You are here

Házimozis dvd-k audio teljesítménye

11 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Szerintem már lerágott csont, de még mindig nem értek valamit:
Ezer éve javítok erősítőket is, és megszoktam, hogy ha pl. egy Onkyo-ra ráírják, hogy 300W, akkor az bizony vagy 20kg-os, nagy bazi , robosztus gép, mert hiszen ott szinte csak az audio telj. előállítására kell az a bizonyos hatalmas trafó. A többi ehhez képest elenyésző. A kezembe került (csak a példa kedvéért) egy LG HT 903-as házimozis DVD, amire azt írják, hogy 1000W (az audio telj.) Még akkor is túlzásnak találom, ha ez 5.1, azaz 6 végfok össztelj-e. Az egész készülék tokkal-vonóval 2-3kg lehet, ráadásul a DVD, stb is elvisz valamennyi telj-t. Lehet csúcstechnológia, kapcsoló üzemű táp, egyéb, a teljesítmény az teljesítmény. Azt olvastam egy oldalon, hogy RMS, meg PMPO. Az jut eszembe, amikor egy kínai kis füles rádió-magnóra azt írják, hogy 150W PMPO, és az egész tud vagy 2-3W-ot. Akárhogy is nevezzük, eff. vagy csúcstelj-nek, amit rövid ideig bír produkálni, vagy színuszos, vagy zenei telj-nek, azért 5-7-10-szeres különbség nem lehet közöttük, vagyis a leírt, és a hallott (érzékelt) telj. között. Nem butítás (vagy kábítás) ez?
Üdv
Attila

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Vettem egy 23W-os energiatakarékos égőt. Mérve az áramfelvételét, akárhogy is számolom 17,5W összesen.
Azt a hiányzó 5,5W-ot bizonyára a sötét energiából nyeri.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: biztos nem jól mérted.
Az áram amit mérsz, nem színuszos, a műszeredről pedig nem tudod, mit mér és mit mutat.
Legközelebb a lágyvasas árammérő mutat helyes értéket, vagy trueRMS-t mérő műszer.

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
A régi időkben adatlapokon megjegyzésként oda szokták írni, hogy a megadott műszaki paramétert milyen szabvány szerint mérték.
Ma ez már nem divat, sőt sokszor a szabványok betartása sem kötelező.
Ezt tapasztalom például a kábeltelevíziós hibrid erősítő IC-k esetében.
Ha biztosat akarok tudni az adott IC paraméterei felől, akkor mérek és jegyzőkönyvezem a mérést.
Ezzel pótlom, korrigálom, kiegészítem a gyári adatlapot.
Ezt meg lehet tenni a hangfrekvenciás végfokozatok esetében is.
A felvett maximális teljesítmény általában rá van írva az erősítő hátuljára.
Az már gyanús, ha ezzel nincs összhangban a megadott kimeneti maximális hangfrekvenciás teljesítmény.
Üdv.: Kumi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

PMPO: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/class-d-amplifier-lezarva#62069

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

sanyó
sanyó picture

Hali. Én erre a (HÜLYE) gyerekeknek azt szoktam mondani,hogy ez rezsónál is szép teljesítmény,pedig ott van ám hő is. Nékem egy Yamaha van 16 kg, 630 w max teljesítmény felvétel,az tud 5*100w-ot,igaz 15 éves,akkor még az igazat írták rá. SANYÓ.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: félig igazatok van a súly/teljesítmény aránnyal.
Manapság a kapcsolóüzemű tápok és D osztályú "digitális" végfokok alkalmazásával kis súllyal elég nagy teljesítményt lehet kihozni, igaz, csak házimozi minőségben, nem Hi-Fi minőségben.
Így egy 1000 W-osnak titulált valamiből 150-200 W-ot is ki lehet hozni.
A színuszos teljesítményt illetően meg kell nézni a hálózati biztosítékát.

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Ez így van én a múltkor bontottam szét egy agyon integrált sony DVD felvevőt és abban is 3db 2x20W-os tripath D-osztályú végfok volt benne (ezeket hi-fi minőségűnek tartják sok helyen), együtt a kapcsolóüzemű táppal az egész panel 3 kiló ha megvolt.

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
És elfelejtettem mondani, hogy az említett készülék hálózati telj.-felvétele 130W. Csak mosolyogni, vagy bosszankodni szoktam, amikor valami nagy teljesítményű erősítőt keresnek, és mutatok pl.egy Onkyo kategóriájút, és csak legyintenek, hogy "nekem van egy 1000W-os, de nagyobb kell". Mondanom sem kell, hogy az "egyszerűbb" ügyfelekről van szó, akiknek aztán magyarázhatok a különféle meghatározásokról.
Üdv
Attila

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Nekem egyszer volt egy SONY TA-V7 fetes erősítőm a papírjai szerint 2x110Watt leadására képes. Szólt is rendesen,viszont a hátulján teljesítmény felvételnek csak 88W szerepelt(és a papírjain is ennyit írnak). Na mondom hogy is van ez? Beiktattam egy amper mérőt a hálózati részbe,és jól megszólaltattam. Volt hogy 1.8A-re is felugrott a felvett áram,tehát közel 400Wattot is leakasztott a hálózatból. Így már azért rendben van. A japánok lefelé szeretnek néha tagadni. Lehet spórolósak és a kis fogyasztással akartak imponálni. Ilyen is van. :D
Üdv!

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Lehet, hogy a készülék hátulján nem a felvett maximális teljesítmény, hanem egy valamilyen eljárás alapján meghatározott, átlagosan felvett teljesítmény volt megadva.
Ebből az értékből jobban számolható a berendezés üzemeltetési költsége.
Üdv.: Kumi

0

Sponsored links