You are here

Indesit kombinált frizsiderbe NTC módosítás

12 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Tulaj megmosta és vizet kapott az elektromos termosztátja és szétégett minden procival eggyütt, mivel drága az elektronika bele ezért tulajjal (aki egyben a barátom is) megbeszéltem hogy egy kínai univerzális termosztát kerül bele,
Csak egy aliexpresses XH-W3001 -et sikerült gyorsan helyileg vennem, de ennek az NTC-je 10kohm, míg az Indesité 2k2, az NTC-t nem lehet kicserélni gyárilag purhabbal be van ragasztva de minden a frizsiderben, még a fedôlemez is.
Igy mérve pl 32°C (napon volt)  helyett 63°C-t mutat, ezt kellene valahogy korrigálnom hogy a tulaj tudja majd használni.
Hogyan lehetne ezt korrigálni?
Meg mivel kisáramú szervízes vagyok, nem vagyok járatos ebben a témában a frizsidert milyen hôtartományban szokták használni otholi használatra?
 

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A termosztátnak van egy felhúzó ellenállása, sima feszültségosztót alkot. Ezt kellene módosítani, de az is lehet, elég egy 2,7k vagy 3,3k-s ellenállás az 5V felé párhuzamosan az eredetivel.
A termosztát helyett tegyél be egy fix 10k-t, írd fel, mennyit mutat, majd tegyél egy 2,2-k-t, és addig játsz a felhúzó ellenállással, míg ugyanannyit nem mutat.

0

KGL
KGL picture

Szia!
Fúrjál egy lyukat oda ahol biztosan nincsenek csövek (jellemzően a teteje) lógass be egy 10K NTC-t és meg is vagy. 

2

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. "lógass be egy 10K NTC " Ettől azért egy kicsit összetetteb a dolog .
 Ez így nem fog működni . " Belógatott"  hőérzékelő ( termosztát kap. cső) , vagyis ami levegőbe lóg azt ott  használják ahol ventilátor fúj le az elpárról , és keveri a levegőt , az a hűtő részben pluszos tartományba kapcsol mert a keringettet levegőt figyeli , ha pedig az érzékelő   benne van szigetelésbe , akkor az tuti a belső hátfal elpár hőfokát figyeli ami mínusz 15-25C , és így ál be a hűtő +3-8C .
Azt sem mindegy hogy sima , vagy  kombi hűtő e , de egy kiolvasztási ciklus biztos van benne , és egy   kínai termosztát ezt nem fogja tudni , meg lehet vele oldani , de jegesedni foga a hátfal , és gyakran kel majd kiolvasztani .
Egy ilyennel már simán ki lehet váltani egy gyári  hűtő termosztátott :
https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enHU984HU984&sxsrf=APwXEdeRt5-...

Az Ntc-t legjobb lenne hátúról óvatosan   megbontani a szigetelést és közvetlen az elpárra rögzíteni. (1-2 cm vastag szokott lenni )a hűtő részen   , mert azt kell temperálni a fagyasztó meg úgy van tervezve , hogy beáll a -18-ra , ha ez 4-5 C . Utána kell habbal , vagy hungarocellel  betömködni a lukat , és leragasztani mert ott fog nedvesedni .
 

0

KGL
KGL picture

Ok, majd szólok a több tucat ilyen módon megmentett hűtőnek, hogy legyenek szívesek és ne működjenek jól, mert így nem lehet. :D 

0

ityvity
ityvity picture
*

Minden szakmába vannak kokány megoldások , ami akár működhet is , de minden átalakítás nem kokányolás , ha megfelelő szakmaisággal csináljak . 
Lent leírtam a kombi hűtő kalorikus működését , és próbálom elképzelni gyakorlatban hogy ha a hűtő tetején figyelem a hőfokot , vajon a zöldségtartóban mennyi lesz , a fagyasztó részt ne is említsük .

0

KGL
KGL picture

Jajj de szeretem az ilyen csak én vagyok az okos és én értek csak hozzá megjegyzéseket. A világ nem olyan fekete fehér mint ahogy elképzeled. ;) Kókány nem kókány, működik. Jobb mint kidobni. Legyen szép napod. :)

0

ityvity
ityvity picture
*

Hid el láttam már egy pár hűtőt . Éveken keresztül , évi több mint ezer reklám hűtő meg fagyasztó , karbantartása meg javításában szerzet tapasztalat után , te is okosabb  lennél  . Területem van üveg ajtóstól a az open-frontig , huszonévestől a legújabb okos hűtőkig minden választék . Lakosági háztartásiakkal igaz kévést foglalkozok . 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia4

Kombinált hűtő van a címben. A fapados hűtők hogy csinálják? Fateromé alul fagyasztós, és sima mechanikus, kapilláros termosztát van benne. 

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia .Ja , mindent elolvasok 2X csak a címet nem laugh . Fapados kombi hűtő mechanikus termosztáttal a hűtőteret figyeli . és tervezéskor meg kalorikusan úgy számolták-osztották szét az elpár teljesítményét , hogy mikor a hűtő 4-8C , akkor a fagyasztó -18-20 C  és azért kell a termosztátnak a fagyasztó hőfokát kapcsolni , és mínuszba dolgozni - bonyolult ?
Belső hátfal elpárral ugyan az a helyzet , csak nincs fagyasztó , regeiekben volt a  hűtőtéren belül egy kis fagyasztó rész ajtóval , ott azt figyeli hőfok szabályozó .
Mivel a kapilláris csöves mechanikus termosztátok is különböznek a felhasználási szempont alapján , így nem egyszerű helyettesíteni valamilyen univerzális hőkapcsolóval . Fagyasztoknál azonfelül hogy ,  egy bizonyos hiszterezissel  kapcsolgatja a kompresszort , egy adott hőfok felet bekapcsoljak a (piros ) figyelmeztető jelzést , a hűtő termosztátnál  meg  a kapcsolási pontokon kivűl ,  van egy pluszos adat , ami kiolvasztás hőfoka .
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a címbéli hűtőben nincs mindenféle vetilátoros keringetés, akkor csak a termosztát hiszterézise lehet kritikus, nem? Ha a fagyasztóteret nem méri, akkor azt is úgy tervezhették, hogy ha fent van 2-5 fok, akkor lent legyen meg a -17 -20? (nem kötekedni akarok, csak kérdezem, mert kíváncsi vagyok).

0

ityvity
ityvity picture
*

Pontosan így van , a hiszterezis nem kritikus , annyi hogy ne jojózón , mert a egymás utáni ki be kapcsolást nem komázza a kompresszor , de a hátfal elég nagy tömeg ahhoz hogy ne legyen gyors változás ( levegőbe lógatott érzékelő már más , azért is kényszerlefúvásnál használják ) . Inkább a leolvasztás a kritikus , mert a jég rossz hővezető és rontja a hatásfokot . 

0

Sponsored links