You are here

Hyundai HE-TC2170F kapcsolgat

23 posts / 0 new
Last post
Laca13
Laca13 picture

A nevezett tv-n először elment egy szin. Szétszedés összerakás után visszajött, de visszafutási csíkok jelentkeztek rajta. A G2 lejjebb vételével, eltüntek a visszafutási csíkok is. De most meg azt csinálja, hogy megy egy-két percig normálisan, majd elmegy egy pillanatra a kép hang, aztán visszajön és kiirja csatorna számát. Ezt ismételgeti pár másodpercenként. Érdekessége, hogy ha scart-on külső eszközt kapcsolok rá és bekapcsolva tartom, akkor nem kapcsolgatja le a tévé képet hangot, hanem folyamatosan megy. Valami tápfesz hibára gyanakszom, amit a külső eszköz korrigál a 12v-os kapcsoló feszültséggel. Hol keressem a ludast? Esetleg egy kapcs rajz is jól jönne.

Comments
Laca13
Laca13 picture

:D Sziasztok!
Nos, ez a készülék önmagában egy nagy trükk. Miután kicseréltem a piros színvégfok tranzisztort, minden egyéb baja magától eltűnt. Úgyhogy boldog is lennék, bár van egy sanda gyanúm, hogy itt valami kontakt hiba, vagy esetleg ahogy Fülesmester említette, lábzárlat lesz, ami a szét-összeszerelés kapcsán helyreállt de lehet hogy később ismét előjön. :cry:
Kösz a segítséget mindenkinek!
Laca13

0

Laca13
Laca13 picture

Sziasztok!
Ha minden igaz ez a sasszi típusa, legalább is ezt találtam ráírva: CY-PH2529PD. Majdnem ilyen rajzot találtam de mégse. Az alkatrészek sem stimmelnek a rajzéval, meg a csatlakozók sem. Az enyémben TDA9351PS/N3/3, HCF4053BE, HCF4052BE ic-k vannak, a rajzon meg más. :oops:
Üdv:
Laca13

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ennek a sasszinak a száma: PH2
(többféle változatban is készül)

Függőleges végfok?
Audió végfok?

Ezeken a rajzokon nem találsz SCART csatlakozót, csak RCA és SVHS aljzatokat (talán azért, mert ez a kínai szabvány). De kis gyakorlattal hozzá lehet ollózni.

A tranzisztorok típusán ne problémázz, mert olyat raknak bele, amilyen éppen van raktáron.

Az un. "költséghatékony" gyártásra jellemző módon, rendkívül sok forrasztási, nyákrepedési, alkatrésszláb levágási (összeér a másikkal), alkatrész beültetési (máshova dugták a lábát) hibával találkoztam már.
Sőt már zárlatos ellenállást is sikerült alkotniuk.

Üdv:
Fülesmester

0

Laca13
Laca13 picture

Szia!
Természetesen gondoltam rá, hogy a tranzisztorok típusa nem probléma, ezen nem is aggódtam, csak elég nehéz úgy igazodni egy rajzhoz, hogy még az alkatrész jelölések, számozások sem azonosak azzal ami sasszin van.
Na mindegy, egyenlőre megyen, próbaüzem van.
Köszi a segítséget.
Laca13

0

Laca13
Laca13 picture

:hmmm:

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Laca13!
Ezt a rajzot megnézted?
http://elektrotanya.com/hyundai_he_tc_2170f_chassis_cy_ph2529pd_sch.pdf/...
Üdv:
exGelkás
Ravasz a dolog, mert ugyan az összes szöveges paraméter megegyezik a keresett TV-vel, de még scart csatlakozót sem találni ezen a rajzon.

0

Laca13
Laca13 picture

Szia!
Köszi a fáradozásod, megnéztem már ezt a rajzot is , és ahogy mondod, igen ravasz, metr tényleg még Scart sincs rajta, de még a szin végfok tranzisztorok sem ugyan azok. Az enyémben BF422, BF423, ebbe meg BF420, BF421. De azért jól megnézem, hátha csak apró eltérések vannak.
Köszönöm.
Üdv: Laca13

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ne légy türelmetlen!

