You are here

INDESIT WIE 127 EX Hegesztett dob-üst MOSÓGÉP törött dobcsillag

34 posts / 0 new
Last post
sbm
sbm picture

Üdv Mindenkinek!

Kitartóan javitgatva még működik a tárgybeli mosógép :-) Több alkalommal leolvadt a forrasztás fűtésrelé lábáról...de mindig vissza lett forrasztva és folytatta életét. 
Viszont 2020 májusában szétment a csapágy. Persze, legnagyobb örömömre szolgált, hogy ragasztott üst van benne. Mindegy, megnéztem valami orosz youtube how-to videot, és neki ugrottam. Fűrészelés, borzasztóan beragadt régi csapágyak kiütése...majd csere (FAG 6204 és 6205) majd a biztonság kedvéért teljesen eltúlozva piros, 300 fokig ajánlott szilikonnal szigetelve, és rakás m4-s csavarral (sima alátét ahova fért, ahova nem oda semmi csak csavar került) összefogva megoldottam. Semmi probléma nem lépett fel, tökéletes eredménnyel működött több mint két évig (átlagban heti minimum 1 mosással), azaz mostanig. Hatalmas döngések, kopogások stb. az üstből de csak centrifugálásnál hallatszott. Ez nem lehet csapágy gondoltam...Nagy kedvem nem volt szétszedni mert igencsak fáradságos és hosszadalmas sztori volt már első alkalommal is...de a "know how" már megvolt nagyjából, így hát neki ugrottam...persze a dobcsillag tört el. 

Nos, mivel ez hegesztett műanyag dobban van, nem találtam hozzá sem gyári számot sem pedig magát a keresztet. Pedig meggyőződésem, hogy nem hegesztett dobban is van pont ilyen dobcsillag. Végignéztem egy millió dobcsillag képet, hogy hátha valamit találok hasonlót..de nem sikerült azonosítani. Egy szám van rajta, és ennek alapján egyetlen helyen bukkantam rá..persze egy ukrán bolhapiac oldalán. A fotók onnan vannak letöltve, és valóban pontosan ez van benne, ezzel a számmal stb.  
A lefordított szöveg meg: Tank cross for washing machine Ariston, Indesit 174001489.00 Shaft height - 114mm Bearings 6204, 6205 Oil seal 30*52*10 Ami pontosan megfelel a valóságnak. 

Mosógép nélkül (és a szétszedett alkatrészek, darabok szerte a lakásban :-) ) nem ülhettünk, végül 2 nap után azt mondtam, hogy összeszerelem úgy, hogy a csillag törött ágát több helyen átfúrom, és fém lapokkal, mint egy csont sínnel, összefogom kívül és belül. 
Már a fúrásnál nagyon látszott, hogy ez nem fog tartani, hisz annyira korrodált lett az alumínium, hogy mint a túróba úgy ment bele a fúró. Mindegy, össze lett szerelve szép és jó, de 3 mosás után vagy ott, vagy valahol máshol feladta. 
Nagyon nagy ambíció van bennem a megjavítását illetően, és rendkívül bosszant, hogy egy ilyen triviális, három csavarral 5 perc munka (a szétszerelést-visszaszerelést kivéve) alatt lecserélhető szirszar miatt ki kell dobni a tökéletesen működő mosógépet!  

Kérdés tehát az, hogy van valakinek tapasztalata ilyennel, netán kompatibilis dobcsillagról információ? Találtam honlapot ahol 90%-ban azonos (csak rövidebb tengellyel) Indesit-nek inoxból utángyártott készített dobcsillagokat árulnak...de ehhez még ott sincsen 

Köszönöm!

Comments
Szadista
Szadista picture

Szia.
 Ha mindenképpen ragaszkodsz a javításhoz : A régit ki szerelni mindenestöl el vinni egy idősebb szakihoz aki tud hegeszteni + van esztergája. És le gyártatni vele eggyett Pl : Lapos vasból.  Ha szereti a kihívásokat tuti meg tudja oldani és utánna örökös lesz mint a szegénység...

