You are here

indesit 105tx

41 posts / 0 new
Last post
krétaköz
krétaköz picture

Üdvözlet a szakiknak.Műszerész lévén nem túl nagy gyakorlatom van a mosógép javításban,ezért kérem a segítségeteket,előre is köszönöm.A fent említett gépnek az a problémája,hogy néhány programon kiáll F8 hibakóddal,néhány pedig rendesen végig fut.Vízszint szabályzó cseréltem a fűtőszál fűt.(tudomásom szerint ezek hibáját jelzi az F8 hibakód,de ha rosszul tudom javítsatok ki) Előre is köszönöm a segítségeteket.Még egy kérdésem lenne,az árult eeprom ic-nek van tartalma?(8 lábú),annak cseréje segítene?

Comments
krétaköz
krétaköz picture

Egyébként mit értesz az alatt,hogy kúszik a kulomb a fűtőszálnál?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Lilasanyi arra gondol, hogy a fűtőtestnek szivárgóárama van. Szigetelése, átütési szilárdsága nem megfelelő ezt az elektronika hibának érzékeli mivel a földelés felé folyik áram.

0

krétaköz
krétaköz picture

Sziasztok A fűtőszál csere után ment a gép(3 próba mosás),de másnap úgy gondoltam , hogy csinálok még egy próba mosást és ismét kiállt 8 -as hibára.Csak reset után volt hajlandó elindulni.Addig csak a vizet felvette és ürített.Ezt a jelenséget már második napja produkálja.Ha elindult aznap többszöri mosás után sem áll ki hibára.A termisztor megkapja a tápfeszt fűtőszál vízszint szabályzó cserélve.Tudnátok valami tanácsot adni? Segítségeteket előre is köszönöm . ÜDV:LACI

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA Laci!
Az F08 hiba csak az amit leirtam.
A szintmérő hiba akkor is jön ,ha nem tud rendesen szellőzni!
A proc minden beömlésre és kiengedésre 210 másodpercet ad a cselekvésre.
No már most ha a szintmérőből a levegő ennyi idő alatt nem tud távozni akkor F08.Vagyis hiába cseréled a szintezőt,ha ugyan olyan lassan távozik az üstbe ,mert be van rakódva valahol.Ha mindig F08 akkor biztos ,hogy a proc tudja jobban.
A CN1-et nézted? Vagy a fűtőszál relétől a csatlakozókig.

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Már néztem ezeket a dolgokat,de ismét megnézem.Vagy próbálok szerezni egy eredeti szintjelzőt,mert egy más tip. számú idesit gépét raktam bele.Vagy az nem befolyásolhatja?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A gép a fűtési ciklusnál írja ki a hibaüzentet vagy vízfelvétel-ürítés ciklusban? Ha a fűtéskor akkor a vízszintszabályzó valószínű ártatlan az ügyben. Ha van hőfokszabályzó gomb akkor azt is érdemes megnézni nincs e kontakthiba. Ha másik tipusszámú Indesit gép vízszintszabályzóját építetted be de a lábkiosztás ugyanaz akkor csak a vízszintben lehet eltérés próbára jó. A légsűrítő csövet érdemes megnézni dugulásra és kidörzsölődésre. Esetleg próbálkozz azzal, hogy a hőérzékelő kivezetésein működés közben feszűtséget mérsz és összehasonlítod az értékeket a jó és rossz működés esetén.

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia A vízfelvétel ciklusban írja a hibaüzenetet.Elkezdi a vizet felvenni(szerintem a teli szintet még nem éri el) és már szivattyúzza is ki,és kiáll hibára.A csöveket átnéztem tiszták.De azt nem értem hogy reset után mért működik tökéletesen akár többször is.Van esetleg ahhoz köze,hogy a gép első áram alá helyezésekor(reggel bedugom a konekt.) jelentkezik a hiba,bár ezt kétlem?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Első áram alá helyzéskor jelentkező hiba esetén a panelon lévő elkó-kat gyanúsítanám. Hidegen kapacításszegény de azután magához tér valamennyire.

0

krétaköz
krétaköz picture

SZIA Teljesen igazad volt, az elkók és a fűtőszál cseréje minden problémát megoldottak(már egy hete tökéletesen működik a gép).Mindenkinek köszönöm a segítséget. ÜDV:Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"SZIA !
F08 hiba-
Szakadt a fűtőszál,a szintmérő beragadt a "teljes" szinten
CN1 csaatlakozót ellenőrizni.
Fütőszál csatlakozóit ellenőrizni.
SZintmérő csatlakozói.
Cserélni a fűtőszálat vagy a szintmérőt.
A memo hibáját az F09 kod jelzi"

Látod itt is legutolsó az a tetves fütőszál! :rohog:

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Köszönöm a tanácsot,kiszedem a panelt és mérem vagy cserélem az elkóka.Ma reggel áram aláhelyezés után stopon hagytam a progi gombot és egy kicsit bekapcsoltam(kondi töltés céljából),majd program,és indult a ketyere.Majd meglátjuk mi lesz belőle.

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA Krétakoz!
Nem tudnál egy képet a panelról?
Lehetőleg alkatrész oldalit.És a gombok és a kapcsolókról.