Lehetséges, hogy nem az általam tippelt a sasszija, ugyanis a HYUNDAI márkanév már nem védett, így bármelyik gyártó használhatja, ha úgy érzi, hogy ezzel jobb eladási mutatókat érhet el.

A biztos azonosításhoz írd meg a teljes IC garnituráját!
(Beleértve a tápegységet és az RGB végfokozatot is.)

Nézd meg az itt található rajzokat, hátha ez lesz az igazi:
http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=Galactic&megnev2=&kategoria...

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez a készülék a Litván (nem Kínai!) gyártmányú TAURAS TV2K (nem KS, KR, vagy KM) sasszira épült.

Rajzot találsz hozzá itt:
http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=TAURAS&megnev2=%22TV2K%22&k...

A szervizbelépéshez segítséget találsz a csatolmányban.

Az EUROSCART pin8-ról a kapcsolójel -az R112 (6K8), R111 (4K7) által kb. 5V-ra leosztva- a processzor (IC101, ST92195) pin8-ra jut.
A jelkezelést (átkapcsolást) a dzsungel IC (IC201, STV2248) végzi a processzortól az I2C adatbuszon keresztül kapott utasítások szerint.

Ellenőrzendők a jelutak.

Lehet hibás az EEPROM tartalom, és/vagy a dzsungel IC, és/vagy a processzor.

De nem kizárt, hogy az adatbuszra szuperponálódik valamilyen zavarjel. (Például a processzor 5V-os tápfeszültségének szűretlensége, vagy tipikusan a sor/RGB végfokból származó hibák miatt.)

Dumpot, vagy írott EEPROM-ot tudok hozzá küldeni, ha kéred PÜ-ben.

Üdv:
Fülesmester

0

Laca13
Laca13 picture

Szia!
Nagyon korrekt és kimerítő segítséget adtál, maximális köszönetem. Sajnos én csak műkedvelő vagyok az elektronikában, így úgy tűnik ugrott a tv-m. Eszközeim is korlátozottak, no meg a tudásom is. :-( Igy sajnos nem tudom felmérni hogy mi a valódi hiba. Egy EPROM-ot még ki tudnék cserélni, vagy más alkatrészt, ha konkrétan tudom hogy mit, de úgy tűnik itt komplikáltabb a helyzet. Először a tuner rész táphibájára gondoltam, és ott meg is mértem multiméterrel az 5v-ot. Meg is volt, 5,3 és 5,2 között váltakozott, de hogy a szűrése mennyire korrekt, azt nem tudom. A a sor/RGB végfokhibának mik a jellemző tünetei? Mert az egész úgy indult, hogy eltűnt az egyik szín.(ha jól emlékszem a piros) De az magától helyrejött, aztán a visszafutási csíkok jelentkeztek, meg nem lehetett lejjebb venni a fényt. Ezért próbáltam a G2-őn korrigálni, ami tulajdonképpen sikerült is, bár kikapcsolásnál még bevillannak a visszafutási csíkok. Ez a "lekapcsolgatás" a végkifejlet.
Szóval még egyszer köszönöm a segítséget és ha esetleg van valami konkrét ötleted aminek megoldására mint lelkes amatőr képes lehetek, akkor légy szives írd meg.
Üdvözlettel:
Laca13

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Minden tiszteletem az önkritikádnak! :bow:
Adatlapodból nem derül ki merre laksz, de biztosan van a közeledben valaki a Tanyasi Kollégák közül, aki talán személyesen tudna segíteni Neked.
Üdv: Laci

0

Laca13
Laca13 picture

Szia!
Na igen. Ha már tudásom kevés van, legalább önkritikám legyen, főleg ha segítőkészek mások. Encsen lakom, nem tudom errefelé rajtam kívül él e más. :-) A készülék nem nagy érték, ezért is mertem hozzányúlni, hátha helyrehozható minél kevesebből.
Köszi:
Laca13

