You are here

Help! Műszer-alkatrészek beazonosításában kérnék segítséget.

31 posts / 0 new
Last post
alkaloida
alkaloida picture

Üdvözlet a kartársaknak!

Örökségből rámmaradt, érdekesnek és ritkának tűnő áramkörök pontos funkciójára volnék kíváncsi, amennyiben sikerül találnom hozzáértő fórumtársat. Nagyjából 20 darab egyforma, alumínium kazettában található, és a kazettákkal együtt valamilyen módon cserélgethető penelről, panel-áramkörről van szó, a hangtechnika, a zaj- és hangmérés területéről, de akár egyéb studiótechnikai eszköz is szóbajöhet. Tehát elsősorban műszer, vagy hangtechmikai studióberendezés alkatrészei lehetnek.

Comments
kov-jo
kov-jo picture

Szia!
A K155TM2....TTL IC 2db D flipp-flopp CCCP gyártmány.
A T 7404....TTL IC 6db inverter szintén CCCP gyártmány.
üdv:kov-jo

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A T az Tungsram, de mindegy...
L.

0

kov-jo
kov-jo picture

Szia!
Igazad van...,nem figyeletem...
üdv:kov-jo

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Messze túlértékeled az egész holmi értékét. A benne lévő alkatrészek talán a kiforrasztás áramigényét sem érik meg a munkáról nem is beszélve. Egy barkácsoló amatőr számára esetleg a dobozok és a fazékmagok jelenthetnek értéket feltéve ha az utóbbiak nincsenek összeragasztva egyes gyártók akkori szokása szerint.
Egy kérdés a kollégák felé: Esetleg valamelyik széria ML studió magnó moduljai lehetnek? Én nemtudom mivel nem volt hozzá szerencsém élőben látni egyet sem.
Laci

0

alkaloida
alkaloida picture

Nem tudom miből gondolod, hogy túlértékelném? Nem ez a szakmám. Ellenben nagyapám – akitől örököltem – hangmérnökként elsősorban Brüel & Kjær műszerekkel mért, és általában elsőosztályú cuccokkal foglalkozott. Több ilyen szerkezete van szétszerelt állapotban, ezek darabjait próbálom azonosítani..

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Elképzelem (egyelőre nem létező) unokámat, amint a nagypapi MC hangszedőjéről, csöves erősítőjéről, egyéb fura kütyüiről találgatja, hogy vajon mik lehetnek. Végül ragasztópisztolyt, drótot, hegesztőtrafót ragad, és az egészből művészi installációt csinál egy kisplasztikai kiállításra...

lcsaszar

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ne hogy megsértődj! A túlértékeléssel arra utaltam hogy a paneleken lévő alkatrészek mai értéke a nulla közelében van. Létezik egy mondás amit most nem biztos hogy szó szerint idézek, mi szerint a dolog által elfoglalt hely értékesebb mint a dolog maga. A nagyapád foglalkozása tovább erősíti bennem hogy valami "ezeréves" studiótechnikai berendezésből származnak az egységek. Lehet ez magnó, keverőpult, stb...
Üdv. Laci

0

alkaloida
alkaloida picture

BEAG keverőpultra gyanakszom. Van több pár BEAG hangsugárzó is, hatalmas mélysugárzó, magasak, közepek. Ha minden igaz egy hangstúdióból lehetnek. egyelőre nem tudom mit kezdjek velük. simán levinni a kukába barbár dolog lenne. Megpróbálom megtalálni azt aki hasznosítani tudja, ma nagy divat a retro cuccok újjávarázsolása.

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

A 4409-es képen a piros doboz valószínűleg hangolható oszcillátor. A bal oldalán talán egy légtrimmert látok, a jobb oldalán TTL osztóláncot. Még az is lehet, hogy stúdiómagnó időkód-jelét állította elő... A piros doboz teteje lecsavarozható?

Egyébként miért nem adsz rá 5V-ot? :smiley: Szkópod van?

Üdv, lcsaszar

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia. Hangszórók engem érdekelnének. Nagy mélyek, és magasak. Közép az van. Két hangfalra való kellene. Hol vagy helyileg? Csere esetleg?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Én is lázasan kerestem az imént a FIT IC széria előtti szériák keverőiről belső fotókat de csak részben jártam sikerrel. A moduljaidon látok a csatlakozó sávval ellentétes oldalon valami féle előlapot. Ha azon van felirat vagy ne talán tán kezelőszerv, annak ismerete sokat lendítene a megfejtésben. Bár életem során kétszer is dolgoztam a BEAG-nál össz. 4.5 évet valamint javítottam is a készülékeiket, a panelek fólia oldali képe is jól jönne.
.
Átmolyolva az ML honlapot a studiómagnóikat kizárnám a keresésből. Egyik szériánál sem voltak ilyen pofájú modulok.
Egy BEAG készülékeket gyűjtő oldala: http://5mp.eu/web.php?a=beag-gyujtemeny&o=IyhezOdkhW
De meghírdetheted itt a Tanyán is: https://elektrotanya.com/?q=hu/node/add/forum/7
Laci

