You are here

Impulzus feszültség mérés PIC-el

41 posts / 0 new
Last post
Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Élet-halál ez a történet már nekem sajnos.
Olyan problémában kérném a segítségeteket, hogy egy villanypásztor aktuális feszültség értékeit kellene mérni PIC-el, illetve azt digitálisan ki is jeleztetni LCD-n. A kijelzéssel nincs baj, hanem a méréssel. A villanypásztor 1kV-10kv ig terjedő impulzusokat ad a kimenetére. Ez a nagy kérdés, hogy ezt hogyan tudom méretni pic el folyamatosan?

Ha ezt a bemeneti részt le tudnátok nekem rajzolni, még egy skiccelés is nagyon sokat segítene. Nagyon hálás lennék ha bárki tudna segíteni :/

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Mivel leírásod szerint a berendezés impulzusokat ad ki a kimenetén, a legegyszerűbben egy áramváltóval vagy inkább nevezzük kapacitív vagy induktív kicsatolásnak - boldogulnál mely megfelelő kialakítás mellett megoldaná a biztonságos leválasztást a nagyfeszültségről számot tevő terhelés nélkül. Ezt egyébként a legelső hozzászólás már ajánlotta számodra. A kalibrálást, ha minden képen konkrét feszültség értéket akarnál kijelezni egy nagyfesz. szonda és szkóp segítségével megoldható.
Vélhetően az üzembiztos működés érdekében "töröd" magad. Ezen üzembiztos működésnek egyik záloga az akkumulátor töltöttségi fokának ismerete s ennek függvényében a kalkulálható hátra lévő üzemidő. A másik a karám vezeték talajhoz képest mérhető szigetelési ellenállása. Ennek megfelelő mértéke garancia a "villanykutya" működésére. Ezt a szigetelési ellenállást lehetne mérni teszem azt 100 impulzusonként megszakítva a "terelést".
Egyébként pedig ez a szerkezet csak a kutyát képes pótolni. Vagyonvédelmi célra alkalmatlan. A tanyád, gazdaságod mellett látótávolban megteszi de távol mindentől én minden képen használnék emberi erőt az állatok felügyeletére.
Üdv. Laci

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A korrekt méréshez kell egy digitális oszcilloszkóp és egy nagyfeszültségű mérőfej. Minden egyébb megoldás kompromisszumos. Én építenék egy kompenzált nagyimpedanciás osztót (ami nem terheli a rendszert) és a kimenetére egy aktív csúcsdetektort. Annak kimenetén lehet mérni az átlagos csúcsértéket. Kettős szigetelésű elemes készülék esetén nem kell leválasztani, egyébként pedig egy nagy átütési szilárdságú lineáris optóval válaszd le. Valószínűleg az optó többe kerül majd mint az összes többi hozzávaló. A glimlámpás osztó nagyon beleszól az áramkörbe, a glimlámpás "optót" nem is értem, mert a glimlámpa fényereje nem feszültség függő hanem áramfüggő, de nagyon kis mértékben. Erre a célra nem használható. Kérdés persze az, hogy pontosan mit is akarsz mérni? Csúcsértéket, átlagértéket, effektív értéket? Mivel nem is a feszültség ráz hanem az áram, lehet, hogy inkább azt kellene mérni.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egyszerűbb nem lenne jó?

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/villanypasztor-nagyfeszueltseg-lee...

welding alt ír róla

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/aki-villanypasztor-tesztert-akar-e...

Megkérdezném: mi értelme van a folyamatos mérésnek?
Ismered a villanypásztor üzemelési/üzemeltetési körülményeit?

Bálint

0

ty
ty picture

A kérdésedből nem derült ki számomra, hogy a megoldással meddig jutottál és miben kérnél segítséget.
Javaslom pontosíts kicsit!

- A PIC feszültséget az analóg bemenetei segítségével mér.
- Az analóg bemenetre juttatott mérendő feszültség nem haladhatja meg a tápfesz (pl. +5V) értékét.
- Ehhez valamilyen módon (Jaca írt példát) a mérendő nagyfeszt vissza kell osztanod ebbe a 0..+5V tartományba
- Ezen felül túlfesz ellen célszerű védeni a PIC bemenetét
(soros ellenállás, párhuzamos Zener + suppressor + kerámia kondi (kis érték, mérést ne hamisítsa meg ))
- Ha pl. 10kV a maximális mérendő érték, akkor 15-20kV maximális feszültségre méreteznék; tehát 5V/20.000V = 1/4000-es osztást valósítanék meg
- A PIC a bemenetén mért 0..5V értéket 10 biten (8 bites családnál jellemző felbontás) 0..1023 számértékként adja vissza.

