You are here

Icon Pro-Form Endurance S7 futopad javitashoz keresek segitseget (VALTOZOTT)

17 posts / 0 new
Last post
Janos.ro
Janos.ro picture

Sziasztok
Adott egy ilyen futopad.
Teljesen ujszeru allapotban van, az elado szerint egyszeruen megallt es nem csinal semmit.
Ezzel szemben, en amikor otthon bedugtam, akkor csattanast eszleltunk az alaplaprol (pedig szerintem nem lehetett paras, kondenzes).
Amikor megneztem, akkor nagy kar nyomait lattam az alaplapon: elolvadt labu tranzisztor, fel ellenallad, kupak nelkuli IC, stb.
Barmennyire csabitonak tunik, hogy megjavitsam, de ha realista akarok lenni, akkor azt mondom: nagyon nehez lenne, ha nem lehetetlen.
Ez az alaplap van benne:

MC2100ELS-18W
279167
Vendor: 4679
D/C: 1438

MC2100ELS

Szetneztem a szokasos helyeken (ebay, aliexpress, stb), talaltam is elerheto arban alaplapot, aminek ugyan megegyezett a kodja, de a felepitese gyokeresen kulonbozik. Nem tudom, kompatibilis-e. Ami meg jo arban lett volna az mind vagy USA vagy Ausztralia. Van egy ausztral pasas aki 7 darabot ad el "teszteletlen" allapotban, 85 dollarert, de draga a szallitas.
Tekintve, hogy ezt Magyarorszagon is forgalmaztak, hatha van nektek, vagy tudtok egy elerheto aru beszerezhetoseget.
Termeszetesen ha van valos esely arra, hogy megjavitsam, akkor rajz vagy szervizkonyv is erdekelne.
Elore is koszonom valaszaitokat.

Minden jot,
Janos

File attachment: 
Comments
Janos.ro
Janos.ro picture

Tortentek fejlemenyek az ugyben, de sajnos meg nem jo.
Talaltam OLX-en egy garancias alaplapot, kb. 100 euro arban.
Meg is vettem es miutan ellenoriztem a motrot, beszereltem.
Bekapcsolom, a tapegysegen a piros LED folytonosan vilagit, de a futopad konzoljan semmi eletjel nincs. Erre a gyarto azt mondja, ellenorizzem a konzolhoz vezeto kabelt:
Video
Ezt megtettem, folytonossag mindegyik szalon van.
Ha valakinek van tapasztalata, kerem segitsen, milyen iranyban induljak tovabb?
Termeszetesen az altalanos megszakitokent mukodo biztonsagi kulcsot ellenoriztem es zarja az aramkort amikor be van dugva.
A konzol vezerel ventillatort, audio erositot, es persze a logikai vezerlest, kijelzot.
Abszolut semmi eletjel nincs, meg egy halk pattanas se hallatszik, mint amikor bekapcsol az audio.
Ha nem tevedek, ez a lap egy tapot kap, ami az alaplapon +9 -el van jelolve. Erre ramerve nem tudtam feszultseget merni.
A futopad neve Icon Pro-Form Endurance S7 es a modellje PETL79714.3
Elore is koszonom a hozzaszolasokat.

Minden jot,
Janos

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A teljesítmény panelről a kijelző kap egy tápot és az RX-TX jeleket. Van olyan ahol a biztonsági kulcsot a kijelző kezeli le de olyan is ahol a teljesítmény elektronika. Ha a kijelző megkapja a tápot, akkor annak működnie kell akkor is ha nem kommunikál a teljesítmény elektronikával. Sőt a kijelzőt külön labortápról is működtetheted. Szerintem nem kapja meg a tápot amit okozhat a teljesítmény elektronikán levő SMPS, sérült vezeték. A kijelzőben is lehet stabilizátor. Ezeket ellenőrizd le.

Üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia Edmundson
Amikor hazaerek lefotozom es feltoltom a kijelzohoz meno szalagkabel labkiosztasat. Szerintem ott a +9 -el jelolt piros vezetek a tap, de ezen nem tudok merni semmit. Igy termeszetesnek tartom, hogy teljesen halott, hiszen sehol nem kap tapot. A bibi csak az, hogy az elado azt mondja, jo az alaplap.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Messziről jött ember azt mond amit akar. Az alaplapon levő SMPS-nek a szekunder köri diódáját kövesd végig. A kijelző rendszerint csak csűrt tápot kap, nincs külön stabilizátora. Így végig tudod követni a diódától vagy annak pufferétől egészen a csatlakozóig a fóliát.

A régi hibás panelből is kiveheted a teljesítmény egyenirányítót és akkor a nagy áramú rész (és a 400V-os puffer sem) kap tápot. Ezért nem számít ha még van benne hiba vagy hiányos. Tedd bele azt és próbáld ki. Azzal mennie kell a kijelzőnek. Nyilván elindulni nem fog és valószínűleg E2 hibakódot ír ki de legalább a kijelzőt le tudod próbálni.

Üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia Edmundson
Lehet megprobalom amit irtal, jo otletnek tunik, de elozoleg legalabb az IGBT-k kivetelevel rendbe kene tegyem a panelt. A kisaramu reszre csattant at elektromos iv az IGBT-rol, ennek eredmenyekeppen felrobbantak cuccok a panelon, peldaul ez az IC:

Igy nez ki az IGBT alatt:

Ez a kijelzohoz meno csatlakozo labkiosztasa:

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Elég csúnya. A felrobbant IC gondolom az IGBT driver. A környezetéből FAN73711-re tippelek. Ha eltaláltam, akkor valóban ki kell venni az IC-t mert +15V-os tápról működik és ebben az állapotában akár rövid zárként is viselkedhet. Az IC és az IGBT G lába közt 10-20 Ohmos soros ellenállás szokott lenni. Gondolom ezen keresztül megkapta az IC a zárlatos IGBT felől a 325V-ot és azt nem szereti.

A fotó alapján a +9V megy fel a konzolra. Ha ez nincs meg, akkor nem fog működni.

Üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Ugy tunik, hogy IRS2127
Ezt a fotot a "jo" laprol keszitettem.

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Az IRS2127 is hasonló felépítésű: https://www.infineon.com/dgdl/irs2127pbf.pdf?fileId=5546d462533600a40153...
De ez a lényegen nem változtat :)

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A jelenségnek négy oka lehet:
1) Zárlatos a motorral párhuzamos dióda (ami a panelben maradt) és az IGBT/FET zárlatra dolgozott.
2) Zárlatos az IGBT/FET driver IC és a nagy induló áram miatt szállt el.
3) Menetzárlatos vagy földzárlatos motor.
4) Tapad a futószalag (nincs megolajozva vagy rossz olajat használtak, kopott a szőnyeg vagy a futólap)

Mielőtt az elektronikával foglalkoznál a 2-3-4 pontokat ki kell zárni vagy ki kell javítani különben újra el fog szállni a kapcsolóelem. Ha ez megvan akkor jöhet az elektronika javítása.
Nézd át a nagy áramú kört (biszti, greatz, dióda, puffer elkó) a hibásakat cseréld ki. Pótold az IGBT/FET-et. A kisáramú részt tápláld meg labortápról (az SMPS egyenirányító diódánál) és ellenőrizd le a sabilizátorokat +15V, +5V. Ha minden jó akkor ellenőrizd le az IGBT driver IC-t az adatlap alapján. Szükség esetén cseréld.

A három egymás melletti optóval nem kell foglalkozni, az csak a kijelző adatvonalát választja le. Amúgy elég bonyolult szerkezet, mert sok mindent figyel a proci. Ha minden hibás alkatrészt kicseréltél és a 2-3-4 pontokban leírtak is rendben vannak építsd össze és indítsd el soros vasalóval, vagy hajszárítóval. Az megvédi az IGBT-t. Ha nem indul el, vagy nagy sebességgel indul esetleg hibakódot ír ki írd meg.

Üdv.

0

Yoly11
Yoly11 picture

Szia! Korábban én is javítottam hasonló panelt. IGBT hibás volt + néhány olcsó passzív alkatrész. Érdemes megpróbálni a javítást. Ha USA-ból vagy Ausztráliából rendelsz panelt akkor többnyire vámot/Áfát is kell fizetni. Üdv Zoli

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia!
Ezek javithatóak.
Amennyiben nem a vezerlő chip pukkant meg.
Tipikus hibaja ezeknek az IGBT- k halalozása.
Illetve ilyenkor cserélni kell az duál optot benne vagy ha nem ilyen akkor sima optokat.
Puffer kondikat ellenőrizd!
Rajz sem szükséges hozzá, legalábbis nekem nem kellett.
Elég egyszerű áramkőr.
Amenyiben tudok segiteni jelezd.
Ja es tutti hogy repűlt NTK az is a Graetz előtt, illetve a biztosíték ellenállás is.
IGBT tutti hogy csere.

Üdv Istvan78!

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Sziasztok
Koszonom szepen mindenkinek a velemenyeket.
A parom elegge szid, hogy miert, de rendeltem egy lapot, mert eleg normalis arban talaltam, garanciaval. (kb. 100 euro szallitassal).
Azt mondja, elobb meg kellett volna probaljam megjavitani ezt. Igy most megprobalom megjavitani utolag, ha sikerul, akkor a nem javitottat el tudom adni.
Lenne egy par kerdesem.
Az elado is kihangsulyozta, hogy csakis ugy vallal garanciat, ha elobb a motrot kizarom. Azt tanacsolt, hogy egy klasszikus izzot hasznaljak muterhelesnek, ugy inditsam el eloszor.
Hogyan tudom a motrot diagnosztizalni? A testzarlat egyertelmu, de hogyan tudok probalni egy 120V DC-s motrot?
A szalag konnyen fut, szinte uj, szerintem par kilometer van benne benne, ujgazdageknal hasznaltak alkalmi ruhafogasnak.
Ha a motor jo, akkor be tudom kotni az uj lapot, de amig nem biztos, addig nem szerelnem be.

