helyett meg 16 ohmos használnál, máris meg lenne oldva a "Hangszóró pótlása kisebb teljesítményű(re)vel" kérdésedre a válasz!

Mindenesetre a megfelelő hangszóró alkalmazása lenne a "legolcsóbb" megoldás. (De ha nincs...)
Én mindenesetre megvizsgálntam volna a következőket is!:
1.) Meghalgatnék egy minőségi hangfalat is ennek a hangszórónak a helyére bekötve... (Kiderülhetne, ha az erősítőben van a "hiba")
2.) Rákötném egy minőségi erősítőre is ezt a fadobozt az adott hangszórójával... (Így kiderülhet, hogy ez egy "elbaltázott" konstrukció és "ennyit" tud)
3.) Még mindig nem derült ki, hogy a többi végfokhoz milyen hangszórókat használsz...
Az efféle 5.1-es rendszerekben "normál esetben" pl. a két első hangszóró nem is sugározhatja le a mélyeket, pontosabban azokat az alacsony frekvenciákat, amelyek lesugárzása a subbasszus hangszóró feladata lenne.
Ha ez nem így történik, akkor akár eléggé nagy hangzavar is "kisülhet" az egészből...
A 2.1 erősítő rendszerekben meg van egy ehhez hasonló "szűrő"...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Uniman!
Ha az "okoskodni"-t nem a rossz oldaláról írtad, akkor ehhez nem fűzök hozzá semmit.
1. Rákötöttem ennek a hangszórónak a helyére egy minőségibb hangfalat, és azt hallottam, amit city217 is írt, tehát szinte "bufogott" a mély, de nem rezonált, és nem zizegett.
Na, ezt várnám el ettől a hangszórótól is! Írtam, hogy a Tesla jobb, de a nagyobb hangerőnél már /szerintem/ kicsinek bizonyul, és rezonál, zizeg ez is.
Ebből megint arra jutok, hogy nem az erősítőben lehet a hiba!
2. Írtam még tegnap, hogy amikor a CD-t közvetlenül a DVD sub bemenetére kötöm, akkor sokkal jobb a hangja, de ilyenkor nincs az az erős mélyhang kiemelés! Lehet, hogy ezek a hangszórók, és a doboz együtt, sem alkalmasak a jó hang kiadására, de a Tesla sokkal jobbnak bizonyul.
3. Lényeges, hogy a többi végfokhoz milyen hangszórót használok? Azok jól szólnak, nem azok szólnak hibásan, hanem a sub!
4.Továbbra sincs rajzom erről, de nem látok benne olyan szűrőt, mint amit Bálint is jelzett! /Induktivitást nem látok ebben a körben/ Valami biztosan van akkor, amikor nem a DVD sub bemenetére adom a jelet, hanem a másik három közül bármelyikre, /Lehet, hogy ilyenkor van olyan sub szűrő, mint amit jeleztél/ mert ilyenkor tudom szabályozni csak a mély hangokat a woofer, és a surround szabályzókkal. Amikor oda adom a jelet, akkor nekem úgy tűnik, hogy a sub szűrő nem itt van, hanem a hozzá tartozó DVD-ben./Amikor a sub bemenetre adom közvetlenül a CD egyik csatornáját, akkor nekem úgy tűnik, hogy nincs mély hangra szűrő ebben a körben./
Bocs ismét, de ezeknek a kérdéseknek, és válaszoknak mi közük van ahhoz, hogy hogyan tudnám helyettesíteni az eredeti /szerintem nem jó minőségű/ hangszórót egy kisebb teljesítményűvel, és kisebb ellenállásúval, hogy "élvezhető" legyen a hangja, és ne is menjen tönkre a kisebb hangszóró?

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca

Szia formasu!

Kétféle jelút van ezekben a készülékekben. Az egyik, mikor megkapja a "kompozit" audiojelet, és a Dolby processzor csinálja meg belőle a csatornákat. A másik, mikor eleve csatornánként küldöd bele a jeleket az 5 bemeneten keresztül, aminek a feltétele, hogy a forrás már különválogatta a jeleket. A végerősítők már a megfelelően vágott jeleket kapják.
Menüből lehet állítani a sub jelszintjét? Az még segíthet.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Jaca!
Így van, ahogyan írtad! /Kb. ugyanezt próbáltam fentebb leírni, hogy más a hangja, amikor a DVD 6 db. bemenetére adom a jelet, és más, ha pl. a CD bemenetre./
Uniman is írta, hogy tényleg csak a subláda van nálam. Állítólag egy nagyon egyszerű távirányítója van, nem feltételezem, hogy ilyen menűje lenne.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Jaca.
Csak a "szubláda" van jelen, annak meg nincs "menüje"...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: a ráírt teljesítményt oszd el 4-gyel.
Amit ráírtak, az a pillanatnyi csúcsteljesítmény, amit elvisel, nagyon rövid időre(0,1 sec., vagy még kevesebb időre)
Azt a teljesítményt is egy normálisan méretezezett dobozban produkálja

