You are here

Hogyan, milyen elven mérnek vérnyomást az okosórák?

22 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok! Egyre több "okosórát" (karkötőt) lehet látni reklámokban amik rengeteg opció (pulzus, lépésszám stb) vérnyomást sőt véroxigén szintet (!) is mérnek.
Hogyan milyen elven működnek ezek, hiszen magát az eret nem nyomják, szorítják el. Valaki eltudná magyarázni. Bevallom erősen szkeptikus vagyok ezek nem csak pontosságában hanem hitelességében is. Üdv!

pl ez: https://bonus-shop.hu/M3-okoskarkoto-fekete-szinben?utm_source=olcsobbat...
 

Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nos csak tapasztalatom tudom megosztani (Mi Band 4)
Meglepően jól méri (pulzus, vérnyomás, alvás) amit én figyelek. Igaz néha érthetetlen okok miatt teljesen fals értékeket mutat, kb. az esetek öt százalékában. Előző (Mi Band 2) valamivel gyakrabban produkálta ezt. (volt, hogy szerinte 20 percet aludtam). Nos visszatérve a négyesre. Gondoltam tesztelem, mikor édesanyámra 24-órás "figyelő ketyerét" raktak. A két mérési "diagrammot" összehasonlítva (bár volt egy-egy nagyobb eltérés is) átlagban 10% pontosságot kaptam. Persze nem helyettesítenék orvosi műszereket vele, de szerintem általános figyelemmel kísérésre alkalmas. U.I: a linkelt típust nem ajánlom. Pontosságát nem ismerem, de a bluetooth kapcsolattal komoly problémái vannak (tapasztalat) 
Üdv, Z.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A véroxigénszint mérése (SpO2).
A véroxigén szint mérésére két módszer létezik. Az egyik a laborvizsgálat, ahol fizikai úton különítik el az összetevőket (pl. centrifuga) aztán külön külön megmérik őket. A másik módszer a pulzoximetria. Ezt használják az ujjra csíptetett pulzoximéterek. A mérés lényege, hogy egy gyorsan villogó infra és vörös LED-el átvilágítják a bőrt. A visszavert fényt egy fénydetektor alakítja elektromos jellé. A vér oxigéntartalma különböző módon nyeli el a két hullámhosszúságú fényt, viszont a bőr és az alatta levő szövetek közel azonos módon. Ezáltal a visszavert két fény intenzitásának arányából megfelelő algoritmus alapján ki lehet okoskodni a véroxigén szintet. Természetesen a szövetekben elnyelt két fény átlagát ki kell vonni a mérési eredményből. Ez egy viszonylag pontos értéket ad. A két LED felváltva, gyorsan villog. Amikor a szív pumpál és megnő a vérnyomás az modulálja a fény intenzitását ezáltal egy alacsony frekvenciás szűrővel leválasztható a pulzus okozta amplitúdó moduláció. Ebből már időméréssel kiszámolható a pulzus. Vannak egyszerűbb és pontatlanabb változatok, amelyek csak egy LED-el oldják meg.

Egy orvosi magyarázat: http://hu.pray-med.org/news/pulse-oximeter-working-principle-11323482.html

A lépésszámlálás.
Az eszközbe épített elektronikus gyroszkóp vagy gyorsulásmérő végzi a detektálást. Amikor lépegetünk, akkor a kézre vagy karra erősített eszköz le-fel mozog. A gyroszkóp a fizikai elmozdulást a gyorsulás mérő pedig Föld mágneses terének változását feszültségváltozássá alakítja (van más elven működő gyorsulásmérő is). Ennek a frekvenciájából számolható a lépések száma. Ha úgy tudsz lépegetni, hogy közben az eszköz nem mozog le-fel, akkor nem mér. Lassú mozgásnál is ugyan ez a helyzet. Igazából ez inkább futásnál ad pontos értéket.

Vérnyomás mérés.
A pontos méréshez gyakorlatilag teljesen el kell szorítani az eret (pl egy karpánttal), hogy ne legyen véráramlás. Ilyenkor az elszorított részben mért pulzusszám 0. Ezt követően a szorítás lassan de fokozatosan csökken. Amikor megindul a véráramlás, akkor mérhetővé válik a pulzus. Ilyenkor a karpánt okozta nyomás megegyezik az erekben fellépő vérnyomással. A karpántban uralkodó nyomást kell megmérni.
Más pontos eljárás nincs. Ezek az eszközök (karórák, karperecek, stb.) nem alkalmasak vérnyomás mérésre. Saccolt pontatlan értékeket adnak, semmilyen célra nem használhatók még tájékoztató jellegűnek sem tekinthető.

Üdv.

1

agressiv
agressiv picture
*

Más pontos eljárás nincs. Ezek az eszközök (karórák, karperecek, stb.) nem alkalmasak vérnyomás mérésre. Saccolt pontatlan értékeket adnak, semmilyen célra nem használhatók még tájékoztató jellegűnek sem tekinthető.

Pedig azok is szorítanak és még a pontosságukkal sincs különösebb probléma, bevizsgálták és engedélyezték is őket..

