You are here

Indesit iwsd4105 tip. mosógép "élesztése", vagyis nem jól működik? (megoldva)

21 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
(nem tudtam milyen címet adhatnék)
Nos ez a gép "biztosan jó lesz még valamire" alapon került hozzám. Ismerős ismerőse vett másikat, én meg nem akartam hagyni, hogy kidobásra kerüljön, így elhoztam. Az "eredi" hibát ami H20 képében jelentkezett, hamar orvosoltam, betöltő cső volt megtörve. Gondoltam próbálgatom kicsit, mert elmondás szerint utóbbi hetekben nem olyan "szépen mosott" mint előtte. Ami feltűnt, bár megy a gép, de érzékelhetően hideg a víz. Szóval próbálom sorrendben írni: bekapcsolom, vízet betölti és forgat rajta párat... fűtőelemen nem mérhető feszültség. (fűtőszál jó) pár percenként 4-5mp-re elindítja motort és ilyenkor a fűtőszál is kap feszültséget. Tehát, mosási ciklus alatt párpercenként 4-5mp motor forgás, ami alatt van fűtés és ennyi. Nem vagyok mosógép szakértő, de ezt nem nevezném mosásnak. 
Talán van itt olyan szaki, aki tudja mi okozhatja mindezt. Jobban belemélyedek majd a "lekivilágába", de gondoltam előtte rákérdezek.
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
aztazeget
aztazeget picture

Szia!
Egyébként a mosógépek többsége normál mosási programon először hideg vízzel áztat és pár perc múlva kapcsolja rá a fűtést, 

Üdv:NA

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Ma több programon végig lett rajta csinálva a mosás ismét, úgyhogy én ezt végleg (vagyis addig míg el nem romlik) jónak tekintem.
Üdv, Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Kicsit elhúzódott a dolog idő hiányában, de végre tudtam vele foglalkozni.
Elektronika "rendbetétele" (ellenállások cseréje) után próba következett. Két programot hagytam lefutni rajta és jónak tűnt. Ami számomra érdekesség volt, hogy a fűtést nem az elején kezdi, hanem csak pár perc késéssel. Mint kiderült, bekapcsolás után szakaszosan jobbra-balra forgatja, tehát nem úgy mint mikor idekerült. Még egy furcsaságot láttam, de mivel több programnál is így teszi, lehet ez a normális... nevezetesen a centri 16(ha jól emlékszek) perc. Közben többször leáll és fokozatosan újra felpörgeti. 
Azóta 7-8 "éles" mosáson is túlvan gond nélkül, így én ezt "jónak tekintem".
Köszönöm mindenki segítségét!
Üdv, Z.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ide oda forgatáskor súlyt mér. A centrit is azért állítja meg. A sújt méricskéli. Centri végén meg fellazít a jobbra balra forgatással. 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Ahogy méricskélem a dolgokat, minden jónak tűnik, vezérlés kivételével. Szerencsére ez nem egy űrsikló, faék egyszerűségével vetekszik. Mivel a processor jelek szerint dolgozik, a rajz alapján felélesztem az elektronikát és kiderül a folytatás...
Köszönöm mindenkinek a segítő szándékot! (természetesen az eredményről beszámolok)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Zoltán !
Mi történt ? Mi lett a végeredmény ?
Üdv

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Végeredmény még nincs, csak rész.. miután rendbe raktam az elektronikát, ma reggel belepróbáltam. Egy gyors programot lefuttattam. Már van fűtés és elvileg rendben dolgozik. Azért az elvileg, mert a fűtés jelenlétén kívül nem ellenőriztem semmit, sőt magára hagytam a gépet. Terveim szerint (ha lesz kis időm rá) úgy akarom kipróbálni egy programon, hogy közben "kukucskálom", rendben forgat-e, stb. Minden esetre eddig bíztatóak a jelek. (bár azt továbbra sem tudom, mitől mehetett tönkre, ázás nyom, ilyesmi nem látszik a panelon)
Üdv, Z.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Zoli !
Tedd centrire ! Futtasd le ! Van hibakód ? ( Ne feledd , hogy lehet , hogy kb.  tíz percet kell várni a hibakódra )

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Motor csati, fűtés csati, csapágynál folyásnyom?
https://storage.googleapis.com/joszaki-reference-photos/small/haztartasi...

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Sok rossz arkadiat láttam, de alkatrész égés az mindig durva zárlatra volt visszavezethető. 
A legtöbb zárlat a motorcsatin van a víztől. 
Csodák nincsenek. 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Közben kivettem az elektronikát ( 215010229.01 sw: 01.04.03  )  és átnéztem. Forrasztási hibát nem, de négy elégett ellenállást találtam. Próba szerencse alapon ezeket majd cserélem (ha megfejtem az értéküket) és utána jobban átnézem annak fényében, amit írtatok. Légcsapda, stb.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Minta

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Beázás nyom nincs?
Arcadia? 
Ha az, akkor előre sajnállak. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Mosószaki !
Fej vagy írás ? Megpróbálnám cserélni az ellenállásokat a "minta" alapján . Mérném a tranyót , és/vagy cserélném . Szerintem .

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Ha a motor menetzárlatos akkor egy idő után a zavarjelek miatt az elektronika resetel. Ezért csinálhatja az 5 másodperc fűtés-forgatás hibát. Ha ARCDIA panellel szerelt a gép és a motor biztosan jó, akkor a processzor paneljának forrasztásait érdemes újraforrasztani. Érdemes a panelt a szénkefeportól megtisztítani. Ha a tápegység nem IC-s felépítésű akkor a panelon lévő 10uF kapacitás szegény.

1

huszezres
huszezres picture

Szia! És melyik programon indítottad?? Mert pl a gyapjú programon "5percenként" fordít a motor! S ha van rajta pl 20fokos programok, akkor ott hideg vízzel mos! Az általad leírt hiba adódhat a szintkapcsoló (légcsapda) hibából is, mert csak akkor fűt, ha van vízszint!!

0

varga jano
varga jano picture
*****

https://elektrotanya.com/showresult?what=iwsd4105&kategoria=&kat2=all
Kedves Zoltán !
Én a helyedben először azt nézném meg , hogy milyen állapotú a gép ?
Vízköves ?  Rozsdás ? Csapágya , lengéscsillapítója , rendben ? Fűtőtest , milyen állapotú ? Motor , nem csapágyas ? Szénkefék rendben ? Szivárog-e valahol a víz ?  Mit kell feltétlenül cserélnem ? Mosógép szinten kell javítanom ? Panel szinten kell javítanom ? Elbontom alkatrésznek ? Mennyit , tudok , érdemes , rá költenem ? Eladásra szánom ? Saját célra ? Családon belül , karácsonyi ajándéknak ? Tedd ezeket mérlegre ! Utána dönts el ! Üdv

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszönöm a választ, illetve a sok kérdést. A gép jó állapotú és nem vízköves, lengéscsillapító jó, motor nem csapágyas, nem vízköves, pici rozsda, nem szivárog a víz. Többi kérdésre majd akkor tudok válaszolni, ha megfejtettem a hibát. 
Üdv, Z.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Hello!
Centrin rendesen felpörög? 
Ha baj van a fordulattal a taho a rosz. 
Tahora tegyél multit csipogó állásban, forgasd a motort, fordulatszám függő csipogást kell hallanod. 
A többi ellenőrizni valót már említették. 
Taho 100 ohmos nagyságrendű.szakadt illetve mechanikusan törött szokott lenni. 

0

Sponsored links