You are here

Hogyan vásároljunk forrasztópákát?

47 posts / 0 new
Last post
os
os picture

Sziasztok!

Kezdő elektrós vagyok, hobbyként űzöm a szerelgetést, de megelégeltem hogy egy rossz minőségű pákával dolgozok.
Szeretnék venni egy pákát, de az árán kívül nem tudom, hogy milyen tulajdonság utal a MINŐSÉGre, vagy egyáltalán van-e különbség egy 5ezres és 15ezres között.

Láttam dokkolóst, nem dokkolóst, kicsit, nagyot, különböző Wattértékűt, márkájút, stb.

A kérdésem az, hogy milyen tulajdonságoknak kell megfeleljen egy páka ahhoz, hogy minőséginek számítson? (Pl a hegye ne oxidálódjon be ahhoz milyen anyagból kell készüljön a hegye || a Wattérték tényleg sokat számít? mekkora javasolt minimum Wattérték ami "jó" pákát takar? || a dokkoló mérete utalhat-e minőségre, mert pl láttam pici dokkolót és nagyot is ugyanolyan árban.)

...és nem utolsó sorban, honnan érdemes vásárolni egy "jó pákát"? Azt tudom, hogy van vatera, ebay, lomex, nomeg hogy a conrad drága. :) de a ti véleményetekre lennék kíváncsi.

Üdv:
os

Comments
fredi1952
fredi1952 picture

A Weller páka a legjobb . Főleg otthoni munkákhoz!

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Os ! Szerintem egy kezdönek sem árt tudni. A páka hegyét már a legtöbb gyártó jó minöségben kivitetelezi, ugy mint vegyi és hövezetö szempontból.Amely fontos még egy jó forrasztópákánál az, a felmelegitö jó höátadása a pákahegynek és annak gyors és pontos höméséklet ellenörzése–utánaszabályózása forrasztás közben is.A pákahegy ilyen gyors utánamelegitését csak nagyobb teljeitmény felvételel lehet megoldani.A melegités lineáris szabályozását a pákahegy hömésékletének pontos étéke vezérli .Az ilyen forrasztó pákáknak már sokszor nem elég a 48w (24V) hanem magasabb 60-80w(pl.36V) teljesitmény igény.Pl. egyes gyártmányoknál , magasfrekvenciás höérzékelö végzi a pákahegy pontos és gyors hömérséklet mérését.Igy a páka felmelegedési ideje bekapcsolásnál is másodpercekig tart . A gyors szabályozás a forrasztás közben is a pákahegy hömérséletét szigoruan tarja .Olcsobb pákáknál a forrasztáshoz sokszor 300-350°C fok pákahegy is kevés ,pedig már jóval a forrasztócin olvadáspontja felett van .A pákahegy magasabb hömérsékletének káros hatásáról már volt itt emlités ezért nem térek ki. Üdv.Jóska

0

os
os picture

Áhá! Ezt jó tudni, köszi! ...akkor a sima egyszerű 2-3ezer ft-os 230Vos pákáknál nincs is hőszabályozás, az egyszerűen csak fűti és kész? ..akkor gondolom amikor ónba mártom, és lehűl a hegye, akkor nem kapcsol rá a fűtőszál hanem konstans fűt ahogy eddig is?

Mi a különbség egy 230V/40W dokkoló nélküli páka, és mondjuk egy 40W-os forrasztóállomás között? (Azon kívül hogy utóbbinak állítható a hőfoka, külön van a dokkoló, és drágább :D )
Pl ezek között:
http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/56403799/SPI41_Forrasztopaka_Wel...
http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/56828699/WHS40D_Forraszto_alloma...

os

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
A felfűtés és hőmérsékleten tartás szempontjából gyakorlatilag semmi, mert maximum hőfokon járatva, egyik sem tud a hirtelen lehűlő pákahegyre plusz kakaót lapátolni, hacsak nem eleve alacsonyabb hőmérsékletű pákahegyre van szükség, mert akkor a szabályozható az nyilván jobb.
Ráadásul azt sem felejthetjük el, hogy a szabályozósban nem feltétlenül 40W-os betét van, hanem monnyuk csak 30W-os, amit az elektronika úgy szabályoz, hogy minden körülmények között tartsa a hőfokot és így a megadott fogyasztási adat csak tájékoztató jellegűnek tekinthető. Wellerék bizonyosan megoldják ezt a sarkalatos kérdést, de hogy valójában melyik elméletem lenne a helyes, azt szerintem csak a pákák mérésével lehetne egyértelműen kideríteni.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

os
os picture

Erről a pákáról mi a véleményetek?
...mert egy ismerősnek van ilyenje elfekvőben, de nem kértem el mert keveseltem a 20W-ot. Nomeg ezt mivel hajtom meg? Elég hozzá egy 12V DC 2A adapter pl? ...és amúgy a teljesítményértéke csak a bemelegedés sebességét vagy a max hőfokot is meghatározza?
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/rogzitestec...