Üdvözlettel: Laci

0

sbm
sbm picture

Szia,

Igen, ez egy megoldás volna ami megfordult nekem is a fejembe....hogy azonnal tudatosuljon bennem ... az ilyen szakik akiket én ismertem ...már nincsenek köztünk sajnos. Ugyanakkor csak a rozsdamentes játszik, hisz bármi más esetén lehet hosszú életű, de egy idő után a ruhák ....crying

Csak mint gondolati játék...miből lehet manapság nagyon tartós anyagból ...nyomtatni alkatrészt?
Nem értek hozzá, azt olvasom, hogy már létezik inox 3D nyomtatás is (annak olyan lehet az ára is), de a polycarbonat lehet, hogy nem lenne rossz ...ami kérdés, hogy egy ilyen tengellyel megbírná-e magát az inox üstöt, plusz még egy 5-6 kiló vizes (10-12kg) ruhát...és mindezt 1200-al forgatva. Az biztos, hogy a mosás közbeni ide-oda forgatás nem lehet kihívás, a centrifugálás ami a nagyon megerőltető. 

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Eh. Az eleje a nehéz elindulni szakit keresni.... Ha már készen van bár melyik GALVANIZÁLÓ  tesz rá pár micron Cr  bevonatott .És Boldog vagy !!!

Üdvözlettel: Laci

ui: anyag + munka max 15-20e  (és az unoka is használhatja)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A kommersz 3D fémnyomtatás ide kevés. Ami meg elég, azt nem fizeted meg, többszöröse a gép árának.

Akkor már keress laseres , vagy vízsugaras céget, aki lemodellezi, és  kivágja Neked 10-20mm anyagból..

De értelmét nem látom, mert órabérben drágább, mint egy új gép. És ez nem a csúcskategória legszebb gépe :) meg addig mosni is kell :)

1

sbm
sbm picture

Szia!

Igen, közben már számomra is kiderült, hogy a nyomtatás ebben az esetben nem éri meg. Ezt csak a DIY "üzemmódban" érdemes javítani...ha van mivel. 
 
Viszont most jöttem az egyik nagy, mosógépeket is forgalmazó üzletből. Végignéztem a felhozatalt (a héten kíváncsi voltam, és megvettem a Tudatos Vásárló 2022 Mosógép Tesztjét) Megnézegettem közelebbről néhányat. Miele nálam sajnos ára miatt prohibitiv. Hát....már bocsánattal legyen mondva, de jó néhány márkás mosógép, a 150-250K HUF kategóriában műanyagos, vékony hullámzó lemez, lötyögő adagoló kazetta, benézve alájuk, teljesen identikus ezzel az Indesittel, teleszkópok stb. minden úgyan úgy néz ki, hasonló vagy gyengébb minőségre utalva....semmi extra. Viszont nagy hangzatos dumák (kiemelt funkcióként késleltetett indítás, centrifuga sebesség állítása, hőmérséklet állítás???...mind megvannak ezen a 17-éves gépen is) szép LCD display, rengeteg színes matricával rajtuk, szép vízhullámokkal stb. stb.  

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Én már csak benne vagyok ebben a "csillag"-témában! De nem találtam két olyan mosógép gyártmányt, amelyik csereszabatos lett volna egymással!
Csak fajtán belül: pl Indesit/Ariston tudok vastagabb tengelyűből vékonyabbat, hosszabb tengelyűből rövidebbet esztergálni! Mivel ugyanaz a dob átmérő és ott fut a szimmering, ahol kell!
Valamint a Wh csillagok tengelyét is át tudom esztergálni más csapágy és hosszméretre, ha még nem rohadt szét a spiáter csillag, ami ritka!
Tudok még kapható az olcsón kaphatú Samsung csillagból, és "noname" csillagból tengelyméret átesztergálásával Gorenje csillagot csinálni!
1x nekikészültem új csillagot gyártani, minden felszerelés a rendelkezésemre állt két forgácsoló műhelyben, de az alapanyag megvétele után jöttem rá, hogy nem fogja megérni! ......20x40-es tömör alu rúd, D:120x30-as alu tárcsa, valamint rozsdamentes tengelyanyag!
Arról a lemezből hajtott és összehegesztett csillagról csak az a véleményem, hogy eladásra jó, de nem tartós, mivel a rozsdamentes hegesztésének is megvan a megfelelő technikája, pl ha nem kezelik le a varratot és a kezelőszert utána nem közömbösítik, akkor szét fog rozsdálni, hamarabb mint ha csak vas lenne lefestve!
ferenc

