You are here

Hogyan építsünk házilag kerti világítást?

17 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Üdv Mindenkinek!
Itt a jó idő,gondolom sokunkban megfordul a gondolat,hogy egy több évig működő rendszert építsen ki a bóvli műanyag szolárlámpák helyett.Arra kérnék ötleteket,hogy milyen csatlakozókkal lehetne megvalósítani,ami cseppmentes,de könnyen bontható,(fűnyírás esetére).Mindenképp 12 Voltos rendszerben gondolkodom.A neten elég horror áron árulnak speciális gumidugó-aljzat párost.
Létezik egyben alkonykapcsoló-időzítő ?Vagy van valakinek bevált kapcsolása erre a célra?
Köszönöm a válaszokat!

Comments
Kari
Kari picture
*****

Hali!
Mint lennebb ajanlottam volt: elöre gyartottam-öntöttem magam D=20x60cm-es, közepen atmenö üreges beton hengereket(4cm körüli atmeröjü müanyag "Bergmancsö" a közepeben hagyva). Ebben az üregben mentek fel/le a lancba füzött kabelek (kb 80cm melyen vezetve), s a lampatest/bura aljaban csokival lett a csatlakoztatas-atadàs megoldva. A lampakat kb 23 eve vettem az Obiban/vagy Praktikerben(?), olcso Tajvani talpas müanyag csövekkel megoldva- nos azokat hamarosan le kellett valtani femes megoldasra mert a gyerekek/fünyirok ütközesei miatt gyorsan letörtek a talpakrol -ezek 3 db tiplis rozsdamentes csavarral lettek a betonheger tetejere rögzitve. Az izzok 12V-os Japan kocsikban akkor bevezetett kis körtek voltak, elegge megvilagitva a jardakat, s a melle adott (fenycsö trafora emlekeztetö) levalaszto tarfo egy idözitö oraval több mint 20 evig tette abszolut korrozio nelkül a dolgat-kb 3 eve elhagytuk a hazat_lehet ma is el...
Kari

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Én az enyémet ugy oldottam meg hogy bebetonoztam előre a megfelelő átmérőjü csövet amire rákerültek a lámpa fejek,előzőleg a kábeleket befüztem a csőbe alulról amit átfurtam szemben egy bemenő egy kimenő a kötéseket fent
szinte a lámpa test alatt csináltam a csőbe,hagyva rá bőven kábelt amióta megvan olyan 5 év ha nem több még gond nem volt vele,9 wattos energia takarékos égők vannak benne ami 45 watnak felel meg,nekem nagyon megfelel a fény ereje,ja igen a tápláláshoz leválasztó trafót használok gondolkodtam a ledesitésen,de csak is olyan nem is tudom hogy hivják pontosan ugy néz ki mint egy kukorica cső apró ledekkel mert ami burában van annak nem jó a fény szórása szinte csak felfelé világit.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

A kérdés mit szeretnél és mire van pénzed!

Ugyanebben a cipőben jártam vagy 10 évvel ezelőtt 39 évesen!

Jó, olcsó strapabíró legyen!

2003-ban vettem egy képen látható 230 voltos lámpatesteket!

A lámpa lemez tartószerkezete 4 év alatt elrohadt! Később 2007 ben pótoltam 5/4-es víz vascsövekkel, hegesztett talpakkal, felújítva!

a tartós jó lámpa esetén nem lógnak kint a kábelek, tehát földkábelezés jön szóba.

Kerti locsoló rendszer is kétféle van , tömlős huzigálós és letelepített!

a két kategória nem egy és nem ugyanaz!

a led solar lámpa valóban nem ugyanaz mint a telepített fix lámpatest!

A lámpának a föld alá jó minőségű kábel, IP minőségben a maximális vízzáró megoldás, töm szelence és vízzárt doboz, megfelelő kábelcsatlakozási megoldás a dobozban és szerkezeti rögzítés (beton dübel, talp, stb.Kell!

A kötéseket olyan helyen kell elvégezni (föld alatt) ahol a hőmérséklet páratartalom kiegyensúlyozott, így nincs korrózió a kábelkötéseken sem.

Ha a hőmérséklet, páratartalom változik az kihat a vízzárt doboz belsejére is! Gépész vagyok így van tapasztalatom!

A végeredmény egy életre tartó megoldás is lehet!

A led lámpa is megoldás csak rövid időre pár év legfeljebb (itt a rövid időt nem 10-20 év alatt értem!)

