You are here

Ismeretlen szobai futószalag(mókuskerék) ASTAR TD-3000N motorvezérlő elektronika IGBT elhalálozása

9 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

egy futószallag vezérlőelektronikájában állandó jelleggel meghibásodik az IGBT. Sajnos, az eredeti IGBT jelzése ismertlen, mert senki sem irta fel. Az egyik kisérlet alkalmával TOSHIBA GT60N303 volt benne de az másodperceken belűl elvérzett. Most pillanatnyilag FAIRCHILD G5N60 van benne és ez birta legtovább. Amig viszonylag kisebb súlyú személy terhelte a szallagot addig működött szépen, de amit a nagyobb testsúlyú fickó beinditotta, átütött az IGBT.
Minden adat szerint a TOSHIBA GT60M303 job paraméterekkel bir mint a G50N60 de semmi eredményel nem járt, nem birta ki csak pár másodpercig.
A kérdés az az, hogy van-e valakinek tapasztalata ezekkel a vezérlőkkel, még jobb ha a konkrét ASTAR tipussal és tudja-e, hogy netán mi volt az eredeti és az is, hogy miért hibásodonak meg, netán a DC motor hiba amely 180V-rol táplálódik, habár a szakik akik motorjavitásbol élnek azzal biztatnak, hogy azzal semmi baj.

üdvözletem

Comments
Edmundson
Edmundson picture

Szia!

Nem világos, hogy ez a mókuskerék mi is valójában? Áruszállító szalagról vagy futópadról beszélünk?
Ha futópadról akkor itt a válasz a kérdésedre: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/icon-pro-form-endurance-s7-futopa...

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem vagyok hozzáértő, de rémlett valami, hogy ezek a futópadok (ha jól értem amit írtál és nem futószalag, mint a gyárakban) különleges szerkezetek. Vannak erre szakosodott cégek, akik olyan hibákat is felfedeznek, olyan méréseket és javításokat is el tudnak végezni, amire esetleg te nem is gondolsz.
Példaként olvasd el ennek a cégnek a honlapján az első oldalon a hibákat, és a hozzájuk tartozó javítási megoldásokat.
Esetleg itt a tanyán is érdemes elolvasni a hasonló témájú topicot.
Ha a motort újra kellene mágnesezni, akkor hiába cserélsz egy fél raklap IGBT-t.

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

a megadott linkek nagyon hasznosnak bizonyúltak ugyanis a motor mágnesességének gyengülése beleillik a képbe, hogy az IGBT miért vérzik el nagyobb terhelésen. Igy már jobban érzem magam, mivel nyugodt lelkiismerettel elmondhatom a tulajnak, hogy nálam ezt nem lehet megjvitani és a felesleges energiáját máskép esetleg máshol sőt másvalakivel vezesse le.

üdvözletem

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Örülök, hogy megszabadíthattalak! :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Pedig jó lenne megtudni, hogy mi volt az eredeti IGBT, mert amiket írtál, az egyikben van dióda a C-E között, a másikban nincs. Nem tudni hogy a diódának itt van-e szerepe.
Hány IGBT van benne?
Egyébként szerintem a G50N60 jobb paraméterekkel rendelkezik, akár áram, akár kapcsolási idő tekintetében.

A konkrét gépet nem ismerem, csak párhuzamot tudok vonni más teljesítmény elektronikával, ahol IGBT-k vannak.
Azok akkor szoktak elszállni, ha túlmelegszik, vagy a töltés nem tud kiürülni, vagy túl lassú a vezérlő frekvenciához képest.
A gate körben keressél az Rg-vel párhuzamosan diódát, vagy dióda-R soros tagot, ezek egyike szokott megszakadni, ezért lassú a kiürülés.
A C-E lábakkal párhuzamosan keress snubbert, ez általában egy R-C tag. Ez is szeret meghibásodni.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

én vagyok az N-edik mester akivel meg akarják javitatni. Sajnos, olyan személy hozta akit nem tudok kitenni a műhelyböl és az első aki kézbe vette nem irta fel az eredeti jelzést. A plasma TV-k tapasztalata azt adta ki, hogy pl a Z-SUS-ban kipurcant IGBT csak azzal lehet helyetesiteni amely eredetileg is ott működött. Volt olyan is, hogy eredeti hiányában nagyobb teljesitmenyűt épitettem be de az mindössze 30 másodpercig birta.
Átnézem, kicsrelem az álltalad ajánlott alkatrészeket és referálok mire jutottam.
kösz
üdvözletem

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Heggezd meg a szalllagot!

Bocs, nem bírtam kihagyni :weep:

A javításhoz viszont sok sikert!

lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

semmi gond, tetszik a megjegyzésed. Az utóbbi napokban mindha a vigyorgót nem zárták volna be, minden hibbant megkeresett valami hülyeséggel. Sajnos olyanok is akiknek nem szivessen látom a hátukat, kedves ismerősök. Üdvözletem

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content