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Ez nem így van. Egészségügyi szempontból egyik sincs bevizsgálva. Egyik sem minősül orvosi műszernek de még csak gyógyászati segédeszköznek sem. Az, hogy árulják már más kérdés. A cigit és az alkoholt is árulják bevizsgálva, hivatalos zárjeggyel.

0

agressiv
agressiv picture
*

De, a márkás cuccok be vannak vizsgálva, a kínai 3 eurós szarok nyílván nincsenek.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Ha ebben ennyire biztos vagy, akkor linkelj be egy olyan márkás cuccot amelyik rendelkezik FDA engedéllyel, orvosi vagy legalább orvosi segédeszköz minősítéssel.

Itt egy példa:
Termék megnevezése: Omron M7 Intelli (HEM-7322T)
Tanúsítvány: EC Declaration of Conformity (DoC)

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem azt mondtam, hogy FDA engedélyesek, de bevizsgálták őket és a nagyon szarokat nem engedték piacra, mert félrevezetőek lehetnek. Nem minősülnek egészségügyi mérőeszköznek, de nem is saccolnak, ahogy itt egyesek rémisztgetnek!

0

AzzA
AzzA picture
*

3db felkaros digitális vérnyomásmérő sem mér egyformán.  
Az, hogy mit engedélyeznek meg mit nem, az nem releváns. Az asztro TV is engedélyezve van a pénzkerékkel együtt

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 5% engedélyezett.
A nagyobb mérési eltérések a mandzsetta pontos/azonos felhelyezésétől és elöregedettségétől is függ.
A rendszeres mérés esetén a javaslat 3 egymás utáni mérés 10 percenként, átlagolva.
A mérést befolyásolja a mérés alatti esetleges bemozgás is.

Bálint

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Akkor jól gondoltam, igazából nem mérnek ezek semmi féle vérnyomást csupán a pulzust, aztán gondolom a bevitt adataidból (életkor, testsúly, stb) hasraütés szerűen kalkulál egy értéket...

0

AzzA
AzzA picture
*

Igy van, csak játék. 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Azért nem teljesen hasraütés szerűen, mert az értágulatból és a pulzusból következtetni lehet a vérnyomásra. Persze ezzel nem csak az a baj, hogy pontatlan, hanem az is, hogy csak egészséges embernél működik. Ugyanis tüdő vagy szívbeteg ember esetén a pulzus és a vérnyomás között nincs összefüggés. Lehet alacsony a vérnyomása miközben 140-es pulzusa van és fordítva. Ha egy hipertóniával kezelt szívbeteg beveszi a vérnyomás csökkentő gyógyszerét, esetleg még vízhajtót is de a bétablokkolót elfelejti, akkor lehet a vérnyomása 90/60 és 140 a pulzusa. Ilyen esetben a készülék magas vérnyomás értéket fog mérni ami pont ellenkezője a valóságnak. Szóval ha valaki beteg, akkor mindenképp felkaros vérnyomás mérőt kell használni, még a csuklós sem javasolt.

Üdv.

1

Cormyus
Cormyus picture

Szia. Akkor ezek szerint semmi nem változott a vérnyomásmérés lényegi metódusában az elmúlt 50 évben. Ennyit szerettem volna tudni. :) Köszönöm!

0

AzzA
AzzA picture
*

(pulzus, lépésszám)
Maximum a többi humbuk, pontosabban olyan mint a fürdőszoba mérleg ami megmutatja a testszir százalékodat, neked is meg a B40-es falazótéglának is :)

2

Cormyus
Cormyus picture

Jah, mondjuk én is kb. ennyire saccolom. De több tesz is megjelent róluk amiben azt írják hogy elég pontosan mérik a vérnyomást. Persze lehet valami új metódus amiről még nem hallottam.
https://www.smartos.hu/cv08-vernyomasmero-okosora-teszt-73

0

ty
ty picture

Ez neked soha nem fog értelmes vérnyomás értéket adni.
Komoly cégek, mint pl. az Omron, adtak ki vérnyomásmérős karórát, amiben annyi volt a hatalmas újítás, hogy az óra szíja felfújódva képes volt elszorítani a csuklót.
Ha kidolgoztak volna egy új, áttörő mérési módszert, akkor lenne egy neve a terméknek, lenne mögötte egy ismert gyártó és nem ennyibe kerülne, hanem a háromszorosába.

0

Cormyus
Cormyus picture

Üdv! Én is erre gondoltam hogy elszorítás nélkül hogyan mérné meg, de akkor nem csalódtam. Hogyan van képük így reklámozni. És ha valami beteg tényleg vérnyomás mérésre használná, aztán agyvérzést kapna mert a 220as vérnyomása helyett 140 mutatott neki és nem vette be a gyógyszerét akkor mivan? Gondolom jönnének hogy az apró betűs részben benne van hogy ez csak tájékoztató jellegű adat... a valódi vérnyomásmérést nem helyettesíti... indecision