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Laca!
"legalább önkritikám legyen"
Vannak itt olyanok, akiknek a "kitartásuk" nagyobb!
(Vagy inkább a makacsságuk.) :p
" hátha helyrehozható minél kevesebből."
Erre gondoltam én is, ezért javasoltam, hogy itt próbálj valakit keresni, akivel "sörözés" közben átnéznétek a TV-t. :oke:
Üdv: Laci

0

Laca13
Laca13 picture

Ó, kitartásom nekem is van, szép nagy. Néha nagyobb is mint amit tudásom indokolna. :-) Sajnos ment is már rá egy-egy cucc. :-( De azért ez most sem fog visszatartani ha kapok még instrukciókat, mert a készülék így is rossz, legfeljebb még rosszabb lesz. :-)
Megnéztem a térképet és úgy tűnik itt tényleg csak én lakok. :-D Pedig ebben a melegben kifejezetten jó lett volna egy sörözős TV szerelés. Úgyhogy várom a további tanácsokat, és had szóljon.
Üdv:
Laca13

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
"Ó, kitartásom nekem is van, szép nagy. Néha nagyobb is mint amit tudásom indokolna."
De ha a tanuláshoz is van kitartásod és érdekel a dolog, akkor előbb-utóbb lehet belőle tudás is! ;)
Te legalább reálisan látod a lehetőségeidet - úgy tűnik... :)
Csak tudod ezeknek a mai TV-knek a javításában nagyon nehéz így messziről segíteni egy "lelkes amatőrnek", hiszen néha még mi, akik valamikor tanultuk sem értjük egymás gondolatmenetét.
Azért megpróbálunk segíteni, hiszen mással is megtettük már. :oke:
Első lépésként le kellene töltened a Fülesmester által belinkelt kapcsolási rajzot, hogy egy "térképről" tájékozódjunk.
Üdv: Laci

0

Laca13
Laca13 picture

Most ott tartok, hogy ismét elment egy szín, nevezetesen a piros és véglegesen. Kicseréltem a piros színvégfok tranzisztort és mostmár van piros is, és teljesen korrekt a kép, hang. A kapcsolgatásával nem jutottam előbbre, de egy hirtelen ötlettől vezérelve, bedugtam a scart csatlakozó 8-as érintkezője és testpontja közé egy kondenzátort, azóta nem meg el. Táp zavar? Szűretlenség? Viszont azt tapasztaltam, hogy ha a 7-es érintkezőhöz (RGB Blue IN)csak hozzáérek, azonnal produkálja az elkapcsolós jelenséget.
Jöhetnek az ötletek. :hmmm:

0

Laca13
Laca13 picture

Köszi a jó szándékodat! :bow: Természetesen nyitott vagyok a tanulás irányába, képességeim függvényében. A Fülesmester által linkelt kapcsolási rajzot letöltöttem, de lehet hogy nem jót, mert valahogy nem tudom egyeztetni a készülékkel. Tudom, hogy ezek a mai készülékek pont azt egyszerűsítés miatt lettek hibáikban bonyolultak, ezért tartok is tőle. De nem annyira, hogy egy kis szereléstől visszatartson.
Megnézem van-e valami adat a panelon.
Üdv:
Laca13

0

city217
city217 picture

Szia.
A táp a lelke mindennek, nálad is az lesz a hibás.
Üdv.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laca!
"Encsen lakom, nem tudom errefelé rajtam kívül él e más."
Itt nézz szét...hiszen ezért lett kitalálva...
Üdv Tibi.

0

Laca13
Laca13 picture

Még új vagyok itt és nem is tudtam hogy van ilyen térkép.
Köszi. :oke:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laca!
Azért mutattam meg... :) :yes:
Te is bejelölheted rajta magadat (ha még nem tetted meg).
Nagyon szívesen.
Üdv Tibi.

0

Laca13
Laca13 picture

Köszi,már megtettem. :)

0

Sponsored links