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Sziasztok!
A lényeg, hogy ez a Tesla hangszóró 4 Ohmos, és kisebb a teljesítménye is, mint kellene, tehát egy az egyben nem rakható be a másik helyett.
Az eredeti kérdésem még mindig él: mivel csökkentsem a rájutó teljesítményt? Ellenállással, vagy más módon?
Esetleg zárjam le a dobozt, és szüntessem meg a bass-reflex dobozt?

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Bálint.
Ugye ezt nem a "15 W"-os TESLA hangszóróról írod? Ugyanilyet raktak ezekbe is, csak "Wextra"-nak bélyegezték meg a gyárban...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: az a Tesla legalább 14 W-ot el is visel, régebben volt becsülete a nyomdafestéknek.
A 50 W-os Selmer basszusdobozban pl. lavór méretű Goodmans hangszóró volt-

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Bálint.
Anno a "csehszlovák" időkben, a Tesláéknál teljesen máshogy mértek (Nem a "DIN" szerint, hanem a "ČSN" alapján)...pl. volt amelyet akkoriban 15W-osnak írtak le, (390 mm átmérővel), ma már meg akár 300W-osnak felelne meg. Az olyanokat, mint "PMPO", "RMS", meg "max. zenei teljesítmény" hanyagolta a szabvány. Csakis a színtiszta "színuszos" teljesítményt vizsgálták....
Elkerülte a figyelmedet az 15W-os adatlapban szereplő 50W ("standartní"...azaz maximális névleges teljesítmény).