Példa:
Ha a visszaadott analóg értéked 105, akkor a PIC bemenetén mért feszültség (105/1023) * 5V = 513 mV,
ami a 4000-es osztás miatt 513 mV * 4000 = 2052 Voltnak, tehát kb. 2kV-nak felel meg

Üdv, ty

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Ha jól értem, akkor egy mezei feszültségosztó, illetve védelmi kör, vagy galvanikus leválasztás után csatolhatom is a PIC bemenetére? Nem lényeg az, hogy csak impulzusról vagy állandó feszültségértékről van szó?

0

ty
ty picture

A nagyfesz részében kevésbé vagyok otthon, a PIC-es részében inkább, így ha valami nem állja meg a helyét javítsatok ki.
Galvanikus leválasztásról egy analóg mérés esetén nemigen beszélhetünk.
Feszültségosztót használhatsz, de nem mezeit, mivel az egyes tagokra 3-500 Voltnál többet nem illik juttatni, így az osztód minimum 20 tagból fog állni.

A megvalósítás szempontjából igenis lényeges kérdés, hogy impulzust mérsz vagy állandó feszültséget.
De nem írtad le, hogy mit akarsz mérni, milyen céllal, így nehéz segíteni.
Nem tudom a villanypásztor milyen sűrűn és milyen hosszú impulzusokat ad ki, így egy kondenzátor feltöltődését sem lehet kiszámolni.

Csatoltam egy "mórickarajzot", hogy nagyjából mire gondoltam. Az osztó méretezését abból indítanám,
hogy 100uA áram folyjon rajta és az alsó tagon 1/4000 -ed feszültség essen.
- A diódás-kondenzátoros tag biztosítja, hogy az impulzus feszültség maximumát mérje a proci.
- A proci felé soros 470R-ot tennék
- A proci bemenetét egy párhuzamos suppressor + zener kombóval védeném, bár ebből lehet, hogy a Zener akár el is hagyható.
- Az osztó kivitelezésénél a nagyfeszültségű szempontokat figyelembe kell venni.

File csatolás: 

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Sziasztok,
Így esetleg működhet? ( lásd csatolmány )

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Peter!
Nem.
Megfeledkeztel a LED meghajtasara szükseges >2-5mA-röl-az oszto/HV-forrasod ezt nem tudja biztositani!!
Kari

0

ty
ty picture

Ott a pont! Benéztem én is, pedig múltkor pont erről beszéltünk, csak más összefüggésben :)

Üdv, ty

0

ty
ty picture

Mit szeretnél mérni? Feszültség meglétét, vagy értékét?
Az elsőre ránézésre jó lehet. Egy suppressor diódát el tudnék még képzelni az osztó kimenetén.
A 100M ellenállás kiválasztásánál véletlenül se felejtsük el, hogy az nem csupán 100M/5W,
hanem 100M/5W/15kV

Üdv, ty

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

szia,
A feszültség értékét szeretném. Ahhoz a csatolt kapcsolásom nem megfelelő?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a kapcsolás nem lineáris, illetve csak nagyon nagyon kis tartományban, de a 0-5V-os tartományban biztos kevés. 1,5V-ig nem csinál semmit, mert nem tud kinyitni a két dióda, utána meg nagyon kis feszültségváltozásra leülne nullára a kimenet, de sajnos nincs, ami elegendő áramot szolgáltasson a diódáknak, az osztón nem fog 1,5V-nál nagyobb feszültség lemnni.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem! Ez csak arra jó, hogy van-e vagy nincs.
Egy korrekt megoldás (HEstorban 570Ft):

Esetleg egy duál optocsatolónál sorbakötöd a két ledet, a többi úgy, mint fent. Természetesen kis feszültséggel kell ellenőrizni.

Üdv: Jácint

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Szia!
Ha jól értem akkor a kondenzátort tölti az osztó, és a kondi csúcsértékét méri a PIC?

Csatolt linken látható a gyári PCB-n is amiről szó lenne, igaz a videón csak beállítja. Annyi, hogy a PCB-n található egy villanypásztor, illetve egy PIC-es riasztó panel-kör. A panel méri a kimenő ágat (fence) illetve a visszatérő ( return ) ágat. Sőt a kimenő feszültség szintjét is tudja állítani a PIC-segítségével. Az LCD-n folyamatosan írja a kimeneti és a visszatérő feszültség szintet! Ahogy néha a videón is látni. Ahogy elnéztem a panelt, nem osztón, hanem csak egy-egy ellenálláson illetve optocsatolon keresztül csatolja a PIC-re a nagyfeszt.

