You are here

Harman Kardon avr 505 - Limited Edition mellé keresek másik házimozi erősítőt

Sziasztok!

Érdeklődnék hogy Harman Kardon avr 505 - Limited Edition után mit ajánlanátok zene hallgatásra és házi mozihoz.
Az említett HK jól működik, viszont szeretnék mellé beszerezni egy másikat is, arany színben.
Pár modellt találtam én is, viszont nem tudom jobbak e.

pl:  Marantz SR4300 A/V Receivers, Yamaha RX-V620.

 

Comments
hifista

Szia!
Érdekes a kérdésed.
A készülék színe a fontos, vagy az általa produkált hang minősége? Az elsőt inkább nem részletezném, mivel nálam a hang minősége számít, a többi nem igazán..
Én a Yamahák hangját nem tartom sokra, a Harmanhoz képest, a Marantzot esetleg.
Az az alap probléma, hogy a sokcsatornás erősítők nem igazán jók a sztereó zenehallgatásban - természetesen vannak kivételek,de ott már nagyon sok nulla szerepel az árcédulán.
A megfizethető kategóriában - tapasztalatom szerint - a NAD az ARCAM  és a CAMBRIDGE AUDIO az ami hozza a megfelelő minőséget.
Ez persze csak az én véleményem, másé valószínüleg más lesz, mivel ízlésről nehéz vitatkozni.
Hifista.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Helgert Péter

Szia! köszi a választ. Hm, igen, a hang a fontos,viszont szeretnék a jól működő HK 505mellé egy másikat, ami arany színű vagy pezsgő színű, mert tetszik a kinézete. Igazából filmeket nézek 5.1-ben és SACD,DVD-A formátumot hallgatok. Úgy vettem észre hogy ami nekem van Harman Kardon 505 Limited Edition erősítő egész szépen megfelel mindkét célra. Bár eddig más erősítőket nem próbáltam ki... Szóval ebben még kezdő vagyok. Persze tudom hogy horribilis összegeket el lehet költeni rá, de ebbe nem igazán akarnék bele gabalyodni. :). Igazából nekem az 5.1 elég lenne, mármint úgy értem nem kell 7.1 meg sok.1,csak legyen rajta optikai 2-3 darab. Gondolom ez így azért olcsóbbá teszi a kérdést.
A HK-val semmi bajom sincs,talán annyi, hogy úgy kb 40w-ot tud 8 ohm-nál, s ezért oda kell neki tekerni olyan 85% körülire. Félek hogy egyszer tönkre megy, ezért szeretnék egy másikat mellé beszerezni.
Mi a véleményed?

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: teremhangosítás a szándékod?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Helgert Péter

Nem :) , pusztán filmekhez jól megy a hangerő. Pusztán hangosabban szoktam filmet nézni, s ezért írtam hogy nagyon ki kell terhelni az erősítőt. Marantz-nál, vagy a többinél amihez oda van írva hogy csatornánként 100w 4 ohm-nál a teljesítmény, kíváncsi lennék hogy a HK 505-höz képest mivel hangosabb..
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: megfelelő teljesítményű. impedanciában illesztett, érzékeny hangfalakat kell használni
Az erősítő teljesítményének másfél-kétszerese kell legyen a hangfal teljesítménye

Specifications

Tuning range: FM, MW

Power output: 50 watts per channel into 8Ω (stereo)

Surround output: 40W (front), 40W (center), 40W (rear)

Frequency response: 10Hz to 100kHz

Total harmonic distortion: 0.07%

Input sensitivity: 200mV (line)

Signal to noise ratio: 95dB (line)

Channel separation: 40dB (line)

Speaker load impedance: 8Ω (minimum)

Digital inputs: coaxial, optical

Video Connections: composite, SVHS

Dimensions: 440 x 168 x 390mm

Weight: 10.9kg

Accessories: remote control

Year: 2003

Ha ez a teljesítmény nem elég lakásban, ott valami baj van

Milyen hangfalakat használsz?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Helgert Péter

Írtam levelet és a capca eldobta... Most röviden írom,ha nem zavar.
Házban élek, nagyobb terek vannak, más a falazat anyaga.. Igen, nem elég érzékeny,hangnyomású hangdobozok, Orion HS280-asok moddingolva (Leírás alapján szakember). Ráírt teljesítményük 50/80w. Bár összeszámolva nekem nem jön ki :).., de ok.  Ha a mostani Harman 505 erősítőt kiterhelem 80% körülire, akkor kb az megfelel az Orionok tudásának teljesítményben. Arra gondoltam hogy csak elnyeli az erősítő kimeneti teljesítményét és nem szól semmit, vagy maga a hang doboz nem tud 20-25wattnál többet megszólaltani..
Valamiért látok,láttam benne fantáziát. Ebből használok 3 párat 5.1-re + mélyláda. Te milyen hangfalat javasolnál jelen erősítőmhöz?
A szóba hozott erősítők (Denon AVR-1802, Marantz SR4300) azért  írtam, mert kétszer nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek a specifikációk alapján és tetszik az az arany szín.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifista

