You are here

Hűtőgép kompresszor más célra

27 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
Kaptam egy kiszerelt -működő- hűtőgép kompresszort, szeretném egy tartállyal összekötve általános célra használni. Nem értek hozzá ezért tudni szeretném, hogy a rajta lévő három három cső közül melyik legyen a szívó és melyik a nyomó oldali. (A baloldalit gondolnám szívónak, de az a képen láthatóan le van zárva.)
Mi tegyek a harmadik csővel ? 

File attachment: 
Comments
vision61
vision61 picture

Szia!

Tulajdonképpen már minden kérdésedre megkaptad a választ, én csak kiegészíteném a saját építésűről képekkel, illetve tapasztalattal. Otthoni körülmények között is el lehet készíteni igényesen. (Remélem nem gond, hogy másik fórumról linkeltem be. Nem találtam az eredeti képeimet.)
Ez már csak "nyomokban" tartalmaz hűtőgép kompresszort, de az elődje is hasonlóan volt kivitelezve (még üzemel egy ismerősnél), abban egy nagyobb fagyasztóládából mentett "két hengeres" egység van. Annak a tartálya egy acél poroltó (ennél egy gyári Festo), mindkettő gyárilag 30 bar nyomáspróba bélyegzővel, utólag semmi hegesztés a tartályokon. (mindigehes amit írt az ilyen jellegű robbanásról, azt komolyan kell venni. Brutális pusztítást tud elkövetni, nem véletlenül végezzük a nyomástartó edények próba terhelését, repesztését vízzel töltött állapotban, bunkerbe zárva.)
A fagyasztóládás kompresszorban az olajat egy hűtőgép szerelő javaslata alapján kicseréltem VDL-68 kompresszor olajra.
A régin még van olajleválasztó szűrő, pohár, ennél a Saratov tartály  látná el ezt a funkciót is, de eddig még nem jutott el odáig az olaj. :)
Az eddigi használati idő? Nincs napi szinten használva, de hetente 2-3 órát biztosan üzemel(nek).

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na végre egy szép munka. Nem Kendács dr. Műalkotása, hanem tényleg rendes kivitelezés.

Én az enyémet olyan rég láttam, hogy akkor talán még digit fényképező sem volt minden háznál..  Ha jól van megcsinálva, valóban örök darab.

De nem kábelkötegelővel a bojlerre kötegelt szaratov kompi ;)

Gratulálok hozzá!

0

melyon
melyon picture

Szia.
kferi megírta neked a trükköt és közben zsugori is megelőzöttt...
Csak annyit hozzá, hogy ha mindhárom csövet megnyitod, akkor utána beindíthatod.
Kettő szívó cső lesz, egy vastagabb és egy vékonyabb. A vastagabb az eredeti szívócső és ezen "eredetileg"a házba magába beleszívja a kompresszor a gáz halmazállapotú hűtőközeget. Erre ha kompresszorként használod akkor rá lehet tenni egy légszűrőt mert logikusan itt fog szívni és a finom "tűrés" elég érzékeny a porra, koszra.
A vékonyabb szívó cső csak a töltőcső, ezen keresztül vákumolják és töltik fel gázzal amikor az eredeti állapotában be van építve.
A harmadik cső ami fújni fog, az pedig egyértelműen a nyomócső. Ez egyenesen már a motorral egybe épített kis kompresszor belső nyomócsöve.
Elvileg akár 16 bar-t is tud....
Nem nagyon kellene nyitott állapotban borítgatni, mert a szívónyílásokon kifolyik az olaj, tehát ha lehet mindig kb. vízszintesen és a talpán álljon.
A nyomó oldalon csak úgy magától nem tud kifolyni olaj, viszont mivel a dugattyú és a motor kenésére szolgál minimális, elhanyagolható mennyiséget igen.
Szóval a kifújt levegő ...  úgy írnám "nyomokban tartalmazhat" olajat.
Ha lehet akkor a saját indító reléjével használd.
Kb. ennyi a lényeg.
Úgy 30-35 éve nyúzom többek között a sajátomat is...
Üdv.

1

zsugori
zsugori picture
***

1

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Nagyon hasznos a számomra.
és...érdekességként...
a 2-es link a joutubra vezet, ahol egy  szétbontott kompresszor tekercselt állórészének felhasználásával HEGESZTŐ TRAFÓT készít - szekundernek ráteker 16 menetet.
Bár videón ezt bemutatja - nehezen tudom elképzelni.

