You are here

Helix 1000.2 autós erősítő táp ciripel

4 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott egy Helix 1000.2 autós végfok. A tulaj elmondása szerint a hibajelenség úgy kezdődött, hogy egy bizonyos hangerő felett elkezdett letiltogatni. Hangszóró hibára gyanakodva cseréltek mélyládát az autóban, majd rendesen megdöngették, melynek következtében durranás és füst keletkezett. Így került hozzám ebben az állapotban. A tápban 2 oldalt 8-8db fet van. Ebből volt eldurranva 4 az egyik oldalt és 4 a másik oldalt, valamint a fetek 1-es lábén lévő 27 ohmok voltak elszállva/megnyúlva. Én a biztonság kedvéért cseréltem mind a 16db fetet és a 16db 27 ohmot. Átmértem mindent, más hibára utaló jelet nem találtam. Az első próbánál viszont azzal szembesültem, hogy nagyon ciripelnek a tápban lévő tekercsek. Gondolom valami beterheli, viszont az erősítő ezt leszámítva tökéletesen üzemel és szól, meg vannak a tápfeszek is. Amit észrevettem, hogy az a 4-4 db fet, ami el volt füstölve nagyon melegszik, a többi hideg. Amit még észrevettem, hogy az egyik tekercset ha megmozgatom, akkor ez a ciripelés és melegedés megszűnik. Jól sejtem, hogy a tekercs lehet menet zárlatos? Ha igen, akkor megoldást jelenthet-e az, hogy kiforrasztom a tekercset és beáztatom lakkba pár órára, vagy csak az újratekercselés segít? Segítségeteket előre is köszönöm% Üdv!

Comments
Subwoofer
Subwoofer picture

Hello!

Ha a Gate körben levő ellenállások is megégtek akkor érdemes lenne a meghajtó tranzisztorokat is cserélni. Trafó hiba sincs kizárva, rázkódás-rezgés is okozhat meghibásodást. Találkoztam olyan esettel ahol a toroid alatt kihozott kivezetés és a felette levő menet zárlatba került mivel a lakkozás lekopott a rezgéstől.

0

djhalasi
djhalasi picture

Én is találkoztam már trafó hibával, ezért gondoltam egyből erre, mert mozgatásra megjavul. Egyébként az is egy Helix erősítő volt, de azt a trafót újratekercseltettem. Amit nem értek, hogy ezeket a trafókat gyárilag vajon miért nem öntik ki rendesen lakkal? Alig van egy vékony lakkréteg rajtuk így nem csoda hogy a rázkódástól problémásak lesznek idővel.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azért, hogy vegyél újat

Bálint

0