You are here

Indesit WITL 106EU mosógép hiba

80 posts / 0 new
Last post
Tommee75
Tommee75 picture

Hello!
Segítséget szeretnék kérni a fent nevezett mosógép problémám ügyében. Biztos vannak itt olyanok, akik már találkoztak ilyen hibával. A mosógépem egyik napról a másikra hibaüzenettel leállt mosás közben. A hibajel a következő: a kapcsolótáblán a piros led egy másik zöld leddel együtt villog. Ez a könyv szerint szervizt jelent, de már rég nem garanciális a gép, ezért nem akarok szerelőt hívni.
A feleségem másik programon akart mosni, és akkor jelentkezett először a hiba. Mikor visszakapcsolta a szokásos programra, akkor minden rendben lefutott. Most már ez nem elég, kis idő után ígyis-úgyis leáll. A kapcsolópanelre gyanakodtam, de lehet hogy az eprom ment tönkre. Azt viszont nem tudom, hogyan kell felprogramozni.

Várom a válaszokat!
Előre is köszönöm,
Üdv

Tommee

Comments
Razel
Razel picture

Szervusztok.
Nem akartam új topikot nyitni mivel pont erről a gépről lenne szó.
Kaptam egy ilyen gépet,Hibajelenség a volt tulaj szerint,hogy teljesen megzavarodott a programja és nem reagál semmire,ha megtudom csinálni használjam.
Elsőként teljes tisztítást végeztem,az elektronikánál is.Kosz,por,vízkő volt,de szemre hibás alkatrészt nem találtam.Csöveket kiszedtem,kipucoltam. Mivel a műhelyben nincs hálózati víz, ezért egy 400-as centri program elindításával próbálkoztam.
Minden gond nélkül lement a program, viszont a végén a felső 3 zöld LED ütemesen és a power LED gyorsan villogot.Még 10 perc után sem reagált a kikapcsoló gombra,ajtót nem engedte kinyitni.Hálózatból dugó kihúz,1 perc várakozás után kattanás és nyitható az ajtó.Tápdugó vissza és minden normálisan működött megint a végéig.
Tud valaki segíteni,hogy mit nézzek meg?
Köszönöm előre is.

0

Razel
Razel picture

:super: Sikerült!
Minden tökéletesen múúúúkodik.... :oke:

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Razel!
Gratula!
Mindez hany menetnyi, mely atmeröjü "rezezes" aran jött össze?
Kari

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kari!
Titkolja, bár engem is érdekelne!
Az unokára kente,pedig biztos ő kuszálta össze :)

0

Razel
Razel picture

Sziasztok.

0,25 mm,CUZ huzalból, 2x 1900 menetet számoltam le +,- 20 menet lehet.Vissza 2000-et számoltam és tettem rá.A valóságban 1950-2000 menet között sikerült oldalanként.
Mivel a két tekercstest egy síkba forgatható,könnyű volt egy fa tartót belefaragnom és a végét kézi furdancsba fogni.Aztán már csak tekerni és számolni kellett. :oops:

File csatolás: 

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Köszi!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Gratula!
A türelem sikert és szivattyút terem!
Miki.

0

Razel
Razel picture

Na,nekiálltam méricskélni.Aztán sikerült beazonosítani a hibás dolgot.
Kössz az eddigi segítséget.

Üdv.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Razel!
"...sikerült beazonosítani a hibás dolgot."
Ne titkolózz... :) mi okozta a hibát?
Üdv Tibi.

0

Razel
Razel picture

Szevasz Tibi.

Alapvetően a szivattyú tekercsének szakadása.
Már leszámoltam a menetszámot és találtam itthon egy spulni CUZ huzalt. :D
A tetejénél - nevezzük gallérnak - a gumi egy helyen ki van lukadva és a lecsöpögő víz,pont a szivattyúra ment.Gondolom ez okozta a halálát.
Üdv.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , képről úgy latom hogy ez egy körmös askoll szivattyú de ha itt a keresőbe beírod hogy uni szivattyú válogathatsz 1K forinttól felfelé és nem kel tekercselgetni.

