You are here

HP 3000 inverter, egyenáram átszivárgás! szigetüzemű áramellátás szakmai kérdések, segítség!

14 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Tisztelt elektro Szakik.

Olyan kolléga véleményét keresem, mely járta az elektromos földvédelmi kérdésekben, de sziget áramellátó üzemrendszer esetében.

Olyan kollegák szakmai tapasztalatára lenne szükség akik szereztek gyakorlati téren is tapasztalatot. A leirásom nagyon hosszú az értelmes elmagyarázás miatt. Felvezető és bemutató jellegü is egyben! 

elolvasni azoknak érdemes, akik ilyen területen szeretnének ismereteket elsajátítani, és vagy saját részre építeni egy saját megoldást.

a problémára megoldáskeresési kérdés a leirásom végén van!

a többi információ innen tájékoztatás, alapismeret megosztása!

Tehát építsünk saját áramellátó rendszert!

Lehet kicsiben (12-24 volt párszáz watt, de lehet nagyban is (több kilowatt)

AZÉRT FEJTEM ITT KI AZ OLDALOM KÉRDÉSEIMET, HOGY ÉS ESETLEG MÁS IS TANULHASSON A KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOKBÓL! szeretném ha ehhez a topichoz szakmailag tudnátok hozzáépítő ismereteket adni.

Az áram piszokul megdrágult mindenhol, és ennek kiváltásra egyre többen épitenek alternativ megoldásokat.

Én a kanári szigeten lakom, és 2 éve épitem, tanulmányozom az összes járható utat lehetőséget.

Némelyik vonal kudarc, mások sikeres projektetté alakultak.Nekem nem volt választásom, mert itt a hegyen nincs vezetékes szolgáltatás (hála az égnek egyszészt nincsenek havi 2-400 euros számlák mint sokan másoknak) márészt pedig így kénytelen voltam kialakitani a saját megfelelőséget a saját igényekre, és mely rengeteg tapasztalattal, gyakorlati tapasztalattal járt.

Viszont tudnotok kell: Ingatlan kiadásból van bevételünk egy része! ezen felül követelmény, hogy legyen villamos energia, müködjenek az alapvtő dolgok mint pl kenyér piritó, mikró stb, ha vendég érkezik! Tehát kell a hagyományos rendszerek kiszolgálása, kötelezően kell biztositani áramot a vendégeknek. Ezen felól a biztonságuk sem kérdőjelezhető meg! tehát minden, azaz a legkisenn áramból fakadó sérülés kockázatát is ki kell küszöbölni!

ez hatalmas kihivás egy "fenntartható szálláshely tekintetében" ahol z elektormos energia 100%-ban megujuló forrásból áll rendelkezésre.

(Az üzemi tartalék generáto megengedett és néha szükséges az 5 liter / Óra fogyasztás meletti, használt sütőolaj felhasználásával)

megjegyezném ez itt szabályos és lehetséges (használt oliva olaj felhasználása házi generátorokban) nem jövedéki adóbüncselekmény mint Magyarhonban.

rengeteget tanultam a gyakorlati elsajátitás során, áés kaptam jópár ötletet töletek is, ami igencsak hasznos volt adott esetben.

Fejtegethetnénk Tesla és Edison élláspontjait (egyen kontra váltó) de nincs értelme.

A probléma ezen a területen adott esetben szerteágzó és egy egy kicsi kis ismeret hiánya is okozhat jelentős anyagi veszteségeket.

Nekem például eddig egy rakás halom 40-60 A-es IGBT feteket és fet meghajtó IC 3120 pusztulást. aki szakmabeli tudja mennyire olcsók ezek az alkatrészek.

Mi volt a célom a kezdettel:

ne legyen függőség, de megfelejen az élőhely a 21 század elvárásainak. Ugy indultam el, hogy megkerestem cégeket vállakozásokat. ezek főleg (pl Paneectron) terméket adtak el, beépítési tpasztalat sehol e téren.

 

lehet építeni 12-48 volt rendszereket gyáriban ami elvek alapján nem egy nehéznek tünő dolog, de mint tudjuk minél kisebb a feszültség annál magyobb az áramterhelés! akkumulátoraink legyenek azok folyadék vagy gél, zselé vagy bármi más bizonyos terhelés felett nem torelálják a használatot. ezt menetközben tanultam meg.

sok akkumulátor, cella rendszer soros kapcsolása is felvet jónéhány körülményt mint késöbbi használódási problémát) szulfátosodás, kiegyensulyozatlan töltés, stb.

Természetesne jön a nagy kérdés? inverter milyet, hogyan, miért és egy jó csomó átlag számára kérdések sokasága

Tény:
olcsó a modositott szinusz inverter, de csak arra jó hogy 230 voltos váltófeszültség szinten a berendezéseink igazán DC 300 VOLTS EGYENT ALAKITSANAK SAJÁT RÉSZRE. ehhez pedig hatékonyabbak a konverterek, Dc/Dc átalakitók. kisebb a veszteségük, üres terhelés nélküli fogyasztásuk, stb. ami igen fontos a szivárgó fogyasztás maitt idővel kialakuló elszulfátosodás kvetkezményének!

az igazi szinuszos inverterek drágák mint az arany! pedig van pár olcsó alap analóg kapcsolás is, és fillárekből megépíthető saját meghajtás saját inverterhet (késöbbi tervem ez, de ehhez alapanyagok és alkatrészeket kell szereznem, ami itt a szigeten negy sima egyszerű odahaza megoldható feladat.

Jópár topicban fejtegettem több mint 2 éven keresztüli problémámat, egy 120 voltos Dc/ 230 V ac HP R3000 inverter kapcsán.

Most, egy véletlen során szerzett tapasztalat miatt kiderült, mi okozza az egyenáram átszivárgást! amit eddig feladtam, most ujra kezdtem.

A lényeg a következő próbálom pár mondatban leirni az okot és a következményt.

Ez az inverter nem egy tranzformátoros leválasztó ilesztésű inverter. a meglévő 120 voltos DCakkumulátor feszültségét emeli fel 240V Dc re amit egy kvázi egész hid vezérléssel (mint egészhidas hangszoró meghajtás) csinál 230 voltos AC 50 herz 3% torzitás alatti szinuszos váltófeszültséget!

