You are here

hegesztőgép zavarja a tv-ét!?

49 posts / 0 new
Last post
sunesz
sunesz picture

sziasztok!
van egy olyan problémám, hogy awi tig hegesztövel, ha elkezdek hegeszteni a műhelyben a vasasztalomon, ami nincsen konkrétan leföldelve, de a ház falához van fémesen rögzítve, és elkezd a nagyfesz a pisztolyon csattogni, akkor elmegy a tv-émen a lakásban a kép, egy rövid időre, fekete lesz a képernyő, majd, kb 1-2 másodperc mulva, visszajön a kép, de ez ilyesztö, hogy  esetleg a tv bedögölhet ettől?, probáltam leföldelni a vasasztalom és, akkor, enyhébb volt a tünet, nem volt fekete képernyö, csak, bezizgett a kép, viszont, mivel a lakásban minden a földeléssel közös potenciálon van, még a fürdőkád is, nem tudom nem vezetem e be a csattogo nagyfesz delejét az éppen fürdő családtagomba a kádon keresztűl, a földelés álltal??, kinek mi a véleménye?

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Itt úgy látom, az asztal körül forog itt a téma.

Az a tény, hogy a falhoz van fogatva tiplikkel, nem jelent semmit. Ugyanis a fal nem vezető (tégla, beton).
Érintésvédelmi szempontból mint írták földelni kell az asztalt, vagyis bekötni az EPH-ba vastag zöld-sárga kábellel.
A kóbor áramok nem fogják megrázni a fürdőkádban ülőt, mivel a védőföldelés illetve EPH pontosan ennek a kivédésére szolgál. Remélem, a házban van hibaáram-védőkapcsoló (FI-relé).
Az elektromos zavar más kérdés. Az szinte biztos, hogy nem a földelésen terjed, hanem a hálózati kábelen, és/vagy rádiófrekvenciás sugárzással.
Ha azt tapasztalod, hogy leföldelve nagyobb a távoli helyen (TV) a zavar, mint leföldeletlen asztalnál, az azért van, mert a hegesztőgéped a föld potenciálhoz képest kelti a zavarokat. Ha megszünteted a munkadarab kapcsolatát a földpotenciállal (mivel a fémasztalon van, talán még satuba is befogva), akkor nem a földpotenciálhoz képest sugároz, ergo kisebb lesz a zavar. Képzelj el egy CB antennát. Az egyik végét a hozzávezető koax kábelnek a jármű kocsiszekrényéhez le kell kötni, ami kvázi egy földelés. Ehhez képes maximális hatásfokú a sugárzás. Ha megszünteted a földkapcsolatot, "elrontod" az antennát, sokkal rosszabb hatásfokkal fog sugározni.
Ebből látszik, hogy az érintésvédelmi követelmények és az EMI (zavarvédelem) között nálad ellentmondás van. Ezt nem az érintésvédelem lazításával kell feloldani, hanem a zavarok csökkentésével. Elsősorban a zavarforrás oldalon, de ott ha jól értem nem sokat lehet tenni. Utána meg kell, keresni, hogy hol jutnak be a zavarok a vevőbe, és ott kell tenni valamit.
De szerintem ha a szomszédokat nem zavarja, akkor a család ne tévézzen fürdés hegesztés közben. Vagy ne a kamerát nézze, ami zavart szed fel (kínai az is?), hanem valamelyik TV-csatornát.

Üdv, lcsaszar

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Egyértelműen leírtuk páran a zavar lehetséges okait.
"Brainstormingolhatunk" napestig, nem fogunk előbbre jutni, mivel semmi lehetőségünk nincs arra, hogy 
behatároljuk a zavart.
Azt a topicnyitónak kell, pár lépésben ki lehet zárni dolgokat, és elindulni a helyes úton.
Egyébként meg a jelzett Kingree meg hasonló kínai csodák nem a semmiért kerülnek annyiba-amennyibe.
Ha visszaolvasod a topicnyitó témáit, láthatod hogy nem problémamentes ez a hegesztő.
Szinte az összesből előszeretettel van kispórolva az X/Y kondi(k) vagy a közös módusú tekercs, vagy mindkettő.
Nem kell csodálkozni, hogy eszméletlen zavarokat rugdalnak vissza a hálózatra.
A HV gyújtás pedig RF zavarokat is okoz.
A kettő együtt meg...egy ilyen topicot okoz.
Amíg nincs behatárolva a hiba/zavar oka, addig nem lesz előrelépés.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Eddig bírtam. Próbáltam kívül maradni, de ennyi sületlenséget, már nem bírok el.

