You are here

HP8540p Win7 mellé win10 -nem tudom telepíteni.

8 posts / 0 new
Last post
zamatőr
zamatőr picture

Üdv!
Adott egy HP8540p gép és a Win7 mellé szeretném feltenni a Win10-et. A Win7 MBR alapú lemezre ment de a Win10 GPT alapot kér de nem lehet csak teljes lemezt konvertálni. (Egy  videón láttam a  telepítéseket , ott "a videó szerint " működött a telepítés.) Van megoldás egy lemezre esetleg 2 lemezen megtudom oldani de akkor a boot lista kelene a bekapcsoláskor a választhatóság miatt. Most is így vagyok fent de a betöltéskor a Win7-et csak biosból tudnám előre venni. 
Köszönöm.

Comments
Josi
Josi picture

Simán meg lehet oldani.
Csak amikor a telepítős bootolós pendrájvot készíted (pl Rufus), akkor a particiós sémát MBR-re állítsd.
Az így létrehozott telepítőről simán lehet MBR-be telepíteni a windows 10-et.
https://rufus.ie/hu/

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A modern BIOS-ok rendelkeznek F12-es boot meghajtó listával, azaz amikor indul a gép, nyomkodni kell az F12-t és kihozza, hogy CD, pen, lan, hdd vagy épp mi az, amit választhatnál. Ez 2 HDD-s esetben megoldást jelent bootmenü kreálás nélkül is.
A 10 nem csak GPT-re megy fel! A BIOS-ban úgy kell állítani, hogy ne legyen AHCI (és secure boot) (tehát tiltani kell): AHCI helyett IDE
Akkor menni fog!

FONTOS!!!
Ha a 7 AHCI módban lett telepítve, IDE módban nem fog elindulni!
Megoldás: Minden eszközt törölni kell, de főleg a HDD vezérlőt, amit elvileg élő rendszeren nem enged, tehát újraindítást kér, hogy utána végezze el a módosítást. Újraindításkor BIOS AHCI-->IDE, majd a win7 elindul és telepíti a drivereket. Ha kész, onnantól próbálkozhatsz a 10 telepítésével.

Biztonsági másolat és bootCD persze nem árt, mielőtt belekezdesz!

1

Slaci
Slaci picture

Sziasztok!

Nem kellene a kollégát még jobban összezavarni: AHCI NYUGODTAN maradhat, semmi gondot nem okoz, természetesen mindkét oprendszer AHCI-vel legyen telepítve! Az IDE mód sokkal lassabb, csak végső kétségbeesésben használjuk. Van némi tapasztalatom >900 gépes üzemeltetéssel, mind AHCI módban megy... Az MBR fájlrendszer valóban egyszerűbb, de a GPT is javítható. Ha a rendszerlemez nem nagyobb mint 3 TB, akkor nem kötelező használni a GPT-t, amihez egyébként 64 bites Windows kell.

A témára visszatérve: ha multiboot-ot akarunk, akkor minden oprendszernek KÜLÖN FIZIKAI (nem logikai!) partíciót kell biztosítani, a helyes sorrend: előbb mindig a régebbi Windows-t kell feltenni.

Jó éjszakát!
Laci

0

zamatőr
zamatőr picture

Nem találom az AHCI--->IDE mód választót. A számozott képeken alapján hol keressem?

File csatolás: 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ahogy látom, te könyvtárakban keresgélsz. A laptop BIOS-ában kell keresned többnyire az Advanced résznél.
F2 vagy F10 vagy DEL -általában ezekkel tudsz belépni a gép bekapcsolása után, de ezt BIOS-a válogatja. Esetedben F10 vagy ESC.

https://www.youtube.com/watch?v=_pGG1aS76WA

Ebben kell beállítani!

1

zamatőr
zamatőr picture

Köszönöm.
F10 alatt megtaláltam , sikerült feltenni a Win7-et de a Win10-nél ugyanazt a hibát adja ki.
Maradok a 2 HDD-s megoldásnál ( a Win 7-et csak ritkán használom).

File csatolás: 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez a jelenség akkor fordul elő, ha nem gyári DVD-ről, hanem penről próbálsz telepíteni. A DVD képes mindkét telepítési módra, de a pen-t úgy kell formázni elkészítéskor, hogy vagy ez, vagy az legyen. Én mindig DVD-t használok, nekem ilyen gondjaim nem akadtak.

Egy másik hozzászóló leírta a különbséget (MBR - EFI).

De részletezem:
MBR = Master Boot Record, azaz egy külön hely a HDD-n, többnyire az elején.
EFI (UEFI) = Interfészt határoz meg az operációs rendszer és a platform firmware között, így megfelelő BOOT könyvtárból is képes betöltést elindítani, nincs szüksége MBR-re, azaz teljesen máshol keresi a gép indulásához szükséges infókat.
Viszont pont emiatt visszafelé nem kompatibilis és a MBR sem felfelé, tehát vagy ez, vagy az.
A külön HDD sem oldaná meg a problémádat, hiszen a BIOS-ban vagy ezt vagy azt kell kiválasztani, ott nincs olyan, hogy MBR és UEFI, vagy ha ez nincs, akkor az (mint a BOOT sorrendben). Szóval megfelelő telepítőLEMEZZEL kell telepítést indítanod és akkor a 10 is fel fog menni a MBR partíció mellé egy HDD-re is. De ne feledd, 1 HDD-n 1 indítási lehetőség (MBR vagy UEFI) lehet. 2 HDD esetén pedig a BIOS-t kéne állandóan állítgatnod, tehát ez sem megoldás, csak a rendes telepítési forrás.

Javítási tapasztalatom alapján amelyik Win MBR alapokon áll, azt egy indítási visszatérő "kékhalál" után még 90%-ban rendbe lehet hozni, hogy ismét műkdőképes legyen, míg egy UEFI alapút a saját recovery-je sem volt képes és az "update telepítés" (felfirrsítés az eredeti telepítővel = hibás beállítások rendbehozása, míg minden adat megmarad) nem működik rajta.

Bár elvileg az UEFI számos előnnyel rendelkezik, választani kell az előnyök és hátrányok közül, amikor az ember rendszert telepít. Én csak 7-est használok, másoknak telepítek olykor 10-est, de minden esetben MBR lesz, mert javítani is nekem kell majd, és azt lehet, az UEFI-t nem.

0