You are here

HP laptop akku javítása

22 posts / 0 new
Last post
stevepapa
stevepapa picture

Sziasztok!

Egy, a fent nevezett gép akkujával bíbelődöm. 8 db 3,7V-s akku van benne, 6db-n 4V-t mérek, kettőn viszont 5,1Voltot. Valószínűnek tartom, hogy az utóbbiak szakadtak. Vagy valami más lehet? A másik kérdésem az lenne, hogyan szoktátok a cseredarabot bekötni? A forrasztást nem igazán tartom jónak ebben az esetben. Köszönöm a figyelmet.

Míg a szünet tartott, kicseréltem a hibás két cellát. Megjelent a feszültség a kapcsain, viszont most azt írja nincs bent akku. Vajon miért?

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Hello,
VAJON MIÉRT CIKKEZNEK ARRÓL, HOGY AZ ÚJ TIPUSÚ AKKUMULÁTOROK BÜTYKÖLGETÉSE ROBBANÁSVESZÉLLYEL JÁR?

Irjon már valaki az égből, hogy igaz-e ez?

Vagy csak elriasztani kívánnának attól, hogy megjavítsunk ilyen eszközöket?

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Az biztos, hogy nem veszélytelen a hozzáértés nélküli barkácsolás! Az akku természeténél fogva ha, nem megfelelő a toltő áram bizony felrobbanhat. Volt már olyan aksim amivel szaladtam a kertvégébe. A toltőről levéve tovább melegedett, mégpedig igen gyorsan. A pöcegödörben hült le, igaz az csak egy csavarbahajtó akkuja volt.

Üdv Stevepapa

0

gbenyov
gbenyov picture

OK, ez a belső "bezárlatosodás" és felforrósodás, valóban lehetséges lehetett a Te esetedben.

Én azonban KONKRÉTEN az alkalmazott FÉMEK-ANYAGOK ÖSSZETÉTELÉRE, kristályszerkezetére gondolok. De még mindíg nem kaptam felülről bizonyságot erre.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

A legfőbb magyarázat, hogy újat vegyél. Tehát a bátortalanabbak elijesztése a kisérletezéstől! Ettől függetlenül azért láttam néhány felrobbant mobil aksit, pedig barkácsolva sem volt!!

Üdv Stevepapa

0

uniman
uniman picture
***

Hello, Stevepapa...
Én újat vettem, mégse használhatom...
Üdv.: uniman

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!!

No, látod így lehet, hogy veszel mégegyet. Az enyém mint azt írtam is most mőködik. Hellyel-közzel, igaz a gép nem vesz róla tudomást de nem számít. Csak addig kell az akku mig kiviszem a műhelybe vagy a lakásban v.hová. Nem kell állandóan indítgatni,

Üdv Stevepapa

0

Hashberry
Hashberry picture

Sziasztok!

Talan ez az oldal segithet neketek, az akksi resethez linuxos gep kell, mert maga a szoftver egy bootolhato redhat linux az alapja.
http://frantisek.rysanek.sweb.cz/battery.html

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Köszi átrágom valahogyan magam az anyagon:)

Üdv Stevepapa

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Én is köszönöm, nem egy könnyű olvasmány.A linuxot kedvelem, de mégis hadilábon állok az xxx.tgz prg-k működésre bírásával, egy kész pendrv-ről működő ubuntuval "bűvészkedem"...
Az akkupackomban egy bq2060a ügyel a dolgokra:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/bq2060a.pdf
Csehül is itt van a "tudomány": http://frantisek.rysanek.sweb.cz/baterie.html
Csak sajnos a kész, "bootolós" image fájlt már sehonnan sem lehet letölteni. Ötlet?

Üdv.: uniman

0

stevepapa
stevepapa picture

Sziasztok!

