You are here

Hogyan kell szakszerűen elektroncsövet tesztelni?

31 posts / 0 new
Last post
Szurkee001
Szurkee001 picture

Kedves Fórumtársak!
Szeretnék egy kis segítséget, tanácsot, ötletet kérni elektroncső teszter építéséhez! Van rengeteg csövem és szeretném tudni, hogy még használhatóak-e. Még soha nem csináltam ilyet a gyakorlatban, így laikus vagyok!  Most valahogy rákattantam erre egy-két baráti beszélgetés után és furdal a kíváncsiság, meg hajt a megépítés öröme! Nagyjából kezd körvonalazódni bennem, hogy mit is szeretnék megépíteni, de azért még nincs teljesen kiforrva az ötlet! Azon gondolkodom éppen, hogy hogyan tesztelnek a profik egy olyan csövet, amiben pl.: két trióda van (PL.: ECC85), egyszerre tesztelik mind a kettőt, vagy külön az egyik oldalt, külön a másikat? Van-e különbség a működés karakterisztikájában akkor, ha csak egy triódát használok attól, ha mind a kettőt egyszerre? Azért kérdezem, mert a teszter építéséhez külön tápegységeket kell készítenem, megint külön műszerekkel, de nem mindegy, hogy hány darabot és hány félét építek be!
Laikus vagyok, így ha hülyeséget kérdezek, akkor előre elnézést kérek!!!
Szurkee001

Comments
torokj
torokj picture

Hello Szurkee001!
Itt  egy könnyen utánépíthető kapcsolás,olcsó kínai modulokból.
A  védelem és  gázosság teszt nincs benne,valamint csak trióda mérésre alkalmas,de kiindulási ,fejlesztési alapnak tökéletes.
Ez meg kivitelezési ötlet.
tj

0

pumi
pumi picture

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Mit valasztottal-mire jutottal?
Kari

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Mindenképpen az építés mellett döntöttem. Gyűjtöm hozzá az alkatrészeket (Pl csőfoglalat, megfelelő trafók a különböző tápegységeknek), meg analóg műszereket.
Elkerülte a figyelmemet egy fontos részlet, ugyanis én olyan tesztert képzeltem el, ahol a csövek a vizsgálat alatt függőlegesen állnak. Ehhez meg olyan műszerek kellenek, hogy ne foglaljon túl nagy helyet, amik vízszintes helyzetben használhatók. Összevásároltam korábban néhány 100 uA-es műszert erre a célra, de csak nemrég jöttem rá, hogy azok ide nem alkalmasak. Ismét tanulópénz, vagyis reménykedem, hogy jók lesznek még valamire. Így télvíz idején egy kicsit félre tettem a projectet, mert a kinti műhelyemben nincs fűtés, mivel a műszer vázát kint akarom összehegeszteni, ha már elkészültem a tervezéssel. De nem adom fel annak ellenére sem, hogy igen szép a feladat!
 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Szép feladat, a befektetett munka biztosan megtérül az eredményben.
Attól függően, hogy milyen csöveket akarsz majd tesztelni, kell legalább 3 feszültség, és ezeknek változtathatónak kell lenniük: anódfeszültség, segédrácsfeszültség, vezérlőrácsfeszültség. Áramot szerintem elég az anódon mérni.
Érdemes előtte tanulmányozni néhámy cső jelleggörbéit. Ezekből látható, hogy a vezérlőrács feszültségét konstans értéken tartva (diszkrét lépésekben léptetve) az anódfeszültség folyamatos változtatásával felvesszük az anódáram változását. Ezután pl. 0,5 V-tal léptetik a rácsfeszültséget, és felvesznek egy újabb anódáram vs. anódfeszültség görbét. Mindeközben ügyelni kell a megengedett maximális anóddisszipációs teljesítményre (anódfeszültség x anódáram). Ha van segédrács, azt csak 1-2 fix feszültségen tartják.
Léteznek úgynevezett karakterisztika-rajzolók, ahol ez a mérési folyamat automatikus, és monitoron látod a görbesereget.
Én ha építenék ilyesmit, biztosan számítógéppel vezérelt, D/A konverterekkel előállított anód- és rácsfeszültségben, és A/D konverterrel mért anódárammal működő modern karakterisztikarajzolót építenék (de nem fogok, habár csöves erősítőket építgetek/ttem).
Persze ha csak gyors teszt kell, akkor elég a csövet egy adott munkapontban mérni, esetleg jelet adva a segédrácsra kb. meg lehet mérni a meredekséget az adott munkapontban, és össze lehet hasonlítani a katalógusadattal. Ehhez lényegesen egyszerűbb teszter is megfelel.
Sok sikert a tervezéshez és építéshez!