1. Az inverter gyárilag 12 darab 12 voltos 5,5 ah-s akkukkal szerelik. (30A terhelhetőséggel)

az elektronika több fő részből épül fel!

A: tápegység: egy sima 3842 TÁP IC ÉS 600V 4A FET hajtja meg.

12 ÉS 24 V TÁP relék, érzékelések és fő meghajtó panelnek!
4 TÁP az IGBT meghajtás részére (+- 12v 2A)

a táp 120 volt egyenáramról indul, majd müködéskor felemeli saját feszültségét egy saját boosteren keresztül 300 V DC-re!

B: 120V DC 240 V DC booster! (step up konverter) egy brutál tekercsen és 4 darab 16A es diódán keresztül felemelei a 100-144 volt közötti tápellátó feszültséget stabil 240 V dc egyenfeszültségre!

A kapcsolás érdekessége: a + tápvonal közös mindennel (hasonlóan a cellás naptöltö rendszerekhez!

a negativ ág viszont lebeg! Ami közös a fő táp negativ ágával és a egészhidas 240V AC előállitó áramkörrel!

Magyarul a DC +táp mindennnel közös., és hogy a müködés során a stabil 240 volt AC elérhető legyen a terhelés és feszültség viszonyok között a negativ ág feszültség szintje mindig igazodik!

Azonban a közös pont (akkumulátor negativ polusa és a pozitiv polus között jellemzően a tápfeszültség van, addig

Az akkumulátor negativ polusa és negativ táp között jellemzően 70-150V eltérés változik! (stabil 240V DC értékbeálláshoz!

A Booster pozitiv ágában lévő IGBT FEt rendszeres elpusztulását tulterhelés okozza, mint kiderült az elmult 2 év során. sajnos vagy 10 garnitura bánta a tapasztalatlanságomat!

Ugyanis az IGBT ulságosan kinyit alacsony induló feszültségnél, és a IGBT nem viseli el a induló lökésszerű túláramot, felrobban (ez jellemzően reggeli induláskor adódik, amikor az akkuk le vannak merülve akár 10 voltos feszszintre (100V összesen) Ilyenkor a megszokott feltöltött szint 144V esetén a hozzáadandó 100V helyett közel 150 voltot kellene hozzáadnia, ami számitásaim szerint:

100V kb 1500 watt teljesitményt kell generálnia! Ez 140Voltos tápfesznél = 10A üzemi terhelés! 

150 volt esetében kb 2250 watt teljesitményt kell generálnia ! ez 100 Voltos tápfesznél viszont 23-25 a ÜZEMI AKKUTERHELÉST JELENT! 

Az IGBT 70 A tud, imp alatt 185A-t!

azonban mig a negativ ágra kb a 2/5 terhelés kerül addig a pozitiv ágra 3/5-öd terhelés adódik, és gyakorlatilag eléri a müködési tartomány értékhatárát! egyszerüen elrobban zárlatban!
Tehát ha lemerült állapotban inditjuk ez az invertert és azt még meg is terheljük várható lehet a tönkremenetele az inverternek!

Javaslat: vagy legyen legalább félig feltöltött az akkumulátor, vagy zárjuk le a terhelést induláskor. Igy elkerülhető az induláskor még szoftveresen esetlegesen nem aktiv védelem hiányból fakadó tulterhelés és meghibásodás.

120 voltos tápnál nem hibásodik meg. ha üzemel és közben lemerül az érzékelők simán tiltanak, de induláskor valamiért ez a védelem nem funkcionál vagy még nem áll készen szoftveresen! 

Mivel ezt a invertert kifejezetten pc-k szerver tápjaként alkották, igy a fellépő esetleges nemkivánatos jelenségeket az előszürő RC tagok és a pufferek feldolgozzák, de és viszont induktiv fogyasztók nagyon nem tolerálják! példának okaként a jelentkező egyenfeszültséget!

3. rész egész hidas IGBT AC inverter fokozat!

A 240 voltos DC tápfeszültségből készit  feszültség forgatással és impulzus formálással 2400 herzes négyszögjelekből szinuszmodulációval 240V ac tápforrást!

ITT jelentkezik a probléma, azaz egyenfeszültség jelenik meg a kimeneteken! pl 240V Ac és 12V DC ami felkuszhat akár 40-80V DC szintre is!

Ugy néz ki megleltem a probléma okát, de nem látok magyarázatot! Az IGBT fetmeghajtók galvanikus csatoltak (ledes optosak) a kimenet esetében semmi nem indokolja a egenfeszültség jelenlétét, mégis jelen van adott esetben.

Hiába tettem ugyanis kondenzátoros és diódás ajánlott leválasztás! az egyenfeszültség ezen is keresztül jelentkezett.

Elsőre azt hittem én vagyok az idióta, vagy valami nagyon nincs rendben, de semmit nem tudtam kezdeni ahelyzettel. a próbatrafók rendszerint leégtek, a z induktiv fogyasztók megsimnylették, igy ki kellett állnom a használattal.

 

Most mikor ujra megpróbáltam felfedeztem egy jelenséget!

 

a gép fő panel kimeneti pontjai

1 AC 230V 0 vezető közös a sziget termelte 0 vezetővel

2 AC 220-240V kimenet (sziget mód)

3 AC 230v bemenet

4 akku negativ polus

5 Akku pozitiv polus

 

A fő invertert ellátó táp készített feszültsége (12,24 és 10V) a fő irányitó panelen közös testelési ponton és a házzal is közös testelésen van, és ugyanez a pont a földeléssel is közös ponton van!

az akkumulátorok negativ és pozitiv pólusa nincs lekötve sem a házra, sem sehova (megy az igbt-kre) boosterre.