Sokat segítene, ha áttanulmányoznád a középiskolai fizikát. Játszol egy homemade szikratávíróval, és csodálkozol, hogy a vevő veszi. Az asztalt szabvány szerint valóban nem
kell leföldelni, de az EPH-ba be kellene vonni. (Ez persze ugyanaz, csak másképp mondjuk.)

Kalex
 

1

sunesz
sunesz picture

szia!
most, akkor ez részedről, nesze semmi fogdmeg jol??  .))

" Az asztalt szabvány szerint valóban nem
kell leföldelni, de az EPH-ba be kellene vonni. "
ebböl nem igazán derűl ki, hogy akkor kell rá a föld, vagy sem???

ha kérhetem légyszives irj konkrétumot a kérdésemre, ha tudod a választ!? már, csak azért is, hogy ne a semmiről beszéljünk, köszönöm!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szerintem egyértemű. Az EPH azt jelenti, Egyen Potenciálú Hálózat. Ebből következik, hogy amennyiben szabályosan csinálják meg, akkor nincs veszélyes érintési feszültség a bekötött fèmtárgyak között. Földelni az elektromos berendezéseket szoktuk. Az EPH-ba pedig a fémtárgyakat kötjük be. A kiindulási pontjuk azonos: az elektromos betáplálás kezdőpontja. A különbség abból adódik, hogy a földelés védővezető, az EPH pedig nem.

Kalex

1

sunesz
sunesz picture

ok!
válaszod egyértelműnek tűnik, ugyanakkor a tartalmát mégsem értem teljesen! ha az eph és a védőföld egypotenciálon van, akkor mitöl kezeljük külön öket mégis? ha a hegesztö asztalt  szabvány szerint nem kötelezö leföldelni, de az eph szabványa szerint minden fémtárgyat be kell vonni az eph-ba, akkor itt is markáns ellentmondás van! ha leföldelem az asztalt, akkor még mindezeken tul, ujabb kérdés merűl fel! szinte hasonlo, mint a fürdőkád esetében?,  a leföldelt asztalnál, indítom a hegesztést, de ugye a hegesztö gép is le van földelve ugyanazon földeléssel, mint az asztal, akkor, ezáltal, a nagyfesz megjelenhet a hegesztőgép kűlső fémházán is? mert ugye az áram tudja igazán, a maga utját? lehet, hogy a hegesztőgép háza felé, kisebb ellenállásu utat talál magának egy hibás tárcsakondi, vagy egyébb ok miatt és  a gépházon lesz a nagyfesz?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A különbség abból adódik, hogy a földelés védővezető, az EPH pedig nem.

Ez szerepel az előző levél végén. Nem tudom, mi az alapképzettséged, de erősáramú végzettséggel a dolog nem vitatéma.
- A védővezető (földelés) az elektromos berendezés hibája esetén I. érintésvédelmi mód alkalmazásakor vezeti le a zárlati áramot. Ekkor a rendszerbe épített túláramvédelmi eszköz lekapcsol és így megszűnik a zárlat.
- Az EPH -mint nevéből következik- azonos potenciálra hozza az egyidejűleg érinthető fémtárgyakat, és így megszünteti az áramütés veszélyét, ami a különböző potenciálok egyidejű jelenlétéből adódna.
Más a feladat, más a kivitelezési szabály, más a működési elv.

Kalex

2

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem Mindenkinek!

1.Az AWI - Argon védőgázas,Wolframelektródás,Inergázas (semleges) hegesztési folyamat, közismert neve még a TIG (Tungsten Inert Gas) hegesztés.
Tehát az AWI TIG kétszer ugyanaz, mint a champignon gomba. (Franciául a champignon(s) gombát jelent.)
2.Semmilyen szabvány, szabály nem írja elő a hegesztésnél tárgyasztalként használt vasasztal védőföldeléssel való ellátását. Egyébként a hegesztésnél használt egyenfeszültségnek melyik pólusát kellene védőfölddel ellátni és miért? Aluminiumot pedig aránylag kevesen hegesztenek, de ahhoz váltóáramú üzemmód kell.
Célszerű lenne az asztal bármilyen fémes csatlakozását bármiről, ami az elektromos hálózattal, házzal kapcsolatban van leválasztani.
Ezt pedig javasolnám a nevezett hegesztési eljárást nem ismerőknek, hegeszteni nem tudóknak elolvasni: https://syrius.hu/argon-vedogazas-wolfram-elektrodas-ivhegesztes-awitig/

