You are here

Hitachi CS3370TA X

18 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Ráismer valaki erre a sasszira?

http://kepfeltoltes.hu/view/090313/hita1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090313/hita2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Úgy tűnik, hogy Nokia gyártmány, de nem ismerek rá.
Kapcsolási rajzot keresnék hozzá, de típus alapján nem találtam.

Köszönöm!

DM

File attachment: 
Comments
mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Meglehetősen régi téma ez, de most ismét előhozom, hátha valakit érdekel.

Röviden összefoglalva: A fenti készülék nem indult. Átkondizás, sorkimenő, tápIC csere és pár kontakthiba elhárítása után sikerült működésre bírni, de nem adott sosem tökéletes képet. A tápfesz nem volt stabil, sporadikusan ugrált, látszólag nem függött semmitől. Ennek az lett a következménye, hogy a vízszintes eltérítés nem volt korrekt és a kép két széle erősen hullámos volt. Ezt produkálta úgy 4-5 indításig. Aztán elfüstölte a meghajtó fet-et. Azóta volt pár szánalmas próbálkozás és elfüstölt fet-ek.

Mivel a táp primer oldalán nem is oszcillál, ezért nyilván tápIC csere lenne, ha lenne ilyen. Egy LF0112-es ősrégi hibrid van benne, amit már csak bontva lehet megszerezni. Sikerült feltúrnom három példányt. Ezek közül eggyel működött csak, a többivel nem. Próbáltam felújítani a hibrideket, mivel nincsenek leöntve semmivel, de ez nem vezetett eredményre.

Most úgy döntöttem, hogy átépítem a tápot. A logikám egyszerű: Egy kapcsolóüzemű táp nem túl bonyolult felépítéstű, egyenirányítja a hálózati feszt, egy kondit feltölt, a kapott 300V egyenfeszt egy PWM ic egy teljesítmény félvezető segítségével (esetemben fet) kapcsolgatja a táp primer oldalára. Kell még valamilyen visszajelzés, ez mostanában opto, az én esetemben egy segédtekercs a táp primer oldalán ami a feedbacket adja.

Kinéztem a legolcsóbb PWM vezérlőt, ez az LX1554 (30 forint). Az adatlapjának a végén vannak aplikációk, ott szerepel egy az eredeti tápra nagyon hasonló megoldás, ezt fogom belekrampácsolni.

Ha sikeres lesz a végeredmény, írni fogok róla egy cikket, talán más is tudja használni, mivel a döglött táp elég gyakori és a régebbi készülékekbe gyakran nem kapható, vagy csak nehezen és drágán a vezérlő IC.

Ha nem lesz sikeres, akkor meg így járam. :)

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Ha valaki idetéved mert eurodigi sasszit javít:

Egy sorkimenő, egy sehol-sem-beszerezhető-én-mégis-megszereztem tápIC, maréknyi elkó és pár tucatnyi félvezető cseréje után sikerült levonni a tanulságokat.

Már standby-ban sem voltak jók a táfeszültségek. Szkóppal nézve nem a normális négyszögjelet mértem, hanem annak csak kb. tizedét, aztán csillapított szinuszt. Aki nem tudná: valami miatt ebben a sassziban nincs külön táp trafó, a sorkimenő magjára van rátekerve a standby táp is.

Az elmélet az volt, hogy a sorkimenő tucatnyi kimenete közül valamelyiken rövidzár van és az úgymond "elszívja a kakaót" már standby alatt is. Heteket töltöttem rövidzár keresésével, az összes alkatrész kimérése után elkezdtem eszetlenül cserélni őket, de csak nem javult meg.

Végül kiderült a hiba: a szekunder oldalon egy puffer elkónál meg volt szakadva a fólia. Ezen az ágon csak üzem alatt van fesz, standby-ban nincs, ezért főleg érthetetlen számomra, hogy miért nem volt normális standby feszültség.