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
"...valami "ezeréves" studiótechnikai berendezésből származnak..." Annyira azert nem "regeszeti àru", nem amerikaban vagyunk ahol a 20 èves holmi is "vintage"- de nem maiak az is igaz! Ezek a nyàkok a "Charpak-korszak"-belik, azaz alighanem 30-50 evesek, de akàr meg "DIPA"-ra tusrajzoltak is lehetnek :-) Minden esetre az IC/elko datumkodok elegge edöntenek a korszakot...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem kell ám mindent szó szerint venni.
A beazonosított IC-k 78-as gyártásúak. Az sem tegnap volt.
Laci

0

alkaloida
alkaloida picture

Ezeket a kódokat hol találom pontosan? Az IC-ken amit láttam, azt leírtam egy korábbi hozzászólásban.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A tipusszamok mellett/alatt ezt is rabelyegeztek(neha regebben a tok aljan voltak, nehany szamot keress; többnyire 4-6 karakter, az oroszoknal nem emlekszem most hogyan kodoltak, de gondolom hasonloan. Tungsramnal lehet pl 7114 (vagy 1471?)=> 1971, 14. het...
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Lehetne"...de nem úgy tűnik.
Ha az fazékvasmagos panelokból (pont ezekről nem készül részletesebb fotó :falfej: ) van több darab...akkor, ha én egy LC oszcillátoros "analóg" orgona áramköreit pont ilyen modulokba építeném be... :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
H"a az fazékvasmagos panelokból (pont ezekről nem készül részletesebb fotó Én hülye....!! ) van több darab...akkor, ha én egy LC oszcillátoros "analóg" orgona áramköreit pont ilyen modulokba építeném be" Ez biztosan nem az mert ilyesmit azt nagyon sokat láttam a '60-as évek közepétől, végétől. Itt nincsenek a tekercsek mellett az aktív és passzív alkatrészek.
Laci

0

alkaloida
alkaloida picture

Pedig itt árválkodik egy részben szétszerelt, olasz, GEM márkájú analóg orgona, úgyhogy majdnem talált :D

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
" ..majdnem talált " Pontosan, elvègre az èn asztalomon is ott arvalkodik egy szetszerelt FI-kapcsolo, egy paprika daralo, nomeg egy Audio PA is, megsem foglalkozasom targya egyik sem _ inkabb a közelben lathato szkop/generator, stb :-)
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én is arra gondoltam

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

A homlokzati oldalon nincs semmi jelölés? Valami német cucc lehetett. Esetleg az IC-k típusa előrevihet. De ha nincs meg a rack amibe beleillettek, akkor alkatrészbánya.

Üdv, lcsaszar

0

alkaloida
alkaloida picture

Szia! Kivettem az egyiket, abban három IC van, a következő jelölésekkel: K 155TM2 0878, K 155TM2 0778, illetve T 7404PC 7808

És igen, a legvalószínűbb, hogy alkatrészbányának jók csak – én nem tudom hasznosítani, nem a szakmám – de érdekes cuccok, és ha tudnám mihez valók,
lehet, hogy található olyan eszköz, amibe használható ma is.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Lehet, hogy celszerü a HobbiElelktronikara is regelned-feltenned a kerdest; elvegre "több szem többet lat", ill. nagyobb az esetleges erdeklödök tàbora. Egyebkent lehet, hogy a hazai "Studio/Audio gyartok" valami celmüszzere volt, azt meg csak a volt alkalmazottak ismerhetik-nagy valoszinüseggel...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Az ketsegtelen, hogy ITT & Philips elkokkal szereltek a kàrtyak, de attol meg nem kell nemet termeknek lennie... Az ellenallasok pl. nagyon Remix tipusra hajaznak, nomeg a stirok is inkabb hazai eredetre utalnak, de mit lehet a ferrit magokrol leolvasni?
Sztem inkabb pl. MechLab, vagy EMV/FMV, esetleg Telefongyar/BRG/BHG termek lehetne.
De az IC lista is többet sejtethetne, meg esetleges tovabbi nyàk kodok...
Kari

0

Joe
Joe picture

Üdv!
A Remix anno bármit megépített, az űrbe is jutott fel terméke. Gyanús, hogy egyedi, kis szériás termék.
(A gyártás idejét tekintve a Philips akkoriban jól menő Holland cég volt.)

0

alkaloida
alkaloida picture

Kék kondik a Mechanikai Művek logójával. Akkor ez magyar gyártmány...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-köszi!
A monitoromon sajna nem sikerült olvasnom/eszrevennem, de az orosz IC tipusok is egyertelmüen hazai/keleti termekke valoszinüsitik...
Kari

0

alkaloida
alkaloida picture

És van benne egy Remix C213 jelzésű kondenzátor

0

alkaloida
alkaloida picture

Az előző válaszom Csaszarnak ment, abban leírtam három IC kódot, a nyákon ez a jelölés van: Y-150-715/B

0

alkaloida
alkaloida picture

BEAG?

0

Sponsored links