0

Razel
Razel picture

Szia.
Askollnak az,valóban.Kössz,de ha már belefogtam........ :|

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A sikerélmény?
Szerintem azt nem lehet forintban mérni! :beer:
Miki.
PS -Azért érdekes,legalább két különböző gyár lenne :redsad:

0

Razel
Razel picture

Szia kolya61.
Tökéletesen igazad van. :beer:

Azért az sem elhanyagolandó,hogy az pénzbe kerül .... :lol:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Razel!
Igy van!
Ha valami pénzbe kerül,az valaki zsebébe kerül,ha pénzbe nem kerül,az a mi zsebünkből ki, nem kerül!
Húú a zannyát!
Miki.
PS- Tizenéves koromban ingyen javitottam a nyugati tv-ket.Amikor én köszöntem meg ,hogy megjavithattam,kicsit furán néztek rám.De amikor elmagyaráztam ,hogy nekem a tapasztalat majd jól fog jönni,az 50 százalék megértette a maradék meg rámerőszakolt 5 rubelt.,
Igaz ,akkor az kb 6 dolcsit ért.

0

Razel
Razel picture

Szia kolya61.

Egyformán gondolkodunk csak én nem vállalok másnak szerelési munkát,maximum a családon belül, de tanulni szeretek még mindig.
Én ,úgy mondják,hogy vizuális típus vagyok,hamarabb tanulok gyakorlatból,mint a könyvekből.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ez igy jó!
De néha nem lehet könyv nélkül!A zasszony szerint lehetne,amikor a port törölgeti le róluk!
Sajnálom kidobni,ezért mind meg van ! mennyi fának a koporsóját őrzöm!Fúúúj..

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Razel!
Az inkább menetzárlatnak néz ki.
Jó munkát.Ha sikerrel jársz majd ird meg, ja és hány menet volt rajta.Gondolom 40 wattos a szivattyú.

0

Razel
Razel picture

Szevasz kolya.

Köszönöm.
Nem.Csak 20 W-os - a címkéje szerint.Lehet,hogy menetzárlatnak indult,de a jobb oldalinak kilóg az egyik elszakadt vége.
Most pontosan nem tudom a menetszámot,mert időnként az unokám tett róla,hogy eltévesszem .. :D

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Hát Vazze,nem tudsz semminek sem örülni :lol:
De akkor az nem kinyomó szivattyú ,hanem keringető.

0

Razel
Razel picture

Szia.
Bocsánat,nem jól írtam.220/240V 50Hz, 0,2A ,25W a pontos adata.
Végül is igen.....keringtetem a vizet a lefolyóba ...:D
Van róla kép is,de a mobil elég gyenge képeket csinált.
Majd ha kész lesz,felrakom azokat is.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Érdekesek ezek a szivattyúk .Nálam is 0.2 a !

File csatolás: 

0

Razel
Razel picture

Szia.

Igen,pontosan így néz ki -ez az.Erre viszont a fentiek vannak írva.
Talán a képen látszik.
Lényeg,hogy jó legyen.

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Örülök, hogy sikerrel jártál és hogy kitartásod meghozta gyümölcsét. Valamint nekem is tanulópénz volt, hogy ami nekem evidencia (pl:motorteszter) azzal nem mindenki rendelkezik és erre a figyelmet fel kell hívni. Az elektronika világa csodálatos de megtanulni egy véget nem érő folyamat ahol csak követni tudjuk az eseményeket előrelátni nem.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Köszönöm mindenkinek!

A motort a mai napon kipróbáltam, és működik. Sorbakötöttem a forgórészt az állórésszel, és egy akkutöltővel 12V-on gyönyörűen duruzsolt. A másik gondolat a sorban a triak volt, úgyhogy vettem kettő darabot -(BT193)- 370 Ft-ért, és kicseréltem. Nagy kő esett le a szívemről amikor a mosógép nekiállt dolgozni!!!!!

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a hozzáállást, a hülye kérdéseim elviselését, és persze az jótanácsokat. Ezúton közlöm veletek, hogy egy darabig csak szemlélője leszek az oldalnak, és olvasgatom a tanító jellegű hozzászólásokat. Ha netalán feltennék ostoba kérdéseket, kérlek ne haragudjatok meg rám! :D

Köszönöm még1x!!!

T

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ez a rezsós megoldás szerintem is járható út. Viszont mielött elkezdenéd a próbát elötte tárgyaljuk meg a motor helyes bekötését mivel a forgórésznek és az állórésznek sorba kell kapcsolva lennie a próbához.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A rajz fenn van a tanyán servicemanual 58.oldalon szerintem a te gépedhez való. Sajnos a panelről rajzot nem ad ki a gyártómű de érdemes megpróbálni azt hogy a motort visszaszereled és a panelon lévő csatlakozósoron méred az ellenállásokat "hidegen" tehát kikapcsolt gép esetén. Egyébként ma javítottam egy hasonló gépet és a tachogenerátort kiváncsiságból megmértem az 100 Ohm volt. Egyébként a tachogenerátort úgy is tudod ellenőrizni, hogy a műszereredet AC állásba 20V os méréshatárra teszed és a dobot megforgatod kézzel. Ha 1-2 V ot mérsz akkor az még jó is lehet. A panelon a reléket érdemes átforrasztani ha nem is látszik semmi rajta.

