You are here

INR18650S-2500mAh Li-Ion cella korrózió, folyás. Jó ez nekem?!

4 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Két Pedelec akkupakkot szedtem szét mert nem hozzák a “teljesítményüket”.
Meglepődve láttam, hogy 50 cellából legalább négy-öt cellának ilyen “korrodált” a pozitív sarka. Először azt hittem, hogy beázott vagy valahogyan vizet, párát kaphatott. De a második pakk szétszedése után már egyértelmű volt, hogy nem “víz” következménye. 
Megtisztítva, töltve és merítve tudja a ráírt kapacitást. Belső ellenállása semmiben sem kúlönbözik a jó cellák értékeitől. 

Kérdésem, hogy mi ez a “korrózió”? Mitől lehet? Kifolyt tartalom, folyasztószer (ponthegesztésnél érdekes) vagy valami más? Lehet ez hatással a cella “élet”-paramétereire?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv!
Imre

File attachment: 
Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a trutymák az elektolit, meg a kupak találkozása, illetve abból eredő "rozsda"...

A kupak alatt van egy szelep, ami a cella belső nyomásának hatására kienged némi cuccot, hogy ne egy csőbomba legyen... A Lipo meg felpuffad.. ez meg lefúj...

Az az akku már nem egészséges.. Az oka kettős lehet.. Vagy túltölt a töltőd, vagy túl nagy árammal van kisütve, és felforr belül..

Én a trutyisokat iktatnám....

1

Imyke
Imyke picture

Köszönöm szépen az elmondottakat!

Én is hasonló eredményre jutottam, csak nem akartam elhinni. Az az érdekes benne, hogy elektromos kerékpár aksija és "furcsán" vannak ezek a "rozsdásodások". 10S5P. Az ötös párhuzamosan kötött csoportokból csak egynél jelentkezik ez a rozsdásodás. Viszont minden csoportnál. Paraméterek egyformák, belső ellenállás, kapacitás ugyanaz. Semmi jel nem utal arra, hogy az öt aksiból egyet az éjszakás műszak gyártott volna. Érdekes.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért annyira nem misztikus a dolog. Nyilván, nagy ipari körülmények között nem lehet az akkukat válogatni. Én is építettem villany gokarthoz akku csomagot, közel 2000db cellából. Válogatta a fene. Olyan hosszú életem nincs ;)

Az akkuk egy csoportban egymáshoz idomulnak idővel. Az alacsonyabb belső ellenállású cellák jobban terhelődnek, könnyebben öregszenek. Míg be nem áll az egyensulúly. Ezeket az akku csomagokat meg eleve arra méretezik, amit az akku cella gyártója hazudik. Ha oda az van írva, hogy 30A a terhelés, ami meg van engedve, akkor 30A lesz a terhelés is ;)

Ez meg ide vezet.

Eladásra lesz kezitcsókoljom. Nem használatra...

1