os

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Volt nekem is miniforr pákám, és egy diavetítő transzformátoráról üzemeltettem. Minőségi munkára azonban nem felelt meg!Egyszer kell venni egy jó pákát, amellyel lehet dolgozni rendesen. pl:Wellert.

Üdv:
Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello Os.
Retro/Nosztalgiázáshoz tökéletes: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/471minifor-paka/evas.htm
Üdv.: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:ez nem jó semmire. Egyébként legalább 50 éves konstrukció, betétet nem kapni hozzá. Ehhez 12 V-os trafó kell.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Igy van, sima rezhegy=kopik majd rendesen, s a maga idejeben is elegge gyengus volt, sztem felejtös...
Kari

0

os
os picture

Oké, értettem :) köszönöm szépen a véleményeteket!

os

0

os
os picture

Attee, Boldogblog, SzBálint, és még sorolhatnám:
Köszönöm szépen a tanácsokat, mindent megértettem amit szerettem volna. Most már csak keresnem kell eladó, jó pákát :)

:taps2:

os

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Sok sikert!

Egy utolsó tanács: A pákának csak az egyik fele forró, de ez nem látszik rajta.
Viszont tapintásra azonnal kiderül! Hi!

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Azt hiszem a témát kivesézték, de azért leírom én is a véleményemet.

Weller, Ersa valóban jók, hobbi használat mellett örökéletű, ("ipari" használat mellett is nagyon hosszú életű, az alkatrészek drágák hozzá, de nem sűrűn kell venni)
Egy hátrányuk azért van. Újonnan elég drágák, olcsón általában leharcolt példányhoz jutsz hozzá (ami azért még sokáig működhet), ezért nem biztos, hogy hobbicélra megéri beruházni rá.

A kínai noname szaroktól óvakodj, sokat lehet velük szívni. Némelyik Solomon klón is különösen vacak.

Pillanatpáka, hagyományos 220V elektropajalnyik, tüzipáka, stb. jó a csöves meg max. a régi modulos cuccokhoz, egyszerű amatőr áramkrökhöz, de azért ez ma már nem ajánlatos. Mindenképpen egy kicsi, könnyű, hőfokszabályzós páka ajánlott.

Szerintem amatőr szinten egy Solomon állomás lehet a best buy, viszonylag olcsó, az állomás nem szokott tönkremenni, sokféle fej beszerezhető hozzá olcsón, ha a páka mégis tönkremegy, (szerviz szinten (napi 8 óra (vagy több) folyamatos működés) kb. évente kellett cserélnünk) az önmagában is beszerezhető, és elég olcsó.

Én pl. a Welleremhez is használok Solomon fejet, mert olcsóbb, és nem biztos, hogy kevésbé tartós.

0

os
os picture

Milyen anyagból kell legyen a feje, vagy milyen egyéb tulajdonságoknak kell megfeleljen a páka ahhoz, hogy ne "feketedjen" (oxidáljon?) be egy idő után?
Van egy egyszerű noname pákám, és ha leteszem 5percre bedugott állapotban akkor egy réteg képződik a hegy felszínén és nem olvasztja meg az ónt, csak ha lecsiszolom vagy lemarom sósavval a fejről.

