You are here

Junghans Quartz W738 falióra meghajtó IC hiba (megoldva)

19 posts / 0 new
Last post
pistili
pistili picture

Tisztelt Tanyatársak!
A fent említett W738 típusú Junghans kvarcóra meghajtó IC-je feladta a küzdelmet. Ez az óra egy régi nagy előszereteti értékkel rendelkező darab.Nem lehet egyszerűen beépíteni a szokásos szerkezeteket,mert a kijövő nyak nem külső menetes, hanem a belső, a rögzítő anyán van a külső menet.Jó lenne az eredeti mechanikát megmenteni. Az elvi kapcsolási rajzát megtaláltam. A meghajtó IC típus jelölése: e1444. Ennek viszont nem találtam sem az adatlapját sem a helyettesítőjét.Találkozott-e valaki ezzel az IC-vel, vagy van esetleg ötlete a javításra?

Comments
vitaman
vitaman picture

Szia, a lomosban ezt a panelkát találtam, IC 54114 . Működik. Ha kell, tied lehet. Üdv.

File csatolás: 

0

thomas123
thomas123 picture

Ez lehet, hogy ugyanaz, bár látni kellene a panel hátulját is. Ilyenem nekem is van több, ugyanis ez a panel a régi Ganz gyártmányú időkapcsolók panelja, amivel  a vezérelt áram (bojler) mágneskapcsolóját kapcsolták a villanyórák mellett. Már csak elvétve vannak fenn.

File csatolás: 

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Vélhetően, a kinézete alapján ez is az un. Lavet típusu léptetőmotor mely 1 másodpercenként váltakozó polaritással kap a tekercsére egy egy impulzust, vagyis 0,5 Hz-es frekvencia van a vezérlő áramkör (IC) kimenetén. Ha a tápfesze ennek a kapcsolóórában alkalmazott IC-nek 1,5V, akkor alkalmas lesz ide is.
Itt egy google fordítós leírás róla.
-
Kvarc óra motorok
A szokásos kristályfrekvencia 32 768 Hz, és ezt kétszer fel kell osztani, hogy szinte az összes szokásos kvarcóra által használt 1 másodperces intervallumot megkapjuk. Az elválasztók egyszerű bináris (2. alap) számlálók (amelyeket az elektronikában gyakran flip-flopsnak neveznek), és bár működésük leírható, a legtöbb ember számára ez nem érdekli. Sok korai kvarcmozgás más frekvenciákat használt, de az alacsonyabb frekvenciák miatt a kristály túl nagy, és a magasabb frekvenciák miatt az osztó logika több energiát fogyaszt. A 32 768 Hz-es érzés boldog kompromisszumnak tűnik.
Számos korai kvarcmozgás 4,19MHz (valójában 4,194,304 Hz) használt, és ezt 22-szer osztják el, hogy megkapják az 1Hz-es impulzusokat. Bármelyik frekvencia, amely osztható 2-szer és páros számú alkalommal, felhasználható, de az IC-gyártók inkább a standard frekvenciákat használják, hogy minimalizálják a gyártáshoz szükséges különféle eszközök számát. A méretgazdaságosság az árakat a szupermarketek szintjére csökkentette, amit az órák gyártói még soha nem tudtak elérni.
19. ábra
18. ábra - Kvarc motoros blokkdiagram

A 18. ábra a legtöbb jelenlegi kvarcóra- és órámotorral használt általános elrendezést mutatja. Az időzítési ábra azt mutatja, hogy másodpercenként egy impulzus van, mindegyik alternatív impulzussal megfordítva az előtte lévő polaritást. A motor armatúráját (rotorát) mágnesesítik, és ha a rúddarabok és a mágneses polaritások azonosak, akkor a forgórészt 180 ° -ra forgatni kényszerítik. A pólusdarabok formája arra készteti a forgórészt, hogy mindig a megfelelő irányba forduljon, hogy a kezek a megfelelő irányba mozogjanak. Fordított mozgások szintén rendelkezésre állnak - ezt úgy érik el, ha a forgórészt megfordítják a pólusdarabok között, vagy magukat a pólusdarabot alakítják át. A standard kvarcmotor fordulatszáma 0,5 RPS (30 ford / perc) - minden 1 másodperces lépés elforgatja a armatúrát 180 ° -kal. A motort vevő jel frekvenciája valójában 0.
Az impulzus tényleges időtartama változik, és nagyrészt a motor felépítése határozza meg. Egyesek csak 16ms-ot használnak, mások kb. 30ms-ot használnak. Egyes motorok nem törődnek az impulzus időtartamával, mások viszont eléggé felborulhatnak, ha az impulzus jelentősen hosszabb vagy rövidebb a vártnál. Hasonlóképpen, egyes motorok jól működnek széles impulzusfeszültség-tartományban - bármi, amely 1V-tól 3V-ig vagy annál nagyobb, nem okoz gondot. Mások (különösen a modern egységek) azt várják el, hogy a feszültséget és az impulzus időtartamát meglehetősen szigorúan szabályozott határokon belül tartják. Ha az impulzusszélesség vagy a feszültség a határokon kívül esik, a motorok nem fognak megfelelően működni ... ha egyáltalán.
.
20. ábra
20. ábra - Kvarc motorfotó