Ha az akku negativ vagy pozitiv polusa megaohm nagyságrendben is érintkezik a rendszer testelésével, akkor az egyenfesz megjelenik a kimeneten!

ezt most a hétvégén kisérleti jellegel jópárszor megismételte, ami tökéletesen szimmetriában ismételhető volt! azaz a kisérlet beigazolni látszik , hogy amennyire magas impedancián beterhel az akkululátor polusa a testelés (földelés irányába bármely ágon keresztül, az az inverter kimenetén egyenfeszültség jelenléttel lép fel következményként.

gyakorlatban próbálva: 

Kb 10 megaohm esetén 35-28 volt egyent mérek a kimeneteken Ha plusz pólus és föld közé illesztem ezt a 10 megás ellenállást pozitiv, ha negativ polushoz ilesztem negativ érték jelenik meg a kimeneten.

Ha csak kézfej ujjaimmal zel érintem meg a negativ akkupólus és test (gépház test) polusokat , minél erősebb az érintés annál jobban emelkedik az egyenfeszültség kimeneten!

 

számomra érthetetlen módon!

 

A problémát fokozza az a körülmény, hogy ezt az 120v 180 Ah tömböt egyenfeszültségü hálózatként is használom.

Tehát mint egy feltöltött akkubank, mint energia forrás folyamatosan kint van a házon az épületen, és fogyasztókon, ahol mindenféle nemkivánatos torzitások, al és felharmonikusok, rezgések és zavarjelek, zakjok is keletkeznek (ezt feszegette egyiközök alaposan áttanulmányozást követöen értettem meg) Ami egyben azt is jelenti hogy a földeléses fogyasztók esetében, akár egy védő vagy szürőkondenzátor megaohmikus átvezetése is katasztrófális következéényekkel járhat magára a központi inverter müködésére!

De legalább megvan a hiba jellege és oka!

Viszont nem látok orvosolható megoldást!

Ugyanis nincs villamos hálózat és nincs csillagpont sem. (a generátor 3 x 127 voltos amerikai csillagpontos generátor, de azzan részei sincsenek testelve sehol!

Gyakorlatilag mindenhol a rendszer lebeg! sehol semmi nincs védőföldelve.

Az akkumulátor mondjuk ugy bármilyen testzárlat esetén is mint egy levegőben lévő polus nincs földeléhez rögzitve.

A generátorra ugyanez igaz. Bár 80 éves az amerikai alternátor eddig hibátlanul megy 15 ezer wattos terhelésnél is hidegen. (ez egy csoda maga. mert az állórész a mágnes ami alig melegedik, amig a forgórész a 3 x 127V 45A kimenet csuszógyörövel, ami meg teljesen saját forgásából ventillációjával azonnal hüti önmagát.

azonban a Védőföldelés ki van épitve a teljes házon és mellépépületen, ami ráadásul stabil földösszeköttetétsben lett kiépítve!

ehhez csatlakozik naga a generátor motorháza is fémesen 0 ohmon.

Igaz sima meghibásodás esetén nincs áramütés kockázata, de egy észre nem vett meghibásodás miatt, ha van egy zárlati pont akkor egy másik zárlat bekövetkeztével már lehet számítani elektromos áramütés kockázatára.

ezért ezt elkerülve a inverter rendszerben van FI relé beépítve, valamint egy 4,7 mikros üzemi kondenzátorral az épület 0 vezetője a föld irányában le van zárva.

ami biztositja egy esetleges készülékem belső meghibásodása esetében a földzárlat felé történő levezetés során a FI relé müködését! 

Amikor javítottam az invertert ezért nem találkoztam a tesztelés során sosem a jelenséggel, mert azstalon volt a javítás alatt lévő inverter és egy 5 darabos 28 voltos roller LI-ION cellás  (144 cella) pack adja a javítás során a tápfeszültséget! igy a jelenség mérhetetlen volt
 

Azonban a helyére kötve és minden felhelyezve a jelenség jelentkezett alkalmanként.

Megfogadtam a tanácsát  előző topicban kollégánknak, és mindent részletességgel átvizsgáltam, a teljes rendszert hálózatot épületet mindent.

Találtam az épület kábelezésében egy olyan szakaszt ahol a föld alatt kötötte be  RÉGI TULAJ a gégcsövet. esőzéskor, (mindig akkor jött elő inzenziven a probléma) és én a magas párának is betudtam! Igy ott az egyik DC 100-144 voltos plusz ága a testelés irányában szivárgott a viz miatt! (viz volt a csőben) itt 8-40 megaohm közötti levezetést mértem, 200 megaohmos müszerrel!

Valamint átvizsgálva a villamos motor 500V DC szigetelésvizsgáló fogó is kimutatott 3 megaohm rövidzárat test irányában.

 

Miutén ezt megszüntettem és a teljes hálózatot átnéztem, leellenöriztem az egyenfesz probléma megszünik!

azomban az inverternél most a levegőben lóg a testelés, merthogy ha ezt védőföldre kötöm, a jelenség ugyanugy megjelenik.

Ma reggel a vizpára hatására (már mindig kontroll alatt inditom el az invertert) megint megjelent az egyenfesz!

Rövid száritó hajszárítózást követöen a főpanelt leszáritva a dolog helyreállt.

Csakhogy ez nagyon nem jó megoldás, és nagyon nem üzemszerű állapot!

 

Gyárilag a normál esetben a testelés és a 0 vezető a hálózatokon össze van vezetve, és legfeljebb néhány milivolt vagy egy két volt (terhelés függvénye az eltérés)

ez igaz is lenne az inverterrre is, hisz ez a gyári állapot, azonban az akkumuátorok esetében, ha az inverter egyik félhidjának közös váltópontját letestelem a földre, akkor az akkumulátorok polusain jelenik meg küönböző váltófeszültség szint. (áram nem ismert, és a jelenlegi fogyasztóinkat nem befolyásolja, de aggodalomra ad okot!

Nos tudom hogy ebben a gépben gyárilag 10 darab és zárt zselés akku van, arról más fogyasztót nem támogatnak.

azonban nekem a fogyasztóim kb 85%-a átállt az dc120V egyenhálózatra! Ráaádsul egy rakás imulzus technikás elektronika füszerezi meg megoldhatatlanság szintig a teljes végkifejletet!