2

sbm
sbm picture

Üdv,
Köszi az infókat! A kérdés akkor magától adódik: tudnál, és lenne miből alakítani, módosítani egy ilyen típusú dobcsillagot?

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Kb 6 éve őrizgetem eldugva, ha kitenném az udvarra: leszállna érte a repülőgép 10ezer méterről!
Etalonnak használtam az átalakított csillagokhoz, a méretek miatt! Egyszerűbb ezt befogni az esztergagépbe, és levenni róla a hosszméreteket!
Kiváló állapot és csapágyméret, 6204/6205/30x52x10!
ferenc
 

File csatolás: 

1

huszezres
huszezres picture

Szia!
Őszintén?....tudnák és csinálom is havi szinten! De: csak saját részre, mert én mosógépekkel foglalkozom, főleg Indesit/Ariston-nal! S manapság nem győzöm pótolni a szétrohadt 2-3 éves csillagokat!
Első képen: Gorenje csillagot Samsung csillagból!
Második képen: Legnagyobb tengelyméretű Indesit/Ariston csillag már megperselyezve a berágott csapágy és a szimmeringfutó méret miatt!
ferenc

File csatolás: 

2

sbm
sbm picture

Szia!

2-3 éves dobcsillag és tönkremegy az azért már a konzumerizmus lépétékeivel is nagyon durva. Lehet közrejátszik ehhez a felgyorsult szétrohadás megjelenéséhez a klasszikus mosószódával való Öko mosás fellendülése?! A mosószóda valóban rendkívül jó és olcsó mosószer, de köztudottan aluminium gyilkos, ez a jellemzője viszont nincsen "népszerűsítve" az öko mantrában. Egyébként ebben a gépben pont a 2020-s csapágy csere után kizárólag mosószódát kezdtünk el használni...az akkor készített képen látszik persze a csillagon a korrózió (már akkor 14 éves volt!) de annyira talán nem, hogy látszódjon valami törésre mutató elvékonyodás (persze mélységében felmérhetetlen szemmel a korrózió hatása)...de lehet a mosószóda is gyorsított rajta...de azért 17 év így is szép eredmény volt.

Sándor

0

sbm
sbm picture

Értem, de hát én mint kuncsaft kérdem :-) Pláné mivel ezzel foglalkozol, win-win lehet az üzlet, hisz én is egy vagyok az ügyfeleid közül. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri !
Igazad van
Üdvözlettel Varga Jano

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem hát.. Mosni vízzel lehet, meg jobbra-balra tekergetéssel. Centrifugálni meg sebességgel :)

Amiben a modern jobb lehet, az a direkt drive.. meg a csoda bubizó gépek. A többi ugyan az.. Nagy csoda nincs.

De attól, hogy nem jobb, attól még aktuális lehet a csere, ha nincs más megoldás, mint a fateknő...

Bontottat felesleges keresni, az is mind ilyen.

Ok meg egyszerű. Az Energomat megy 35 éve, néha csapágy csere. De az a mennyiségű vas, és alkatrész akkor is megfizethetetlen volt, és nagyon sokáig kellett spórolni rá, ahogy most egy Miele gép.

Ami nem javítható épeszű áron, azt el kell engedni, mert értelme semmi annak, hogy minden héten szív vele az ember.