Üdv
RTZ

1

sunesz
sunesz picture

üdv!, én pont az aluminiumot hegesztem döntö többségben váltoárammal, ac-val, de megfordul a dc hegesztés is az asztalomon

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Amit írtam, arra is érvényes. Meg kell szüntetni az asztal mindenféle más elektromos hálózatra, vagy a ház fémszerkezetére való csatlakozását.
Amennyiben a hegesztőberendezés bármelyik pólusa ráz, akkor nem a védőföld a megoldás, hanem a gép javítása.
Az aluminium hegesztéséhez gratulálok! Nem egyszerű jól csinálni.

Szerkesztés: "a ház falához van fémesen rögzítve, és elkezd a nagyfesz a pisztolyon csattogni, akkor elmegy a tv-émen a lakásban a kép"
Tudni lehet, hogy a falhoz történt rögzítés esetleg nincs túl közel valami hálózati feszültséghez kapcsolódó vezetékhez?
El kell az asztalt húzni a faltól, mert lehet, hogy a hegesztési ívgyújtást segítő nagyfeszültségű ionizáló ív valahogy a falban olyan helyre kószál, ahová nem kellene és így az elektromos hálózatra kerül. 
Ha nagyfrekis lenne a zavar, akkor a földön (betonon) való hegesztéskor is kellene zavarni a TV-t, de ez a kábel TV megoldás miatt akkor az egész környékre kihatna.
Arról nem beszélve, hogy az utóbbi esetben nem veszélyeztetne senkit a fürdőkádban való lubickolás esetén.

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Első körben azt nézném meg, hogy külső jelforrásról mit csinál a Tv.. Például USB-ről filmet lejátszva? Vagy SCARTON VHS vagy DVD? Aztán azt is érdemes lenne megpróbálni, hogy minél közelebb a villanyórához csatlakoztatni a hegesztőt. 
Akkor is csinálja, ha nem az asztalon hegesztesz? 

0

sunesz
sunesz picture

ha nem az asztalon hegesztek nem csinálja

0

AzzA
AzzA picture
*

Első körben azt nézném meg, hogy

Érdemesebb azt megnézni, ha feldobod és nem kapod el hány darabban terül el.
Aztán vásárolni egy normális awi tig hegesztőt.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem is értem, minek ez a fórum. Ha valami nem jó, venni kell helyette egy normáisat...

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha valami elromlik azt meglehet javitani. Ez nem romlott el, ez alapból ***. Még mindig titkos a gép neve márkája. 
Ha ezzel végeztetek nekem van egy trabantom ami füstöl, döcög, nem vennék helyette mást de szeretném ha ugy nézne ki és menne mint egy porsce 911
Uff.

0

sunesz
sunesz picture

hátt én megmondhatom neked a gép márkáját, de hidd el, nem leszel okosabb!?, kingree ac/dc500-as, ez kinai gép ugyan, de nem a legalja, de nem is a legteteje a kinai szemelvényeknek,   és az sem feltétlen biztos, hogy csak ez a gép produkálja az említett problémát? majd probálgatom a többi gépemmel is, a dolgot. csak, mivel ritkán tv-ézik a lakásban valaki, mikor én hegesztek, azért most derűlt ki a dolog és nem előbb, de azon sem csodálkoznék, ha más gépem is ezt csinálná. azt egy rosz dogmatikus reflexnek tartom, hogy ha kiderűl, hogy kinai, valami, akkor csakis az a hibás, feltétel nélkűl! ez a gép, amúgy nagyon jol teszi a dolgát, nagyon szépen hegeszt, ez egy félmillios masina, nem a 200ezres fullgagyi kategoria. a márkás froniuszommal, vagy több millios ess gépemmel sem hegesztek szivesebben, mint ezzel, mindezek ellenére nyilván ez azért kinai és vannak is kinai problémák vele, de, azok vannak gyomlálgatva és, egyre tökéletesebb lesz a masina.

