You are here

Ismét egy Fi -relé probléma: porszívó leveri az áram-védőkapcsolót

21 posts / 0 new
Last post
stevepapa
stevepapa picture

Üdv !

A minap egy rokon hívott, hogy a porszívó "leveri"  Fi relét.  Minden konnektorba dugva, és másik porszívóval is ez a helyzet, a porszívó kettősszigetelésű így kisé furcsa a dolog. A relével lehet a gond, vagy a villanyszereléssel , mert most lett kész. Nem a közelben lakik, nem szeretnék feleslegesen elutazni egy relé csere miatt. A szerelést a rokon végezte, még kezdő, így rám gondolt.  Magam meg már teljesen kiestem gyakorlatból ez ügyben. Köszönöm a figyelmet!

Comments
Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Érdeklődnék, hogy mire jutottál? Mi volt a probléma?

Üdv: Imre

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia! Bocsi, elfelejtettem beszámolni a vizsgálat eredményéről. Ami egyébként 2db perc volt, a Fi relé dobozában a 0-és a föld közösítve volt. Minden nagy árammal induló berendezés leoldotta. Persze ezt a rokon nem próbálgatta, végzett a szereléssel, és gondolta összetakarít, a porszívózással kezdte volna. Felesége elismerését szerette volna, kivívni . Ez a villany renitens viselkedése miatt eltolódott xd.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Lekapcsolt fi-relénél, kimenő nulla üzemi vezető és védővezető közt szakadást kell mérni.

0

vacisa
vacisa picture

A csak a poszivó vagy más is, annak eldöntésére jó ha bekapcsol mást is, mondjuk  egy kislámpát, hajszárítót, bármit abban / azokban a dugaljakban.
Ha a kislámpa, hajszárító, rezsó, bármi nem oldja le a FI-t, akkor a nulla felcserélve a főldel, és hasonló elméleteket el lehet dobni oda ahonnan jöttek.
Szóval egy csapásra elég sok mindent ki lehet szűrni, addig nem kell bontogatni meg fűrészelni semmit.

1

kferi
kferi picture

Kösd le a nullát a FI-nél és mérj ellenállást a lekötött nulla és a föld között. Valahol vagy össze lesz kötve, vagy fel lesz cserélve.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Fel lesz cserélve. Ha össze lenne kötve a kettő a fi-relé után, be sem tudná kapcsolni a relét.

1

kferi
kferi picture

Valahol a kábelezésben lesz a hiba a hangsúly. Ha nincs terhelés akkor az összekötés esetén nem old le a FI. Nem tudjuk milyen az a hálózat.

0

proba
proba picture

Az összekötés, és a terhelés függvényében. Ha az összekötés nem esik a terhelés "útjába" akár fent is maradhat. Amin meglepődtem, a FI relé nulla ágát egy darab vezetékkel összekötöttem felül hozzáérintve, amire mindenki azt mondaná végzetes, meglepetésre semmi nem történt. Aztán gondolkodni kezdtem, ha kicsi a fogyasztás és érvényes az áram osztás törvénye, mivel az én megkerülő ágam pár tized ohmos ellenállása nagyságrendileg sokkal nagyobb, mint a FI belső érintőjének az ellenállása. Egyszerűen nem folyt elég áram a kerülő úton. Ugyanezen elv mellett a nulla-védővezető zárlat is csak bizonyos fogyasztás felett, és megfelelő hálózatgeometria mellett veri le a relét. 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Más fogyasztóval is gond van? Hasonló teljesítmény a flex, fúrógép. 
Ha maga szerelte, akkor kezdje azzal, hogy leválasztja a hálózatról, és méricskél. Pl zárlatot a nulla és a védőföld közt, persze legyen minden kihúzva, lekapcsolva. A fi relét ő is ki tudja cserélni.

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Ha pedig csak a porszívókkal csinálja ezt, lehet gyanakodni azok zavarszűrésére is (zavarszűrő kondi is kiszáradhat ám idővel)...

0

kovacsna
kovacsna picture

Kettős szigetelés....! Hmm? 

Gondold újra.

KN

3

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Márpedig a porszívók túlnyomó többsége kettős szigetelésű, nem kap védőföldet, de ettől függetlenül csinálhat butaságot a FI relével ha nincs toppon a hálózati zavarszűrő (a szénkefés motor enélkül zajt vihet a hálózatba, ezt gondolom te is tudod)...

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Üdv!

Nem lehet hogy a konnektoroknál a nulla és a védőföld fel van cserélve? Mert ha ez van, akkor kettős szigetelésű készülékek is le fogják ütni a FI relét.
Másik opció hogy a nulla helyett a föld lett a FI relébe kötve és a nulla kerüli meg... bárhol fel lehet cserélve a kettő...
Más kettős szigetelésű fogyasztókkal is hasonló a helyzet?
Telefontöltő vagy kisebb fogyasztók még nem biztos hogy leüthetik ha nem haladják meg a 30 mA hibaáramot...

0

proba
proba picture

Szerintem egyszerű zárlat van a nulla föld között, a FI után. Ha csere lenne szinte bármire repülne.

2

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Ez is meglehet viszont ennél is repülhetne bármire ami többet vesz fel mint amekkora a FI relé max. megengedett hibaárama...

0

stevepapa
stevepapa picture

Köszönöm, holnap megtekintem személyesen. Elviszek egy relét próbára azért itthonról.

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
Minden szerelvény a helyén van dugaljak, világítások?
Mert mondjuk egy még fel nem szerelt lámpánál, ha összeér a nulla és a védőföld pont ilyen jelenséget produkál.
Ilyenkor nem elég csak a fázist leszigetelni, a nullát is le szoktam.
Üdv: Zsoca

1

stevepapa
stevepapa picture

Szia! Nem tudom, holnap okosabbak leszünk, majd leírom a vizsgálat eredményét
 

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Sokszor előforduló alaphiba, hogy a kis gyakorlattal rendelkező szerelő amikor szerelvényez odacsípi a nullát a szerelvény rögzítő karmaival. Ha a fázist sikerül odacsípni az felkapcsoláskor rögtön jelez. De ha a nullát csípi oda és ráadásul egy hosszú áramköri szakaszon akkor csak bizonyos áramfelvétel esetén jelentkezik a hiba. Akár 5-6A áramfelvételű fogyasztók is üzemelhetnek a rövidebb áramkörökön és semmi hiba nem jelentkezik csak ha olyan, vagy annyi fogyasztó terhel.
Mindenesetre ez könnyen mérhető. Előttem leírták, hogy ellenőrizni kell nem e cseng össze a védővezető a  nullvazetővel a dugalljaknál mérve, lekapcsolt ÁVK mellett! Mérhető az elosztóból is természetesen.
Ha ez nem vezet eredményre a védő és nullvezető felcserélését kellene megnézni. 

2

gyimi1
gyimi1 picture

Hali.
Szerintem is fel van cserélve a nulla a védőfölddel.

1

Sponsored links