0

Tommee75
Tommee75 picture

És mi a helyzet a triakkal? Mekkora esély van arra, hogy ő a hunyó? Bár rámértem arra is, nem látszott hibásnak, de mégis...

0

city217
city217 picture

Szia.
Jó fej vagy, nem tudom hogy képzeled a javítást, de mi innen látatlanban mit mondjunk? "nem látszik hibásnak" biztos, de ha már szétszedted akkor ilyenkor illik cserélni a kondikat, a triakokat és gyanúsnak látszó alkatrészeket. 2-3 ezer forint, de megéri.
Üdv.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Szia!
Igazad van, nem tudhatjátok, hogy hogyan is áll a szénám. Bocs! Azt azért el kell mondanom, hogy én csak hobbiszinten űzöm ezt a szakmát, és a képesítésem is nemrég szereztem meg, és háztartási gépekkel még soha nem foglalkoztam. Éppen ezért csak a magam dolgait javítgatom, tanulni, tapasztalatot szerezni ezek a legjobbak, így másnak biztosan nem okozok kárt. Persze, ha nektek gond a sok kérdésre válaszolni, akkor kérlek ne válaszoljatok többet. Persze én is meggondolom legközelebb, hogy mit kérdezek, nehogy tényleg hülyeség legyen. :)

Kösz,
T

0

city217
city217 picture

Szia.
Ne vegyél zokon senkit, hidd el az a ici-pici pöcc is a javadat szolgálja. Mert itt viccelni is szabad!.
A javítással kapcsolatban pedig van benne majdnem egy tucat triak, azokat méréssel össze tudod hasonlítani.Azt az egy nagyot pedig ha nem vagy biztos a mérésben akkor cseréld. De közben nézd át a forrasztásokat is, mert egy jó átforrasztás is sokat tud segíteni. Ja és mi van a motorral, az már forog?
Üdv.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Köszi a biztatást, nem is a viccelődéssel van baj, csak az bosszant, mikor más problémáján viccelődnek. Na, mind1!
A géppel érdemben még nem csináltam semmit. Konkrétan tapogatok, mint vak a pi.án!
A triak cseréjében bízom egy kicsit, ami a hűtöbordán van. A panelen átméregettem az összes axiális alkatot, minden rendben velük. A forrasztásokat még nem ellenőriztem, bevallom, nincs semmi nagyítóm! :)
Különben, ma bementem egy mosógép alkatrész boltba, és konkrétan elzavartak, hogy ilyen dolgokat ott ne keressek, mert ezek méregdrága alkatrészek, és senki nem venné tőlük, ezért nem is tartanak ilyeneket. Na bumm! Vezérlőegység, motor, stb...
Úgyhogy magamra maradtam, meg persze rátok számíthatok még. Tehát folytatom a "küzdelmet".

Üdv!
T

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azért arra felhívhattad volna a figyelmét, hogy triakot csak úgy javítunk, hogy előtte kifordítjuk és a belső oldaláról foltozzuk be. :rohog:
Üdv! Kalex

0

Tommee75
Tommee75 picture

Köszönöm magasröptű humorodat, hidd el, egyetlen arcizmom sem díjazta. Ennyire azért nem vagyok tudatlan, bármennyire is gondolod. Ha képtelen vagy építő jellegű hozzászóláshoz, kérlek a kretén megjegyzéseidet tartsd meg magadnak... :(

Köszi!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem reagáltam azonnal, mert a hirtelen válasz nem egészséges. Válaszodból arra következtetek, hogy kihívásokkal küszködsz az emberi kapcsolatok terén. Nem gondoltalak tudatlannak, de a topiknyitód óta leírtak valahogy nem erősítették meg azt a meggyőződésemet, hogy a javítással Neked kellene foglalkoznod. Mivel még új vagy itt, nem valószínű, hogy elolvastad a hasonló mosógépjavító topik-sagát. (bzsgl)
Nem volt véletlen a megjegyzésem, hiszen azt írtad:"Bár rámértem arra is, nem látszott hibásnak, de mégis...". Ezt egész egyszerűen nem lehet értelmezni. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, nem minősítettem a tudásod, nem állítottam Rólad, illetve képességeidről semmi dehonesztálót.
"kretén megjegyzéseidet tartsd meg magadnak" - ezt gondolom felismered. :hmmm:
A konkrét javításról:
1. A hibajelenség pontos leírása előfeltétele a hibamegállapításnak. nem elég, hogy "kis idő után így is-úgy is leáll"
2. Az elvégzett mérések, javítási események lehetőleg pontos ismertetése. (Ez viszonylag elfogadhatóan megtörtént)
3. Az ajánlott eljárások kipróbálása után a visszajelzés. (Itt már vannak hiányosságok: meghalt a motor, vagy nem, kipróbáltad-e csökkentett feszültséggel, mint azt ajánlották?)
4. A mosógép működéséhez szükséges külső feltételek adottak-e? (vízszint érzékelő, ajtóérintkező, tachogenerátor ad-e jelet, stb.
5. Van-e rajzod, mert azzal csak egyszerűbb.
Amúgy én kérek elnézést. :jajj:
Üdv! Kalex

