You are here

Hoover WDYN9646PG mosó-szárító makacs F13 hiba

9 posts / 0 new
Last post
ata2k6

Sziasztok!
A címben szereplő mosó-szárítógéppel gyűlt meg a bajom. 
Teljesen véletlenszerű időközökben F13 hibára áll meg. Ez a hibakód kommunikációs hibát jelent a panelek közt, de más források eeprom hibát is említenek. 
A kábelezést tüzetesen átnéztem, kimértem a kezelőpanelre vezető szalagkábelt de nem találtam hibát. A gépet a szervízbe hozva nem adta a hibát kb 10 mosás után sem. Visszavive a második mosás után megállt. Szervizbe vissza, semmi hiba. Kiváncsiságból melegíteni kezdtem a panelt és egyből előugrott az F13. Nosza gyorsan cseréltem az összes elkót, eredmény 0. Újraforrasztottam a nagyobb alkatrészek lábait, semmi eredmény. A procik lábait újraforrasztottam, semmmi. Panel tiszta, semmi égésnyom rajta. Gyanakszom hogy a proci áll be mert mielőtt F13 jönne, kezd lassan majd egyáltalán nem válaszolni a gombokra.

Valakinek valami ötlete mit lehetne még próbálni? 
Válaszotokat köszönöm előre is!

Comments
ata2k6

Rendeltem bele egy 8 Mhz-es kerámia rezonátort (az utolsó fotón levő kék mütyür az egy kerámia rezonátor, 8 Mhz-re)
Ma este még letesztelem a hideg műhelyben a páka hegyével, melyik alkatrész a hunyó.. ennél pontosabban nem tudom kitapogatni
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101

Hali!
Kvarc (illetve ebben úgy látom, hogy rezonátor van) volt már ellenőrizve? Mellette ha vannak kerámiakondik, akkor azokat is érdemes cserélni.
Próbáld hőlégfúvóval csak egy kis részét melegíteni a panelnak, hogy megtaláld a hibás részt. Hűtősprével meg elég koncentráltan tudsz hűteni.
imrus101

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

A rezonátort melegítettem hőlégfúvóval, de nem áll le a gép, rendületlenül megy tovább. Viszont amint egy keveset ráfújtam a motor pwm vezérlésére egyből adta az F13-at. Volt egy 2.2nF os kerámia kondi és egy 47uF/50V elkó, ezeket cseréltem, de nem használ. MC56F8023 a motorvezérlő proci ami I2C-n kommunikál a fő procival, ami egy Atmel portéka. Gyanítom a motorvezérlő procinak annyi mert már kézmelegtől leáll. A gép megy a raktár végébe, ennek itt egyelőre vége.

Köszönöm a segítő tanácsokat!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!
Köszi a tippet, sejtettem hogy netán ilyen gond is lehet, gondolom az a kék háromlábú valami lesz a rezonátor.... Ezt hogy lehetne ellenőrizni szkóp nélkül? Gondolom elmászik az órajel frekije, nem?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

A legegyszerűbb cserével.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!

Sajnos ez az opció nem járható, eléggé ritka modell, felénk gyakorlatilag 0 az esély hogy ebbe bármi kompatibiliset is találjak...
Ha nem javítható, e-hulladék lesz belőle
sad

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia!
Forraszd át a rezonátor három lábát ! Apropó mit mértél a lábakon a GND-hez képest ?
jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia!
A középső lába tápfeszen van. ( 5Vdc?) A két szélsőn kb. a tápfesz felét kell mérned .(2,5Vac ?) Szerintem.Ha multiméterrel méred .
jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content