Tehát erről lenne szó, hogy hogyan tudja ezt a folytonos mérést megcsinálni.

https://www.youtube.com/watch?v=2dRkF5rg-qk

Illetve két képet is csatolok.

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Péter !Nem egészen értem a PIC-et de hadjuk.Többször is emlited/ egy-egy ellenálláson illetve optocsatolon keresztül csatolja a PIC-re a nagyfeszt/. Nos a hagyományos optoban led van amely áramot kér a müködéshez ,a másik végén pl.tranzistor van ahoz meg még fesz.is kell.Én kigondoltam egy másféle opto csatolot ,igaz egy kis kisérletzés kell hozzá.Az osztó szükséges akárhogy,nos egy glim (másnéven neon égö is)amely egy kis fényelemet világit meg.A fényelem kimenetén dc jelenik meg arányosan a glim fényével,vagyis a nagyfeszültségel.Ha a keltett fény kevés tehetsz több glimet sorosan vagy párhuzamosan.Kis fényelemet pl.kis kézi számitokban használnak ellem töltésére .A pic lehet akár egy dc millivoltmérö.egy ötlet.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
1mA LED áramot feltételezve (ennyire szerintem szükség lenne) a 100 Mohm helyett 10 Mohm-ot használva is 10 kV- ra lenne szükség ezen áram "áthajtására". A 10 Mohm-on 10W disszipálódna el csak a mérés érdekében. Vajon az alap áramkör képes ezt a plusz teljesítményt szolgáltatni? Ha már minden áron mérni akarsz, a pontos értéknél lényegesebb volna a nagyfesz. megléte a karám vezetéken. Ezzel indikálni lehetne egy esetleges zárlatot. és erre bizony a joska48 ajánlata tűnik a nyerőnek.
Üdv. laci
P.s. Boccs. Péternek "ment"

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Péter!

A villanypásztor csúcsfeszültségét úgy állítják be, hogy a készülék kimenetére közvetlenül két csúcsot raknak drótból, ami a távolságától függően átüt, és nem engedi a kijutó feszültséget adott érték fölé. Mivel rövid impulzusról van szó, ezért az egyenirányítást, kondenzátort kihagynám, és a lehető legnagyobb sűrűséggel mérném. és matematikai úton határoznám meg a csúcsértéket. Egy 20MHz-en pörgő PIC simán le tudja kezelni. Az ellenállásosztón nem spórolnék, ha 20 ellenállás kell, akkor 20. 10kV-ról beszélünk. Optocsatoló felesleges, inkább 100pF-os kondenzátorral és szupresszorral védeném a bemenetet.

Üdv: Jácint

0

ty
ty picture

Jaca, szerinted az osztás történhet egy sima két tagú osztóval, ha a nagyobbik ellenállás 10 kV vagy magasabb megengedett feszültségű alkatrész és a nyák is eszerint van kialakítva?
Továbbá mennyi ideig állhat fenn az impulzus? Elérheti a millisec nagyságrendet?
A dióda egyébként nem egyenirányítás miatt volt a rajzon, hanem azért,
hogy az osztó ellenállása ne süsse vissza a kondit.
Tényleg, a villanypásztor egyébként egy DC impulzust ad ki, vagy nagyfesz trafóval váltót? - mert ez utóbbi esetben az egyenirányítás is indokolt lehet...
Szerintem ez egyébként nem egy rossz megoldás; valamelyest módosítja a mérési eredményt
(igény szerint pontosra kalibrálható), viszont rövidebb impulzusokat is mérhetővé tesz a PIC számára ritkább mérési ciklusokkal.
Nem tudom milyen a fesz. görbéje a villanypásztornak, ez pedig egy univerzális megoldás ami ezt az információhiányt áthidalja.

Üdv, ty

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tudtom szerint egy rövid impulzust adnak ki (egy tranzisztorral lerántják földre másodpercenként egyszer egy impulzussal a tekercs primerét). Mivel elég nagy ellenállásból áll az osztó, így a kapacitív terhelés nagyon meghamisíthatja a mérést a nagy időállandó miatt. Viszont ha az osztóra egy műveleti erősítőt teszünk, akkor annak kimenetén ott az eredeti jelalak jól terhelhetően, amit egyenirányíthatunk, integrálhatunk.
Osztónak mindenképp több darabot tennék, feszültségre jelentősen túlméretezve, hiszen a hosszú vezeték antennaként is működik, ráadásul ki kell bírnia, ha egy statikusan 100kV-ra feltöltődött varjú rászáll.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:többféle megoldás létezik
folyamatos(már nem nagyon használt)
lmpulzusüzemü (1-2 másodpercenként kiad 1 impulzust)
impulzusüzemű (1-2 másodpercenként kiad egy rövid impulzussorozatot, 5-20 impulzus)
Ezen kívül van olyan, amelyik csak érintésre kapcsol be, ha 2 MOhm alatti terhelést érzékel
A vezetékezés lehet egyvonalas, sugaras, gyűrűs