Az eredeti megoldáskor még 7 x 60 W izzóval mentek (0,42 Kwatt!), később felújítás után 24W osram fénycsővel (0,18 Kwatt), ma pedig már 12 W led égővel (0,084 Kwatt)! Mondanom sem kell a 7 x 12 watt teljesítmény hatalmas fényerőt jelent esténként,és a jelenlegi technológia 4 szer akkora fényt ad mint előző megoldások!

ez a lámparendszer jelenleg 14 éves (10 éve lett felujitva kicserélve a tartórendszere)!

Üdvözlettel Attila

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem az egésznek a titka a megfelelő napelem és egy normális akkumulátor, meg az igen magas fényű led (ami már alacsony áramnál is világít, mint a bolond). A kínai occó vackokkal az a baj, hogy egy gombelem van bennük, és a rajtuk lévő napelem is olyan ócska, hogy max egy zsebszámológépet tartana életben.

Üdv: Jácint

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Hát ja, nagy fényerőhöz nagy akku kell, nagy akkuhoz nagy napelem, nagy napelemhez szilárd tartószerkezet... de ha nem túl nagy a kert, jobb bedrótozni. És akkor már csak egy tescos autóakkuról meg egy, a háztetőn biztonságosan elhelyezett napelemről beszélünk.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem annyira nem kritikus a helyzet, bár kérdés, mi a cél. Hogy éjjel is ragyogjon a kert, vagy hogy lásd a garázsig az utat. Ez utóbbira bőven elég egy tenyérnyi normális napelem, meg 2-3 ceruzaakku, még a led sem kívánna áramgenerátort. Ha party-hoz akarjuk kivilágítani a kertet, természetesen a drótozás jön szóba, a lézeres energiatovábbítás az alacsony beépítés miatt megint elvetendő.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Kerti világításra télen is szükség lehet, sőt akkor lehet rá igazán szükség, mert sokkal korábban sötétedik...
Az akkuk meg a -15 fokban fabatkát sem érnek...
Üdv.:Uniman

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Ezt a hozzászólás egy reklámra kattintással került ide. Nem vagyok biztos abban, hogy így kellene működnie.
Üdv:
exGelkás

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor le kell szúrni egy vascső aljába rakva 80 centi mélyre :)

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Fűnyírás esetén bontható"... :jajj: Ez nekem eléggé bohém ötletnek tűnik...vázold fel hogyan gondoltad, mert én azt látom, hogy "fityeg" a lámpa helyén egy darab kábel a csatlakozóval, amit ugyanúgy tönkretehet a fűnyíró....vagy nem? :hmmm:
Pl. egy ilyen fix telepítésű lámpát nem túl problémás körbenyírni:

A gyári csatlakozók is csak a szerelést hivatottak megkönnyíteni! (Nem arra vannak kitalálva, hogy állandóan kiássuk( :jajj: ) és ki-be dugdossuk azokat) :

...meg még egy ötlet:

(Kombinálhatod akár, egy a fényt oldalra szóró optikai elemmel, amely könnyen mobilizálható.)
Üdv.:Uniman

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Törpefeszültségnél tök mindegy, milyen csatlakozó. A legolcsóbb volna talán az autóban használatos késes. Azon 10-15A simán átmegy.
Én nem alkonykapcsolóztam, hanem vettem egy olcsó kapunyitó-távirányítót, és azzal lehet ki-be kapcsolni a kerti világítást akár a kapu elől, akár a házból bárhonnan.

0

torokj
torokj picture

Köszi,ez jó ötlet,A cseppmentes csatlakozót nem az érintésvédelem miatt gondoltam,azt is eszi a korrózió vasfoga.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Hasonlo megoldas ami mèg szamitasba jöhetne: a Napelem csatlakozo.
Viszont ennel eccerübb megoldas ha az ember csinal pl. közepen üregelt, 15-20cm atmeröjü, beton hengereket, amikben a kabelt felvezeti, ill. tovabb füzi a következöhöz, s a tetejere az Uniman altal is mutatott fix telepitesü lampatesteket ra is tudja csavarozni. Ehhez hasonlo lampakra gondoltam, itt a köteseket ugyan földben követik el, s mügyantaval kiöntik...
Kari

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ja, 20-30 év alatt elkorrodál az autóban is... Kérdés, hogy milyen intervallumra tervezel. :-)

0

Sponsored links