0

Tommee75
Tommee75 picture

Sajnálom, és elnézést kérek a hangnememért, de annak ellenére, hogy nem szántad dehonesztálónak a válaszod, sajnos annak érződött. Nem vagyok szakember, ebből fakadóan bizony előfordulnak számodra és minden szakember számára idiótának tűnő kérdések. És lesznek is, erről biztosíthatlak. Gondolom a nem szakmádba vágó dolgokkal te is hadilábon állsz. Hacsak nem vagy 100000 mester...
Mivel én nem vagyok szakember, ezért csak a magam házatáján sepergetek! Hidd el, nem fogok kontár módjára javítgatni senkinek semmit. :)
Mégegyszer, bocsánatot kérek, de légy szíves, ezzel ne viccelj. Köszönöm.

Üdv,
T

UI: Sajnos rajzot még nem találtam, biztos könnyebb lenne nekem is... :)
Ha netelán rendelkeznél vele, kérlek oszd meg velem is. Köszi!

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Hat csak viccelt :P

Amugy olvasgatva az itteni dolgokat,
elfustolt motorral is tovabb probalkozol ?
Nem kene elobb eszkozolni egy motorcseret vagy megtudni, hogy 100% muxik ?

Ilyen esetben nem csak a Triak, hanem a rellek is okozhatnak gondot, es egy rakas periferias cucc, ugy mint vizszintjelzo, ajtozar stb attol fuggoen milyen sorrendben vizsgalja oket a proceszor... Engem egy relle szivatott meg egyszer ... le volt ragadva :P

Udv: Denes Istvan

0

Tommee75
Tommee75 picture

Szia!
Sajnos a motort nem tudom kipróbálni, mert nem rendelkezem semmi állítható tápegységgel, vagy toroid trafóval. Valójában lapatnet hozzászólásaira és a mérésekre alapozva remélem, hogy a motor megúszta. A triak cseréje is csak egy lehetőség egyelőre. A reléket is átvizsgáltam, azok nincsenek beragadva, és az ellenállásokat és diódákat is ellenőriztem. Minden rendben van.

T

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Rendben. Egy egyszerű mérési eljárás szabályozható tápegység hiányában. Keresel egy egylapos rezsót, vagy más ohmos terhelést (500W-nál ne legyen nagyobb) és sorba kötve a motorral lepróbálod. Amennyiben így forog a motor jelentősebb szikrázás és ívhúzás nélkül, akkor van reményed arra, hogy jó. Rezsó hiányában izzó is megteszi, csak a megfelelő darabszámot párhuzamosan kötni macerás.
Másik lehetőség, hogy két sorba kötött 230/24-os trafóval (48V) megpörgeted. Ezzel a feszültséggel már folyamatosan kell pörögnie. Triakot csak akkor cserélnék, ha a motor tutira jó, mert különben elviszi az újat is.

Üdv! Kalex

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A motor csatlakozóján azt a csatlakozót értem ami a panelra van feldugva J9. A motor kapocslécén a 6-7 pontok között lehet az ellenállást mérni. Ezt csak az eggyértelműség kedvéért írom.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Sziasztok!

Úgy érzem ez a beszélgetés már egy másik irányba lezd el haladni, úgyhogy megpróbálom visszaterelni az eredeti mederbe.
Szóval, azt próbáltam, hogy lehúztam a morot csatlakozót és bekapcsoltam a gépet. A hibaüzenet megszűnt, nem villognak a ledek össze-vissza. Csak egy led világít folyamatosan, mintha a mosógép üzemelne.
Tehát, ez a jel remélem utal a motorhibára. Ha mégsem, kérlek bennetek valamilyen más tünet megállapítására. Pl: a vezérlőpanel kikapcsolja a programot, mert nem érzékeli egy szükséges elem jelenlétét.
Bár ezesetben nekem ez nem jelentene megoldást. Remélem megtaláltam ahiba okát, és egy motorcserére megjavul ez a mosórobot...