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Apósom is vérnyomás problémákkal küzd. Amikor kiderült, mondták neki, hogy vegyen vérnyomás mérőt. Én javasoltam neki, hogy felkaros digitálisat vegyen, abból is valami jobb fajtát. Elmentek a gyógyszertárba és vettek a patikus javaslatára egyet. Azt mondta nekik, ez a legpontosabb. Egy higanyos hagyományost (csak mutatós volt, nem az oszlopos) beszéltek ár, ami igaz, hogy pontos, de csak szakértő kezekben. Kérdeztem, hogy megmutatták hogy kell használni? Valamit igen, de kb. az sem volt neki hozzá, amit nem írok ide. Én sem tudtam pontosan hogyan is kell, magyar nyelvű nem volt hozzá. A sztetoszkópot nem is használta az öreg, csak a mutatót nézte. Mondanom sem kell, hogy nem sikerültek a mérések. Visszaküldtem, hogy cserélje ki egy digitálisra, azzal lesz épkézláb eredménye.
Az viszont tény, hogy két különböző mérés azonos eszközzel sem ad azonos eredményt, nem hogy különbözővel.
Nemrég felújítottam egy félautomata mérőt. Kézzel kell pumpálni és leereszteni, de a mérést már ő csinálja és digitálisan jelzi ki. A pumpa gumija öregedett el, kínából emberi áron lehetett szerezni. Az orvosi eszközök boltjában egy új várnyomásmérő ára egy ilyen kis ballon.

0

AzzA
AzzA picture
*

Félreértések elkerülése végett a mutatós nem higanyos mérő.
Az ami pontos és etalon a többi mérőhöz, az egyedül a higanyos.
Amúgy létezik EKG, vérnyomásmérő...stb teszter amivel szimulálni lehet valós körülményeket mérőhöz.
Azért is írtam az elején, hogy nem mérnek egyformán, és nem csak a mandzsetta miatt. 
És a teszter minden mérést egyformán végez el !

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
A higanyos mérő sem pontos. Németh László fél könyvet írt a saját hypertoniájáról az 50-es 60-as években. (A kísérletező ember) Nem volt két egyforma mérőeszköz, pedig még elektronika nem nagyon volt a gyógyászatban azidőtájt.
A mérésben a Riva-Rocci-Korotkoff elvet felhasználva a Medicor gyártott a 80-as években vérnyomásmérőt is. Akkor tanultunk róla. A véráram megszűntét és a szorulás megszűntét mikrofon veszi az érfal rezgéséből. Ez pedig hangfrekvencia, és a mozgás is befolyásolja. Az izmok hangja,stb. Tehát az egy mérés nem mérés elve itt is fontos.
A higanyos oszlopot leolvasó orvos szemén, fülén és reflexén és a szoba zajain is sok múlik.

üdv.
T.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez ennél kicsit összetettebb. Az idősebb ember érrendszeri betegségekben is szenved. Akár tud róla, akár nem. Az érfal rugalmatlanná válik, különböző fokú érszűkület alakul ki. Van olyan akinek ez főleg a lábában vagy a karjában, vagy a nyakában vagy a szíve körül alakul ki. Viszont általánosságban az egész szervezetben jelentkezik valamilyen mértékben. Ezért nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb felkarján méri a vérnyomást. Azt javasolják, hogy mindig a bal karon kell mérni, de a legfontosabb, hogy mindig ugyan azon a karon. A vérnyomás nem konstans. Függ attól, hogy éppen mit evett, mikor evett, milyen az idegállapota, izgul vagy nem, mozgott előtte vagy nem. Itt fontos megjegyezni, hogy idős korban már a kis mozgás (akár a felállás) is megterhelő lehet és emiatt megnő a vérnyomás. Éppen ezért a mérési eredmények akkor konzisztensek, ha a mérést mindig azonos peremfeltételek mellett végzik el. Az javasolják, hogy mérés előtt legalább fél órával nem szabad enni, inni. Le kell ülni kényelmes pozícióba és pihenni kell 15 percet. Ezt követően lehet elkezdeni a mérést a bal karon. A kart kb. szívmagasságba kell tartani, lehetőleg alátámasztva. Közben nem szabad mozogni, de még beszélni sem. Az így elvégzett mérési eredményeket már össze lehet hasonlítani egymással.

Ha a mérés közben az alany beszél, mozog akkor sem a mérés lesz pontatlan, hanem a vérnyomása változik és így már nem releváns a mért érték. Legfeljebb ha indokolatlanul magas vagy alacsony. Amikor egy karóra mozgás közben vérnyomást mér, még akkor sincs jelentősége az értéknek ha amúgy pontosan mérne. Egy súlyemelőnek a versenyen akár 220-as vérnyomása is lehet és nem lesz tőle semmi baja. Ettől még nem lesz hipertóniás beteg.

A higanyos vérnyomásmérő valóban a legpontosabb eszköz, de közben hallgatni kell a pulzust. Leeresztés közben amikor hallhatóvá válik, akkor kell leolvasni a mutatót vagy a higany szál skáláját, különben nincs értelme. A dokik (ás a digitális vérnyomásmérők) tovább is számolják a pulzust, ebből határozzák meg a számszerű értéket. A higanyos mérők csak nyomást mérnek, pulzust nem. Azt hallgatózással kell megszámolni.

Üdv.

0

Sponsored links