Szóval ha venni akarok pákát, ezt el szeretném kerülni. Vagy manapság ez már banális probléma és egyik páka sem fog így viselkedni?

os

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Amit írtál a hegyről, hogy feketedik és csiszolod és maratod, az arra utal, hogy sima réz a hegye. Az ilyen.
Ma már csak elvétve találni néhol régi sima réz hegyet.
Azokba a pákákba való hegyek amiket itt ajánlunk neked (Ersa, Hakko, JBS, Solomon, Weller, stb..) az mind galvanizált bevonattal ellátott hegy. Ezeket a hegyeket tilos csiszolni-reszelni-maratni.
Tisztítani a valódi szivacs (nem olvad, mert nem műanyag), fém szivacs-al lehet. Illetve a réz fűtés csövek-hez használt kenhető állagú forrasz anyagba bele nyomva is hatásosan tisztítható. Ez utóbbi módszerrel az esetleg rá kövesedő revét is el lehet távolítani (mert ugye reszelni, csiszolni, maratni nem szabad). Reve meg időnként keletkezik, főleg, ha nem csak forrasztasz a páka heggyel, hanem mindenféle mechanikai és olvasztási munkákra is befogod.

Egy részletes bemutató a Weller pákáról: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/419weller/paka.htm

Ezen a képen nagyon jól látszik a galvanizálás:


http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/419weller/1600/015hegy.jpg

E helyett használható a fentebb említett kenhető állagú forrasz anyag:

Viszont ilyesmi pákát ne vegyél! Ha ingyen neked adják, akkor gyorsan sózd rá valami haragosodra!

A hegye ilyesmi:

Itt egy leírás, hogy miért is rossz: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/468pisztolypaka-szar/elto-evas.htm

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a pákát nedves valódi szivaccsal, vagy fémszivaccsal(háztartási boltból) kell tisztítani.
A gyors befeketedés azt mutatja, magas a páka hőfoka, égeti a forrasztóónt.250-350 fok között kell legyen, a hgyományos forrasztóón 185-210 fok (Celsius) környékén olvad.
A sósavat WC-ben, vagy a bádogosok használják.
A fej anyaga olyan, amilyent gyárilag adnak hozzá, nem igazán publikálják,általában galvanikus úton visznek fel valamilyen jól nedvesedő bevonatot.Régen kemény vörösrezet esetleg nikkelezett sárgarezet használtak.

Bálint

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Már csak a topkinyitó hiányzik,hogy elmondja a véleményét mert rengeteg megoldást ajánlottak már "Én bementem egy bótba és vettem.Nálatok nem így megy?" majd meglátjuk a témaindító véleményét! :)

Üdv:morfeus

0

hajkar
hajkar picture

Üdv. os!
Forrasztó páka ügyben, csak KATTOGÓS Wellert vegyél kezdésnek.Mindent bir, hegyet hozzá olcson kapsz, /6-os , 7-es- 9-es/ mindegyik legyen ahhoz, hogy mindent tudjál forrasztani.
Itt
/http://elektrotanya.com/?q=hu/content/weller-kattogos-paka-heggyel-6e-er...
kapsz egyet olcsón és még segítesz is a "kollegának". Trafó meg egy 24 V-os elég lesz.
Az ajánlott Solomon, Fahrenheit már kicsit speciális esetekhez kellenek. Tv-, erősítők javítására normál weller tökéletesen megfelel. Legyen egy 220V-50W-80W-os pákád is,gyors javítéshoz. Jó az ajánlott pillanat forrasztó is
Szép estét.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Rossz a linked és már van rá érdeklődő.

Mondjuk hatezerért ajándék. Tessék licitálni!

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/weller-kattogos-paka-heggyel-6e-er...

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

hajkar
hajkar picture

Üdv.
Bocs, Én innen vettem a linket, azt viszon NEM tudtam hogy "licitálós"
Szép estét.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Félre értettél! Nem licitálós, de ha már kettőnek kellene, akkor nyilván azé lesz aki többet ad érte.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Razel
Razel picture

Szia.
"Hogyan vásároljunk forrasztópákát?"
Én bementem egy bótba és vettem.Nálatok nem így megy? :hmmm:
Üdv,

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
En a 2. kepen levo pakat hasznallom , elegedett vagyok vele.

http://globiz.hu/index.php?page=products_category&cat_id=42#cat_table

UDV.:LACI

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Tegnap vettem ezt a pákát,mert az enyém a végét járja,csak nemtudom molyen gyártmány,esetleg tudtok e róla valamit.
36 voltos 80 vattos,a nyelében a a hőfok szabájzó.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Marosi!
Hat ha meg olvashato is lenne? Volt egyszer egy Ersa halozatim, emlekeztet rea, de ez sztem csajniz...
Kari