Thx!

T

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Hiába vársz csodára.
Motor nélkül a gép az öntesznél leáll,mivel sem a motort ,sem a tacot nem érzékeli...
Az idők végezetéig így marad.

elwo

0

Tommee75
Tommee75 picture

Mit kell tudnom mérni a kivezetéseken? A tacho kimenetein, természetesen...

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A motor csatlakozóján az1-2 kivezetés megy a tachogenerátorhoz. Általában 100-200 Ohm közötti érték mérhető. A szénkefék milyen hosszúak voltak. Mert az állapotukból leghet következtetni a hibára. példáúl a zárlatos motor "eszi" a szénkefét valamint a szénkefén égésnyomok láthatóak a csúszófelületen. Régebbi gépen normális ha a kefék lekoptak és attól az Indesit meg is áll.

0

Tommee75
Tommee75 picture

A tachogenerátoron csak 70 ohmot tudok mérni. A szénkefék viszont megfelelő hosszúságúak, kb. 2cm, ami még a tokban van. Égésnyom nem látszik rajtuk, de csatolok néhány képet a jelenlegi állapotáról, talán kivehető pár részlet belőlük.

Üdv,
T

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Az a 70 Ohm akár még jó is lehet mivel ennyi szórása lehet a tekercsnek. Az már pozitiv hogy nem szakadt vagy zárlatos. A következő lépés, hogy mérd meg az 1-2 kivezetést a motoron lévő kapocslécen. Ez 1-2 Ohm ami a forgórész ellenállása közben ha lassan forgatod a motort akkor elvileg észrevehető ha valahol szakadás van az áramkörben. A 3-4 és a 4-5 kivezetés a kapocslécen az állórészeké ezt is érdemes megmérni a két érték elvileg egyforma kell legyen. Ahogy a képeken látom akár a motor meg is úszhatta a kalandot ha a forgórészen nincs égés. Az állórész akkora áramot vesz fel ha direktbe kötik, hogy rögtön leold a kismegszakító tehát túl nagy baja nem lehet.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Az 1-2 kivezetésen ~6 Ohm-ot mérek, a 3-4esen szintén. De ha nem a motor a hunyó, akkor mi? A vezérlőpanel adta meg magát?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A 4-5 között mérhető valami ? Egyébként a panel is lehet hibás ha szerencséd van akkor csak valamelyik forrasztás engedett el az irányváltó relénél vagy a triac-nál. A panelt nagyítóval átvizsgálva ráakadhatsz a hibára.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Csatolok egy képet, hogy egyértelműbb legyen hogy hol is méregettem...

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Most már látom hogy ennél a tipusnál nincs a 4-es pont kivezetve. Elvileg az a motor még meg is úszhatta a kalandot. Mondjuk így távolból elég nehéz eldönteni de különösebb baj nem látszik a képek alapján.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !
Ne számoljunk a legrosszabb esttel az új motorral. Ki kellene deriteni, hogy mi füstölt le. Valószínüsítem, hogy a forgórész égett le. A megfelelő szakember ezt meg tudja tekercselni az új motor árának töredékéért. Ha a tachogenerátor égett le az javítás szempontjából jobb eset mivel van bontott belőle. Jó lenne egy kép arról hol jött ki a füst vagy mi égett meg. Véleményem szerint ha a motornak valami komolyabb baja lett volna úgy a gépben is füstölt volna. A 230V os próbát egyébként meg lehet ejteni de ügyelni kell a forgórész és az állórész megfelelő sorbakötésére. Egyébként nem a legegézségesebb mikor egy kb 1Kg vasdarab (forgórész) néhány másodperc alatt gyorsúl fel 10 000 fordulat/percre jó nagyot tud ugrani az asztalon ha nincs rögzítve. A gépben is szépen fokozatosan gyorsítják a motort a max fordulatszámra lépcsőzetesen növelve a fordulatszámot. Sőt szerencsés esetben mivel elég vastag a tekercs akár még meg is úszhatta a motor komolyabb károsodás nélkűl.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Sziasztok!

Tehát a próba valahogy úgy történt, hogy a motor kommutátor csatlakozói, a saruk le lettek húzva, és a 2 csatlakozóra lett rákötve a kraft. A füst azonnal megjelent, kb. 2-3 mp-ig. Azután, asszem még a csatlakozókon keresztül is próbálta, akkor meg lecsapta az órát...
Hát ez van, gondolom kinyíródott a moci. Itt a közelben nem tudok senkit, aki tekercselne motort. Sajnos...