Persze egy másik topikban megmutattam a 60 mm-es 125W(!!!)-os hangszóróimat...
Az a Tesla hangyszóró elviselné a 50 Watt közeli meghajtást (Bár kétlem, hogy az a erősítő szett ezt le is tudja adni, A 190W-os a trafója és összesen 175W audio teljesítményt írnak, hogy "kijön" belőle.) :falfej:
Csakhogy most az 50W-hoz előírt 8 ohm helyett csak 4 ohm lenne, ami ugyebár... :hmmm: Torz jellel, pedig a hangszórók a névleges teljesítményüknyél sokkal kevesebbel hajtva is tönkretehetők.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
A kicsi teljesítmény, és a kevesebb ellenállása miatt /és a rezonálása miatt is/ tettem egyenlőre egy soros ellenállást, hogy legalább az élete megmaradjon.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
De még mindig nem tudni, hogy hogyan akarod ezt használni...van ez a tárgyalt "szubbasszus" csatornád meg még 5 darab további végfok.
Az eredeti frontsugárzók (+hátsó/center) helyére mit csatlakoztatsz?
Ha jól sejtem ebbe nincs semmilyen "5.1 surround" dekóder és semmilyen frekvenciaszűrő...vagy talán mégis van benne "valami" mert a távirányítóján látni egy 2.1/5.1 átkapcsolót...
Emiatt minden csatornára ugyanaz a hanfrekvenciás jel juthat, ami nem igazán emeli a hangzás élvezhetőségét.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Most megfogtál! A távirányítójára kaptam ígéretet, hogy elhozzák.
Nem biztos, hogy használni is akarom, de eltenni nem akartam hibásan. A fő kérdés a javíthatóság, vagy a "kuka" volt.
Valaminek kell lennie, mert azért van néhány IC benne a három panelen, a végfok IC-ken kívül is. Hogy ezek mit csinálnak, nem tudom, nem is foglalkoztam vele, de különválasztják /és összehozzák/ a Center, a Woofer, és az első- hátsó hangfalak jeleit..
CD-ről kapta a jelet, tehát nem az 5.1-es DVD-ről, és rá volt kötve próbára az egyik kimeneten egy hangfal, és a Woofer. A felső szabályozó a Center, ahhoz most nem nyúltam, de a Woofer, Sorruond, / csak a mély hangokra, a mély sugárzóra/ és természetesen a fő hangerő is szabályozott normálisan, észrevehetően. Amikor a Center kimenetre tettem a hangfalat, ott tudtam külön hangerőt szabályozni, és úgy tűnt, hogy mindkét oldalt hallom ott.
A hangfalakon hallom a teljes frekvencia átfogást, és a Wooferen főleg csak a mélyeket. Volt úgy, hogy éppen másik hangszert hallottam a Wooferen hangosan, mint a hangfalon.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
"...megfogtál" Nem...csupán én figyeltem! A fotódon látható IC-k mindegyike ismert (elektronikus "potik" és bemenetválasztó IC-k) Semmiféle aktív hangváltó/surround áramkörre utaló nyomokat azon nem látok! Esetleg egy aktív szubszűrő a 2.1-hez talán még lehet rajta...
Ideteszem ezt is!: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/ht-831-orion-hazimozi-nincs-hang-j...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Elképzelhető, hogy ezeken a paneleken nincs hangváltó, stb. semmi. A bemenetek között van a CD, AUX, TV, 2-2 bemenettel, és a DVD ha jól emlékszem 5 db bemenettel. Ez utalhat erre is, hogy nem itt, hanem a DVD-ben van a hangváltó. Tehát csak DVD-ről működik az 5.1-es hang, mert ott meg is van erre az 5 db. bemenet. Ebből következhet, hogy a DVD-ben van az aktív hangváltó...
Valami surround-nak kell lennie, mert azt lehet szabályozni, és hallható is a szabályzása a mély hangszórón.
Sajnos ebben az 5.1-es technikában "nem vagyok otthon". Ha nincs itt semmi ilyen áramkör, akkor a CD-re adott jelnek két hangszórón kellene csak szólnia! Vagy nem?
A CD-re adok jelet /piros, és fehér csati/ és az összes kimeneten szólnak a hangfalak.
Ha nincs benne semmi ilyen áramkör, akkor hogyan hallom mindegyik kimeneten, és a center, meg a Woofer, meg a surround még szabályozható is??? Valami szét kell, hogy válassza a csatornákat, gondolom.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello Formasu.
"Hogyan hallom mindegyik kimeneten"..ez így tényleg "tanulságos".
A nálam lévő HT-500-ban csak a 5+1 darab különálló bemenet található. Ezen nincs külön sztereo bemenet...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Uniman!
Továbbra sem értek ezekhez, de leírom, amit tapasztalok.
Van DVD bemenet, és itt van 6 db. RCA csatlakozó. Amelyik bemenetre adom a jelet, akkor csak az a kimenet szól, de szebben szól így.
Azt veszem észre, hogy ekkor a sub benetről nem szabályoz a surrand semmit, de a woofer szabályoz. Lehet, hogy ekkor nincs akkora mélyhang kiemelés? Ekkor nagyobb hangerőt is "elvisel" a sub bemeneten, és nem rezonál be, csak jóval nagyobb hangerőnél ez a Tesla hangszóró.
Van AUX, TV, és CD bemenet 2-2 db. ez a bal, és jobb. Amikor ide adom a jelet, akkor szól mindegyik kimenet, tehát mind a 6, és a center, a woofer, és a surround , és a fő hangerő, mind szabályozható.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: szokás a szubwoofer bemenetre egy aluláteresztő pí (esetleg T) tagot tenni.
Ez nem látványos, 3 alkatrész.

http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/szurok.pdf

Az én sub erősítőmön is így van megoldva

Bálint

rosszul rajzolva pedig így

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elektronika-elektrotechnika/p...

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Hidd már el hogy nem viccből vannak benne azok a soklábú pókok.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Nem értem, mire volt a válaszod!
Én nem vitázok, csak nem értem, hogyan működhet. Uniman azt írta, hogy nagy valószínűséggel nincs benne szűrő semmi. Ha nincs benne semmi, akkor mitől szól az összes hangszóró, amikor csak egy benetnek a bal, és jobb csatornájára adok jelet?

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Én se értem!
Jó szórakozást, már kifogytam az "ötletekből"!

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
ha az eredeti hangszórót hibátlannak feltételezzük a jelenséget a nem elégséges doboz által bevitt csillapítás okozza. Valahol "kifúj". Mivel ez egy aktív mélysugárzó, egy passzívhoz képest több hely adódik erre. Minden szerelvénynek jól tömítettn kell csatlakoznia a dobozhoz mert egyébként a hangszóró önrezonancia frekvenciája és környezetében ellenőrízhetetlenül nagy amplitúdójú kitéréseket tesz a membrán. A 4 ohm-os hanszórót nem tartom szerencsés ötletnek. Önmagában túlterheli az erősítőt, 4 ohm-al sorba kötve pedig lefelezi a rendelkezésre álló teljesítményt.
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Sem az erősítőt, sem ezt a hangszórót nem feltételezem hibátlannak, sajnos!
Mint írtam, nem találtam másik hangszórót, amit ide bele lehetne rakni. /Méret, teljesítmény, 4-8 Ohm./ Ez van...
Az, hogy felezi, vagy harmadolja a teljesítményt, nem lenne gond, mivel ez a hangszóró kisebb teljesítményű, mint ami ide kellene.
A doboz nem zárt, hanem egy nem túl nagy bass-reflex doboz, ilyen, mint a képen..