0

marosi
marosi picture

Szevasz Kari
Na ez az hogy semmi nincs ráirva,csak a veszültség,és a teljesitmény.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Viszont 36V-os pakaval en meg nem talalkoztam, persze ettöl meg letezhetnènek.
Kari

0

marosi
marosi picture

Szevasz Kari
Valami orosz lehet mert a volt ciril B betüvel van irva.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Tibi!
Te tudod, bar a 36V (majd`) szabvanyos fütöfesz is ezt sugallhatja (peresztrojkabol visszamaradt?) :-)
Kari

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Ha jól tudom a 36 voltot a hajózásban használták.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

marosi
marosi picture

Szevasz Boldogblog
Lehetséges hogy ott is ,viszont nálunk elterjdtek a 36 voltos forrasztók.Nekem most ilyenem van jókis forrasztó,csak már nincs hozzá fütőbetét.

File csatolás: 

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Azért akad még!

http://www.xytronic-usa.com/MANUALS/LF-3000_flyer.pdf

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ne vegyél bóvlit! Azt utálni fogod....

Ár érték arányban a Weller TCP verhetetlen. Itt is árult valaki hatezerért. Ezeknek a hőkapcsoló a gyenge pontjuk, kb 10 évente tönkre megy, de egy Triakot bele raksz és örök életű lesz: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/forraszto-allomas#101348

Vaterán viszonylag olcsók a hegyek. Ha egy hegy tönkre megy a mágnes talpat le kell róla venni és elrakni, mert jól jön az.

Valamint hálás dolog, ha van egy "Csehszlovák" pillanat pákád is.

Valamint ólmos ónra is szükséged lesz! Mondjuk SnPb 63/37 re.
http://sa.rsdelivers.com/product/alpha/52201/63-37-sn-pb-colophony-free-...

Az ólom mentes forrasz anyagokat kerüld. Te úgysem fogsz olyasmit és oly módon forrasztani, hogy keljen. Akkor meg minek kínoznád magad. Ha meg majd mégis kell az ólom mentes, akkor nem fogsz ilyesmiről kérdezősködni.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

os
os picture

Köszönöm a tippet, és a linkeket!

os

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Üdv!

Első körben pénz és idő kérdése az egész.
Aukciós oldalakat bújni,és várni.
Ha minőséget akarsz Weller TCP kattogóssal kezdjél,különbőző hegyekkel.
Használlt jó álapotút nézzél, 10000 Ft táján, már akár állomással is kifogható.
Aztán igény szerínt lehet bővíteni,ahogy lentebb írták is,szippantós,hőlég és egyébb spec cuccokkal.

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Én először csehszlovák pillanat pákával kezdtem. Pocsék páka, de végülis autóban, villanyt szerelni jó is lehet.
Mostanság 3 féle pákát használok:

1. régi "kattogós" Weller páka, TCP-50. Klasszikus darab. Egy 24V-os kapcsolóüzemű táppal a szerszámos ládámban van. pl. http://hardverapro.hu/apro/weller_tcp-s_24v_50w/hsz_1-50.html Kezdőknek nagyon ajánlom a típust, szinte mindenütt (Vatera, Hardverapró, Apród, Expressz) lehet találni használtan. 7-es hegyet ajánlok bele.

2. Solomon (vagy annak a koppintása) páka. Somogyi, Farenheit, egyéb neveken is fut, digitális vagy analóg hőfokszabályzással. Kínai gyártású, ára 12-25 ezer Ft között van kiviteltől, kereskedőtől függően. Bevált, könnyen használható típus, bár kissé kényelmetlen a fogása a kattogós wellerhez képest. Kezdőknek szintén ideális darab.
https://www.hqelektronika.hu/info/hu/sold_sl20n.html https://www.hqelektronika.hu/info/hu/sold_sl30.html http://www.users.hu/Muszerek/Digitalis-Forraszto-Allomas-HQ-SOLDER-30--2...

