You are here

HP Compaq 6510b laptop inverter hiba

6 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Üdv Mindenkinek!
A címben szereplő laptopnak december elején meghibásodott az invertere. A trafó szekunder tekercse megszakad. Szereztem egy bontottat, kicseréltem, azzal kifogástalanul működött mostanáig. Az elmúlt napokban bekapcsolás után, néha villogott a kép, néha teljesen megszűnt a háttérvilágítás. Újra indításkor ismét volt kép, néha órákig is. Mára végkép megszűnt működni! Megint inverter hiba, és ismét a trafó szekundere szakadt meg!
Kérdésem, hogy ez véletlen, vagy cső hiba, esetleg valami más okozhatja az ismételt szekunder szakadást?
Köszönettel várom azok véleményét, akiknek nagyobb a gyakorlatuk LCD-k/invertek javításában.
Üdv.: Szveti

Comments
Szveti
Szveti picture

Tisztelt Mesterek!
Most jutottam oda, hogy ismét tudok foglalkozni a címben szereplő hibával! Az ismét meghibásodott inverter helyett ismét szereztem egy másik használtat. Azt beépítve bekapcsolás után néhány másodpercre volt kép, de utána teljes sötétség! Elsőre megmértem a trafó szekunderét, hogy nem szakadt-e meg ez is, de szerencsére nem. Így a gyanúm most már a csőre terelődött. Mivel lcd kijelzőt eddig még nem szedtem szét, ezért néhány ccfl cső cseréjének fogásait megnéztem a Youtube-on, majd nekikezdtem! Nagyon óvatosan szétszereltem és kiemeltem a csövet. De ettől kezdve már szükségem lenne a tanácsaitokra! A hiba okát megtaláltam: a cső egyik végén levő kábel csatlakozása elégett (gondolom a szikrázásoktól). (Lásd a mellékelt fényképeket)
Laikus kérdéseim a következők:
1./ A cső kivezetései forraszthatóak-e? Ha nem, akkor hogyan javítható? Csak csőcserével? Az új cső már gyárilag tartalmazza a flexibilis vezetéket?
2./ A csőnek a két vége szilikon gumiba volt ágyazva.(a képeken látható, hogy az is kormos! Tisztítás után visszaépíthető?) Ez kereskedelmi alkatrész, vagy összeszereléskor kell a csővégeket valamilyen trutyival beragasztani?
3./ A képeken az is látszik, hogy a cső vége fekete. Nem tudom, hogy ezt is a szikrázás "füstölte" meg, vagy a cső belseje van megfeketedve? Ha belül, akkor ez ugyanolyan rossz előjel, mint a világításra használt fénycsövek végeinél megjelenő lerakódás?
4./ Ha csőcserére lesz szükség, tudtok ajánlani hazai beszerzési forrást?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv: Szveti

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Az eddig hasonló módon tönkrement csövek végén nekem mindig maradt 2-3mm kivezetés, az anyaga jól forrasztható. Az eredeti szilikon jó állapotúnak tűnik, de két réteg zsugorcsővel is jól működik - nem üt át. A kijelző sarkán kicsit ki szoktam szabadítani a cső végét, nehogy megfeszüljön.
A cső vége valószínűleg csak kívülről pörkölődött meg, a szikrázástól gyorsan kikapcsol még mielőtt károsodna a cső.
Ha cserére kerülne sor, inkább vegyél valakitől bontott csövet (vagy törött kijelzőt és vedd ki a csövet) mert új jó csövet én még nem tudtam venni.
Amúgy is van törött kijelző bőven, kár lenne kidobni a jó csövet vele együtt...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem pl Digitális Harcsa Tanyatars-nal(?) is...
Kari

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
:idea:
Hát persze, hogy megszakad. Trehány kivitelű a trafó. A szekunder hajszáldróttal van tekerve, 1kV körüli üzemfeszültség, néhány tíz kilohertz üzemi frekvencia - kb. ilyen igénybevétel mellett ha nem kap menetzárlatot, akkor a gyenge (de attól még az ott van) kisülés a kivezetéseken szétmarja a vezetékeket. Ha új trafóval pótolod a régit, akkor öntsd be a kivezetéseket szigetelőanyaggal. Ha nincs impregnálva a tekercs, akkor arra is legyen gondod!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Szerintem nem okozhatja a cső, az elektronika előbb letilt mint a trafót veszélyeztetné a cső gyengesége.
A szekunder szakadás a hideg - meleg állapot közötti hőingás következménye lehet. Amit tehetsz, javíthatsz az inverter hűtésén az esetleges felesleges árnyékoló lemezek és szigetelések kihagyásával. Ha tud áramlani a levegő a trafó körül, sokat javul az élettartama.

0