WiFi, csicsa: Annak is van létjogosultsága, csak nem biztos, hogy elsőre nyilvánvaló. Pl vannak gépek, amik MQTT-n tudnak kommunikálni. És pl az új napelem rendszer szabályok esetében mondjuk egy okos otthon vezérlés el tudja indítani, ha süt a nap, és le tudja lőni, ha árnyék van.. Máris nem olyan marhaság, és pár év alatt akár az árát is behozza. Az, hogy valami első körben marhaságnak tűnik, nem biztos, hogy teljesen az, és értelmetlen... Csak esetleg számodra JELENLEG felesleges.

0

sbm
sbm picture

Egyetértek minden szavaddal. Annak ellenére, hogy tömbházban lakom, tehá elég limitált lehetőségekkel, a Wifi kifejezetten érdekel ha nincsen ettől az ár elrugaszkodva. Egyszerűbb dolgok is lehetnek ennek kapcsán hasznosak...Pld. víz, áram kimaradás, vagy valamilyen hiba esetén értesítés stb.
Jelenleg több minden amit ésszerűnek tartottam Smart alapú a lakásban: Tado intelligens termosztát rendszer (ez kifejezetten magas hatásfokkal bíró, öntanuló megoldás), villanykapcsolók, égők, aljzatok ("buta" eszközök ki-be kapcsolása, időzítés és hasonló egyszerűbb feladatok elvégzésére stb.). És minden ki van használva (persze mindig van olyan amire azt lehet mondani, hogy hát ez túlzás...). Arról nem beszélve, hogy a Google Home rendszerbe ezek mellett integrálva van még a TV, Chromcast, Google Mini, Denon Receiver, Alecoair légtisztító, Gründig légkondi stb. 

0

ityvity
ityvity picture
*

Ja meg wi-fi , telefonos applikáció  már  elengedhetetlen , igen nagy a vakítás , ha minőségben nem is , de hát valamibe jobbnak kell leni a versenytársaktól .Semi sem már nem olyan mind régen volt , még a miele sem . 

1

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
az üst száma alapján keresnék egy másik csapágyas gépet,párezerért.
A gépeken is van két hosszú számsor,az alapján s.ninél össze lehet hasonlítani,mi van benne.
Szerintwm max 6-8 fajta üstöt használt indesit.

Más.

A relé kiolvadó lábai miatt én cserélném a relét mert már átmeneti ellenállása van.

 

2

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Belinkelnéd, a dobcsillag gyártó oldalt?
Kösz

1

sbm
sbm picture

Helló,

Nem tudok ilyenről, semmit nem találtam. De ha arra a három képre gondolsz amin az ép dobcsillag látható, nos azt egy árva helyen találtam az egész Interneten, és az is valamilyen ukrán bolhapiac oldala...valami 2021-s hirdetés (de ez most nyilván nem játszik)
https://obyava.ua/ru/krestovina-baka-ariston-indesit-174001489-19138570....
és ezt is úgy találtam valahogy, hogy a dobcsillagon lévő számot 174001489.00 (amire ha simán kerestem semmi relevánsat nem dobott ki), valamilyen kifejezéssel összekötve kerestem és akkor dobott ki egy képet...

Üdv,

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Erre gondoltam, amit itt írtál.....

File csatolás: 

0

sbm
sbm picture

elnézés, igen ...ezek is ... ukránok...és gyártanak(vagy gyártottak) inoxból dobcsillagokat...felvettem velük pont ma a kapcsolatot...válaszoltak és 
itt a honlapjuk https://usefulrare.com/products/indesit-washing-machine-stainless-steel-... ahol van is dobcsillag ami minden szempontból azonos azzal ami nekem kell ...csak rövidebb a tengelye (96mm nekem meg 114mm) és egy fokkal kisebb csapágysor van 6203 és 6204 versus 6204 és 6205. Tehát nem jó :-(

0

sbm
sbm picture

Közben jelezték, hogy találtak nekem valót https://usefulrare.com/products/ariston-indesit-washing-machine-drum-spi...

Viszont szállítással - ami 37 euró- együtt már prohibitiv ár.... 

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
Esetleg egy fotót feltennél az adattábláról?
Az ország tele van ilyen üsttel készült gépekkel.
 

1

sbm
sbm picture

Bocsánat, azzal maradtam, hogy tettem a posztban de nem. Most csatoltam. 