3. Hakko FM-203 + FM2027. http://www.hakko.com/english/products/hakko_fm203.html
Nagyon masszív, könnyű, nagy teljesítményű, de kis hőkapacitású páka. Nagyon stabilan tartja a hőfokot, akár nagyobb méretű alkatrészek (tuner), akár apró SMD-k forrasztásáról van szó. A fűtőbetét 85 wattos. Bekapcsolástól számítva 15-20 másodpercen belül üzemkész!
A táp/vezérlő egység kettő pákát is tud egyszerre működtetni. Több féle formájú, teljesítményű fej, markolat, páka kapható hozzá. (kicsi, nagy, extra nagy páka, csipeszpáka SMD alkatrészekhez, ónszívós páka). Én egy alap modellhez jutottam hozzá, ajándékba kaptam egy gyár leselejtezéséből megmaradt, kicsit megviselt külsejű, de jó állapotú darabot. Gyári ára jóval 100 ezer Ft fölött van. Magyarországi forgalmazó (alkatrészek is!): http://www.a-hakko.hu/ A honlapon található rengeteg forrasztással kapcsolatos infó, tanács is. Szervizeseknek, vagy akik sokat forrasztanak, mindenképpen érdemes ilyet, vagy hasonlót venni!
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Pz8L1tuK2RQ (itt egy egyszerűbb, egy kimenetes vezérlő-táp látható).

0

os
os picture

Pont erre volt szükségem! Köszönöm, hogy fáradtál, nagyon jó infó!

os

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ajánlom a következő fórum tanulmányozását:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_967.html?pg=0

Ebben megtalálod a választ a kérdésedre.

Üdv.:

Feri

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Kezdetnek szerintem megfelel egy Ilyen eléggé bő a hegyválaszték hozzá illetve a páka is olcsón pótolható ha elromlik!De ha jót akarsz akkor lehet pl használtban venni Wellert Itt kedvedre válogathatsz,természetesen aki nagyüzemben használja annak van több forr,pákája is különböző teljesítménnyel különböző hegyekkel és különböző funkciókkal(meleg levegős,ónszívós stb...),de kezdetnek az előzőekben említett pákák közül szerintem bármelyik megfelel neked!
Aztán ha már belejöttél illetve speciális igényeid lesznek akkor pedig lehet feljebb lépni a palettán!
Remélem megtalálod az igazi jó kis pákádat,sok sikert és kellemes időtöltést kívánok e szakma területén! :oke:

Üdv:morfeus

0

os
os picture

Köszönöm, ez a Solomon valóban nagyon jó, árban pedig még belefér.

os

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Én is ilyet használok - Solomon-i bölcsesség! :D

0

Dew
Dew picture

Szia!Én egy ilyennel kezdenék,bár kattogós wellert használtam elöszőr!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Kettő ismerősömnek is van ilyen valamije.

Az egyikük kettőt is vett. Az összesen 3 db. Egy sem működik közüle. Nem ajánlom. Ez az a "bóvli" amit utálni fog.

Az ajánlatom: Weller, Ersa, Pace, Metcal (de nem a ónszívó), JBC (de nem a hőlégfúvó).

Ezekből a Weller a legolcsóbb.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Hát pedig nekem ilyenem van, ráadásul ólommentessel forrasztok, és már vagy 3 éve a gyárilag mellé adott heggyel műx. Nem ipari üzemben, de azért használom! (már a második szivacs-cserén gondolkozok) Szerintem a lényeg: hőfokot nem kell nagyon felcsavargatni, kb 1óra állásban már elég a forrasztáshoz; néha (ok, gyakran) kilazul a tetején a csavar, vagy az ellenpárja, akkor fogóval megcsavarom, hogy megszoruljon. Kicsit lassan fűt fel.

Egyedül BGA-t nem tudok vele forrasztani... TQFP-t és PLCC-t is sikerült már vele le és felforrasztani is.

Nem mondom, hogy ez a legjobb páka, de szerintem ennyi pénzért igenis hogy használható, ha az ember egy kicsit odafigyel.

Korábban volt egy még ennél is gagyibb, 230V 40W pákám, minden szabályzás, hőkapcsoló nélkül... naponta kellett bele hegyet venni, mert megolvadt/elkopott.

üdv,
ck

0

nandras
nandras picture

megerősítem a véleményed.
nekem is volt, de néhány hónapi használat után a kukában végezte.
most egy jlt-02 tip. állomást használok, tökéletesen és megbízhatóan működik évek óta, ill. egyszer ment tönkre a pákában a hőelem, de nagyon olcsó maga a páka.
erősen ajánlom :)

http://villamossagibolt.unas.hu/spd/unas_975250/Paka_allomas_EJLT02

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: véletlenül nem ismerős?

Bálint

File csatolás: 

0

Sponsored links