Hiszen

Led világitás Áramszabályozos elektroika (100-240 V dc ac egyaránt mködnek. (Minden impulzus technika) (hőveszteség kivonva!)

TV 90- 240V ac dc egyaránt megy. (LG tápja 400V DV re emel ebből dolgozik, itt is csak impulzusos technika) nincenek állandó veszteségek)

PC asztali gépek félhirdól egész hidra alakitva (110-240V dc ac szintén megy gond nélkül!) nem kell inverter.

Varrógép, nyomtató, notebbok és minden  egyéb kis trafós (AC/DC ről 100-240V) megy a saját részre alakitott feszülségeken.(csak akkor müködik ha tényleg szükség van rájuk)

ezek sajna mind energia takarékosak, de egyben mind egy egy zavarforrás, al és felharmonikus generátor, stb.

Szóval igazán az nem kérdés hogyan nem kellene. Az edig elért eredmények:

90%-a a megoldásoknak pont a ti javaslataitok és tapasztalataitok alapján született meg!

az elmult év során 40% fel nem használt energia megtakaritás lett elérhető!

szembe tudtam szállni az elszulfátosodás időben és térben történő folyamatának lassitásával

Megismertem az akkumulátorokkal kapcsolatos tárolható energia forrását, felhasználhatóságát, terhelhetőségeket, és minden fontos körülményt, mely ahhoz vezetett, hogy eg folyamatos családi ellátás biztositott a nap 24 órájában teljes évben.

 

 

Az a kérdés, hogyan lehetne stabilizálni egy gyári inverter szélsőséges viselkedését e probémákat felvázolva! (

a probléma az egyenáram átszivárgása! DC 100-144V és AC 230 volt különálló hálózat között!

sajnos a gyári vezérlő panel kielemezhetetlen, áramkörileg nagyon nehezen kontrollálható és csak részleges kapcsolást lehetne visszavezetni róla! a HP minderre ráült, és tapasztaltam, sajnos használat során nemkivánatos feladatok is kerültek végrehajtásra a HP gyári inverter szoftverének feladatvégrehajtása során.

Bizonyos üzemórát követöen rendszeresen visszatérő hibák:(2 év tapasztalata alapján)

Induláskor kb 2-8 másodpercig 70-90% terhelésre kapcsol minden ok nélkül a kijelzés véletlen szerüen! Ilyenkor felvesz vagy 20-25A fogyasztási áramot is! (Mintha tesztelne?) ha nincs fogysztó rákapcsolva nem hibásodik semmi. ha van fogyasztó rajta, elszáll az egyik IGNBT, ami a 240 volt egyenfeszültséget csinálja!

 

Néha indulást követöen azonnal a egyentáp (+240volt( kimeneti PTK ellenállásaia  tulterheléstől szétforrósodnak, és nagy áramfelvétele van az inverternek (kb 12-15A) ez is indulásra jellemző.

Néha egyenfeszültség kuszik a kimeneti oldalon a váltóhálózatba, ami leválasztó kondenzátor és dióda esetén is átengedi az egyenfeszt! (hütőgép motorja ilyenkor szét akar esni és a klixonja kiold! Tehát ez a fajta ajánlat nem vált be!

 

Nem az DC 100-144 voltos hálózati fogyasztóimra gondolok, mert azok biztonságban üzemelnek!

Az inverter meghibásodása ebből kifolyólag okszerű, és probléma további forrása!

 

egyik ismerősőm javasolta hogy szerezzek egy hegesztő trafót és abból épitsek 120VDC 230V ac szinuszos invertert, mert az galvanikusan le van választva. erre egyenlőre nincs lehetőségem, bár a javaslat tényleg orvosolná a problémát!

eddig azt tudtam elérni hogy egy rakás kicsi de hatékony takarékos dc/dc  vagy DC/AC konverterekkel megoldtam a fogyasztók javarészét!

Igy az inverter csak ezekhez kell:

Hűtőgép 240 watt aszinkron motor (világitás led)
Szárító 1040 watt aszinkron motor

Mikro 1000 watt trafó (grillcekaszt nem használjuk de az ohmikus fogyasztó 1200W)

Mosógép 700 watt szénkefés motor (de van benne kondi nélküli aszinkron motor kisszivattyú mágnesszelep is)

Sűtő és főzőlapok (ohmikusak de 230V-ot igényelnek, valamint egyenfesz esetén a 10-30A terhelést nem tudnám kapcsolni ivhuzás végett! (gondoltam ezt talán lehetne egy olcsó de független modifikált szinusz invertettől meghajtani, azonban nincs csak 12-24 és 48 voltos kivitel!

Lézernyomtató fütése 800W és
nwerteres klimaberendezés (1400W)

Ami mindig kell hogy müködjön nappal az a hütőgép a mosógép ha használjuk és a mikró

A trafós inverterek , főleg minél nagyobb a teljesitményük anál nagyobbak az üresjárati vagy kicsi terhelés során fellépő veszteségek!

 

Miért fontos ez? Kérdezitek?

elmondom:

az inverterem (HP) 1,6A fogyaszt önfogyasztást a müködéshez! ez napi 24 órá üzemben 120 volton alapesetben, 

120 x 1,6A = 192 watt/ óra

24 óra alatt ez 4608 watt fogyasztást eredményez! 

Ha fél napot müködik, értelem szerüen 2300 wattot fogyaszt!

egy 20 wattos led lámpa esetében egész éjjel használva 12 óra alatt 240 wattot eszik meg! 

ez akkumulátor szempontjából egy kicsit máshogyan számolandó!

 

Fő szabályok: Ah terhelhetőség, töltés, lemerités!

ökölszabály tölteni 0,1 C cel célszerű, 0,2 C vel lehet, 0,4 C vel bozonyos körülmények között, de szabályozott környezetben, nem feltétlen hasznos s sokkoló töltés sem.