0

AzzA
AzzA picture
*

Az első találat ez volt a guglin.
Hadd ajánlajam figyelmedbe amit írtál 2020, februárban

Vannak jó kinai gépek is, csak ott nem a fülhallgatótól a fejőgépig megy a termék heti váltásban.
Amolyan kinaias bajok ezek :D

0

sunesz
sunesz picture

ezt nem igazán értem mire akarsz kilyukadni, de talán nem is annyira érdekes, mert egyáltalán nem a témárol szol!, annyi már kiderűlt számomra, hogy másik géppel is megvan a problémám és azt is sikerűlt kiderítenem, hogy nem a tv-én magán megy el a kép, hanem a hdmi eloszto, összefossa magát az ivgyújtásnál, ami  miatt, elmegy a kép, és, mint kiderűlt csak kamera képnél van ez, nem a tv adások alatt, de ezt nem tudtam, mert csak egy olyantol kaptam az infot a családban, aki, nem műszaki ember, azaz egy nő. azt külön ki kelett nyomoznom, hogy mikor is megy feketébe a képernyö,  de sikerűlt legalább enyit behatárolni, ez is jo eredmény, mert legalább nem hálozati zavar, hanem hdmi probléma, ebbe, még bele kell ássam magam, miért lehet

0

AzzA
AzzA picture
*

Van mibe beleásni, az kétségtelen :D
Ez a topik is dísze a fórumnak !

0

sunesz
sunesz picture

hátt igen!,  erről nekem az jut eszembe, mikor volt gagyi kinai gépem, mindig bedöglött, mondta a szerelö, hogy venni kell márkásat jot, mikor vettem és az is bedöglött azt, mondta a szerelő, hogy ez bonyolult gép, sok az alkatrész benne ezért több az esély, hogy bedöglik, mint egy gagyi! pafff! innentől kezdve bármit vennék, nem lesz jo?, ezért inkább meg kell oldani a meglévő problémákat.

0

leweegee
leweegee picture

Üdv!
Melyik bemenetet használod a TV-n? Box van rákötve, vagy kábel tv esetleg tetőantenna ?

0

sunesz
sunesz picture

hello! kábel tv van

0

leweegee
leweegee picture

Én első körben kihúznám a kábeltv vezetéket a tv-ből, és valami stabil kép melett (pl. Tv menüje) hegeszteni, hogy arra mit reagál a tv. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Nyugtass meg, hogy ez egy olcsó lidlis, vagy kinai hegesztő.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Az ívfény már csak ilyen. Nagy intenzitású igen széles spektrumú zavarforrás.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Persze hogy zavarja.
Mocskos nagy RF és hálózati zavart tud okozni.
Főleg ha nem tökéletes a földelés, földhálózat.
Jó minőségű, profi hálózati zavarszűrő alkalmazásával csökkenthetők az ártalmak.

Üdv!  Tóni

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Te nagyfesszel heggesztesz?

0

sunesz
sunesz picture

nem!, nagyfesszel indítja a gép az ivet és, ha kialakul az iv, a nagyfeszt, abbahagyja és megy a normális iv, akkor már nagyfesz nélkűl

0

atis76
atis76 picture

Hali!
Tv-d kettös szigetelésü ?

Tipust adhatnál.
Üdv:atis76

0

sunesz
sunesz picture

hali!
igen! kettős szigetelésű, samsung, lcd ,, de hiába kettős a szigetelés, gyanítom, hogy a hálozatbol veszi fel talán a zavart?

0

Joe
Joe picture

A kettős szigetelés nem befolyásolja az RF árnyékoltságot. Még belül sem.

Megpróbálnék távolabb hegeszteni, ha lehet.

0

sunesz
sunesz picture

az nem zavarna, ha csak zavarrol lenne szo, de eltűnik a kép!, jo lenne tudni miért?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Azért mert hegesztéskor olyan nagyfesz "tüskék" keletkeznek a villamos hálózatodon, hogy a TV-d SMPS tápja azt sem tudja merre van arccal.
A zavarok nagy részét a táp bemenetén lévő hálózati szűrő és voltage supressor megfogja, illetve lecsökkenti.
Egy darabig.Aztán előbb-utóbb feladja valami.
Ha -csak tételezzük fel- lenne egy akkus táplálású szkópod megfelelő mérőfejjel, gyönyörűen lehetne mérni, "látni" a villamos hálózatodon a zavarokat.
 

