You are here

Indesit IWE71483 mosógép F03 hibakódal leáll és csak szivattyúz

8 posts / 0 new
Last post
gnusmas1234567
gnusmas1234567 picture

Sziasztok!

Indesit IWE71483 mosógép F03 hibakódal leáll és csak szivattyúz.
Fűtőszál melletti NTC zárlatos volt, azt kicseréltem, de sajnos a hiba maradt. Teszt programot lefuttatva is F03 hibára áll ki. Próbáltam 3 féle (barna, fehér, fekete) Indesit NTC-vel is. 3-ból kettővel 10-15perc után kiáll F03-ra, egyikkel végigment a mosás, de a fűtőszálat ott sem kapcsolja be. Az eredetei NTC ami zárlatos volt benne az kárt tehetett az elektronikában?

Köszi előre is a segítségeteket.

üdv.: G.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az NTC hogy volt zárlatos? A házához is mérhető valami, vagy csak a két lába közt? Csak azért kérdezem, mert ha elment zárlatba, annak oka kell legyen. Ha a potméteres próba pozitív eredményt hoz, akkor talán nem sérült az elektronika. Amúgy ha beleraksz valamilyen NTC-t, mekkora feszültséget mérsz rajta?

Üdv: Jácint

0

otto54M
otto54M picture

Szia!
Az NTC kapcsainak "sima" összezáródása nem okoz hibát az elektronikában.A test zárlattal azonban más a helyzet,ott elfordulhat az elektronika meghibásodása is. Amennyiben van 230V/230V-os leválasztó trafód,akkor biztonságosan kimérheted,egy potenciométer segítségével,hogy hol kapcsol az elektronika.Amennyiben érdekel a módszer,akkor leírom részletesebben is.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia !

Sose tarts ilyen dolgokat magadba,szeretek újat tanulni... :)

Üdv:András.

0

otto54M
otto54M picture

Ottó
Mivel az átlagos mosógépek áram felvétele fűtés közben 10 Amper körüli,ezért a fűtőbetétet célszerű a vizsgálat idejére 230V-os 60W-os hagyományos izzóval helyettesíteni. Természetesen,ha megfelelően nagy teljesítményű leválasztó trafó áll rendelkezésre,akkor nem kell a helyettesítés. A NTC-t 25kohm-os potival helyettesítjük és ezt a legnagyobb értékre állítva indulhat a próba. A gépen a fűtési hőmérséklet szabályozó ne legyen "*" állapotba,mert akkor nem fog fűteni és értelmetlen az egész vizsgálat. Valamelyik mosó programot kiválasztva indítjuk a mosást. Amikor a program kezdi a fűtést,azt az izzón remekül látjuk. Ekkor óvatosan csökkentsük a potenciométerrel az ellenállás értékét,addig amíg a fűtés meg nem szűnik (ekkor az izzó nem világít). Feszültségmentesítés után a mérjük meg a potenciométeren beállított ellenállás értékét. Az adott géptípushoz tartozó NTC értékének ismeretében már vissza tudjuk számolni a hőfokot. Fontos,hogy a potenciométeren beállított ellenállásértéket úgy mérjük meg,hogy nem csatlakozik az elektronikához,mert egyébként az elektronika mérőkörének osztó ellenállásai erősen meghamisítják az eredményt!
Az így megállapított hőfok már információt ad arra vonatkozóan,hogy sérült-e a hőmérsékletet mérőkör.
Nagyobb hőfokú (60°C,90°C) programon futtatásakor általában több szakaszban történik a felfűtés,ezért több értéket fogunk kapni.
A 25 kohm az "Indesit" gépekre vonatkozik egyéb típusoknál ez az érték eltérő.

A leválasztó trafó használata érintésvédelmi szempontból nagyon fontos!

Üdv.

0

gnusmas1234567
gnusmas1234567 picture

Szia Ottó!

Köszi szépen a részletes leírást, örülök neki, mert válasz hiányában már épp "temetni" akartam. Egyetlen dolog nem világos nekem belőle, mégpedig ez: "Az adott géptípushoz tartozó NTC értékének ismeretében már vissza tudjuk számolni a hőfokot." Ezt kifejtenéd nekem?

Köszi szépen!

Üdv.: G.

0

otto54M
otto54M picture

Szia!
Amennyiben érdekel az Indesit NTC táblázat,akkor holnap felrakom ide. A fontosabb hőfokértékekhez tartozó ellenállás értékeket tartalmazza. Csak közelítő értékek vannak,de a mosógépeknél nagyon pontosra nincs is szükség.
Üdv. Ottó

0

feci
feci picture

Szia.
Ez roppant egyszerű. Az SM-ban szokottt lenni egy táblázat az NTC ellenállásáról a hőmérséklet függvényében. Abban kikereshető az adott ellenállásra a hozzá tartozó hőmérséklet.

0