Helló!
Ismét hozzászólnék kicsit.
A hangfalaknál nem csak a teljesítmény a mérvadó, hanem az érzékenység sem mindegy. Erről például még a hozzáértők se nagyon beszélnek, pedig ezen a téren logaritmikus a változás, tehát kis értékváltozás is nagy hangnyomás (hangerő érzet) különbséget okoz.
Nem véletlenül használnak a kis teljesítményű ( 5-10 W-os ) csöves erősítőkhöz 100dB körüli érzékenységű hangfalakat. A nagyobb teljesítményű tranzisztoros erősítők elterjedése magával hozta a kevésbé érzékeny hangfalak korát. Az átlag hangfalak 85 - 90 dB érzékenységűek.
Vagyis nagyobb érzékenységű hangfalakkal a Harman is megfelelő hangnyomást produkálna, kisebb hangerő állásnál is. Tehát nem csak az erősítő cseréje az egyetlen megoldás.
Az említett AVR 505-ös egyébként az AVR 130 kicsit átdolgozott verziója,  Harmanéknál az AVR utáni szám a teljesítményre és a szolgáltatások mennyiségére utal, vagyis a 100-asok az legkisebbek és a 80 - 8000 - 760 stb. a nagyágyúk. Az 505 - ha jól emlékszem - Az 50 éves évfordulóra jött ki, ezért erre nem igaz előzőleg leírt tematika.
Más. Régen én is megkérdeztem egy hatalmas ( 40X80X30 cm-es ) Infinity center láttán, minek ekkora center. A kereskedő válasza a következő volt: azokra is gondolni kell, akinek 150 - 200 négyzetméter a nappalija. Amerikai cég, nagyban gondolkodik.
Van némi tapasztalatom ezen a téren, de nem szoktam konkrét tanácsot adni, mert nem biztos, hogy más is azt keresi ami nekem tetszik. Arról nem is beszélve, hogy miért költeném én más pénzét, de talán így is van hasznavehető információ az itt leírtakban.
Hifista.

 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Helgert Péter

Természetesen,csak nyugodtan,hiszen ezért írtam ide, mert szeretném minél több fórumtárs véleményét megismerni. :).
Nos, a centerrel kapcsolatban, én is a bővebb hangokat szeretem. Ezért is használok 1 komplett hang doboz párt. Igazából most kezdem azt érezni, hogy ezt a típusú Harman Kardon-t nem igazán kéne elkótyavetyélni.. A power consumption 580w maximum. Másokét néztem,némelyik csak fele.. A többi erősítő se jobb, sőt. Legalábbis ahogy nézegettem és ahogy megértettem. Tulajdonképpen eddigi cuccaimat nem boltban vettem, hanem csináltattam tervek alapján. Ugye az Orionokat használtam vettem, mert jó kiinduló pontnak tartottam. Mint doboz hibákkal rendelkezik, tudom persze. Lehet rajta segíteni. Tehát kiinduló pontnak jól sikerült. Szóval akkor a hang nyomással feljebb kerekedve növelhető a hallható hangerő. Tehát akkor zárt doboznál elég ha a hangszórókat cseréljük?
Mostani Orion HS280-asaim hang tartománya tulajdonképpen közép-magas 60-100Hz-nél vágom külön mély ládákra. Mivel gyenge a magasa, az is cserélve lett ukrán ringre, fúrás-faragás nélkül, mert azt nem akartam. Nézegettem mostanában gyártói termékeket, de ahogy láttam fél millió lenne kb. egy olyan szett ami ér is valamit. Kérdeztem üzleteket, bemutató termeket.
Szóval nem tudom. Ami biztos hogy elég az 5.1 optikaival filmekhez és pár dvd-a , sacd-hez.
Erről mi a vélemény:  Taga Harmony TAV 806F álló hangfal

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: típust nem tudok mondani, de:

A frontra legalább  120/80W   és 8 Ohmos hangfal kell, hátulra elég a mostani,, 1-1 db., 8 Ohmos(viszont a jó minőségű nem olcsó)
A HS280 jószerivel polchangszóró,  nem erre való,  csoda, hogy még nem ment tönkre
A  H&K le is adja a specifikált teljesítményt
Használtat csak megtekintés, (membránok)meghallgatás után szabad venni

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content