0

proba
proba picture

Elérkezett az az idő amikor a net is a bűvészek gyűjtőhelye lesz. Fokozottan igaz: Figyeld a kezem mert csalok. Az 1Kw-os mikrohullámú sütő trafóból végül is helyel közzel működő ponthegesztőt lehet csinálni... Egy kompresszor nem tudom mennyivel kisebb.

0

torokj
torokj picture

Szia,
Működhet.
Láttam már aszinkron motorból átalakított fusi hegesztőt,rossz volt ránézni,de működött.
Az átkosban a szükség nagy úr volt.
A vasmagkeresztmetszet a lényeg,1 kilowatt ránézésre megvan.Color Star hálózati trafóból is lehetett hasonló eszközt barkácsolni.
tj

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ennél cifrább videók is vannak a YT-on... :) Szerencsére azért akad hasznos tartalom is, csak gyomlálni kell.

0

torokj
torokj picture

Szia,
Biciklipumpának kiváló.20 éve megy nálam,még nem ment tönkre.....
tj

0

vacisa
vacisa picture

Nálam a weller szippantó és hőlégfúvón működik emberemlékezet óta, van rajt egy 2dl-es befőttes üveg puffernek, mer nélküle a szippantó nagyon gyenge volt.
Ezzel váltottam ki a gyári weller pumpát mert az túl hangos volt.

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

És évente hány percet megy? Mert nem mindegy, hogy a telken kell fújni vele a campinget júniusban, vagy a Schwinn Csepel gyárban megy...

De írtam, nem mindegy a hűtőközeg, illetve az olaj... ami volt benne. R22, meg az R134A nem ugyan az.

Nyilván egy hűtő kompresszor nem kêpvisel értéket, kukába is befér... 

A kérdés az, mire kell. Műhely kompressszornak, mert csendes, vagy a kuka helyett..

Ettől független, autót nem fújnék vele a gyári olajjal, mert drága a gumi...

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Nekem kb 10 éve üzemel egy fagyóból kioperált danfoss komresszor.
Fujtam vele motor, autó, kerékpár gumit is direktbe , puffer tartály nélkül , sőt kerti fujható medencét is.
Gumit nem bántja a benne lévő oil, mert ennyi év mulva jelentkezett volna már a hatása.
Kompresszor is birja, nem dobta még hanyatt magát, oillal sem volt még utántőltve.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Erre mondtam, hogy attól függ, mire kell, és erre írtam, nem mindegy milyen olaj, milyen kompresszorban, mert milyen hűtőközeg volt benne.

De részemről tojok rá, mindenki azt csinál, amit akar.

Én csináltam ilyen kompresszort rendeset, direkt tartósra, hogy csendes legyen. 15 éve rá sem néztem.. el is van ásva, és teszi a dolgát.. Víz automata víztelenítővel le van engedve, kompozit tartály van alatta...

Felőllem bárki azt fúj, amit akar, azzal, amivel akar.

Kérdező nekem úgy jött le, hogy egy megbízható valamit akar építeni,. ha nem, akkor használja boldogsággal..

De ha bárki komolyan gondolja, hogy egy szabad olajzású kompresszort, amit oxigén mentes környezetre terveztek, zárt rendszerben üzemeltetve, büntetlenül lehet levegővel használni örökké, azt én nem kommentálom.

Olyan ez, mint a gyorshajtás.. Lehet menni 300km/h sebességgel a belvárosban, de egyszer lehet, nem fogja kiadni...

1

vacisa
vacisa picture

Azzal ami gyárilag le van zárva nem kell foglalkoznod.
Az hogy a két nyitott cső közül melyik melyik, én 17 évvel ezelött egy veszélyes, ám kicsit sem egyszerü módon azonositottam a szivó és nyomó oldalt.
Elinditottam a kompresszort és odatettem a kezem a csövekre.
Amelyik fújta a levegöt a kezemre az lett a nyomó oldal, amelyik meg beszippogatta a ujjacskámat, az lett a szivó oldal.

4

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Így, ebben a formában bohóckodni jó. Egyrészt a benne levő olaj megköti a levegő nedvességét, ami meghibásodáshoz fog vezetni, másrészt hordja az olajat, mert gyárilag az a dolga. Hogy hol fúj, hol szív, azt ha bedugod, kiderül. A harmadik cső a vákuumoláshoz/feltöltéshez való, le kell zárni.

Ha tartósra akarod, meg kell skaloplni, levágni a tetejét. Szétszedni, olajat ki, a szívó/nyomó oldalt fixre kihozni, a kalapra, meg a piklire egy karimát hegeszteni, tömítéssel, csavarokkal összerakva híg, mondjuk 0w30 olajjal tölteni.