A neten elvégzett kutatások során kiderült, hogy ennél a sasszinál nagyon gyakori a táphiba. A hibrid tápIC már jó ideje nem kapható, de az eurobeat.hu-n van bontva. Meg lehet próbálkozni a javításával is, három SMD IC van rajta:

HEF4007 - Dual complementary pair and inverter
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/17667/PHILIPS/HEF4007UB.html

HEF40106 - Hex inverting Schmitt trigger
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/17671/PHILIPS/HEF40106B.html

LP339D - LOW-POWER QUAD DIFFERENTIAL COMPARATORS
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/27215/TI/LP339D.html

Mindegyik IC pártíz forintos darab.
Sorkimenőt még mindig szállítanak hozzá, igaz csak rendelésre. FM0533 a típusa, van HR és König is. Előbbi hét, utóbbi 18ezer forintért.

Rajz van a tanyán a 4:3-as és a 16:9-es verzióhoz is (amelyek különbözőek):

http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=eurodigi&kategoria...

Egyébként rémálom javítani, nőgyógyász képességek javallottak a táp környékén, rettentő zsúfolt.

Sok szerencsét,

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Ne haragudjatok, hogy ezzel zargatlak benneteket, de én mindig kifogom a bonyolult eseteket.

Ismét egy Nokia sasszi, ismét táp hiba. Eurodigi sasszi. Nem indul standby-ból. A standby feszültségek nem érik el a névlegest, 5V helyett pl. csak 3.5 van.

Ez egy kissé bonyolult szerkezet, a táp trafó kombinálva van a sorkimenővel. Nem tudom miért, nem is értem, de lényegtelen.

Összeraktam egy képet a tápról:

http://kepfeltoltes.hu/view/090320/tap_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Odaraktam bizonyos mérőpontokhoz a doksi által megadott elvárt szkóp ábrát és melléraktam (fekete alapon), amit mérek.

Amit eddig csináltam:

- Összes elkó csere (nemcsak táp, hanem minden ami van a sassziban) Semmi változás
- Primer oldalon levő összes táp alkatrész ellenőrzése, majd utána mindegyik cseréje működő bontottra vagy újra (beépeítés előtt mindegyiket egyesével ellenőrízve), hátha tévedtem a mérésnél. Semmi változás
- A tápIC egy hibrid. Nem lehet már újonnan kapni. Szereztem bontottan, betettem azt, nem segített. Majd a hibriden levő összes SMD IC-t megvettem és az eredeti hibrid IC-n kicseréltem és betettem azt. Semmi változás
- Lekötöttem az összes diódát amely a standby ágakon vannak (D605, D606, D607, D611), hátha valamelyik ág beterhel. Semmi változás
- Kaptam egy hasonló de nem teljesen ugyan olyan félig kibelezett sasszit. Benne volt a sorkimenő, beleraktam az én sorkimenőm helyett. Semmi változás

Látható, hogy a B36-os ponton négyszögjelnek kellene megjelennie, ehelyett valamilyen tűimpulzus van ott ami utána csillapított rezgést játszik. De már a B30-on is a fűrész helyett valami amorf izé van.

Graetz diódákat cseréltem. Nagy táp elkót cseréltem. (újra) Meghajtó FETet cseréltem. (újra) Forrasztásokon átmentem.

Nem tudok mit kicserélni benne. A következő lépés az, hogy kicserélem a sorkimenő-táptrafó kombinációt újra. Már találtam 4ezer forintért, de nem gondolnám, hogy az segít rajtam.

Kérem ha valakinek van ötlete, akármennyire is elveszett az dobjon meg vele, mert teljesen tanácstalan vagyok.

Köszönöm!

0

mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Van valakinek EURAS elérése? Nem boldogulok ezzel a tévével és ott le van írva egy olyan hiba mint amit én tapasztalok.

DM

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Standby helyzetben marad.
Stb.

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Valami olyan kellene ami a táppal kapcsolatos, mert standby-ban nem jók a tápok, tehát odáig el sem jut, hogy induljon.