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szia !
Egy jól méretezett vagy hangolt bass reflex doboznak nem szabadna kiemelést produkálnia az átviteli sáv alján.
Az egy másik kérdés hogy az előbbi megállapítás elmondható-e ezen hangdobozra. Egy rosszul méretezett bass reflex nyílás többet árt mint használ az átvitelnek, ezen kívül bass reflex dobozba nem alkalmas bármelyik hangszóró.
Egyáltalán feltételezhető az hogy a nálad lévő példányban eredeti hangszóró van? Ha befogod a reflexnyílást mit tapasztalsz? Javul a hangzás?
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

A benne lévő hangszóró eredeti volt, de magában sem bírja a mély hangokat, és a dobozban sem. Rezeg, zizeg a mély hangokra, nem jó semmire. / A rezonálás természetesen függ az éppen játszó zeneszámtól, hogy abban milyen hangok dominálnak./ A Tesla már jobb nála, de annak meg kicsi ide a teljesítménye, amikor ráadom a mélyet. A reflex nyíláson érezni a hang "lüktetését", a doboz "eléggé" zárt, elől a kezelőszervek külön légtérben, a hangszórótól elzárt dobozban vannak.
A reflex nyílást amikor befogom, a mély hangoknál a zizegés, rezonálás akkor is meg van már néhány Wattos teljesítménynél is, nagyobbnál meg "hallgathatatlan". Kivett hangszórónál is rezonál a mélyeknél, ide jobb minőségű hangszóró kellene, gondolom, amelyiknek lejjebb van a határfrekvenciája.
Sajnos már látom, hogy ez a készülék mindene "gagyi", igénytelen felhasználóknak készült.
Most a mély hangszóróval tettem sorba egy 15 Ohmos ellenállást, és így már néhány Wattos teljesítménynél /igaz, csak egy darab másik hangfal van valamelyik kimeneten,/ viszonylag "normálisan" szól, van némi mély hang is innen, de nem közelíti meg azt, amit én is elfogadnék minőségben.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Ez bizony "kifúj"...ott az elején van egy nagy "lik" ! :D

...még jópár kicsi, a "potik" tengelyénél, meg a kapcsolóknál. Az a Tesla mélyhangszóró (bár a típusa még nem egyértelmű!) meg a zárt dobozban érezné magát a legjobban.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Amikor a hangszóró nem volt a dobozban, és amikor be volt "zárva", csavarozva, szinte nem vettem észre különbséget a hangján, ill. a berezonálásán. Ez a Tesla már jobb "hangzású", mint az eredeti, ez legalább nem rezonál be annyira.
Sajnos, pont a Wooferhez kellene a legnagyobb teljesítmény. Mivel nincs ide másik hangszóróm, ezért kellene csökkenteni a rájutó max. 50 Wattot.
Amit találtam, az hasonlít arra, amit belinkeltél, az ARN 5604-re, legalábbis külsőleg.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Az a TESLA hangszóró bírni fogja...csupán amiatt aggódnék, ha mégsem 5.1 jelforrásról hajtanád meg a szettet...
Hídba van kötve a "szubwoofer" végfoka? Nem bírom kiszámolni, hogy 4 db 2 csatornás végfok IC-vel hogyan oldották meg az 5+1(=6) csatornát...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Hát... inkább nem arról lenne meghajtva, hanem pl. CD-ről, vagy hasonlóról. Tudom szabályozni a Woofer erősítését is, de a hangszóróra jutó teljesítményt csökkenteni kell, mert ki akar repülni a pille, akkorákat mozdul, és az erősebb mélyhangokat már ez a hangszóró sem bírja.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Létezik 8 ohmos is abból a Tesla hangszóróból...
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Létezik, de nekem nem létezik a 8 Ohmos ebből!
A négy darab IC, gondolom így oszlik meg: / Ezt az IC-t lehet vezérelni az egyik bemeneten, vagy mindkettőn, az adatlapja alapján./
1.- Woofer
2.- Center
3.- Első bal, és jobb
4.- Hátsó bal, és jobb

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman

Hello.
Csak a 1x50W +5 x25W miatt valami nem stimmel...a center nem lehet hídban meghajtva (de nálad a cucc, te láthatod).
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Rajzom nincs róla, de szerintem úgy van hajtva, mint leírtam. A Woofer, és a center van külön. /50Watt + 25Watt + 2x25Watt, meg 2x25Watt/

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content