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Képet csak később tudok felrakni,mert a gépet elvitte a tesóm. ÜDV:Laci

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Csatlakozom lapatnet kollégához.Igen azt értem rajta: nem megfelelő a fűtőszál szigetelése.

Sanyi

0

szoke
szoke picture

Szia.
Nem megbántásból, de használhatnád a "válasz" gombot, hogy jobban lehessen érteni, kinek is válaszolsz.
A köszönésről meg már nem is mondok semmit.

Üdv: Szőke

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Bocsi,de közben más hiba jelenségeket olvasgattam,meg új vagyok ezen a fórumon.A köszönésről meg elnézést kérek.Egyébként meg nagyon rendesek voltatok,hogy emberszámba vettetek és foglalkoztatok a hibajelenséggel,ez egy jó kis "közösség".Még egyszer köszönöm a tanácsokat,majd jelzek,hogy mire jutottam. ÜDV:laci

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA Sanyi!
A szigetelése megfelelő ,mondják hogy 20 Mohm,de a 230 ezt le se ba.... :rohog:

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Szia!
Ez a húsz megohm jó is lenne, de 1000 Volton, szigetelésvizsgálóval.Nem egy három volt referenciafeszültségű multiméterrel...

Sanyi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Jó az még 500V egyennel is. Amúgy a szabvány szerint a kisfeszültségű (1000V alatt) villamos hőfejlesztő készülék szigetelési ellenállásának elég ha nagyobb mint 200kOhm.
Üdv! Kalex

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv Kalex!
Neked jó, nekem nem...;-)

Sanyi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Neked jó, nekem nem."
Csak hogy ne szálljon el a levegőbe:
"A szigetelési ellenállás mérése történhet a szigetelés időbeni válto-zásának ellenőrzése, vagy hibakeresés céljá­ból. A mérés különböző mérőfeszültségekkel történhet, attól függően, hogy a mérendő objek-tumot hol alkalmaz­zák, mekkora a legnagyobb, a mérendő objektu-mon, vagy a mérendő objektumban előforduló legnagyobb feszült-ség. Az alábbi táblázat a különböző telepítési típusokhoz tartozó vizsgálati feszültségeket mutatja.

A mi szempontunkból „a telepítések 500 V-ig” sor érdekes. Látha-tóan az ide vonatkozó mérõfeszültség 500 V! Ez a mérõfeszültség alkalmazandó a mindennapokban hasz­nált 230 ill. 380 V-os hálózat-ról működõ eszközök, beren­dezések esetén.

Érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni a magyarorszá­gi gyakor-latot, nevezetesen azt, hogy eltérõen az elõírásoktól Magyarorszá-gon az egy fokkal szigorúbb, 1000 V-os vizsgálati feszültséget használják a legtöbb helyen. A szigetelési ellenállás nagysága nem csak a szigetelõ anyagától, hanem nagymértékben függ a környe-zeti feltételektõl (nedvesség, hõ) is. "
A fenti idézet a Rapas honlapjáról való. Azért ők már csak tudják. :yes:
Még egy idézet:
"7.43. Szigetelési ellenállás mérés

A szigetelési ellenállás mérőfeszültsége: 500 V egyenfeszültség, a mérést a feszültség bekapcsolása után 1 perccel kell végezni. A régi gyártású javítás, módosítás utáni állapotú készülékeknél, csökkentetett értéküek lehetnek az egyes készülékek szigetelési ellenállásának megengedett legkisebb értékei.

7.431. A javított, módosított készülék szigetelési ellenállása akkor megfelelő, ha a mért érték legalább:

- 0,2 MW hidegállapotú hőkészülék esetén,

- 2,0 MW minden más esetben és készülékfajtánál az alapszigetelésen,

- 4,0 MW a II. év. osztályú készülékek esetében a kiegészítő szigetelés, megerősített szigetelés vagy együtt mért alap és kiegészítő szigetelés esetén."

Ennek a forrása: Szabványossági felülvizsgálatok
Azért megjegyezném, hogy a trehányság szektorsemleges, mert Ohm vagy R helyett W-t írtak, szolgaian átvéve a Widerstand rövidítését.
Üdv! Kalex

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Szia Kalex!
Igen, ez az elmélet..."A szigetelési ellenállás mérőfeszültsége: 500 V egyenfeszültség, a mérést a feszültség bekapcsolása után 1 perccel kell végezni." :bow:

Csak a gyakorlat kicsit más.Sofort mérővel dolgozom (de el tudom képzelni, ahogy egy percig tekered a meggert...), és találkoztam már olyan fűtőszállal, ami 500V-n jónak nézett ki,aztán pár másodperc után megszólalt az ÉV relé.
Szóval tisztelettel: "kinek a pap, kinek a papné.Nekem speciel a Shultz Gizi."
Ugyhogy: "neked jó, nekem nem". :)