1

sunesz
sunesz picture

akkor  be is dögölhet a tv ezek szerint!, és az védelem lehetne, ha hegesztéskor ki van kapcsolva??, vagy csak az a védelem, ha kihuzom a konnektorbol? és a földelés, felrakása az asztalra, nem lenne megoldás?, ha az van az asztalon, akkor csak remeg a kép, de nem tűnik el teljesen. amúgy akkus szkopom van, majd ránézek a hálozatra vele. de azt nem igazán értem, a hálozatra hogyan megy rá a nagyfesz zavarás?, régen, volt mikor egy auto elment a ház előtt, akkor, lehetett látni a katodos tv-én zavaro jeleket, de nem tűnt el a kép, ez zsigerből félelmetes, valamire nézve a tv-émben

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Én úgy gondolom nem tesz jót semminek, ha folyamatosan próbára vannak téve a védelmi, zavarszűrő áramkörök, alkatrészek.
Ha hegesztesz, húzd ki a TV-a hálózatból.Az a tuti.
Azt azonban ne felejtsd el, hogy ezek a zavarok az egész ház/lakás hálózatán jelen vannak.
Ha leföldeled a munkaasztalod, biztosan csökken a zavar is.
Ez volt eddig a hálózatra transzponálódott zavar.
Ott van még az RF zavar, ami a villamos ív miatt széles spektrumú, mint ahogy már említette egy kolléga előttem.
A mai készülékek EMI védelme elég gyengécske főleg a consumer vonalon.
Gondolj bele, egy modern LED tv milyen dobozban van, hogy van designolva.
Sok minden nem nyújt védelmet az efféle zavarok ellen, főleg ha a szomszéd helységben nyomod az ipart.
 

0

sunesz
sunesz picture

"Ha leföldeled a munkaasztalod, biztosan csökken a zavar is"

ez, látszolag igy is van, mert megprobáltam, de, ahogy a bevezetömben irtam is, innentöl megjelent bennem a para, hogy a földeés állta, rávezethetem a csattogo nayfeszt a fürdőkádamra és nem tudom mi lenne, ha éppen fürdik valaki és én éppen hegesztek a műhelyben?, aki fürdik érzékelne a nagyfeszből valamit, vagy nem?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ha minden kötél szakad, csinálj helyi földelést az asztalodnak, amennyiben ezt a szabvány, szabályozás megengedi.
De első körben ellenőrizd, ellenőriztesd le a ház földelését, föld/EPH hálózatát.
Csinálj méréseket, hegesztéskor mérhető-e idegen feszültség a földelésen, stb.
Kérdezz meg egy szakembert, sajnos Én annyira nem vagyok otthon ebben a témában.
De Én első körben leütnék egy földelőrudat a műhely mellett, és rákötném az asztalt.

1

sunesz
sunesz picture

lehet, elkerűlte a figyelmed, hogy van földelésem? amúgy nem is akármilyen, nagyon jo! amire rá is kötöttem az asztalt, de, innentől lettek aggályaim, hogy nem e veszélyeztetem családtagjaim,? amikor fürdenek és a kádban ülnek, én meg elkezdek hegeszteni és a nagyfesszel a földelt azstal felé, több ezer voltos impulzusokat kiadni, ami megjelenik a fürdökádon is, azálltal, hogy a földelés közös? persze talán nem lenne semmi gond, mert a nagyfesz impulzus másik felével nem találkozik a földelt azstal, ezálltal a kád?, de ezt nem tudom pontosan, ezért vannak félelmeim. és igaz, hogy ezek a nagyfesz impulzusok, nem nagy áramerősségűek, de olyasmi, mint az autokban a gyujtás, az sem öl meg feltétlen, de nagyon segbe tud baszni! pafff...

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Too much information, főleg a vége smiley
Nem kerülte el a figyelmem.
Arra gondoltam, hogy egy független helyi földelés esetén mennyire csökkenne a zavar.
Tehát a hegesztőd eleve földelt hálózatról működik, a kimenete viszont földfüggetlen.
Tehát ha közvetlen a hálózati földre van kötve az asztalod, akkor a szekunder oldalt is beleviszed.
Hogy ez milyen zavart okoz, illetve milyen áramokat indukál a hálózaton, vagy akár a védőföldön, azt csak mérésekkel lehet megállapítani.
Ezért javasoltam, hogy próbáld ki a helyi, független asztalföldelést.
Ha esetleg hülyeséget mondtam, majd úgyis kijavít aki tisztában van ezekkel a dolgokkal.