Kell az indításhoz tehermentesítő szelep, nyomáskapcsolóval.

Csináltam ilyet 20-25 éve, nagy meló. De ha idő van...

Ha ezt nem csinálod meg, csak tönkre fog menni hamar..

Ja.. és a nyomásálló ibrikre csak bevizsgált, nyomáspróbás edényt használj. Semmi villanybojler, meg szódásüveg, autós alu poroltó...

Akkorát durran ehy 5l edény is, hogy halált okozhat. Nem játék.

4

formasu
formasu picture
*

Szia!

A "hamar" alatt mit értesz? Mennyi időt adsz egy ilyennek, átalakítás nélkül?

Nálam egy ilyen egy éve nagyon sok órát már működött, működik, de nem veszek észre rajta (eddig) semmi meghibásodást. A benne lévő eredeti olajból összesen talán egy  ml-t kifújt, de van még benne... Talán nekem is kellene tölteni bele valami nagyon finom olajat? /Ami benne van, az szép halvány sárga színű/ 

Van 0W-20-as olajam, abból lehetne tölteni bele valamennyit? Mennyit? Nem tudom, hogy eredetileg mennyi olaj lehet benne?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A benne levő olajtól, és a tekercs szigetelésétől függ. Régiek nem voltak nedvesség megkötők, újak igen. Más hűtőközeg, más olaj.

Bele mást ne önts, vegyíteni semmi képpen ne..
 

2

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nem teljesen értem: "bele mást ne önts" ... Nem tudom, hogy milyen olaj volt benne. Inkább ne öntsek bele semmit? Nagyon kevés fogyhatott az olajból.

0

megujulo
megujulo picture

Kedves Formasu! Ha észterolajjal ment, (lejebb soroltam melyig gáz milyen olajjal tervezett) akkor felveszi az olaj a  vizet a levegöböl. Ezek nem olyanok mint anno 20 évvel ezelötti társaik! Szerkezetileg nagyjából megegyeznek,de a modern gázokra nem alkalmasak a jelenleg ismert olajak, mert nem oldja a gáz az olajat csak az erre a célra fejlesztett higroszkopikus olajakat.. Amit használnak azok pedig levegő hatására magukba gyüjtik a viznedvességet a levegőből (1 m3 átpumpálás során kb 6-8 grammot), de állásában is magába szivja ha nem hermetikusan zárt. ezért kellene az olajat kicserélni az autók esetében, pl, ha motort kiveszik egy kuplungozás miatt, vagy teljesen lezárni a csöveket kompresszort., ami ugfyancsak nem egyszerü feladat adott esetben.

A sima khütőgép kompresszor esetében (alternálófugattyús) ki kell ereszteni mindet a szivócsövön keresztül, és bármilyen olajjal feltöltheted ami nem veszi fel a  vizet. 15W40, 10W40, stb. Hasonló a dugattyus tipus egy autó motorjához, de itt aluperselyben futnak az aludugattyuk szoritó és kompressziós gyürük nélkül. A nyomást a passzos alkatrészek adják, tehát nem mindegy milyen tiszta levegőt sziv majd be, és menyire tiszta az olaj.Ahogy az sem ha olajhoz viz kerül.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A két olaj keveredése okozhat problémát. Ahogy autóba se illik keverni.

2

Inhouse
Inhouse picture
*

Manapság már gyakorlatilag csak szintetikus olajak vannak, azonos viszkozitásúak keverése már nem szentségtörés egy kommerszebb autóban.

1

megujulo
megujulo picture

Ha megengeditej egy 20 éves ismerettel rendelkező hűtős szakitól!

A kompresszor alkalmas lehet bármire, ez többes tapasztalat de:

2 dologgal kell szembesülni.

Az egyik a melegedés! Ugyanis zárt közegrendszervben mga a hideg gáz adja a visszahütést, igy is megy vagy 80 fokon a motor.

Pár perc használat alaltt nem okoz romlást, de nem tudod 20  percnél tovább használni komolyann károsodás várható bekövetkezése nélkül.
Azt nem kell ecsetelni senkinek, hogy a tekercselés mennyire kényes a hőre.

A másik a még kritikusabb kérdés, megér egy kis figyelmet! Nekem ugy tünt az egyik kollega többször is ecsetelgette az oljakérdést.

Anno régen ugy kb. 20.30 éve még R12 vagy R22 gázzal mentek a kompresszorok. Az pedig ásványolajat használt kizárólag, ugyanis a közeg kizárólag abban oldodott, ami biztositotta a zárt rendszer dugulásmentes kenését.