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Köszönöm a hasznos infókat!
Sikerült megrendelnem a Magyari féle elektroncső atlasz 1 és 2-t. Ebben szereplő adatok alapján én legalább 4 féle tápegységet szeretnék bele építeni. Azokat is, amiket te írtál, + a csövek fűtését táplálót is. Úgy tervezem, hogy nem tekerek trafót, hanem potival állítható, DC/DC konvertereket építek hozzá, amikhez külön-külön egy-egy digitális feszültség mérőt + mindegyikhez külön-külön analóg ampermérőt. Lehetne úgy is , hogy kapcsolókkal lenne megoldve, de jobban tetszik, ha mindent lehet egyszerre látni. Számomra úgy átláthatóbb. A számítógéppel való összekapcsolás klassz lenne, de ez már meghaladja az én tudásomat, így maradnék az egyszerűbb változatnál. Olyan megoldáson gondolkodok, hogy mivel egyszerre mindig csak egy cső lesz vizsgálva, minden egyes foglalat kivezetését megszámoznám és minden azonos számú kivezetést párhuzamosan összekötném. A legtöbb kivezetésű foglalatom 10 lábú. Mindegyikhez hozzá kötnék egy-egy banánhüvelyt. 
Amiket láttam, gyári csőtesztereket, azoknál mátrixban elrendezett furatok voltak és úgy lehetett beállítani őket az adott csőhöz, hogy ezekbe a furatokba dugtak egy kártya alapján kis dugókat, amikkel adott helyeken összezárták a különböző tápegységeket a csövek adott részeivel. Én ezek helyett választanám a banándugós, műszerzsinóros összekötést. Biztos, hogy így nem lesz annyira kompakt, de számomra így nyomonkövethetőbb, átláthatóbb. Legalábbis elgondolásom alapján annak tűnik, de majd ha elkészül, meglátom mennyire fedi az elmélet a gyakorlatot!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: használj különböző színű banánhüvelyeket és dugókat, funkciók szerint

Bálint

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Igazad van, ez jó ötlet!
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kis ismeretterjesztés

http://www.elektroncso.hu/cikkek.php

Bálint

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Pityeszt kerested?

Bálint

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítségét, a válaszát! Igen megfontolandóak!
Szurkee001

0

torokj
torokj picture

Üdv Szürke,
A legkritikusabb rész a pontos fűtőfesz (rosszul beállított értékkel könnyen tönkre lehet vágni vele a csövet).
Aliról rendelhető  ilyen DC DC konverter kijelzővel,feszültség és áramgenerátorral.50 Voltig felmegy,még a PL széria fűtőfesze is előállítható vele. Foglalatok innen.
Rács és anódfesz előállítására pedig  Ezen az oldalon található leírás (a komplett kivitelezésről is) Legegyszerűbb a banándugós kivitelezés (persze a használat során ez igényli a legnagyobb figyelmet,félredugásnak megvannak itt is a következményei)
A sokleágazásos trafók ,csőkártyák ideje lejárt szerintem.Kész eszközök ára irreálisan magas.Muzeális készülékek restaurálása pedig rengeteg idő és szakértelem.Ha már professzionális eszközben gondolkozol,akkor a uTracer helyett a továbbgondolt és közösségi támogatást,fejlesztést élvező etracer projektet ajánlanám.
tj
 

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Köszönöm neked is a hasznos segítséget! Jó ötletet adtál!
Szurke001

1

rat
rat picture

Szerintem ezt építsd meg. http://www.radiovilag.hu/images/148-149o14.pdf
Ezzel meg tudod mondani, használhatók-e még a csöveid. Laikusként többre nincs szükséged.
Simoncsics Laci tervezett más hasonlót is, de alapelve ugyanez.

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Ez egy jó kis teszter, és könnyen összerakható.
Teljesen igazad van, "go/no go" teszternek,-és azon is túl használható.
Ha jobban belegondolok, egy nagyfesz táppal, egy fűtéstáppal, és egy DMM-el is már jól meg lehet mérni az alap paramétereket.

4

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Rengeteg szakirodalmat találni csőmérőkről.
Csak pár link:

https://www.jogis-roehrenbude.de/Roe-Pruefer.htm

http://elektroncso.hu/

https://www.hobbielektronika.hu/forum/elektroncso-vizsgalo-berendezes?pg=0

Ha profi mérések kellenek, vegyél egy uTracer-t, azzal nem lősz mellé.
Mire egy értelmes csőmérőt összeraksz, bőven túlléped ennek az árát....