Lemeriteni max 50%-ig érdemes! Merthogy alatta elindul a kémiai szulfát mint következmény. 
számit az akkumulátor ciklusélettartalom! Pl kalcium kalcium esetében 300 töltési ciklus! ezért olcsó!

példák hogy érthető legyen a probléma:

1 elindulás: csak inverter volt mindenhol 230v ac!

a fogyasztás általános, minden met amikor az inverter is. 24 óra alatt napi közel 4000 wattos felesleges fogyás volt

ez akkumulátir időben mérve 120 voltos környezetben 36 Ah fogyasztás önfentatásra + fogyasztás!

 

2. lépés sok fogyasztó kikerült az inverter alól!

Inverter 12 órát dolgozik. Igy az önveszteség csak 18Ah. A többi a fogyasztásra megy el.

 

3. lépés, egyes fogyasztók kikerülése inverter alól DC 120 V tápra illesztve.

Inverter idő leszorult napi 6 órára! Már csak 9AH a napi veszteség!

 

Töltési ciklus!
Döbbenetes vagy sem itt a kanári szigtek északi oldalán az élöhelyünkön a nap 11 órakor süti be a cellákat.

8 11 között 2 Ah / óra a töltési menyiség

11-16 között 1-20Ah/ óra a töltési lehetőség

16-19 óra között ismét 2Ah a töltési mennyiség

Borus napsütés mentes napokon

ÁTLAGBAN 1,8Ah- 3,2 Ah a kinyerhető energia!

Szóval osztani matekolni kell ezt követöen:

12 óra alatt biztosan érkezik napi 20Ah 

Jó időben érkezni képes energia 150 Ah de ennek letárolása nem lehetséges, azaz ennek egy része felhasználás hiányában elveszik!

Töltésben letárolható napi mennyiség átlagban 40-60 Ah. ennyit képes az akkubank naponta felvenni!

KLeadni persze többet is!

180 As tömb esetében egy 1 órás főzés 2000 watton 50Ah fogyasztást jelent!

egy led lámpa estétől reggelig (20 wattos)  1 Ah fogyasztást eredményez!

 

És itt a végeredmény!

Ha csak napi 20Ah töltödik de alapesetben is elfogy inverter használatra 36Ah akkor a rnedszer nem fenntartható! ami történt esetünkben 2 évvel ezelőtt a rendszer első kiépítése során!

Ha az inverter 6 órás müködésre 9Ah, és a hütő csak maga a 6 óra alatt megeszik, 14 Ah-t fogyaszt belátható nincs elegendő energia a folyamatos fenntartásra!

tehát szükséges egy életviteli szokásrendszer kialakitása is!

nem akkor mosok amikor akarok hanem amikor van energia, nem akkor használok dolgokat amikor nincs energia, hanem akkorra modositom fogyasztási szokásaimat, amikor ez rendelkezésre áll!

Remélem elég információt tudtam megadni eddigi tapasztalataimból, nielőtt ilyen egyedi ellátó megoldást terveztek saját részetekre, vagy barátaitok részére. sok sok eddig ismeretlen gond problémaelkerülhető ha vannak ismeretek.a baj az hogy kevesen vagyunk ilyen ismeretekkel.

Pedig egy és nagyon fontos dolog!

A gel akkumulátor is tönkremegy ha alámerited idő előtt hiába kerül 4-8 szor drágábba!

Az akkumulátor halála a lemerülés és abban az állapotból való kikerülés, töltetlenség, mint állapot és kémiai elszulfátosodás!

Ha nincs energia (ez Magyarhonban téli felhős tartós időszak) akkor az akkuk bekrepálnak idő előtt!

Mikor kel a legtöbb energia? Télen a hidegben, fagyban, stb.

Köszönöm hogy elolvastátok és remélem megértettétek a buktatókat mint probléma forrásokat!

segitséget abban kérnék, hogy szerintetek miként, hogyan lehetne az inverter müködését stabilizálni ilyen körülmények között, hogy ne legyen kuszóegyenfeszültség!

egyébként egy szerver oldali körülmény esetén ez a kuszó egyenfesz észrevétlen és nem okoz zvart sem a müködésben, sem ohmikus fogyasztásnál, sem áramgenerátoros ledes világitásnál, sem DC 300V vagy nagyobb feszültségről müködö tápegységeknáél.

Csak és kizárólag az induktiv szközökre hat negativ hatásal.

Kaptam utószóra egy ötletet, válasszam le trafóval! nos a trafó (230/230V ac) 600 wattos) primer köre elfüstölt 2 óra alatt! (a dc elfütőtte)

szóval megoldásnak valahogy a vezérlő panel testelése lenne a kulcs, és az ahhoz viszonyitott DC egyenfeszültség aránya!

(egy ellenállás hiddal próbaképpen , ami 470K 1mega trimmer és 2,2 mega sorkötésben volt, kaptam egy kimeneti 20-60 volto közötti értéket a +144 és 0 között! ezt levezettem atestelésre a fő elektroikai panelen a igazi testelés helyett. kb olyan26-34 volt körüli értéknél a kimeneten az egynefesz = 0 volt!

azonban terhelés hatsására ha megváltozik a negativ feszültség szint, ennek is hozzá kellett igazodnia! emelkedik 4-8 volt egyenfesz a kimeneten , akkro apotin 4-8 volt csökkentve visszaállt a 0 volt egynefeszültség szint!

erre a jelenségre nincs magyarázatom!

A róbapadon az akukkal is ezt csinálja!

akku +- közötti ellenállás hid ami összesen majd 4 megaohm, tehát az impedancia nagyon magas! ennek ellenére a testelési pntra vezetve ezt a miliampernél kisebb értékő feszültségviszonyt az egyenfesz belkerül a kimenetbe!

szerintem visszacsatolodás egyenáram szinten!

csak az a kérdés ezt hogyan lehet kiküszöbölni?

Szép napot minden szakinak!

Üdv Attila a kókler! 

megjegzés: jobb nem tudni, mi az amit nem tudsz, mert ha már tudod mit nem tudsz, attól fájni fog a fejed!

 

 

 

 

 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia! 
 
 a régi nagyobb akkutelepeknél is voltak pótcellák, kiegyenliteni a kapocsfeszültség változást.
Az asztali változatban kipróbálod ,bekapcsoláskor még egy 12Vs akkut beiktatsz az elindulás idejére.
Igy nem menne tönkre az IGBT.