Csak, néhány szót ejtenék a dologról mint érdekesség. Persze lehet, hogy csak nekem az. Minek utána az akkut bent hagytam a gépben annak ellenére, hogy nem ismerte fel, és a töltést sem jelzi, ha áram szünet van megy tovább a gép! Tegnap egy zárlat miatt elment az áram, később vettem észre, hogy nem kapcsolt ki. El indítani viszont nem lehet aksiról. Küszi a figyelmet.

Üdv Stevepapa

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Köszi Kari...
Üdv.: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ezt el kéne olvasnunk:
http://www.mikrocontroller.net/topic/15408
Üdv.: uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Filozgattak a finnyuk egy adagot a klf gepek akku-töltes/javithatosagarol, s Dennis Brücke (Gast)
Datum: 05.08.2004 15:01 irta: "Nach einigen recherchen liegt es wohl an der elektronik die drinnen ist, welche unter anderem auch bspeichert wie oft der akku schon geladen wurde. Verbaut ist ein BQ2040 und 24LC02."
Azaz: "Az elemzes eredmenyekent mondhato, hogy a nehezegeink a beepitett elektronikanak köszönhetök.
Beepitve (többnyire) egy BQ2040 & 24LC02 lett."
olaf (Gast) Datum: 05.08.2004 15:24 javaslata: "hasznalj 1 AVR-t a BQ2040 regisztereibe valo ujabb ertekek beirasara; 2050-nel mar csinaltam"...
Dennis Brücke (Gast)Datum: 09.08.2004 08:33 = van 1 programja_ a "MobileMeter tool" amivel az I2C-buszon kiolvashatja az aksi kapacitasat-adatait...
Denis 11:20-kor irja, higy a mintegy 20 allitando parameterböl nemtudja kitalalni, hogy mit is modositson, mert 2 különbözö akkupakkal ugyan azt a (hibas)jelenseget eszleli a lapitopjan...
Erre Olaf (Gast)Datum: 09.08.2004 11:40 irja, hogy ö cak a 2050-est ismeri, de a ket IC nagyon hasonlo megoldasu.
Ott a RST-parancs-al ra lehet birni az IC-t(2050), hog az aksi kapacitasat "ujra tanulja".
Ha ez valamiert nem menne: az aksi csomagot ELÖSZÖR (egy pl. 12V/6W-os egövel) lemeritene_amig a laptop vedelme az aksit levalasztana_EKKOR a lapitopon keresztel abszolut feltölteni, s ekkor az EEPROM-ban ott lesz az aktualis maximalis aksi kapacitas erteke! :-) Ezen uj ertetekeket kiolvasva nagyon hasonlokat kell latnunk mint amik az adatlapon is talalhatok. Innet jol kellene müködnie.
Vannak olyan megoldasok is, hogy 1 bit kapcsolasaval jelzi, hogy miert kapcsolt agep idöelött el, lehet azonban, hogy a PC ezen bitet a kiolvasasa Soran/miatt visszallitotta... Lenyegi különbsegek: BQ2050-on csip RAM, mig a BQ2040= külsö EEPROM...
Az emlegetett MobileMeter: Was ist MobileMeter- http://home.arcor.de/xgidesign/mm_frame.htm
LEGuito (Gast)Datum: 11.01.2006 21:17: megallapitotta, hogy az akku kapacitasa aminden töltes soran-utan csökkent kapacitas ertekkel kerül az EEPROM-ba, igy ezt nevezhetnenk akar mesterseges elettartam röviditesnek is, mert adott szamu töltes folyamat utan hullanak lesz nyilvanitva az aksink, de meg pl. 1A-t lazan kilehet belölük venni!
Erre Dennis Brücke (Gast)Datum: 12.01.2006 09:21: a BQ2040-nek 2 külön I2C-busza van(az allitando parameterek az adatlaprol beazonosithatok), 1 az fel, s a masik a PC-hez. Ha az EEPROM fele is kiszeretnenk olvasni, termeszetesen "megkell csapolni" ezt a _különben kivülröl hozzaferhetetlen_buszt is. Ö ezt PONYprog, s egy sima soros programozo-val oldotta meg. Szerinte nagy csodakat ne varjunk el, de ha sikerül ertelmes pot cellakat szerezni az akkucsomaghoz; azert tenylegesen erdemes vele eljatszani, hogy az EEPROMOT az "uj kapacitasra" atirjuk!! (Az elettartam programozashoz szükseges töltesszamlalot azonban nem sikerült kiolvasniuk)
Kifejezetten figyelmeztetnek a töltes-machinalas közbeni VESZELYESSEG-re, okvetlen legyen megfelelö olvado & höbiztositek a licium aksikralead, melle teve, mert MASODPERCEK ALATT ORIASI ARAMOKAT KEPES leadni, minek eredmenye a TÜZ & ROBBANAS LESZ! Remelem tudtam ezzel a gyors ferditessel velakinek segiteni?
Kari