Sanyi

0

kolya61
kolya61 picture

SZIASZTOK!
Tocsno ták!"Для электрооборудования напряжением от 100 В до 400 В применяют мегаомметры напряжением 500 В. Безопасность измерений при этом достигается за счет ограничения силы тока в измерительной цепи до величины 1 мА добавочным сопротивлением Rд = 0,5 МОм. "
Ez váltóáramra értendő!Ti milyen hálózatban akartok mérni? :rohog:
Mert ha a mosógép csatlakozóját kihuztuk akkor... :hmmm:
A mi szabványunk Kalexnek ad igazat!
Én tartózkodok! :beer:

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA Kalex!
Elfelejtetted odairni,hogy 200Kohm, de nem 3 voltnál.
Csak hogy érthető legyen- :beer:

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Elfelejtetted odairni,hogy 200Kohm, de nem 3 voltnál."
Nem lesz elég a ZSP-d a :beer: -re. Azzal kezdtem, hogy jó lesz az 500V egyen is (1000V helyett). 500>>3 :oke:
Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA Kalex!
Igen ,igen ,de az 19 szóval azelőtt volt. Ki emlékszik vissza olyan régre :beer:
PS- Remélem elég lesz, ha nem köll több Vodka! :rohog: Itt mindent röptiben.....
Üdv Miki.

0

krétaköz
krétaköz picture

Köszönöm a tanácsokat utána nézek.Azt elfelejtettem mondani,hogy egyszer már kiált F2-re is,de reset után már csak F8-ra áll ki azokon a programokon amelyek nem mennek.(vizet felvesz és ürít)

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
99 %, hogy kúszik a kulomb a fűtőszálnál.

Sanyi

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A szivárgóáram mérését kimondottan erre a célra készűlt műszerrel érdemes mérni. A mezei multiméterek ellenállásmérő áramköre általában 2-3V-os feszűltséggel dolgozik ezért azzal esetleg jónak tünhet a vizsgált alkatrész ami viszont hálózati feszűltségen már átvezet. Ha a hiba csak alacsony hőmérsékletű programok használatakor jelentkezik előfordúlhat a thermisztor meghibásodása. A thermisztor ellenállása 20C-on 20 kOhm.

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Valóban kis hőfokú mosásnál nem megy a gép.Arról a termisztorról beszéltél ami a fűtőbetétben van?Azt külön árulják vagy egyben kapható a fűtőszállal? 60 fokon az ellenállása 14.7 kOhm ,hideg vizes öblítés után (csapvíz hőmérséklet) az ellenállás 32kOhm. Ez jól működik?Ha igen marad a fűtőszál csere. ÜDV:laci

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A thermisztor a leírt adatokkal akár jó is lehet de a karakterisztikájáról nincsenek adataim. Ha az elektronikán lévő tápegység nem ad megfelelő feszűltséget akkor is jelentkezhet a hiba. Próbáld meg a panelon lévő elektrolitkondenzátorokat cserélni.

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Új fejlemény van,a termisztor csatiján a lábakat meghajtottam a jobb érintkezés miatt(túl lazának találtam)és most elindult egy alacsony hőfokú mosó programon is.Lehet hogy csak ez volt a hiba,de a fűtőszál cserére még lehet hogy rászorul ahogy javasoltátok a szivárgó áram miatt.Sajnos azt nem tudom mérni műszer hiánya miatt.

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA !
A termistorra a tápfeszt adja .

0

papa1962
papa1962 picture

Szia Kolya!

Vagyis 5V,ha jól tudom.Így van?

Üdv.Csongor

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia ,kösz az infót

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia Köszönöm a tanácsot megnézem a panelt.Esetleg nem tudod mekkora feszt ad a táp a termisztornak?(erről a típusról nem találtam semmilyen rajzot) ÜDV:Laci

0

krétaköz
krétaköz picture

A fűtőszál szerintem jó,mert amelyik program lemegy azon melegíti a vizet.Mért ellenállása 30ohm,földhöz képest 20Mohm(annyit tud a műszer) nem mérhető.Mit értesz az alatt ,hogy irány szinten?Több szint érzékelő is van?Ami a légsűrítő végén van az fújásra szépen kattan. Valami ötlet? Üdv:Laci

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Még egy ötlet : a panelről a szénkefeport ha van rajta akkor pucold le, ha esetleg nedves szárítsd meg. Mindenféle átvezetéseket okoz és a panel hibára áll ki.

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA !
Nem irány,. hanem teljes szint .
A müszered nem 230 volton mér, ezt is vedd figyelembe.
A processor ezeket a hibákat látja.
Tehát ezekből indulj ki.
Az érzékelők Üres,Üzem és Tele szintet szolgáltatnak a processornak.
Ilyen hiba lesz akkor is, ha a beengedő szelep fesz nélkül is átengedi a vizet.Bizonos idő elteltével a szint tulmegy az üzemin és a gép F08 hibát jelez.

0

kolya61
kolya61 picture

SZIA !
F08 hiba-
Szakadt a fűtőszál,a szintmérő beragadt a "teljes" szinten
CN1 csaatlakozót ellenőrizni.
Fütőszál csatlakozóit ellenőrizni.
SZintmérő csatlakozói.
Cserélni a fűtőszálat vagy a szintmérőt.
A memo hibáját az F09 kod jelzi.

0

Sponsored links