You are here

JVC AV 21 BT8EES

20 posts / 0 new
Last post
dalmacsaba

Sziasztok Urak
Segítségeteket kérem. Egyszerű esetnek tűnt: tv-t bekapcsolom, stby-led pirosan világít, indulni akarna, mert menne át zöldbe, de valami visszafogja, és csak pittyeg. Minden szekunder oldali diódát kiakasztottam, csak a D808-ast nem, +B-t 100w-os égővel leterheltem, de a táp nem indul. Q801-es fetet gyanítom (mert mérni nem tudom mit kell műszerrel), nem zárlatos, Sini-től vettem STP4NK60Z típust, meg egy IC-t is, MC44608 a biztonság kedvéért, beteszem őket és ami volt , az is elszállt. Most halott a kicsike. R801-es füstölni kezdett, megynyúlt 4k-ra, kicseréltem, R805 megszakadt, -csere, de semmi élet. Olvasom az elektrOnline-on (http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=284221&reply=10), hogy ezek a fetek hamisak, úgy Sininél, mint HQ-nál, és talán Zozo-nak van eredeti. Leblokkoltam, nem tudom mihez kezdjek. Tanácsoljatok, kérlek. Kösz: Tóth Csaba

Comments
dalmacsaba

Tisztelt Uraim!
Végre volt egy kis időm ismét foglalkozni ezen ...nem is tudom minek nevezni című tv-szutyokkal. Sokat olvasgattam, tanulmányoztam a szerkezetet (11ak30), észrevettem, hogy nem én vagyok az első aki elvéreztem alatta, igaz, ez egyáltalán nem megnyugtató! Majdnem mindent cseréltem, találtam két sunyi vékony nyák-rézfólia-szakadást is, okoztam én is neki hasonlókat a sok cserélgetéssel, de hiába, "okoska" tartja a maga igazát: nem áll szóba velem. Jelen állapot: piros led lüktetve pislákol, táp szekunder rész teljesen üresben (csak +B-n van terhelés, 60W), csak D809 és D809-et és táptrafót nem cseréltem, (de 230V megvan a 8-as pin-en), ami nincs: 3.-on a 4.9V (?), meg 5.-ön a 2.6V, ezek lehet stby on állapotban kell ennyinek lenniük. Sorvég BU eredeti, jó, (mérve), aggályom a táptrafo (mire fognám még?) Régi jó szokásom szerint sarokba vele (lám mennyi minden van még a sarokban, pl:

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

pl: hitachi vm-e548le videokamera, amit úszni tanítottak bő esővízben, esélytelen lélegzésre bírni, igaz szakszervíz is hasonlóképp gondolkodott 5rongyért, van-e valakinek valami hasonló ilyen-olyan állapotban?) aztán vagy kuka, vagy....ki tudja lesz-e még kedvem-időm "szórakozni" vele. Szóval: szenvedek, szórakozom, tanulok, és remélek. Üdv mindenkinek. TCS.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Szia!

Először is, kezdőknek kötelező oldal, alkatrészek vizsgálata, by Skori:
http://skory.gylcomp.hu/alkatreszteszt/alkatreszteszt.html

A fet-edet ellenőrizd le ez alapján.

Aztán:

Feltételezem, hogy a táp primer oldalán már végigmérted a graetz és a trafó között az összes alkatrészt. Ha nem tetted még, akkor tedd meg, kb. 10-15 darab, nem sok. Ha találsz hibásat, cseréld ki.

Végül: Cseréld ki az optót hirtelen mozdulattal és ellenőrizd le a visszacsatoló részt a szekunder oldalon, úgymint Q804,Q802, D801, D889 és az összes ellenállás/kondi ezen a környéken.

Ha ezt megtetted, el kell indulnia az izzóval. Ha nagyon nincs szerencséd, akkor lehet, hogy a transzformátor ment tönkre, de ez nagyon ritka és nem valószínű.

Alkatrészek: Valóban vannak hamis darabok. Vegyél megbízható helyről, mint pl. Zozó, ill. a Lomex jó szokott lenni, de a legjobb ha bontod valahonnan.

Aztán majd tessék visszaírni, hogy mi lett.

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

Sziasztok
Vettem egy tonna alkatrészt (Lomex-től, de hogy a csudába nincs nekik MC44608, Sinitől voltam kénytelen venni), ugrom fejest megint. Bánatom, hogy a rajz amim van nem pontosan ugyanaz, de találtam vestel rajzot, ami pontosabb. Pl.rajzon szerepel egy R834-es, tv-ben meg nincs. Tegnap még előhalásztam egy fránya smd-t, L802, ami megszakadt szegényke. Patkoltam, de....mit szóltok hozzá? Lomex tudni szeretné milyen induktivitású, de én is. Na munkára fel. Kellemes hétvégét amúgy mindenkinek, kösz az együttérzést meg a segítséget. TCS.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Szia!

Küldesz egy linket arra a rajzra amelyik legjobban hasonlít rá?

Az induktivítás hol van? Ha a szekunderben a dióda után sorbakapcsolva, akkor valószínűleg nagyfrekvenciás zaj fojtása miatt tették be. Átmenetileg áthidalhatod, de ki kellene cserélni. Nincs rajta jelölés?

Csak ügyesen!