 

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

0

Kari
Kari picture
*****

Hogy mikor lesz ujra szallithato-> NEM TUDJàK! sad
K.

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
60k Huf-ért nem rendelném meg itthon sem.
Viszont van egy kisebb lista ott,hogy még milyen gépekben van ilyen üst...

0

sbm
sbm picture

Üdv,
Egyetértek.
Több helyen találtam már ilyen üstöt újan. Van ahol azonnal rendelhető de kizárt, hogy ilyent rendeljek, hisz abszurd surprise
Elképzelésem és posztom célja pont egy ilyen rendelés elkerülése.
A problémára a megoldásnak mindenekelőtt gazdaságosnak kell lennie. (nyilván, hogy amikor ketté fűrészeltem az üstöt, és a csapágyakat 2500 forint ráfordítással cseréltem akkor is ez volt a szempont) 
Mivel szétszedés után látszik, hogy a hegesztett verzió belül semmiben nem különbözik a csavarosoktól, a cél: identifikálni valahogy a megadott összes adat alapján egy megegyező dobcsillagot, ami cserélhető - tehát part numberrel ellátott -, azaz nem hegesztett üstbe mint cserealkatrész jár, és ergo rendelhető. 
 

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv ! Dob csillag nagyon típus meg gyártó függő   Indesit-be meg csavarral ősszé rakottat üstöt , nem emlékszek hogy láttam mostanában , mind ragasztott . 
Sok típushoz létezik gyári meg utángyártott csillag , de indesit-hez még nem láttam . El kell engedni , szép volt , jó volt , ennyi volt .
 

0

sbm
sbm picture

Üdv,
Pedig rengeteg utángyártott, de még gyári modell is van a piacon:

https://spares4indesit.co.uk/search-results?search_in_model=2&search_in_...

0

ityvity
ityvity picture
*

Igy néz ki a gyári rendelhető alkatrész , rengeteg utángyártottal még az elmúlt 20 évben nem találkoztam . Amit be linkeltél az Ukránoktól utángyártottat   nekem új , de ez a gép szerintem nem aza kategória ami ezzel gazdaságosan javítható .
 

File csatolás: 

0

sbm
sbm picture

Üdv,
"Sok típushoz létezik gyári meg utángyártott csillag , de indesit-hez még nem láttam " 
Félreértés ne essék: én erre a mondatodra reagáltam a linkel, miszerint létezik indesithez is utángyártott dobcsillag. Teljes üst-dob szerkezet nyilván nem, de ez nem is jött számításba nálam. 

0

sbm
sbm picture

Jelentem a mosógép feltámadt! smiley yes
huszezres / Ferenccel a - nickjéhez képest olcsóbban - wink üzletet kötöttünk, és a tőle megvett identikus dobcsillag beköltözött a gépbe. 
Teljesen jól muzsikál, mondhatni olyan mint újkorában volt. Persze, ha már szét volt bontva, akkor az egész üstöt a lerakódástól kitisztítva és fertőtlenítve szereltem össze, az összes slagot kimostam (most néztem bele először és hihetetlen, hogy milyen trutymó tud lerakódni a mosószertöltő csővének a harmonikájába is...) sőt még a lemezt is újra zománcoztam (felcsíszolva ugyan, de igaz, ilyen magamfajta hobbisnak való közvetlenül a rozsdára felvihető zománcot használva, 3 rétegben....)

Ez tehát egy 2006-ban vásárolt gép, eddig 17 év letudva egy csapágy szett (2020 május), és most a dobcsillag cserével. 
Részemről még sok boldog születésnapot neki smiley
Sándor
 

1

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Gratula Neked!
Ezt így még rajtam kívül senkitől nem láttam így megcsinálni!
Pedig már vásároltam az elmúlt 14 év alatt párszáz Indesit/Ariston gépet, olyat is amit "szakembör" saját magának csinált, és szakember-től is kaptam/vettem általa javított gépet!
Hiába no: elvakultak vagyunk!
ferenc
 

0

Sponsored links