You are here

Hűtőgépben a leolvasztás hogyan működik?

4 posts / 0 new
Last post
Digitalfish
Digitalfish picture

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy hogyan működik a hűtőgépekben a leolvasztás funkció? Tehát adott egy egykompresszoros fagyasztós Zanussi hűtőgép amiben látszólag nincs semmi elektronika. Kapilláris csővel működő termosztátja van. Megfigyeltem, hogy néha lejegesedik a hátfal a hűtőtérben , majd valahogy eltűnik ez. Kérdésem, mi alapján érzékeli azt, hogy neki le kell olvasztania magát?
Köszi a választ!

Comments
thomas123
thomas123 picture

Szia!

A hátfal a kompresszor kikapcsolása után olvad le magától. A termosztát kapilláris csövének vége a hátfallal érintkezik, mögé van bedugva. A termosztát kikapcsolási értéke -15- -20 fok körül állítható. A bekapcsolási érték +4-5 fok körül van. Így látható, hogy működés közben lefagy a hátlap, mikor áll a kompresszor, akkor leolvad. Ha sokat nyitogatod és többet megy a kompresszor ( vagy nyáron nagy melegben) jobban bejegesedik. A kapcsolási értékeket nem biztos, hogy pontosan írtam, de majd hűtős szakik kijavítanak.

0

Gyuri 52
Gyuri 52 picture

Üdvözlet!
Ezekben a hűtőkben olyan szabályzó van, aminek állandó a bekapcsolási hömérséklete  /+2,5-+4C fok.
Működés közben a hátlap folyamatosan hül /ide lecsapódik a nedvesség dér formájában/ amikor eléri a szabályzógombon beállított hőmérsékletet /ez a hátlapon  -15--25Cfok/ a kompresszor megáll. Addig a szabályzó nem indítja el a kompresszort, míg a pozitív tartományba levö normáltéri hömérséklet hatására a hátlapról le nem olvad az odafagyott nedvesség. Tehát minden hűtési ciklust követ egy leolvasztási ciklus. A leolvadt víz kifolyik a kompresszor tetején levő tálcába, ahol a hő hatására elpárolog.
Üdv.  

3

Digitalfish
Digitalfish picture

Köszönöm szépen a válaszokat! Így már világos!

Imre

0