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia Kari!

Köszi, a szemelvényeket! Nagyon titkosítva van a pack újra indítása. Talán ezért tudják ilyen drágán árulni őket. persze sok mindenre figyelni kell, és veszélyes is lehet a nem hozzáértők barkácsolása. Teljesen véletlen vettem észre, hogy a két akkupackomba egyforma cellák vannak, és az egyik jó. Persze nem az ami kellene. Ezért fogtam hozzá a cseréhez, de úgy néz ki most már két rossz aksim van :)

Üdv Stevepapa

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Steve!
Szivesen. "Nagyon titkosítva van a pack újra indítása. Talán ezért tudják ilyen drágán árulni őket. "
Pontosan, a mai gyartok (olvastam, hogy meg a szerszam, s nagy szövögep-ipar eseten is) valodi bevetele nem az eladasokbol, hanem a "potalkatreszek-üzemeltetesi kellekek" forgalmazasabol jön össze.
Erre alighanem jo pelda meg a sokunknak ismert tinta/toner patron csesztetesünk is :hmmm: ...
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Én is ötletre várok vadiúj HP_Compaq akkupackomhoz. Sikerült (jó régen) nagyon-nagyon lemeríteni az új akkut. A notebook nem érzékeli és nem is tölti. Mondjuk, ha a régiről átraknám az elektronikát erre a lemerült újra úgy, hogy közben a tápfeszt az elektronikának biztosítanám folyamatosan átszerelés közben is...???
Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Magam is próóbáltam okos lenni, de nem jött össze. Egy pillanatra sem szakítottam meg az áramkört. A szakadt celláról vittem ki vezetéket, abban a pillanatban ahogy rákötöttem a jó cellákat eltűnt a telep kijelzése. Pedig igen bizakodó voltam.

Üdv Stevepapa

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mivel elhaláloztak a cellák, ezért az akkuban levő töltésvezérlő elektronika ezt eltárolta hibaként, amíg nincs lenullázva a memóriája, olyan infót küld a laptopnak, hogy az akku rossz, és új cellákkal sem fog működni. Viszont ez a nullázás művelet nem egyszerű.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Köszi, erre gondoltam én is, de eddig nem írta, hogy nincs benne akku. Mennyire bonyolult resetelni, mert egy új használtan is borsos áru.

Üdv Stevepapa

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a cellacsere szerintem nem hoz tartós eredményt.
Sorba vagy párhuzamosan csak azonos paraméterű(Ah, belső ellenállás, használtság) cellákat érdemes kötni,ez olyan, mint a lánc, olyan erős, mint a leggyengébb láncszem.
Előbb-utóbb újabb cella adja meg magát, az elektronika nullázásáról nem is beszélve.
Egyes akkujavító cégek meg tudják oldani, van miből válogatniuk, műszerezettség is van kapacitás, teljesítmény mérésre.

Bálint

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Közben, gondolva minden jóra az összeset kicseréltem, most már csak indítani kellene.

Üdv Stevepapa

0

Sponsored links