You are here

JVC 11AK52 sorvégfok gond

4 posts / 0 new
Last post
mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Gyors menetnek tűnt,de...Sortranya hibával került hozzám a tv. Már az is gyanús volt hogy konkrét okát nem találtam miért ment tönkre. Visszafutás kondi ok,sortápfesz ok(135V),meghajtójel megvan. Izzóval indítva ok,ezután jöhet az éles próba:elsőre indul,tökéletes kép,hang,látszólag minden jó. Félórai üzem után vége. Új tranyó halott,a hűtőborda foghatatlanul forró. Szóval nagyon melegszik,ez öli meg. Tudom meg kéne erőltetnem kicsit az agyamat,de ha valaki átesett már ilyenen, megköszönném a segítségét!

Comments
irokéz
irokéz picture

Szia!

Írod, hogy a meghajtó jel megvan.Meg tudod nézni szkóppal a jelalakot? Ha a negatív tüskék a jelben kicsik,erősen melegedik a tranzisztor.A meghajtó jel kb.12Vp-p, amiből a tüske minimum 5V. Ha ez nem teljesül, a meghajtó fokozat, és elemek vizsgálata szükséges.

Üdv.

irokéz

0

Vote up!

You voted ‘up’

mukso70
mukso70 picture

Szia! Persze meg néztem már,pont erre a megállapításra jutottam én is:nem elégséges a meghajtás. Még egy dolgot vettem észre,bekapcsolás után a 14V-os táp ágban levő soros 10 ohm ellenállat után folyamatosan csökkenik a tápfesz,amíg előtte teljesen stabil marad. 10 perc után már csak 11V maradt a meghajtó fokozat tápfesze. Kicseréltem,most teljesen stabil állapotok vannak,meghajtójel sem esik össze. Üzemi próba délután,ha megjönnek az új tranyók,addig ideiglenesen diódát kapott a végtranya helyett a B-E közé,hogy mérni tudjak. Több alkalommal találtam már megégett trafót is ebben a tipusban,ezt is cseréltem most,bár úgy néz ki jó volt. Amit én tekertem más vasmagra azok általában jobban sikerültek mint a gyári,szinte langyos sorvéggel mentek utána. Köszi,szia!

0

Vote up!

You voted ‘up’

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! A tv megfelelően működik most már. Az egész gondot a 10ohmos okozta,ráadásul a fentebb leírt szivatós módon. Először a méréseket bekapcsolás után végeztem,amikor még szinte megfelelően működött a meghajtás,nem látszott semmi gond. Ezzel vert át. Ahogy melegedett,szépen elfogyasztotta a tápfeszt,majd ez miatt a sorvégtranyót. Sziasztok,jó munkát!

0

Vote up!

You voted ‘up’