You are here

HP 625 nem indul / alaplap hiba!

3 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Üdv!

Egy HP 625-ös notival lenne gondom! A hibajelenség:

Ha rádugom a töltőt akku nélkül, a töltő csati mellett világít a fehér LED!
Ha töltő nélkül beleteszem az akkut, akkor is világít a fehér LED!
Semmilyen egyéb LED nem világít és semmi sem indul a gépben!

Egyik esetben sem kapcsol be! Méregettem már, én eddig egy DC-DC konverterre tippelek, ami a DC tápcsati mellett van az alaplapon, és közvetlenül a CPU hűtő hőcsöve alatt. A hűtője totál el volt dugulva, tehát a hő nem tudott távozni a gépből, és feltételezem, hogy a hűtő túlmelegítette a DC-DC konverter chipet. Hő okozta elszíneződés is látszik a tetején, de azért leolvasható maradt a típusa, és több ilyen is található az alaplapon.

TPCA 8036-H típusú chip van benne, ebay-en láttam, hogy lehet kapni!
DC-DC

Elképzelhető, hogy tényleg ez a hiba, illetve mennyi esélye van, hogy más nem károsodott?

Comments
Reuter
Reuter picture

Helló!
Hát rajz nélkül csak nézegetni lehet, feltétlenül kellene hozzá rajz. Az elszíneződés az árulkodó lehet, de meg kellene nézni a bekapcsolótól jövő indítójelet is. A fet kiváltása nem probléma, tudod helyettesíteni, habár ezek nagyon strapabíró egyedek tapasztalataim szerint. Attól függetlenül lehet zárlatos, ha oda-vissza jelez a led. Próbálkozz áramméréssel nyugalomban, aztán üzemi(?) állapotban.
üdv Reuter

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdv.knight87!

Az a TPCA 8036-H Chip egy teljesítmény MOS-FET, ha erre gyanakszol,bár a meghibásodása egyéb hiba miatt szokott bekövetkezni! mérd és cseréld esetleg próba képen bármilyen N-Channel 30-40V 40-50W 30-40A ra. Ha szakszerűen kötöd a lábait, bajt nem tudsz okozni. RDS értéke a próbánál nem számottevö. PC alaplapokon találsz hasonló értékűt, igaz 3-lábbal.

0