T

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia T!
Ez igazi barbár cselekedet volt amit azzal a szegény motorral művelt. :oke:
Keresztapád inkább kosarat fonna -ráérő idejében-, ahelyett, hogy kártékonykodik...
Úgy látom biztosra ment (ha már lúd, legyen kövér).
Forgórésszel még elboldogult, az állórész "sikeréhez" meg kellene kérnie az áramszolgáltatót, hogy cserélje le a kismegszakítót egy 250 A-es NKI-ra. azzal már bármely háztartásban használatos motorral elboldogulna. :szetver:

Hidd el, ehhez a típusú spóroláshoz képest, a szakemberek nem-is olyan drágák... :hmmm:

Azt hiszem Tranzix írta, hogy a 27Ezret ne számold a szerelő által kérendő összeghez...
...Nagyon igaza volt!!! (Az a keresztapád sara)
Üdv Tibi.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ha a motor , próbálj a mosógép bontóból beszerezni egyet!Szerelővel rakasd a gépbe!Remélem több kárt nem okozol magadnak!Ezt hívják a tanulópénz megfizetésének.Jano

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ha a forgórészt tekercselni kell , ki is kell egyensúlyozni forgórészegyensúlyozógépen.A jó szakembernek erre van lehetősége.Az EVIG-ben erre valaha volt lehetőség.Valami okos eladta a gépet.Jano

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Egy pár honapja forgórészt tekercseltettem egy előtöltős gépbe , úgy hogy én szedtem szét meg raktam össze a motort 9 k volt .

0

Tommee75
Tommee75 picture

Sziasztok!

Kérek mindenkit, senki ne értsen félre, én nem akarok mosógépszerelőket ócsárolni! Akivel beszéltem, őt az Indesit márkaszervíz központja ajánlotta, kb. 10. hívásra kaptam meg a számát. Az előzetes beszélgetésünk alapján mondom a véleményem. Valószínű az ő árait az Indesit gyártója szabja, vagy legalábbis befolyásolja. Megértem az ő álláspontjukat is, de ez a helyzetemen nem változtat, nincs arra pénzem, hogy szerelőt hívjak... PErsze arra sincs, hogy hülyeségek miatt növeljem az eddigi problémáim és a kiadásaimat, éppen ezért kérek tanácsot nálam tapasztaltabb szakiktól, ha értitek mire gondolok. Nem véletlenül kerestem meg ezt a fórumot. Itt biztosan van aki tud segíteni nekem. Már a rajzok, hibakódok és leírások is sokat segítettek, és persze a hozzászólások is. DE a hibát még nem találtam meg biztosan, de megfogom találni, és akkor már én is meg tudom javítani a gépet!

Köszönöm addig is a segítségeket, és az építő hozzászólásokat!!!

Üdv,
T

0

varga jano
varga jano picture
*****

Nézd.A multi nem javítja az alkatrészt.Új alkatrészt épít be.Lehet , hogy egy 2ft-os alkatrész rossz.A gyártónak az az érdeke , hogy eladja az új alkatrészt , a hatalmas összegű szolgáltatást , az új árut.A kisvállalkozások sokkal rugalmasabbak mint a multi.Összehasonlíthatatlanul kisebb a rezsijük.Üdv Jano

0

Tommee75
Tommee75 picture

Hali!
Az igazság az, hogy elvittem keresztapámnak a motort, és ő mondta a diagnózist. Lehet elfüstölte direktbe, neki is volt ilyen jellegű problémás mosógépe, gondoltam tudja mit csinál! Ezek szerint csak adtam a lecsónak egy pofont...
De akkor mi lehet a baj, ha nem a motor volt hibás?! Mondjuk most már az is kimúlt! Affene...

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Kereszt apád kicsoda/micsoda?
Mert, hogy már égetett le motort, az még nem azt jelenti, hogy feltétlen ért-is hozzá. :D
Ha a hiba programválasztás után jelentkezett, és még a "legnyűgösebb" végső stádiumában is elindult, és ment "kis ideig", akkor nem feltétlenül a motor volt rossz! (most már mindegy :( )
Amúgy ezeket a motorokat, egy 12V-os akkutöltővel is lelehet próbálni(természetesen, a kommutátorosról beszélek!).
...és ettől füstölni sem fog.
Üdv Tibi.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Hali!
12 V-ról próbálta először, de meg sem nyikkant, aztán tért át a gorombább módszerre. Különben ő is hobbista, de rendelkezik olyan eszközökkel, amikkel én nem!