A fenti képen világosan láthatja a tekercset, a pólusdarabokat és a forgórészt. A kristály a bal alsó sarokban található kis hengerben található. A kicsi nyomtatott áramköri kártyán, közvetlenül a kristály felett, zöldes-barnás folt látható - ez egy epoxi-borító, amely a 18. ábrán látható blokkdiagram egész áramkörét tartalmazza. Az integrált áramköri lapot közvetlenül a táblához rögzítik, külső burkolat nélkül. , és az epoxi védi. Vegye figyelembe, hogy a fénykép készítésekor az áttekinthetőség érdekében néhány köztes műanyag „kereket” eltávolítottak.
21. ábra
21. ábra - Korai kvarcmotor

Ezen a képen láthatod a „trimmer” kondenzátort, amelyre már hivatkoztam - ez az alkatrész, amelynek csavarhúzó nyílása van a tetején, az IC alatt. Ez a mozgás ismeretlen korú, de egy kvarcmotor meglehetősen korai változata. Maga a motor sokkal jelentősebb, mint a legújabb modellek, és különálló IC-t (négyszögletes tárgy, 8 lábú) és egy nagyobb kristályt (a tábla bal alsó része) használ. Bár nehéz lenne beszerezni az IC-t, hasonló eszközök továbbra is elérhetők - bár általában csak nagy mennyiségben.
-
Forrás: 
https://sound-au.com/clocks/motors.html

 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm a válaszod! Egy kisértetiesen hasonló panel van az egyik képen.
Egy mostani meghajtó áramkört építettem be és jól szuperál.
Üdvözlettel
Pistili

0

thomas123
thomas123 picture

Én hasonló esetben a régi mechanikát meghagyva egy új elektronikáját kötöttem rá kívülre vezetékekkel. Tökéletes lett. Csak az elem két vezetéke és a tekercsre menő két szál kell, a régi panelt kidobtam belőle.

0

pistili
pistili picture

Szia!
Bennem is felmerült ez az ötlet és valószínű, ha nem tudok szerezni bele eredeti IC-t akkor az általad javasolt megoldást valósítom meg.Köszönöm a válaszod és az ötletedet.
Üdvözlettel
Pistili
Kicseréltem a vezérlést egy másik órából. Kb.10X12 mm-es panel a régi helyére befért.Tökéletesen működik, kívülről nem látszik az átalakítás.

1

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Innen: https://www.mikrocontroller.net/topic/312739 jutottam el ide: https://www.emmicroelectronic.com/sites/default/files/products/datasheets/1344-DS.pdf
Csak felületesen néztem át, de lehet, hogy jó lenne neked. A termék oldalán (https://www.emmicroelectronic.com/product/timing-clock-circuits/em1344) rendelni is lehet, de semmi információ nincs a minimális darabszámról és az árról.
A legkönnyebben beszerezhető megoldás egy mikrokontroller lenne, amire kell írni egy nem túl bonyolult programot.

imrus101

0

pistili
pistili picture

Szia!
Ez a H1344 egyezik a keresettel. Köszönöm,hogy megtaláltad, utána nézek a beszerzésnek.

0

uniman
uniman picture
***

Az a link ide kívánkozik:  http://hwynen.de/jgh-quarzgrossuhr.html

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm,én is innen másoltam ki a  W738-ra vonatkozó  elvi rajzot. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek szerint  SM5545A   is  lehet  benne
Ezeknél a végén levő betújelzés a tápfeszültségre utal

https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=SM5545&sField=2

Bálint

0

Guest
Guest picture

Ne zavarjon az hogy ez egy 4 pin-es kvarcoszcillátor és NEM a keresett egykori analóg órát meghajtó IC!
Néha bele is nézhetnél abba amit ajánlasz!

A kritizált hozzászólás kapcsán létrehozott bejelentéseket megspórolhattad volna, ha nem kezdesz el kötözködni. Elmélkedj!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Az értelmezéssel van problémád , vagy az olvasással ? smiley

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: olvasd el és értelmezd, amit írtam
Nem ajánlottam!

Bálint

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az e1444 -nek én sem leltem más nyomát mint ahonnan a kapcsrajzod származik.
Ehhez a fajta óraszerkezethez létezik funkcionálisan azonos, 4,19Mhz-ről induló volt NDK-s óra IC, az U114. Ebben van vekker funkció is.
Ennek beszerzése is hasonlóan problémás, pár napja volt ilyen topik is a Tanyán.
  Viszont ezt az óra szerkezetet most is megveheted kb. 10-15 fontért  https://www.ebay.co.uk/c/529697858

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm a tippeket. Scindo-ék csak mechanikus alkatrészekkel foglalkoznak.

0

Sponsored links