Meg egyszer koszonom a hozzaszolasokat.

Minden jot,

Janos

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Először is vedd le a szíjat a motor tengelyéről. Majd kapcsold rá egy ceruzaelemre (1,5V). A motornak el kell indulnia és akadás és kattogás mentesen lassan kell forognia. Ha nem indul el vagy kattog akkor hibás. Második lépésben kösd sorba egy 12V-os autós index izzóval és kapcsolj rá 12V-ot. A motor viszonylag gyorsan fog forogni és az izzónak egyenletesen kell világítania. Ha villog akkor menet vagy kommutátor zárlat van.

"A szalag konnyen fut"
Terheletlenül mindegyik könnyen fut, de állj rá és úgy mozgasd. A szalag és a futólap közti tapadás okoz problémát.

Eladni nem lesz egyszerű, mert nagyon keveset forgalmaznak ebből és ha hiba van javítani szokták. Esetleg ebay-en próbálkozhatsz de a szállítás húzós lehet.

Üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia Edmundson
Koszonom hogy segitesz.
Bevallom, nagyon elcsodalkoztam, hogy a 110V-os motrot ennyire alacsony feszultseggel probaljam, de vegigcsinaltam amit irtal.
Levettem a szijat a tengelyrol. Ceruzaelemmel nem indult el. Megprobaltam kettovel, ugy ment, szerintem egyenletesen. Rakottottem egy 18650 Li-Ion 3.7V-os akkut es videoztam az eredmenyt.
Ide van feltoltve.
Ezutan sorbakotottem egy 12V/21W index egovel es rakotottem egy 12V 7Ah motor-akkura. Szepen, egyenletesen forog, az ego nem pislog.
Itt a video.
Mi a kovetkezo lepes? Kossem be az uj lapot? Szerinted rendben van?

Minden jot,

Janos

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Azért szoktam ceruzaelemmel vizsgálni, mert lassú fordulaton a leglátványosabb a menetzárlat (kattog és látszik, hogy megakad). Mennie kell 1,5V-ról is, legfeljebb induláskor rá kell segíteni :) Igen valóban furcsa de egy könnyen forgó motor simán megy 1,5V-ról.

Érdekes, hogy 110V-os motorról írsz mert 180V-os motorokat szoktak használni (legalábbis én csak olyanokkal találkozom). Azok is mennek 1,5V-ról. :) Azt tudnod kell, hogy az elektronika PWM jellel működteti a motort. A PWM jel amplitúdója 300V! Ezért ha zárlat van vagy megszorul a motor repül a FET. A videóid alapján jónak tűnik a motor, azért lassan forgatva a testzárlatot is ellenőrizd le.

Nyúlj be kézzel a szőnyeg és a futólap közzé. Ha száraz meg kell olajozni szilikon olajjal. Csak a futópadhoz való szilikon olajat szabad használni, mert különben összetapad a két felület. Láttam már olyat aki sima műszerolajat használt és a végén szőnyeg és futólap csere is szükséges volt.

Ha ez is rendben van mehet bele az új vagy a javított elektronika. Érdemes első alkalommal sorba kötni egy kW-os fogyasztóval (rezsó, vasaló, hajszárító) mert az megvédi az elektronikát ha mégis baj van. Alacsony sebességen simán menni fog, de 6km/h főlé ne gyorsítsd mert le fog állni. Csak terhelés nélkül járasd így (ne állj rá). Ha működik rendesen akkor kihagyhatod a soros fogyasztót és direktbe kötheted.

Sok sikert!

Üdv.

0

Szabopeteke1
Szabopeteke1 picture

Tiszteletem. A kollegámnak egy Proform futópadja van. 1000 wattos motorral. Neki az a jelenség, hogy  bekapcsoláskor nincs probléma, hanem random, véletlenszerűen ..van amikor 5 perc, van amikor 2 óra után, van amikor egy hétig nincs baj, de mikor előjön a jelenség, akkor belassul. a beállított érték kb felére.. Mechanikusan nem szorul, megnéztük úgy is, hogy rajta voltam..a motort relatív könnyen lehet forgatni. A szénkefék se fogytak el.  Úgy gondolom, a motorvezérlő elektronikánál lehet a gond. Van valakinek tapasztalata, vagy kapcsolási rajza, konkrétabban mi lehet a probléma, hogyan tudom pontosan behatárolni mi a hiba? (Több féle sebesség beállításnál is jelentkezik a hiba, nem a 3,2-es gomb ragad be .)

0

Sponsored links