You are here

JVC HR-D725E videomagnó fejdob - nagyon nagy a fordulatszám

10 posts / 0 new
Last post
zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
A fejdob meghajtó AN6671K  gyanús, de mielőtt rendelek megvárom a véleményeteket. A tachogenerátor nem szakadt.

Comments
Guest
Guest picture

Szia Gyula!
A drum pick-up head ugye kívül van a drum motor forgórész palástján?
Hány kis mágnes van rajta? Egyáltalán hánynak van helye vagy nyoma?
A közvetlen motor meghajtó IC előtt van néhány LSI tok, ott is elakadhat az FG jel.
Részvétem a gyenge minőségű és felszabdalt rajz miatt!

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nem tudom milyen a mágnes, barna színű gyűrű a tengely végénél. A fejből néhány 100mV -os jel jön... Lehet hogy rajz helyett jobb ha a panelon nézem mi-hol van...

0

Guest
Guest picture

Előszedtem egy kb. hasonló korú és megoldású drummotor/fej egységet.
A motor forgórészére a palástján kívül, 180 fokkal eltolva két kb. 2-es anya átmérőjű lapos tárcsa alakú mágnes van felragasztva.
Nálad hasonló van? Ha igen, megvan mindkét mágnes?
Az érzékelő fej egy magnófejre hasonlít leginkább.
Egy fotó a motorról nagy kérés?-
-
Fotó egy hasonlóról: (a fejtől balra látható az egyik mágnes)

0

george
george picture

Szia.
Ha jól emlékszem volt a fejmotoron egy smd elko 5-10 uF próba.
Üdv Gyuri

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nincs semmi a motoron.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szkóppal nézd meg a frekvenciát, a fej 1500/perc fordulatú kell legyen
Elkók is szoktak vacakolni az ic körben

Bálit

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
A kondik mind kiváló állapotban vannak, a fej 1500-nak legalább 2x-esével forog.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

a SM letölthető itt a Tanyán, érdemes élni a lehetőséggel. A következő az ábra: ahoz, hogy a fejdob megfelelő fordulatszámmal(fázisban) forogjon a meghajtó AN IC kell és az őt vezárlő jel. A fordulatszámot nem a PG kíséri hanem az FG. Most tök mindegy hogyan van kialakítva a fejdob alatt az FG generátor, az a fontos, van-e jel ami a CN406 1,2 pin-re csatlakozik majd az IC415 BA6302 2,3 pinre továbítja. A 415-ös felerősíti, jelformálja majd a 15-ös pin-en kikűldi. Ezt szépen le lehet kísérni a 177. oldalon (pdf oldalon) a 6.6 ábrán. Az FG jelalak meg a 3-2-8 ábrán látható. Mind odáig amig szkóppal utánna nem názel van-e az IC415 pin 15-ön megfelelő amplitúdóju és formáju jel, nem érdemes találgatni. Ha van jel akor a DRUM FF-et kell szkóppal megnézni, de az már csak azután miután a pin 15-ön van jel.

ps
ezek a hifi videók hangzásban verhetetlen gépek. Én a 80-as évek végén vásároltam eszement 2000DEM-ért egy SONY SLV 757-est és a műholdrol sok zenei anyagot vettem fel vele, ugyanis éjfél után a 3SAT koncerteket sugározta, Általában jazz és rock-ot, jó hifi cuccon felűlmúlhatatlan élmény volt. Sajnos elpusztult a video, van 3 darabom amelyekböl 1 darabot akarok összetákolni. sajnos mindháromon az audiofejek el vannak kompva és a stereo hang ropog de majd csak összejön

 

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,
 nem 1 pici mágnest kell keresni a dobon, mert az a PG jelet adja 1 hall gen triggelésével amely a fejeket kapcsolgatja, avagy melyik fej idnúl a szallagba. Az ami nem stimmel az az FG jel, avagy klasszikus tahogen amely a szervónak adja meg, hogy mi a az aktuális forgás sebessége. Ezt a jeladót álltalában úgy alakították ki, hogy a fejmotormeghajtó PCB-re rajzolták a a négyszögeket amelyek arra voltak oda kitalálva, hogy felvegyék a fejdob mágnesének terét és annak forgása egy kisamplitúdójú jelet idukált amelyet differenciál műveleti erősítőn felerősítve a szervó IC-be kerűlt. Több ilyen esettel volt dolgom amikor még a múlt század 80-90-es években ezek a szerkentyűk nélkűl nem volt élet. A legtipikusabb ilyen hiba a sharp videókra volt jellemző. Nem a fejmotor meghajtó IC-je az amely a motor sebességét határozza me, hanem a szervó kontroller amely vezérli a meghajtó IC-t. Azt, hogy az FG "tekercs" jó-e simán Ohm méréssel állapítod meg. Ha az stimmel, akor szervo kontroler FG pinen szkóppal kell nézni a jelet. Általában a diff műveleti ezt a jelet felerősítve, 4szögésítve adja át a szervónak. Ha nincsen 4szögjel a szervón és az FG ind jó akor a műveleti erősítők körűl keresd a hibát. Igen, ott valamelyik elszáradt elkó lehet a ludas.

ps

jut eszembe az FG tahónak más lehetséges kialakítása is lehet, de az a jel hiányik a szervónak

üdv
 

0

Sponsored links