You are here

Indukciós főzőlap vásárlás: újat vagy használtat?

13 posts / 0 new
Last post
jakyg

Sziasztok!
 
Indukciós főzőlap vásárlás előtt állunk.
a.) Azt látom, hogy új bolti készülék vásárlása esetén csak abban az esetben érvényes a garancia, ha szakképesített villanyszerelő köti be (+10-15eFt). A bekötésnek feltétele a megfelelően kiépített villamoshálózat. Nálunk 3x16A van, a főzőlap helyéhez 3 dedikált kismegszakítóról megy a feszültség. Feltétel elméletileg, hogy ezen a szakaszon nem lehet kötés, illetve leágazás. Leágazás nincs, viszont ki fogja megmondani, hogy van-e kötés vagy nincs, ha végig a falban megy a vezeték? A konyhában sose volt gáz, 30 évig működött ott egy másik villanytűzhely és a ház látszólag még nem égett le, nem alaptalan feltételezni, hogy a rendszer megbízható.
b.) Ha én magam kötöm be az új főzőlapot akkor megspórolom a szakember díját viszont nem kapok garanciát, a boltban drágán vásárolt főzőlapra. -Ez egyáltalán nem logikus, de ez is egy lehetőség...
c.) Veszek használtan egy jobb minőségű főzőlapot (még így is egy olcsóbb model bolti ára alatt) és abban bízok, hogy az sokáig tartós lesz -garancia nélkül.
 
Kérdés, mennyire megbízhatóak az indukciós főzőlapok? Érdemes-e használtan venni? Van-e minőségbeli különbség márkás és olcsó termékek között pl. Teka/Bauknecht vs. Beko, vagy igazából teljesen mindegy?
 

Comments
rainbow555

Szia!

11 éve vettem egy AEG márkájút, eddig tökéletesen működik. 1-2 éve szétszedtem és átnéztem, olyan volt belül mintha új lenne, sehol nem látszott melegedés nyoma (pl megbarnult nyák), nem volt gyanús kondi (néhányat kimértem). Ha van rá keret, én nem vennék használtat, mert azért csak fáradnak benne az alkatrészek, és elég speckó értékű kondikat láttam benne.

Beüzemelés: Azt olvastam a leírásában, hogy 3 fázisra van szüksége, a boltban is azt mondták, ki lett építve, erre csak 2 kell neki. A garancia miatt sajnos ki kellett hívni a szakit (már akkor is 15eFt volt), de én előre bekötöttem, ő csak "leellenőrizte" egy multiméterrel a kötésnél. A megfelelő szellőzésre nem árt odafigyelni, bár ez a leírásában is benne van.

Tapasztalatok: Nagyon bevált, könnyű a tisztítása, olyan gyorsan tud melegíteni, mint egy vízforraló. Egyedüli hátránya az ára, bár már gondolom jóval olcsóbb.

Üdv: Emil

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Elektromos szerkezet esetén még nem láttam olyan kitételt,  csak akkor érvényes a garancia ha szakember szereli. Olyat olvastam, csak szakember szerelheti, a szakszerűtlen szerelés a garancia megvonásával járhat. (blabla...)  A gázos főző elektromos sütős tűzhelynél konkrétan kikötötték kivel köttethetem a gáz hálózatra,  a papírt lepecsételtették vele... Az elektromos részre is volt mindenféle kitétel, de csak símán a konnektorba bedugtuk, Garanciális hibánál senki nem foglalkozott vele van-e FI, vagy egyben van e a vezeték. ( pedig elektromos baja volt)   

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!
Márpedig így van, itt is a szerelő adja a pecsétet. Egyébként a főzőlapot hivatalosan nem szabad konnektorba sem dugni, fix bekőtésűnek kell lennie, némileg érthető, hogy ezt nem lehet ráhagyni akárkire...

0

Vote up!

You voted ‘up’

amatörmuszaki

Üdv!
Jellemzően 4 év garancia szokott lenni a beépíthető cuccokra régebben.
10-15 ezret szerintem megér,mert az alkatrész többen van.
Szerintem.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ez egy korszerű eszköz, csak kérdés, mennyire felel meg az elfuserált  kor emberének.
Először konzultálj a szakácsnővel.
Az indukciós főzőlapon nem tud használni jénait, római edényt és még néhány fajtát
Csak az erre a célra készült edényekben lesz meg a megfelelő hatásfok

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!
 
A tér kialakítása olyan, hogy gázra amúgy sem volna lehetőség a konyhában, a kérdés tehát onnan indul, hogy sima fűtőszálas vagy indukciós. Mivel jénait csak sütőbe teszünk, római edényünk meg nincs, ezért az indukciós szimpatikusabb a hatékonyabb energiaközlés miatt. Még akkor is ha tudjuk, hogy néhány mostani edényünket nem fogjuk tudni használni. A szakácsnő már meg van puhítva :P
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Van másik megoldás is, vannak hibrid lapok, amelyeken két zóna indukciós, kettő meg "hagyományos" fűtőspirálos vagy infra főzőzóna.

Egy használt, de minőségi indukciós lappal szerintem jobban jössz ki, mint egy "kiciocó" újjal, beko és tsainak azért vannak gyenge pontjai. 
Sok lapban (különböző gyártóktól, Bosch, Whirlpool, Miele, stb.) egyébként ugyanaz az elektronika van, pl. cerler ELIN, vagy E.G.O. , stbstb.  

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!

A feleségemnek valójában rossz tapasztalata van a kerámia lapos melegítőkkel, tehát ez amúgy is hendikeppel indult. Indukcióssal nem volt tapasztalata, de meggyőztem, hogy az jó lesz :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia!
A használtakhoz lenne hozzászólásom, kb 2 éve Belgiumból hoztak 28db használt hibásat (2-eset 4-eset) javításra, mindet megjavítottam de ebbôl csak 5db volt amit ajánlhattnék ismerôsöknek, a többi nem sokáig fogja bírni, nagyon lestrapáltak voltak...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Természetesen, ha lehet, én is újat ajánlok, de nem mindegy, milyet. Jópár járt nálam, különböző gyártótól, különböző típusok, sok tényleg korrektül, szépen van felépítve, de bizony van jónéhány trehány, hulladék elektronika. Azoknál bizony jobb egy minőségibb használt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!

Néhány konkrétum itt pont jó lenne! ;)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Faramuci helyzet. Én gázos főzőlapot vettem, de magam üzemeltem be, mert a legdrágább alkatrész fele annyi benne, mint a beüzemelés. Indukciósnál már magasabb is lehet a javítási költség, bár többnyire elkók kiszáradása, vagy IGBT zárlat fordul elő. Amíg a vezérlés megússza, addig talán olcsóbb. Ha sok gyári garit adnak, akkor megbízhatóbb lehet a készülék, tehát bátrabban meg lehet spórolni a beüzemelés díját. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content