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Köszi az infót.
Odáig már eljutottunk, hogy a leosztott jelet egy műveleti erősítővel le kell választani, és utána már lehet egyenirányítani is akár, anélkül, hogy meghamisítanánk a mért értéket.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne tudni, hogy pusztán méréstechnikai feladatról, vagy valós villanypásztor vizsgálatról van-e szó.
Amennyiben meglévő villanypásztorról van szó, akkor nem az impulzusfeszültséget, hanem az időegység alatti energiatartalmat kell mérni, a vonatkozó előírás is erről szól.

EN 60335
IEC 60335-1
IEC60335-2-76

Szept. 25.-én feltett kérdésemre sem kaptam választ.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Ha ismerjük a pásztor paramétereit, akkor elég a feszültségmérés, feltéve, hogy ez a paraméter az impulzusszélesség. Abból már lehet tudni, mekkora a maximális hozzátartozó feszültség.
Az, hogy bármikor ránézésre meg lehessen állapítani egy ismert rendszer megfelelő üzemét, hasznos lehet egy ilyen kis kijelző. Amiket olvastam, ott azt írták, ne legyen 2000V alatt. Az impulzus szélessége ismert kell legyen, és az nem állítható. De a PIC azt is képes megmérni, akár még energiatartalmat is ki lehet vele számoltatni.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy kis irodalom,

Rádiótechnika 2013-as Évkönyv, 24 oldalon keresztül foglalkozik a témával.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Ty!
Noha Jacat szolitottad meg; ez sztem DC impulzus üzemü-lasd a sorkapcsok bal also ficakban levö valasztasi lehetöseget: unipolar-bipolar.
Ez magyarazna a 2x 10MOhmnak olvashato HV ellenallast is, melyek pl egy 2-5KOhmos 1206-os SMD-re is dolgozhatnak_ van is a 2x fekete (HV-optokoppler alatti) alkatresz temetöben olyasmi.
Ha viszont Peter kezeben van a kartya=visszakellene rajzolja pl. a nagyfesz oldalt-nem egetverö tema- s maris nem kellene fejtegetnünk. Ennyire tulkomplikalt "villanypasztort" minek epiteni; tudomanyos felmeres celjara, avagy (DIY)villamosszek helyett?...
Kari

0

ty
ty picture

Szia Kari!
Köszönöm válaszodat! Így lassan körvonalazódik egy egyszerűbb megoldás, mert a 20 tagú osztó elméletben ugyan hibátlan, de megépítve ormótlan lenne.
Elsőre ugyan kicsit furán hangzik egy szimpla osztóval visszaosztani a 10kV-ot 0..5V tartományra és direktben mérni egy PIC analóg bemenetén,
de ha működik akkor működik.
Az impulzusok szélessége érdekelne még továbbra is; hogy ez mikroszekundum, vagy milliszekundum nagyságrend.
Valaki rányomhatná a tárolós Tektronix szkópját, hogy többet lássunk :fun:
Üdv, ty

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Ty!
"de ha működik akkor működik." Igen-addig-amig...
Sztem a tervezök tul "labor szaguak" voltak, mint irod is egyetlen HV-R-re ereszteni a 10KV-t, raadasul nics (ahogy latom) lakkozva sem a kartya; hmmm :roll:
A 18mm testhosszu R nem hiszem, hogy tartos HV-üzemet tesz lehetöve, terepi körülmenyek közt!!!
Viszont ha man igy elbonyolitottak; miert nincs egy lopasvedelem mobilos riasztassal benne? :)
Igy a tolvajok tul eccerüen jutnak rakas alkatreszhez-riizhez....
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Peter!
Az altalad emlitett 2 ellenallas a Philps HV csaladjabol levö, asszem 2W-os es 10Mohmosnak tünö peldanyok, nemtom mit(hogyan) osztananak_ nincs a panel hatuljan meg egyeb is, volt a kezedben? Ha jol remlik; max 1KV-ot viselnek el...
Kari

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Szia Kari,
A PCB hátulján csak a nagyfeszültségű impulzus trafó illetve egy fojtó, és persze a nagyfesz. impulzus kondenzátor. Semmi más. Nincs ott osztó.