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

Szia mdecsi
Itt a link: http://elektrotanya.com/cgi-bin/download.cgi?file=vestel_11ak30.pdf&fid=...
Sajna kevés időm volt ma, gond is akadt a vásárlás után: 2,2ohm/5W helyett 1W-osat adott a Lomex, ott nem ellenőriztem, csak otthon vettem észre, akkor az új fet olyan, hogy csak szigeteléssel tudnám a hűtőbordához csavarozni, (ami benne volt az P4NK60Z névre hallgat, direkt volt a hűtőbordára csavarozva, mert szigetelt fajta a tokozása,), szóval maradt a jövő hétre is szórakozás, mert szombaton semmi sincs nyitva. Az smd L802 poziciószámú, semmi olvasható írás nincs, vagy nem maradt rajta.
Ennyi mára.
Amúgy emelem kalapom legtöbb fórumtársam előtt a megnyilvánulásért, együttérzésért, támogatásért, nem gondoltam volna, hogy egy kis lavina indul el (M.Gábor) kérésem nyomán.
Jó éjt neked és mindenkinek. TCS

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Szia!

R828-at látom 2.2R-nek. Elfüstölt? Mert ha nem, akkor hagyd benne nyugodtan.

Szigetelő alátétet találsz PC tápokban. Ha van egy régi darabod ami hibás, vagy nem használod, akkor abból kitermelheted. Ne feledd a csavar szigetelését is megoldani! Persze csak ha csavaros.

L802 a fet gate-jén szűri a nagyfrekis zajt. Az IC adatlapján levő aplikációban nem szerepel. Szerintem kihagyhatod amíg összerakod próbára.

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

Szia.
Jól látod, de "menet" közben elfüstölt, másképp miért is cserélném? Köszi a pc-tápos tippet, forgattam is a kezemben de nem esett le a tantusz! Gondom persze a csavar szigetelése, mert egyéb hozzávaló akadt bontott tv-ből. Próbából meg hűtő nélkül is megszólalhatna a táp. Rajta leszek! Jóccakát

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Üdv!

Hűtőborda nélkül ne járasd a tápot, mert pillanatok alatt túlmelegszik és tönkremegy!
Ha van otthon bontott tévéd, abból mindent ki tudsz termelni, ami hiányzik.

De előtte aludd ki magad, tápot csak úgy szabad javítani, ha oda tudsz figyelni. :)

Jóéjt,
DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lui

:)

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

Szia mdecsi
Köszi a gyors válaszodat. Az igazság az hogy fettel nem volt még dolgom, kösz a linket. Mindent megnéztem, ellenőríztem az általad leírtakból, de inkább felment a kávém, elment a kedvem, mert nem szántam sok időt erre a tv-re, és felborította a programomat. Holnap majd bevásárolok egy pár alkatrészt, és természetesen beszámolok a fejleményekről, amint eredményt érek el. Kösz. TCS

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Szia!

Cseréld az optót mérés nélkül. Nekem volt már, hogy mérve jó volt, de az volt a baj. 20-30 forintos tétel.

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

M.Gábor

Talán abból a kb: 450FT-os hibából sikerült is kreálni: legrosszabb esetben: egy gazdaságtalan javítást!!

Kérdezném: MEGÉRTE??

Szlogen: "kokányoljon mindenki, a maga kárára"

0

Vote up!

You voted ‘up’

sasa11
sasa11's picture

Szervusz M Gábor !
Bocs a kérdésért de te mit tettél hozzá a megoldáshoz
hogy ne a te általad elképzelt megoldás legyen ??
Egyébként köszönöm mindenki nevében a segítőkész hozzá állásodat.
Még jó , hogy nem mindenki így gondolja.
Ha egyszer segítségre lenne szükséged csak szólj
és láss csodát ha itt kéred még segítenek is mert hát vannak még rendes emberek !!!
Szerintem gondolkodj el a hozzá állásodon !!
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba

Amikor valaki, -akárki-, hobbiból meg tanulásvágyból szórakozik a szabad idejében, az mindent megér. Nem hajtok a "lejobb tv-szerelő" díjra, azt Neked ajánlom fel, mint nagypofájúnak, egyszerűen élvezem a mai kor kínálta szórakozási lehetőségeket kihasználni, mint PC, Internet, Elektrotanya, fórum, segítőkész emberek. 10 év kihagyást valahogy pótolni kell ezen az alacsony szintemen. Tanulni meg nem szégyen. Tehát megérte. Emberség, emberek!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lui

Szia!

Teljesen egyetértek veled! Én csak tisztelni tudom azokat, akik tesznek is annak érdekében, hogy a tudásukat gyarapítsák; kérdeznek, a kapott információkat átgondolva, okosan használják, növelik a rutinjukat.
Lehet, hogy ha kezdőként ilyen "segítő szándékokba" ütközöm, ma cukrász vagyok...
Az, hogy valaki csak meg kíván oldatni valamilyen problémát a többiekkel anélkül, hogy önmaga is tenne érte bármit is, látszik a kérdésekből. Na, szerintem ezek a hülye kérdések. De ha egy szakember használja a műszereit és a mindenkori tudását, látszólag megoldhatatlan feladattal küzd és kérdez, no ez nem az a kategória.
Kollégáimnak mondom is ilyen esetekben mindig: hülye kérdés nincs, csak hülye válasz.
További szép napot!

L

0

Vote up!

You voted ‘up’

delon1

M.Gábor!
Legjobb öröm a káröröm! Sztem Te is így kezdted???
S,ha segített is vki sztem megörültél neki...
delon1

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibibalogh520
tibibalogh520's picture

Szia Gábor!

Nem kérdőjelezem meg az igazadat, de ez a fórum, NEM AZ ILYEN HOZZÁ ÁLLÁSRÓL SZÓL.
Ha így állnánk hozzá(a segítséghez), a topicok 90 százaléka talán nem is létezne.
Szóval, csak légy türelmes, a Nálad kevesebbet tudókhoz, és inkább segíts!

Üdv Tibi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Majd elfelejtettem, R801 füstölése némileg aggasztó. Feltehetőleg szénné égett az IC és ezért földre került. D809 és D889-et mérd ki, sőt... Mivel pár forintos darab, cseréld.

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content