A 110-140V miatt a váltóérintkezőkból min 2db.t sorba kell kötni.(ivoltás )

Csak ilyen rajzot találtam --de az elv érthető talán igy is.

File csatolás: 

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia
Elolvasva az írásod egy- két dolog nem világos számomra. 
1, Ezen ups-ek úgy működnek, hogy minimum akku fesznél leállnak, nálad pedig nagyon alacsony akku fesznél hullanak a félvezetők?
Ez a feszfigyelés ki lett iktatva?, ha igen ezt vissza kellene állítani.
2, egyen fesz jelenléte? milyen áram erősség van jelen?
Feltételezhető, hogy jelentős, mivel írtad, hogy a leválasztó trafó leégett.

Üdv: Dsanyi

0

megujulo
megujulo picture

Nos minden gyári.

A tiltás is müködik, feltéve ha nem bekapcolni akarom amikor reggel az akku éppen le van merülve.

Igen egyenfeszültség jelen van. és mászkál is. rendesen. de csak néha.

Hogy mekkora lehet az áramerőssége? szóval ha valakinek lenne ötlete ezt megmondani hogyan mérhető nagyon tunék neki örülni.

Mivel a kimenet 230V effektiv váltófeszültség És ezen szerintem nem leht egyenáramot mérni áramerősségre. De lehet hogy tévedek?

Normális esetben uganis ezek az igbt-k müködés közben nyitnak zárnak és nem szivároghatnak.

Itt mégis valami történik. alaphangon megjegyezném, mivel felmerültek a különböző mértékű zavaró körülmények, ezért mindentől függetlenül egyedi akkumulátorral teljesen galvanikusan elhatárolva kezelem most a kérdést.

Magyarul asztalon egy 120 voltos Li-ION bankkal, ami képes 30A csucsáramot is leadni (igaz nem sokáig csak pár percig) (4 x 2400 mA cellák párhuzamosan és ebből 35 van sorban , pontosan 5 x 7 (egy rud 7 x 4 et tartalmaz védőelektronikkával.

itt is fennll a jelenség, akkor is ha próbapadon van.

a gyanum az hogy a mérőellenállások (van vagy 10 mérőpont soros 5 darabos párszáz kkilós nagyságrendű lépcsőkön) 

vagy azok csatolásai visszagerjednek az alaplapon.

tehát például a + és - batery pontok

a + és- felemelt feszültség mérőpontok

a 0 vezető

a 230V eff. Ac bemenet és kimenet

mind azonos megaohmos nagyságrendű ellenállás láncon fut be a vezérlő panel kártyájába és müveleti erősitőkhöz csatlakoznak. 

a tápegység trafó maga egy furmány.

megy 120 voltról, de elindulást követöen saját feszültségét felemeli 300V dc-re.

Ennek a táp trafónak a kimenetei mind közösek , testelés fémváz és elektronikai vezérlő panel testelésével (GND) vel

és ez nincs mihez kötve az esetünkben.

ha lekötöm fizikailag a védőföldre stabil + és- 1 volt között mérem hidegen melegen az egyenfeszültséget a kimeneten.

Ponts 120 voltos feszültségű táp esrtén a pozitiv ágon 96 voltot mig a negativ ágon 24 voltot mérek!

az akkuk nincsenek testelve sehol. De ha az akku valamelyik polusához és a testeléshez egy nagyságrendileg 10 megaohmos ellenállást teszek, akkor pont akkora egyenfeszültség keletkezik amennyit eltol az eredetileg mért lebegtetett állapottól

Példa alapeset tehát 26 volt minusz poluson a földeléshez mérten

Ha a 10 megás ellenállást hozzáteszem erre a két pontra akkor ez a feszültség elmegy kb 8-9 volttal negativ irányban, és a kieneten megjelenik egy polaritás függő 8-9 voltos effektive egyenfeszültség.

A digitális müszerek szerint jelen van!

szerintem a valóságban is, mert egyszerű szkóppal nézve (orosz és kezdetleges pártiz kiloheztzes ezer éves darab) nem látni semmit a váltóáramu hullámon kivül, de:

a hütőgép motorja lüktet, zajossan jár, pont olyan mint amikor tényleg bezavar egy kis egyenfeszültsé

A forrasztó páka rendes tekerselt trafólemeze is ekkor rázódik, mint egy forgórész tesztelésekor a trafólemez a zárlatos részen.

a rendes feszültség esetén csendesen megy nem forrósodik és csinálja a dolgát!

Ha beklerül ez a egyenfeszültség akkor is dolgozik csak forrósodik, és rázza a trafólemezeit.

Az My 64 digites müszer egyértelmüen mutatja egyenmérésben a jelen lévő feszültséget több felbontásban is azonos értéken.

Pl 230 V váltó és melette egyenmérésre kapcsolva egyértelmüen látszik hogy pl 28 volt egyenfesz van mérve, ráadásul felcserélhető polaritással azonos a végeredmény is.

A vicc hogy 2 soros elko és 2 darab dióda egymással szembe forditva sem állitja meg ezt az egyenfeszültséget! (egyik szaki javasolta)

Na ez veri nálam a biztit, merthogy vagy nem vagyok komplett, vagy fingom nincs mi ez a jelenség!

szóval egy bizonyos pnton az akkumulátor pozitiv és negaiv pontjaihoz kötött kb 5 mega nagyságrendű ellenállás sorban egy trimmeren kivezetett érték pontos feszültség értéke a testelési pontra vezetve. Eredmény:  a kimeneten az egyenfesz 0 volt! ettől eltérő irányban ellenkező polaritásban azonos egyenfesz jelenik meg a kimeneten! Tehát ha ezt az ellenálláson generát miliamper nagyságrendű feszültséget eltolom 10 voltal pozitiv táp irányban a kimeneten 10 volt jelenik meg egyenfeszültségként, és ha a polaritás értéke forditott, azaz negativ irányban álitom el azt a 10 voltot, akkor a kimenet is polaritást vált de ugyanugy jelen van a  10 volt egyenfeszültség!