Szerk:09:10

Még valami.A TV-d mikor felszedi a zavart, milyen forrásról megy? HDMI-n kapja a jelet?
Annyit még próbálj ki, hogy egy jó minőségű HDMI kábelt kipróbálsz,  rengeteg gyatra, rossz árnyékolású kábellel találkoztam, 
ezek rengeteg hibát tudnak okozni.
 

0

sunesz
sunesz picture

oké!, köszönöm a segítséged!, így már értem jobban, azaz nem érzem, hogy elbeszélnénk egymás melett.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Én eddig sem beszéltem el semmi mellett, de olvasva RTZ hozzászólását, írja hogy nem kell földelni az asztalt.
Ezt is elfogadom, de ez viszont azt eredményezi, hogy lesz egy nagy "asztalantenna", ami zavart sugároz a környezetébe.
Javaslom, először határold be a zavart.
Honnan érkezhet:
-Villamos hálózat
-KábelTV/antennabemenet (Ezek szerint HDMI kábel nincs, ez kiesik.Kicsit előregondolkodtam, bocs.smiley)
-RF
Ha ezt biztosan tudod, lehet továbblépni.

0

sunesz
sunesz picture

bocsi! elfelejtettem irni, hogy van hdmi kábel, megprobálom kihuzni egyenként a kábeleket amik csatlakoznak a tv-hez, hátha megtudom melyiken megy be a zavar? de! igazán az nem fér be a fejembe, hogy, az asztalnak semmi fémes kapcsolata nincsen a tv-vel, sem a hálozattal, sem bármi mással, ami a tv-vel érintkezésben van és igazi zavar jelek helyett, van ez a drasztikus képeltűnés, ami, fizikailag működtet a tv-ben valami áramkört. és, ha leveszem az asztalrol a hegesztendö tárgyat és lerakom a földre, akkor semmi, mégcsak nyomokban sem, okoz minimális zavart sem az ivgyujtás! pedig a hegesztendö anyag ugyanugy érintkezik a ház betonjával, mint az asztalom a ház falával, ezzt nagyon nem értem!! vagy van valami a rendszerben amiről még nem tudok és ezért lehet a leírt jelenség, vagy az asztalom a maga 2x1 méterével valami induktív antenna lehet?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

vagy az asztalom a maga 2x1 méterével valami induktív antenna lehet?

Nem kizárt, írtam:

Én eddig sem beszéltem el semmi mellett, de olvasva RTZ hozzászólását, írja hogy nem kell földelni az asztalt.
Ezt is elfogadom, de ez viszont azt eredményezi, hogy lesz egy nagy "asztalantenna", ami zavart sugároz a környezetébe.

0

sunesz
sunesz picture

hoppá!!
most levettem a földelést az asztalrol és megmértem a földelés és asztal közti érték mennyi. 350kohm körűli értéket kaptam, ezt én sokallom kicsit, de nem tudom igazán, szerinted?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Gondolom valamilyen betonpadlón van az asztalod.
Nem fogsz alacsony ellenállásértéket mérni....
Mihez képest "sokallod"?smiley
Ebben az összeállításban mérj AC feszültséget a föld és az asztalod között, hegesztés alatt, lesz meglepi.....

0

sunesz
sunesz picture

hátt nem is tudom mihez képest sokaljam vagy sem?. igazábol ez az asztal nemcsak áll a betonon a lábaival, hanem, be van csavarozva a falba is. úgy néz ki a dolog, hogy a fal felöli része be van tiplizve a falba(vastiplit kell elképzelni) és, van két lába amire le lehet hajtani és az van felölem és a betonnal érintkezik. igazábol mohmokra számítottam a mérésnél...

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ha M(ega)ohm-okra számítottál, de 350 kohm-ot mértél, akkor a "kevesellem" a helyes kifejezés.
De elvileg nem egy fura érték, hiszen a fal,és az aljzat is átvezethet a föld felé, nálad pont ezzel az értékkel...
Mondjuk ha m(illi)ohm-okra számítottál, ahhoz képest tényleg sok a 350k...

0

Sponsored links