Tudom, a szakember megfelelőbb lett volna, de ha azt nézem, hogy 4000 Ft-ot kér csak azért mert kijön házhoz, az nem éri meg nekem! És ki tudja még mit cserélget ki azért, mert úgy gondolja, hogy laikus áll mellette...

Így az egész nem ér semmit, mire megjavítja a szervizes, kb. 40-45e Ft, amihez egy kicsit még rakok, és van egy űj gépem...!
Üdv!
T

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia T!
"Így az egész nem ér semmit, mire megjavítja a szervizes, kb. 40-45e Ft, amihez egy kicsit még rakok, és van egy űj gépem...!"
Nos azért nem eszik olyan forrón a kását... :)
Meséld el melyik megyében laksz, és "mindent felégetve magam mögött", oda költözök mosógépszerelőnek. :yes: :happy:
...ha ott annyit lehet keresni... :doubt:
Üdv Tibi.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Igazad van, kicsit túlzásba estem az árral, de számoljunk egy kicsit. A kiszállási díj 4-6 000 Ft bevizsgálással + az új moci 27 000 Ft + munkadíj! Ide nem tudom mennyit lehet számolni, legyen mondjuk 10 000Ft. Így 43 000 Ft a végösszeg! De ez csak az én számításom, nem tudom mennyi a valóságban, de a szomszédomnak is legalább 30 000 Ftot kértek a javításért. Gyere Vas megyébe lakni!!! :oke:

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Azt a 27 ezret ne számold bele, mert egy szervizes nem égetné le, vagy nem számolná föl, ha mégis... :)
Üdv: Tranzix

0

Szadista
Szadista picture

Üdv Tibi.

Szóljál mikor indulsz mert én is mennék és hogy hivatalossá tegyük a dolgokat nekem még papírom is van róla mint végzet "Háztartási Gépszerelő"
:taps2: :beer:

Üdvözlettel :Laci

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laci!
Rendben szólok, amint a kellő információk birtokába jutok... :D :beer:

Üdv Tibi.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Egy komolyabb szervizes aki nem feltétlanűl márkaszervízben dolgozik felméri a gép értékét és ahhoz képest ad árajánlatot mivel Ő a javításokból él és az az érdeke, hogy te javítást kérjél ne csak egy sima bevizsgálást. Tehát aki az új gép árának 40% át elkéri indokolatlanúl az nem sokáig fog megélni. Természetesen most nem arról beszélek amikor a fél gépet cserélni kell de az ügyfél ragaszkodik a megszokott gépéhez és "miondenáron" megjavítatja. Viszont 4000 Ft ot megér az ha kap az ember egy árajánlatot és a Műszerész azt be is tartja mert így van lehetősége döntést hozni és ha szerencséje van akkor lehet hogy egy új gép árának töredékéből is megússza a dolgot. Ráadásúl még vannak olyan Szakemberek akik a klasszikus értelemben javítanak és nem csak próbálkoznak komplett egységek cseréjével. Tehát mind az Ügyfél és mind a javítást végző Szakember részéről kölcsönös bizalomra van szükség mivel Részedre egy korrektűl elvégzett javítás olcsóbb mint egy új gép viszont a másik félnek ez a megélhetése és érdeke, hogy ajánld őt.

0

Tommee75
Tommee75 picture

Köszönöm a segítségeket!
A hiba előjött, kipróbáltam a motort és elfüstölt! Gondolom menetzárlatos lehet! Már csak az érdekelne, hogy hol találok ilyen típusú motort és mennyiért?!

T

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ahhoz hogy a motor "elfüstöljön" azért elég durva dolognak kellet történnie. Remélem nem direkt 230V-ra lett kötve mert az elég nagy probléma. Normál esetben ezek a motorok a triac-on keresztűl 70-120V maximum feszűltség között üzemelnek tipustól függően. Tesztelésükhöz megfelelő bekötés és egy egyszerű triac-os áramkőr szükséges vagy egy combosabb toroidtrfó.

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

A mocit lehet 235V ról próbálni mert kikell bírnia ,természetesen normálisan sorbakötve az álló és forgórészt.
Legtöbb esetben a elég egy vezeték csúszósarukkal.
(A tachogenerátort persze kikell hagyni mert az tényleg füsttel működik.:-D)
Így a max fordulaton fog elindulni ,de nem szükséges pár másodpercnél tovább üzemeltetni.
Az ettől már egy fokkal jobb megoldás egy kimustrált porszívó elektronikájával meghajtani.