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
A problémákból ;;

---egy jópár 100 menetes tekercsel és egy hangfrekvenciás erősitővel meghallgatnám  azokat a bemeneti osztókat--vagy az erősitőjüket. Van-e gerjedés 
A fejhallgatóval párhuzamosan még a szkóp is célszerű lehet..
Gerjedés gátló kondik nem voltak a bemeneteken?

---A soros  és a párhuzamos diódás csúcsdetektorra emlékszel? Sajna jobb rajzot nem találtam.Valóban érdekes lehet a szinus csúcsérték eltolódása .
S akkor maga az áramkör produkálja azt az egyenfeszt.Kellhet -e egy minimális terhelés ? 1-3Wnyi izzó.,hogy ne jelentkezzen.

--panelt lemosnám alkohollal   s utána lefesteném több rétegben  Akrilán vagy Nitrólakkal.
A csónaklakból nem mindegyik jó! Vezethet MOhm tartományban 
Szabadtéren ez szokásos eljárás párásodás ellen.

-- milyen áramköri paraméter eltolódás csinálja ezt a DC feszt ? Látszat megoldás kikompenzálni egy potméteres hiddal?

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Gondolom ha a föld lebeg, akkor a PWM ehhez a lebegő földhöz alkalmazkodva a kitöltési tényezőt úgy módosítja, hogy neki jó legyen. Az hogy ennek a DC átlagértéke nem nulla, őt nem érdekli. A burkológörbe valószínű ugyan az marad. A föld rögzítését gondolnám egyedüli tartós megoldásnak, de ha a gyártó ezt nem tette meg tervezéskor, utólag már elég nehéz lehet kitalálni hogyan lehet ezt kivitelezni.
 

0

pogifej
pogifej picture

Szia!

Csatlakozom Atis57 hozzászólásához.
Fluxlemosóval alaposan letisztítani a migrációt okozó folyasztószer maradványokat és lakkozni a megfelelő lakksprayvel. Van forrasztható lakk, ha sokat kell javítani még a panelt.

Üdv,G.

0

Jaca
Jaca picture
****

Egyenirányítás után láthatod a pontos eltolódást: 

Persze kell mindkét kondira terhelő ellenállás. 

File csatolás: 

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Egy jelnek akkor van egyenfesz komponense, ha a pozitív és negatív félperiódusa nem pontosan egyforma. Gyenge minőségű szkópon ez nem mindig vehető észre. Ez az egyenfesz kondenzátoros csatoláson is képes átjutni! Írod, hogy a jelenség hol fennáll, hol nem. A vezérlőpanel nedvesedése is probléma, az is előidézheti. Szárítás után helyreáll. Azt kellene megnézni, hogy látható-e a jelalakon valamilyen változás a normális működéshez képest amikor előjön a hiba.
Üdv
Tamás

0

proba
proba picture

A kimeneti DC abból is fakadhat, hogy a fetek nem egyenlő ideig nyitnak a pozitív és a negatív oldalon, nem kell hozzá szivárgás. Ami még eszembe jutott, lehet valami kondenzátor segítene a problémán. Annak idején már hangfrekvenciás erősítőknél is értetlenül álltam a graetz hídágakra  pakolt pár 10 nanos kondenzátorok előtt, de működtek valamiért. kisebb lett a brumm. Ha ez 50 Hz- n működött, az inverterek sokkal nagyobb frekvenciáján is lehet tenné a dolgát, de hogy hol, azt ne kérdezd....

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

Bocs de nem voltam egy ideig.

A IGBT-t mindegyikén van egy R-C sorbakötött zavarszürő tag! Az ellenállás 10 kohm ás 10 watt a kondi pedig 2,2 nf 1600V

Köszönöm a sok további ötletet. Probálom feldoklgozni az infót!

A lakkozást probáltam régebben az akkor még müködö másik vezérlőn. Nem jött be! Ugyanugy viselkedett. (mintha maga az eeprom lenne hömérséklet függő és dobná a vezérlést hibára. ) Mondjuk arra elég egy rosz bit is a programban gondolom. Azaz ha hibásanolassakiindulskor.(volt olyan hogy többszöri inditás után simán ment, de elsőre sem, másodikra sem müködött normálisan)

Szerintem jobban átgondolva és alaposabban áttanulmányozva azt tapasztaltam

A földelés rajta van a 3842 IC által müködtetett tápegység kimenetének negativ pontján.(a vezérlés 12 24 és -+10 voltos feszültségek közös pontjain.

a gyári verzióban egy fémkazettákban vannak az akkuk és minden zárt farradey kalicka szerüen el van burkolva,! tehát nincs külső behatás az akkumulátorokra!

Nálam minden nyitott sajnos. A gyári verziónál a földelés össze van kötve a nulla vezetőel szintén a villanyóránál. ezek alapján amikor be van üzemelve, a kimeneti fetek közös 0 vezető oldali meleg pontja is földre van zárva! (ehhez képest ugrálnak az akku fezsültségek minden irányban.

 

Tehát ha az beterhel azaz elmászik, bármerre ezt az ellenállás sor leméri és gondolom ehhez igazitani probál a program.

ezért van az hogy ha kézzel megfogom a test és negativ polust az egyenfesz aktivan megjelenik. elég tehát tizen nagyságrendű megaohmos beterhelés és kész a baj. ez magyarázza adott esetben az IGBT pusztulásokat is, hiszen ki tudja mire kényszerül az az idióta vezérlő panel!

A vezérléseket a visszacsatolásokat 5 darab sorba kötött 2,2 megás ellenállás sor szabályozza! ebből van 10 darab bemeneti pont az elektronikába!

Mér ki és bmeneti váltót.

Mér 0 vezetőt

mér +144 voltot
mér akku negativ pólusát
mér a készitett 230 voltos egyenfesz + és - pólusát valamint ennek középpontját

Mivel ennek a bemeneteknek magas a ohmikus értéke, igy ha egy külő behatás jelentkezik, (pl egy  DC120 voltos fogyasztó beterhel a testelés irányában egyenterhelésként, mert egyhidegitő kondi átvezet. Vagy bármilyen más hatás miatt is. Ez képes ebben az értékben eltolni a mért pontokat:

akár egy impulzus tápegység által keletkezett felharmonikus zavar is befolyásolhatja.