Peti

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Hmm, közben megtalaltam; ezek alighanem a VR68-as csaladbol lennenek, s 1KV,1W a jellemzöje... Meglenne az adatlapja is, ami 1W, max 10KV-t ir, de: " The maximum voltage that may be continuously applied to the resistor element, see “IEC publication 60115-1" _ ez viszont nekem ismeretlen, altalaban nem keves valutaert szoktak egy peldanyt adni...
Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Csak privát morgolódás:
Nem tudom, tényleg élet-halál kérdés-e a villanypásztor feszültségének a megmérése, ezen túlmenően az ismerete, ezen túlmenően a pontos érték ismerete. Szerintem vagy működik, vagy nem, kivéve ha gyártói típusvizsgálatról van szó. A működését (R-C tag szűrő hatása) akkor is illik ismerni. Sajnos a "digitális generáció" mindent PIC-kel, Bluetooth-szal vagy mobiltelefonos applikációval akar megoldani, ami tanulásnak és gyakorlásnak OK, de mindent a maga helyén. Különben el fog jönni az idő, amikor a WC-t is mobil applikációval akarják majd lehúzni, de mi van, ha nincs térerő?

Mondom ezt úgy, hogy informatikával foglalkozom, és a kezem meghosszabbítása a forrasztópáka.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: ilyenkor jön elő, hogy a kérdező nem ismeri a villanypásztor működését valamint az üzemeltetés körülményeit.
Előbb végig kellene olvasni a szakirodalmat,pl
Rádiótechnika 2013-as Évkönyv, 24 oldalon keresztül foglalkozik a témával.
Egy ilyen méréshez kevés a PIC programozási ismerete.

A feszültséget befolyásolja az időjárás: légnedvesség, hőmérséklet, szél, a vezetékhez hozzáérő novény, fűszál, a vezeték feszessége, nedvességtartalma, a mérés helye, stb

Bálint

0

Jeruska Peter
Jeruska Peter picture

Szia,
Teljesen megértelek. Saját részre én sem foglalkoznék ilyennel, illetve sajnos ilyen korban élünk.

Üdv, Peti

0

city217
city217 picture

Szia.
Fontos ám a feszültség mert arrafelé nagy marhák vannak. :) Több kell nekik. :)
Bocs de ez kikívánkozott.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem is vártunk többet. Egyéb hasznos hozzászólás? Mert Te ennél többre is képes vagy józanul!

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nagyon csodálkoznék, ha a sok száz pF vagy talán nF nagyságrendű terhelésen (a vezetékeken) nem simítódnának ki az impulzusok, amik ugye egy nagyon nagy belső ellenállású forrásból jönnek. Véleményem szerint itt egy egyenfeszültség-mérés is pontos eredményt ad.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az már csak a PIC programján múlik, hogy mit mérsz. Megkeresed a mintában a maximumot (Kivonod a pillanatnyi mért értékből az előző (pár milisecundummal azelőtti) mérés eredményét, és ha különbség kisebb nullánál, akkor csökken a feszültség, tehát az előző mérés volt a csúcs.
Felesleges egy osztásnál jobban bonyolítani a bejövő jelet.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia J.P.!
Ha a uP mereset-minta vetelet az impulzus allandosult idejere (valtozas mentes ertek) idözited; edes mindegy szamara, hogy DC-t vagy pulzust mer... A bemeneti tulfesz vedelmet es stabil föld csatlakozast masszivan biztositsd, s az ellenallasok altalaban max 150-250V-al terhelhetök/db -adatlap olvasasa ajanlott!
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Oszcilloszkópban láttam már hogy mérik a nagyfeszültséget. Sok sok ellenállással le van osztva. A sok ellenállás az átütés miatt kell. A példában a 2kV-ot mérte 10 darab sorbakötött 825kOhmos ellenállással, az alsó osztótag 8,25k vot. Értelemszerűen neked több és nagyobb ellenállásra lesz szükséged, számolva az ellenállásra jutó max feszültséggel.
Így néz ki, középen a hosszú ellenállássort nézd:
http://elektrotanya.com/files/forum/2016/04/103TTS_2.JPG
A legalsó tagot 5-os szupresszordiódával védeni (HDD-kben szokott lenni) Ja, meg nagyon jól össze kell földelni őket.

Üdv: Jácint

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Nézz utána a "feszültségváltó"-nak.

Üdv.

0

Sponsored links