Anno tehát sem olajcserét sem komolyabb beavatkozást nem kellett eszközölni. Bekapcsoltad sziv és nyom a kivezetett cső!

Valóban tudnak akár 16 BAR-t is nyomni, egyesek akár 25-30 Bar végnyomást is, de nem veszélymentes!

Az ujabb rendszerek olajfelhasználása valóban szintetikus olaj. Azonban nem magával a szintetikussággal van a probléma hanem magával az olaj higroszkopikus tulajdonságával!

ezek az olajok képesek nyitott rendszerben egyetlen nap alatt annyi nedvességet magukba szívni, ami zárlatot okoz hamarosan a motor tekercselésében. azt sem kell ecsetelni mennyire nem szereti a réz vagy alutekercs a vizet az olajban.

Amit tudni kell, ezekhez speciális észterolajat használnak, mert a modern gázokban az ásványolaj nem oldódik.

Ez pedig egyben azt is jelenti ha ilyen kompresszort akarsz felhasználni az olajat ki kell venni belőle és sima ásványi vagy normál nem higroszkopikus szintetikus olajra ki kell cserélned!

Egy kicsi info, ugyanis változó kompresszorok vannak különböző gázokhoz különböző végnyomással! (az észter olaj felveszi magába a vizet!

R12  ásványi 12 Bar normál hütőgépek
R22 ásványi vagy észter .25 Bar klima és hütőgépek valamint fagyasztók
 

R404a észter 25 Bar Mélyfagyasztás
R407C észter 30 bar Klimák
R410a észter 45 Bar Klimák

R32 észter 50 Bar (gyulékony robbanásveszélyes)

R600a 7 bar (szivóoldal vákuumban) észter  jellemzően kis háztartási hütőgépek fagyasztók (szintén gyulékony robbanásveszélyes)

Az R600a gyenge kis szállitóképességgel rendelkezik, de jó lehet pl páka vákuum szivásához, mivel a többivel szemben mélyvákuumra alkalmas!

A többi már játék. A tartályra pedig tényleg oda kell figyelni! A végnyomás egyes kompresszorok esetében nagyon lassan emelkedik, de egyes tipusok esetében képes 2-3 perc alatt egy PB plackot is széjjel robbantani a termelt hatalmas végnyomással!

Mivel a kompresszorok mindengyike olajban uszik és felhordja a forgó kopó alkatrészekre, igy egy kevés olajat mindig visz magával a nyomott odalon. Ahol ez probléma = olajleválasztás.

A termelt szállított levegú mennyisége függ a kompresszor szállitó teljesitményétől. A végnyomás minél nagyobb a szállitott mennyiség annál kevesebb. Rotációs dugattyusak a sima hütők. hatásfok 60-65% A klima rotációs gyürüs kompresszorjai hatásfok 95% de ez csuszógyürüs és sok olajat visz magával a kimeneten.Vannak még egyéb kompresszorok de ezeket nem sorolnám, mivel jellemzően sima hütőkből vagy klimákból tudtok bányászni.

Szép napot és remélem a lényegben tudtam hasznos információt hozzáadni.

szép napot minden tanyatagnak. 

 

3

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát akkor ne lepődj meg, ha egy ford ecoboost motorba beleöntöd az azonos viszkozitású olajat... Lesz majd fogszuvasodás hamarosan a vezérlésen... vagy egy opelbe dexos2 minősítés helyett bármi mást, ami azonos viszkozitású.. az is drága játék lesz a szelepvezérlés cserekor...

Ilyen baromságokat ne írj, mert valaki komolyan veszi. Manapság a motorok úgy ki vannak hegyezve, hogy még azonos viszkozitás mellett is akár milliós károkat okozhat. 

Ez nem 2000-es évek, hogy 10w40 mindenbe..

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Ez nem 2000-es évek, hogy 10w40 mindenbe..

Nem, de a 2000-es évek autói még járnak az utakon. Valóban pongyola megfogalmazás volt, a "kommerszebb autó", de hátha elfogadod, hogy erre gondoltam...semmiképpen nem ecoboostra. Vagy az már kommersz manapság?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Sajnos... már az... :( Gyakorlatilag az engine downsizing amióta elkezdődött, minden szemét.. De a nagyok is.. A kék propeller bevallottan élettartamot 180e km-re számol. Van, ahol 165e km.. És az prémium.... 

1

kferi
kferi picture

Esetleg bekapcsolod .... és már meg is van a válasz hol fúj?

0

Sponsored links