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Nem kapcsol be címszóval:

File csatolás: 

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

HITACHI CS3370TA-X = EURODIGI 16/9 ITT

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Van, megnézem.

0

mdecsi
mdecsi picture

Köszönöm!

Link:

https://www.euras.com/repair_tips_1/HITACHI/CS3370TA/CS3370TA_HITACHI.htm

A gép nem indul standby-ból. Standby led világít, indítás után kialszik, majd két másodperc múlva újra kigyullad.

Pár cím:

# TV remains in standby. If you request start up the standby light goes off but the TV does not start up. (part of circuit diagram displayed)
# Power supply transformer and line transformer defective (sometimes twice or more). (part of circuit diagram displayed)
# Overheats immediately at start up. LED lit in standby. No LED number at start up. (picture attached)
# No function. Only standby LED lights up shortly after start-up.
# No start-up to standby.
# Dead. (extract of circuit diagram attached)
# Impossible to switch on appliance. PSU only functions in standby. (extract of circuit diagram attached
# No start-up from standby.
# No start-up. Only standby. LED lights shortly.
# Dead. Standby LED lit .
.
.
.

Nem tudom mennyire macerás, kb. vagy 20 bejegyzés van ami az én esetemet írja le. Ha bonyolult, akkor csak egy párat légyszíves.

0

mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Próbálom javítani ezt a szörnyet. Nem indul standby-ból, nincs impulzus a sorvégtranzisztor bázisán, de a standby feszültségek is alacsonyabbak valamivel a szükségesnél. Ez nem probléma, végigellenőrzöm a tápot. Ami inkább baj, hogy nem igazán értem ennek a sasszinak a működését.

http://kepfeltoltes.hu/view/090315/tap_www.kepfeltoltes.hu_.gif

El tudná magyarázni valaki nagyon nagyon nagy vonalakban, miért így van szervezve?

Amit eddig javítottam sasszit, ott volt egy külön táp ami előállított minden feszültséget és volt külön sorkimenő ami csak az eltérítést/fűtést szolgáltatta. Azt értem, hogy itt a sorkimenőre van rátekerve minden, de itt ledobta az agyam a gépszíjat.

Egy magon van a sorkimenő és a standby táp is. Hogy működik ez, miért van az, hogy standby-ban nincs feszültség a sorkimenő összes ágán? Hiszen ugyan azon a magon vannak. Üzemi állapotban pedig úgy látom a sorvég tranzisztor működik. Ilyenkor két helyről táplálják a magot? Mire jó ez az egész, csupán spórolás, hogy egy trafóval megússzák?

Továbbá a kép jobb alsó részén van még egy trafó MB521 jelöléssel jól látom, hogy az az eltérítő tekercset hajtja meg? Miért szedték ezt külön? És az őt meghajtó tranzisztort miért egy kapcsolóval jelölik?

Francnak van így túlbonyolítva...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nekem tűnik csak úgy, mintha a sorvégfok fordított polarítással hajtja a trafót, mint a standby? (bár a stby meghajtó nem látszik.) Mert így érthető, hogy nincs fesz ott, ahol nem kell.

Üdv: Jácint

0

stomi
stomi picture

0

mdecsi
mdecsi picture

Egyébként köszönöm :)

0

mdecsi
mdecsi picture

Ez egy 4:3-as készülék, az általad küldött rajz meg 16:9-eshez való, bár belenézve kétségtelenül van köztük hasonlóság.

Vagy ez csak beállítás kérdése, ugyanaz a vas lehet mindkettő alatt?

0

stomi
stomi picture

Nem tudom, katalógusból néztem ki, de van itt egy másik, ez talán 4:3-as:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/23051/Nokia%20/%20Salora_Eurodigi...
Mind az ötöt töltsd le, aztán csomagold ki!

0

mdecsi
mdecsi picture

Köszönöm!

Ez sem teljesen 100%-os, az én sasszim STB 513-as, ebben a 400-as sorozat van, de el tudok vele indulni.

Feltöltöttem ide a tanyára is.

0

Sponsored links