https://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag0.html

 Tóni

4

SzBálint
SzBálint picture
****

szia.csőteszterrel

néhány rajz

https://elektrotanya.com/showresult?what=csoteszter&kategoria=&kat2=all

Keresd a Tanyán Pityeszt,  neki voltak  csőteszterei, ha jóé emlékszem

Bálint

1

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Manapsag egy csötesztert ritkan adnak oda ugy 150ezer alatt_talan a Teslat, de az nem is annyira teszter mint inkabb egy megy-nem megy "indikator".
Az orosz L1-3, s a gyakoribb L3-3 nem megy occobban, s lehet, hogy lezsirozott allapota ellenere is minimum kh-s, ill. atnezendö...
A regebbi/retros s egyebeknel meg igen odakell figyelni, hogy mely foglalatokat epitettek be!
NODE egy teszter sem er sokat/szinte semmit ha nincsenek meg a "kartyak"/csö beallitasok hozza!!
Ennyiböl a javasolt utracer/s derivatai biztos kenyelmes-aktualis a foglalat keszlete-hacsak nem regi tipusokat kell vele tesztelni_s laptop & nyomtato kell hozza...
Egy "Teszter" epiteset nagyon meggondolnam_nem hiszem, hogy erdemes/megerne, s rakas gond a foglalatok beszerzese, a kartyak/tablazatok (tube-charts) összeallitasa-hacsak nem valami ismertet epit meg az ember, mihez ezek man megvannak. 
Persze nem egy sima emisszio meröre gondoltam.
Egyebkent meg a fütöfeszek ertekeit illene pontosan betartani-plane telepeseknel; mert gyorsan kilehet nyirni egyik-masikukat!
Aztan meg nem beszeltünk a trafo(k)rol -rengeteg kivezetessel, jol meretezett feszekkel!
Eredmenyest!
Kari
 

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Az első,és legfontosabb mérés az emissziómérés, mert abból derül ki a katód állapota, és kizárólag ebből lehet következtetni a cső "életére",-mennyire van elhasználódva.
Ehhez nem kellenek százezres csőmérők, elég egy anódtáp (HV) meg egy trafó a fűtőfesznek, és egy DMM.
Csőfoglalatokat lehet bontani, de vadi újak is vásárolhatók. A mai világban a novál, oktál, miniatűr 7 pines, esetleg szeptár foglalatú csöveken kívül nem sok fajtát használnak a konstruktőrök, legalábbis audio vonalon.
Ha szeretnénk egyéb paramétereket is mérni, akkor kell egy szabályozható anódtáp, egy segédtáp negatív fesszel, meg egy szabályozható fűtőtáp.A méréseket pedig fel lehet vinni egy .xls-be, aztán lehet belőle szép görbéket, meg grafikonokat gyártani.
De nem a semmiért említettem a uTracert, egyrészt olcsóbb mint egy régi 30 kilós csőmérő, meg pár csőadapterrel 
rengeteg csövet meg lehet vele mérni.
Kompakt, egy laptoptápról megy az egész.Számítógépe meg már mindenkinek van....
De első körben nem kell ilyen, elég a józan paraszti, meg az említett dolgok...

3

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Szerintem: amiket leírtatok, és te is leírtál azok tényleg fontosak. Egyről nem olvastam, mégpedig a csövek gázosságáról, ill. hogy főleg pentódáknál a gázos csöveket is kimutassa. Például egy EL84 hiába megfelelő értékű az anódárama, segédrácsárama, fél perc mérés után, ha néhány perc használat után "begázosodik", és elkezd növekedni az anódárama. Ezt is fontos mérni, és kimutatni, hogy a cső nem gázos! (Egy gázos pentódánál gyakran láttuk, hogy a katódellenállása megpörkölődött, vagy akár meg is szakadt, és a hang is tozított lesz)

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gázos csövek sötétben halványlilán világítanak

Bálint

1

varga jano
varga jano picture
*****

Jano kiegészitése :
Ha egy cső pirosan izzik . Az lehet , hogy stabilizátor cső .

1

Kari
Kari picture
*****

Haat sztem az is kékes-lilasnak latszik--de vegülis szinte mindegy, mint Feri is irta: tesztelni kellene a gàzossàgot is-igaz a regi(modi) csöteszterekben szokott is erre lenni egy nyomogomb...
Ha piros az anodod akor sürgösen s gyorsan jard körbe a vezèrràcs körèt-sztem!

2

varga jano
varga jano picture
*****

A nyomógomb szerintem kell a cső teszteléshez . Anno , a főpostára be lehetett vinni a rádió csöveket tesztelésre . A bemérés része volt a gázosság mérése . A mérés előttem folyt . Én még tanultam cső mérést . A meredekség és a Barthausen összefüggés tanulásával kezdtük a középiskolában elsőben .smiley

2

lacika
lacika picture

Szia Jano!
Helyesen írva Barkhausen!!

1

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm

0

ityvity
ityvity picture
*

Jó neked , lehet hogy én is tanultam ,csak nem emlékszek rá , pedig évekig csöves készülékek javításából éltem és már a hiba láttán , vagy pár meréssel a készülékben be határóltam a rossz csövet . 

1

Kari
Kari picture
*****

:-), ja -a Petöfi S. utcaban mindeg tömeg volt; ki kellett varni a sorunkat--föleg ha valaki(k) taskanyi csövet hoztak, pedig többen is teszteltek a "hozott motyot"...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Újpesten is volt a Tungsramnak izzó és csővizsgálója, a Károlyi u elején, nem reklámozták

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kékes az elején van, még használható, később megy át lilásba

Bálint

2

Sponsored links