Nem tudom mennyit segitene az akkumuéátorok házban lévő több pontos elko pufferálása, vagy nagyobb teljesitményű DC  RC szürés alkalmazása. Bár ezek csak a nemkivánatos zavarjeleket tudnák csökkenteni vagy elnyomni.

Következmény a vezérlő meghülyül ettől.És ott a kimeneten az egyenfesz, melyet egy csatoló kondi sorban és egy egy dióda egymással szemben sem véd ki.

A végmegoldásra most ugy épitek, hogy megpróbálok több kicsi szinuszhullámu invertert épiteni minden egyes fogyasztónak ami a napi folyamazossáot igényli. (mostanta nem sok marad, csak hütőgép, meg kollektor szivattyú,Tehát ne kelljen kapcsolni a nagy fogyasztásu invertert csak ha tényleg szükség van erre!

 

A sütőre tudok épiteni, egy invertert a meglévő 3 HP inverter alaplap felhasználásával.ami DC 100-150V és Ac 230 V kimenet menne! Erre van pár analóg kapcsolásom.  feszemelést tudja csinálni egy sima tl494 (ez hajtja meg az optót) az egész hidat pedig meg lehet hajtani egy müveleti erősitőkből kialakitott sima analog 2400 herzes impulzussal hajtott szinuszmodulált jellel (ugyancsak a optókat)

A védelem egy másik kérdés a letiltás tekintetében. 

Kikapcsolni vagy letilteni

tulterhelésre
rövidzárra kell

lekapcsolni pedig egy alsó feszültség tartományra.

A forgórészes kisebb nem aszinkron motoroknál eddig sem volt gond. Mint ahogy minden olyan táppal sem ami eleve diódás graetzt vagy egyenirányitást használ!

 

Pl a LG TV a PHILIPS plazma is müködik röhögve 100V egynfeszről gíárilag is.(a benne lévő feszemelő kapcsolásnak köszönhetően) Az LG-re rá van írva 110-230V AC. az rendben is van.

de pl a plazma is megy vele kifogástalan pedig arra csak 230 V Ac van irva. csak véletlen egyenkonnektorba dugtam és voalá mükszik.

A hütőre szándékozok párszáz wattos direkt invertert épiteni.

A keringtető szivattyúra szintén egy pártiz wattosat.

A led reflektorok esetében elegendő a 300V stabil DC meghajtás. Egyszerüen egy átalakitott sima kis noti vagy nyomtató táp át lett alakitva 300V DC re kimenet szempontjából ami direkt lett a LED reflektorra kötve.  A mozgásérzékelőik pedig átállithatóak 12 voltos kicsi telefonos töltő adapterrel müködésre. De van olyan mozgásvezérlő áramkör is,hogy elég volt egy 470Kohm 2 wattos ellenállás és egy 12 voltos zener is! (Nem relés hanem triacos) simán kapcsolja a dc 100-150V egyent a tápnak, az pedig adja a lednek direkt a 300V DC-t.

szóval ez az inverter nagy teljesitményre hamarosan csak és kizárólag olyan célra kell, hogy magasnyomású szénkefés motor (1800w)

Mikro 1200W és ha kell száritógép 1200 W

A mosógépek 700 wattjukkal most is elmüködnek a kisebb 10000 wattos inverterről. Természetesen nincs bennük villancekasz üzemben, helyette kollektoros melegvizet kap a gép keverten.

A HP ezen trafómentes verziós 120 voltos invertere szerintem alkalmatlan olyan felhasználásra, ami az én helyzetemben kiépült, és hogy az akkumulátorokat is használom minden más célra!

Bár az sem kizárt hogy tényleg az a szar flash meg eeprom csinálja a cirkuszt programozottan.

Egyetlen okot nem magyaráz meg semmi: És sztem. ez nem más mint a beépített avulás!

Hogy x üzemidőig eshet fujhat, lehet köd pára miegymás akkor is hibátlan, ha pedig elér egy x üzemórát csinálja a hülyeségeit!

Azaz egy rackban ritkán és keveset dolgozik. Nálam egy fél év az élettartama ilyennek.

Az sem kizárt, hogy a gyári smd golyozott, szar flas-es vezérlő kártyát kihajitva, az alaplapra épitve egy analóg meghajtást örökos lesz mint a szegénység.

kielemezve:
Minden IGBT fet-et egy meghajtó optó hajt meg aminek mindegyike közös testpotenciálon van.

A bemenetek  a kontrollra 10 megaohmosak

A kimenetek kontrollja ugyancsak 10 megaohmosak

A reléket 24 voltról kapcsolják fel.

Az üzemátkapcsoló relét is 24 voltról müködtetik

A terhelést hall érzékelő figyeli (BE ÉS KIMENETI IRÁNYBAN)

a VENTILLÁTORT IS A VEZÉRLŐ KAPCSOLJA 24 VOLTRA

Szerintem nem egy lehetetlen feladat a gyári vezérlőt lecserélni. Baj esetén az optókat lezárni a vezérlésről.

sima on off kapcsoló és ennyi.

Véleményem szerint vagy a földpotenciál zavar be a gyári vezérlésnek, vagy maga a vezérlő panel programja kavar.

egyik sem orvosolható gond esetemben.

 

 

 

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Graetz hidakon a pár 10nF kondenzátorok magasabb frekvenciás zavarvédelem miatt vannak beépítve

Bálint

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Igy összefoglalva---remek! Elég sok mindent megértettem amit előzőleg nem.

Igy utólag végiggondolva  A POSTA Távközlésnél voltak "fura" anomáliák.  A 48V-s akku pozitiv oldala volt földelve ! ill, a pozitiv ág volt a közös száll.

A többi cégnél lévő Egyenáramú  akármik meg a negativ oldalon voltak földelve ,közösitve.
A galvanikus leválasztó trafók sem oldottak meg mindent.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Huuuuuu, mire elolvastam az elejét már elfelejtettem.

0

Sponsored links