A javítási költség meg anyaggal ,és munkadíjjal,ha eléri a 25-30 % át az újnak,gazdaságtalannak minősítendő.
De 40 -50 ropit kiadni,az durva.
De azért ilyen 1001mesterkre bízni a hiba megállapítását?
Hát...

elwo

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. mindenkinek .Igen ahogy saki963 írja lehet , én eddig jó pár motort csapágyaztam meg kefét cseréltem és mind 230 V-on ellenőriztem , és nem füstölt el egy sem , sőt a terheletlen árom felvétele el sem éri a megadott mosási áromot . Az egész próba pár másad perc mert valóba szabályozás nélkül nagyon pörög , de ennyit még a csapágyak ki bírnak . Ez az idő elég hogy meg lessem a kommutátort (telyesen szikra mentesen kell hogy pörögjön ) és pillantást vettek a lakat fogorra . Azt gondolom hogy ha próbakor a motor el füstölt , akkor rosszul volt bekötve , és esetleg a tahog. tekercse is kapott a 230-bol , az pedig akkor valóba füsté válik. Egyszer üzem közben rámértem sima uni műszerrel a motor csatikra ( tudom hogy gyakorlatilag nem mond semmit , de nincs true RMS mérőm ) és ha jó emlékszem olyan 20-30 V volt az aló részen a forgó rész meg talán duplája is .

0

Tommee75
Tommee75 picture

Sziasztok!

Még azt mondjátok meg, hogy ha nem lehet a motort 220 V-al meghajtani, akkor miért van a címkén feltüntetve ez a feszültségtartomány???

T

File csatolás: 

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

"kipróbáltam a motort és elfüstölt!"???????
Hogy próbáltad?
Olcsóbb lett volna szakértőre bízni a dolgot...

elwo

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv, Úgy gondolom van ilyen bontott motorom .

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ha a dobot megforgatja 3X és utánna áll meg akkor tachogenerátor hiba vagy a mágnes nincs a helyén ha a dob nem forog akkor a motor szénkeféivel kezdeném a vizsgálatot.

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Üdv!

Ajajaj!!
Hibakód?

Takarítás ,dugulás elhárítás,perifériák lepróbálása után kell a vezérlésre gyanakodni..
De egyszerűbb szerelelőre bízni a dolgot,persze úgy pénzbe kerül.

elwo

0

Tommee75
Tommee75 picture

Szétszedtem a masinát, de nem látok semmi érdemleges problémát. Persze a hiba megmaradt a csatlakozók megmozgatása, tisztítása után is. A hibakód, az általam talált leírások szerint F02.
Tehát a "Power" led gyorsan villog a jobbról a 2. leddel együtt. Bekapcsoláskor a vizet beszivattyúzza, kb. 4x kapcsol a szivattyú, ezután a hibajel következik.

T

File csatolás: 

0

ba1970ba
ba1970ba picture

Szia!

A gépkönyv ezt kéri erre a hibára:

F2 — A MOTOR LEÁLL, A TACHOGENERÁTOR ZÁRT / NYITOTT

1. Ellenõrizni a CNE csatlakozó érintkezéseit a kártyán. Ha megfelelõ, és a hiba továbbra is fennáll, akkor:
2. Újra átnézni a motorcsatlakozót. Ha megfelelõ, és a hiba továbbra is fennáll, akkor:
3. Ellenõrizni a CNE—motorcsatlakozó érintkezéseit.
4. Ellenõrinzi a motor tekercselését (látható-e szakadás, menetzárlat).
5. Ellenõrizni a tachogenerátor tekercselését (szakadt-e).
6. Kicserélni a kártyát.

Ha, nem jutsz tovább, akkor hívjál szakembert.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Meg kell hogy védjem a mosógép szerelőket , ugyanis túlnyomó többségük amikor kimegy a címre , vezeti a kocsit , cipeli a szerszámos táskát , ha lift nincs , akkor a panel tizedik emeletére , majd a szűk vizes fürdőszobában megjavítja a kb. 100kg-os mosógépet.A fürdő eleve balesetveszélyes hely.Általános , hogy az új alkatrész alternatívájaként felajánlja a javított és a bontott alkatrészt is.OLCSÓBB.Gyeses kismamák és nyugdíjasok számára is elérhető áron.Sok költsége van a szerelőnek.Adó TB kocsiamortizáció tankolás..stb.Én nyugdíjas vagyok , ha esik , ha fúj hozzák a nyugdíjat .Minden tiszteletem azoké akik NAPONTA vívnak a multikkal a napi bevételért.Jano

0

Sponsored links